V CD veliko slavje ob 80-letnici revije Sodobnost

V CD veliko slavje ob 80-letnici revije Sodobnost

Misli, 6. maj 2016 ― V Cankarjevem domu (CD) je imela nocoj glavno besedo literatura, saj so slavili 80 let obstoja literarne revije Sodobnost. Ta kljub menjavi imen in urednikov ostaja odprta za vse generacije in estetske smeri. Večer so zaznamovala pesniška branja, slavila pa sta nagrajenca natečaja revije za esej in zgodbo - Marko Pavliha in Anja Pirnat.

Lutz Hübner: Neli ni več

Koridor, 6. maj 2016 ― Ljubljansko lutkovno gledališče je 12. aprila na odru pod zvezdami predstavilo novo predstavo Neli ni več, s katero je stopilo ob bok klasičnim slovenskim gledališčem. Predstava namreč ne vsebuje lutk, ampak resnične igralce.   Neli ni več je zgodba o bendu #hešteg, ki se pripravlja na festivalski nastop. Sicer različni karakterji tvorijo harmonično skupino, ki […] The post Lutz Hübner: Neli ni več appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Čim manj za čim manj / As little as possible for as little as possible

Čim manj za čim manj / As little as possible for as little as possible

Prepih ~ Draft (Tea Hvala), 6. maj 2016 ― Izšla je Maska št. 175–176 (zima-pomlad 2015/16). V njej je objavljen moj esej "Čim manj za čim manj" o produkcijskih pogojih in (predlanskem) programu festivala Mesto žensk in recenzija priročnika Grand Domestic Revolution Handbook (2014), ki sta ga uredili Binna Choi in Maiko Tanaka. Več o Maski. The latest issue of Maska (nr. 175-176, winter-spring 2015/16) features my essay "As little as
Iz Evrope v Slovenijo več kot dva milijona evrov za kulturo in film

Iz Evrope v Slovenijo več kot dva milijona evrov za kulturo in film

Misli, 6. maj 2016 ― Slovenske kulturne in filmske organizacije so letos iz programa Ustvarjalna Evropa pridobile že več kot dva milijona evrov. V podprogramu Kultura je uspelo Muzejem radovljiške občine, Narodni galeriji in KID Kibla, v Medii pa festivalu Kino Otok in petim slovenskim distributerjem. V celotnem lanskem letu so pridobili 2,9 milijona evrov podpore EU.

Posebna ugodnost z vstopnico filma Sol zemlje

Kinodvor, 6. maj 2016 ― Abonenti Filmskih srečanj ob kavi in gledalci filma Sol zemlje na abonmajskih projekcijah 11. maja imajo z vstopnico ali abonmajsko kartico 30% popust na vstopnico na razstavo fotografij Geneza Sebastiãa Salgada v Galeriji Jakopič in Mestnem muzeju Ljubljana od 1. junija dalje!
Knjiga o nas samih

Knjiga o nas samih

LUD Literatura, 6. maj 2016 ― Medtem ko je Boštjan Videmšek preživel več kot desetletje pritajeno smukajoč se na izvornih področjih migrantskih tokov, sem ga jaz v deželi polnočnega sonca, Norveški – torej v njihovi […]

Tomislav Vrečar: 2nd hand emotions

Koridor, 6. maj 2016 ―   Pesniki so ljudje, ki najbolj od vseh ljudi ljubijo besede, zato se jim včasih zgodi, da bi jih radi napisali vse več in več, dokler se prej njimi ne pojavi roman. To se je pri nas zgodilo že recimo v primeru Milana Dekleve, najnovejši primer pesnika, ki se preizkusi v romanu, pa je Tomislav […] The post Tomislav Vrečar: 2nd hand emotions appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

GRAJSKA DEDIŠČINA OB REKI DRAVI, predavanje

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 6. maj 2016 ― Grajska dediščina ob reki Dravi, njeno proučevanje in ohranjanje Predavanje Vljudno vas vabimo na predavanje dr. Igorja Sapača Grajska dediščina ob reki Dravi, njeno proučevanje in ohranjanje v četrtek, 12. maja 2016, ob 19. uri v Miheličevi galeriji na Ptuju. Gradovi, dvori in dvorci spadajo med tiste kulturnozgodovinske fenomene, ki so kljub starosti in izgubi […]

V Tednu ljubiteljske kulture se v knjižnici pridru

Knjižnica Postojna, 6. maj 2016 ― V Tednu ljubiteljske kulture se v knjižnici pridružujemo prireditvam z razstavo Tanje Čehovin in predavanjem Zvoneta Žigona: Akvareli Postojnčanke Tanje Čehovin imajo svojo melodijo in zven, svoj notranji utrip in vedrino, imajo svoje barve in zgodbe, takšne kot jih je znala ujeti v svoji značilni likovni pripovedi. Vabljeni, v ponedeljek, 16. maja ob 19. uri na otvoritev razstave: UTRINKI V AKVARELU! Razstava bo na ogled do 31. maja 2016.

Iz Evrope v Slovenijo več kot dva milijona evrov za kulturo in film

Misli, 6. maj 2016 ― Slovenske kulturne in filmske organizacije so v letošnjem letu iz programa Ustvarjalna Evropa pridobile več kot dva milijona evrov. Lani so prejele 800.000 evrov. V podprogramu Kultura je uspelo Muzejem radovljiške občine, Narodni galeriji in KID Kibla, v podprogramu Media pa festivalu Kino Otok in petim slovenskim distributerjem.
Olivier Messiaen in Knjiga o svetem Rešnjem telesu

Olivier Messiaen in Knjiga o svetem Rešnjem telesu

ARS Obiski kraljice, 6. maj 2016 ― V tokratni oddaji predstavljamo peti koncert cikla, ki ga je v Ljubljani izvedel italijanski orglavec Pierpaolo Turetta. Ta je na trimanualno glasbilo Orglarstva Močnik v sezoni 2013/2014 v cerkvi sv. Frančiška izvedel celoten orgelski opus Olivierja Messiaena. Na petem koncertu z naslovom Zakaj iščete živega med mrtvimi? so bile na sporedu skladbe iz Knjige o svetem Rešnjem telesu. Prvih devet […]
Želim si …

Želim si …

ARS Svet kulture, 6. maj 2016 ― Kako današnja slovenska in globalna svetovna družba odzvanja v dramskem delu Gerharta Hauptmana Rose Bernd, ki ga bodo premierno uprizorili v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju? Katere probleme najstnikov bo na velikem odru ljubljanske Drame razkril avtorski projekt Želim si …, osnovan na avtorskih besedilih mladih, starih od 10 do 15 let? Kaj prinaša zadnji […]
Mož, ki je upodobil žalost

Mož, ki je upodobil žalost

Airbeletrina, 6. maj 2016 ― Hugo Claus v svojem najdaljšem in obenem najbolj obsežnem romanu pripoveduje o belgijskem ljudstvu, ki se, soočeno s krutostjo druge svetovne vojne, najprej prime za glavo, nato pa stopi za štedilnik in si pripravi malce praženega krompirja. Žalost Belgije, več kot osemsto strani dolga epopeja, je tako s humorjem in ironijo prežeta mojstrovina, ki dokazuje, da se tudi ob branju literarne klasike človek lahko kratkočasi – ali celo zabava.

Franci Novak: Julijska noč

Poiesis, 6. maj 2016 ― Zvečer ljudje tiho zalivajo prazne vrtove, po katerih se tihotapijo le beli, gibki mački.   Vse hiše imajo na stežaj odprta okna, glasovi ljudi, živali in stvari se zdijo tako blizu, kot bi bila   naša telesa nekje zunaj, v svetli noči; potem legamo nazaj in glasovi stopijo za nami   skozi odprta okna, radovedno poizvedujejo, zrejo v naše prostore na ozadju z zvezdami   posutega neba kot drobni predmeti, barvite igrače – kriki in klici vseh bitij tam zunaj, hrum avtomobilov   in pisk oddaljenega vlaka se obračajo in poskakujejo, sijoči, otipljivi in živopisni, na okenskih policah.   Ko zapremo oči, glasovi kot plavje trkajo ob naša telesa, dokler ne utonemo, dokler nas ne prelije   spanec. Zjutraj se za letvami oknic, na steni sobe, izrišejo ostri trakovi sončne svetlobe, podobni   skeletom izkopanih, dolgo potopljenih teles, potem zbledijo in izginejo. Vstanem in grem iz hiše.   Sprehajam se po vrtu, v otroškem bazenu se na gladini zibajo igrače, lepe in stvarne,   ostanki igre prejšnjega dne poplesujejo skupaj s trupelci žuželk, kot bi jih komaj opazno premikali   gibi neštetih rok. Nikjer ni nikogar, tiho je in prazno, le bel maček s tleskajočim jezikom   in drhtečim telesom [...]

V Berlinu začetek gledališkega festivala Theatertreffen

Misli, 6. maj 2016 ― V Berlinu se danes začenja gledališki festival Theatertreffen, ki vsako leto predstavi jagodni izbor nemške institucionalne gledališke produkcije. V glavni program festivala sta se kot prva slovenska avtorja doslej uvrstila tudi Bara Kolenc in Atej Tutta s predstavo Metamorfoze 3°: Retorika. Festival se bo sklenil 22. maja.
Steve Jobs: dirigent v epicentru digitalne revolucije

Steve Jobs: dirigent v epicentru digitalne revolucije

Koridor, 6. maj 2016 ― »Na norce, upornike, tiste, ki delajo težave! Tiste, ki stvari vidijo drugače. Medtem ko nekateri nanje gledajo kot na norce, mi vidimo genije. Kajti ljudje, ki so dovolj nori, da mislijo, da lahko spremenijo svet, so tisti, ki ga,« je citat, ki si ga je Apple Inc. med letoma 1997 in 1998 za svoje promocijske […] The post Steve Jobs: dirigent v epicentru digitalne revolucije appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
še novic