Oldboy (2003)

Oldboy (2003)

Deseta umetnost, 23. april 2018 ― Park Chan-wook je ustvaril maščevalno dramo s polno mero ekstremizma. Mučenje skozi 15 let samote? Check. Nasilje z vihtečim kladivom? Check. Incest? Check. Žretje žive hobotnice? Check. Toda film ni nikoli prenasičen, vse je del okusno tematčne in stilizirane zgodbe za tiste z močnim želodcem. Nobenega dvoma ni o tem, da je Oldboy film o ekstremnih situacijah. […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Babadook (2014)  Boyhood (2014)  Wolfpack (2015)  Inglourious Basterds (2009)  Krvavo, grozljivo in strah vzbujajoče - TOP 10 grozljivk Copyright © Deseta umetnost [Oldboy (2003)], All Right Reserved. 2018.

Skodelica kave in »jedna jedelj pomaranča« – Noč knjige v Medobčinski splošni knjižnici Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 23. april 2018 ― Noč knjige je mednarodni dogodek, ki ga na svetovni dan knjige, 23. aprila,  v Sloveniji izvedemo v knjižnicah, šolah, kulturnih ustanovah in drugod. Letos je Cankarjevo leto, moto druženj pa Cankar za vsak dan. Prireditev v počastitev svetovnega dneva knjige je v Medobčinski splošni knjižnici odkrivala Cankarja, kakršnega morda še nismo poznali. Na časovnici dogodka so zapisana imena vseh zaposlenih, ki so ta večer od 20. do 22. ure skrbeli za nemoten potek dogajanja, izpostavljamo pa naslednje sodelujoče: Slovenist in literarni teoretik Slavko Pezdir je po uvodnem nagovoru Andreje Hutinski iz žalske ...

Maščevalci: Brezmejna vojna

Deseta umetnost, 23. april 2018 ― Še nikoli videno filmsko potovanje, ki je nastajalo deset let in zajema celoten Marvel Cinematic Universe. Na velika platna nam prinaša končni, najsmrtonosnejši obračun vseh časov. Marvelov film MAŠČEVALCI: BREZMEJNA VOJNA je še nikoli videno filmsko potovanje, ki je nastajalo deset let, in zajema celoten Marvel Cinematic Universe. Na velika platna nam prinaša končni, najsmrtonosnejši […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Podelitev filmskih nagrad bafta v znamenju Povratnika  Akademija izpostavlja boj proti rasizmu in spolni neenakopravnosti, kdaj pa bo na vrsti revščina?  "Horror-comedy" - tanka črta med terorjem in humorjem  [Pozor, hud prizor] - A Few Good Men (1992)  Under the Skin (2013) Copyright © Deseta umetnost [Maščevalci: Brezmejna vojna], All Right Reserved. 2018.
V Mariboru izzvenela Naša pesem

V Mariboru izzvenela Naša pesem

RTS 24 – Kultura, 23. april 2018 ― V soboto in nedeljo se je v Unionski dvorani v Mariboru odvilo bienalno zborovsko tekmovanje Naša pesem, ki je zopet ponudilo odličen nabor odraslih pevskih zborov in manjših vokalnih skupin. Na že 25. tekmovanju je nastopilo dvajset odličnih zasedb, ki so se potegovale za nagrade in priznanja.

Studio.a+v: Prenova hiše v Podutiku

OUTSIDER, 23. april 2018 ― V Studiu.a+v so poskrbeli za celovito prenovo enodružinske hiše v Podutiku in njen dotrajan interier spremenili v privlačen sodoben dom. Štiričlanska družina z dvema majhnima otrokoma – tako si naročnike običajno zamišljamo arhitekti, ko oblikujemo generično stanovanjsko arhitekturo. Bivalne enote oblikujemo v skladu z namišljeno posplošitvijo ter idealiziramo robne pogoje projektov, da bi zadostili potrebam…

UMRL JE DRAMSKI IN FILMSKI IGRALEC DEMETER BITENC

SLG Celje, 23. april 2018 ― Sporočamo žalostno vest, da je umrl dramski in filmski igralec Demeter Bitenc.   Bitenc se je rodil leta 1922 v premožni ljubljanski meščanski družini. Diplomiral je na Trgovski akademiji v Ljubljani, med drugo svetovno vojno pa je obiskoval zasebne učne ure pri gledališkem igralcu in režiserju Slavku Janu. Po vojni je opravil še štiri semestre na novoustanovljeni Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani, igral najprej v Drami, potem v reškem Hrvaškem narodnem gledališču, kasneje tudi v SLG Celje v sezonah 1957/58 in 1958/59.   Naj počiva v miru. Kolektiv SLG Celje

SOŽITJE z Gospodom brez skrbi in s Kraljično na zrnu graha

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 23. april 2018 ― Na mednarodni dan knjige smo se družili z varovanci Sožitja, enote Žalec. Ta mesec se nam je pridružila tudi Sabina z mamico iz Mozirja, tako da nas je vse več. Aprilska ura  s pravljicami in z zgodbami se je začela z navduševanjem nad risbami, ki prikazujejo njihovo podoživljanje zgodbic prejšnjega srečanja. Raznoliko doživljanje pomeni raznovrsten izraz v ustvarjanju. Tokrat so spoznali slovensko ljudsko pravljico Gospod brez skrbi in pravljico Kraljična na zrnu graha H.C. Andersena. Bolje, da ne pripovedujemo o tem, kako brez skrbi živimo, saj se lahko skrbi nalašč hitro ...
Klasično mladostno in živo! – Z Glasbeno matico FJK

Klasično mladostno in živo! – Z Glasbeno matico FJK

Slovenci.si, 23. april 2018 ― Glasbeni abonma Radia Koper je bil v četrtek, 19. aprila 2018, spet razgiban in živahen. V studiu Hendrix se je predstavilo deset mladih slovenskih glasbenikov iz sosednje države, ali bolje pokrajine, Furlanije-Julijske krajine. V oddaji Klasično, mladostno in živo, ki enkrat mesečno zamenjuje redno rubriko Primorski glasbeni talenti, se je predstavila Glasbena matica, ki s […] The post Klasično mladostno in živo! – Z Glasbeno matico FJK appeared first on Slovenci.
Vaje v poslušanju

Vaje v poslušanju

Odzven, 23. april 2018 ― Sodelovanje interpretov Studia za novo glasbo AG in improvizatorjev iz kroga Zavoda Sploh je v Španskih borcih že drugič soočilo skladateljske zapise, njihove izvedbe in spontane odzive – tokrat s še bolj izostreno zasnovo.
Fantazija zgodovine hrepenenja

Fantazija zgodovine hrepenenja

Airbeletrina, 23. april 2018 ― Lana del Rey je prepotovala čas, da bi lahko na svoji ravnokar trajajoči turneji pela pesmi s svojega zadnjega albuma. Vrnila se je od tam, kjer je kritiki, bivši fantje in paparaci ne morejo najti. Šla je v večere, ko je Nabokov pisal Lolito, bila je v postelji z Yoko Ono in Johnom Lennonom, stala je ob Cankarju kot njegova podoba iz sanj.
White Stain z drugo ploščo in valom nove energije!

White Stain z drugo ploščo in valom nove energije!

SPRP, 23. april 2018 ― Punk rockerji White Stain vabijo na promocijski koncert, ki se bo odvil v četrtek, 26. aprila, v klubu Gromka na Metelkovi. Ta dan uradno na svet  prihaja nova, druga plošča z naslovom "Nation of Fear", podprta s strani Giljotine Records. "Minila so štiri leta od Attached in da se ne bi z njim vred preveč postarali je bil čas, da nove melodije in besede vržemo iz sebe. Veseli nas, da nam bodo za, pred in na odru delali družbo kolegi iz No Force Can, še posebej pa se veselimo vseh starih in čim več novih obrazov iz naše male, a trmasto vztrajne punk rock scene", še sporočajo iz tabora te ljubljanske zasedbe. Albumu lahko v celoti prisluhnite tudi tukaj, v živo pa bo 5. maja predstavljen tudi v dvorani Gustaf v mariborski Pekarni, v kratkem pa mogoče še kje. Nation of Fear by White Stain Skupina bo vse zbrane prostovoljne prispevke na promocijskem koncertu v klubu Gromka na Metelkovi namenila Slovenski filantropiji, ki se že 25 let aktivno odziva na družbene probleme, spodbuja in razvija prostovoljstvo, deluje na področju migracij, pomaga ogroženim in je glasna zagovornica človekovih pravic. Lepa gesta, ni kaj dodati, vabljeni! Izdajo albuma "Nation of Fear" bodo WS pospremili s promocijskima nastopomav Ljubljani in Mariboru. Foto: arhiv WS Piše: WS

Nočno življenje dreves

Vrabec Anarhist, 23. april 2018 ― Na mestu, kjer sta skupaj odšla v smrt, sta se znova rodila kot rastlini in Stvaritelj Šankar Bhagvan, videč lepoto njune ljubezni,  ju je poimenoval Ganja in  Mahua, kanabis in alkohol. The post Nočno življenje dreves appeared first on Vrabec Anarhist.

Plečnikova odličja 2018

OUTSIDER, 23. april 2018 ― Danes so bila v veliki dvorani Narodne galerije v Ljubljani podeljena Plečnikova odličja za leto 2018. Najvišja slovenska priznanja za arhitekturno usvarjalnost se podeljujejo od leta 1973, ko je bil ob stoti obletnici rojstva Jožeta Plečnika na pobudo delovnega kolektiva Ambient iz Ljubljane ustanovljen Sklad arhitekta Jožeta Plečnika, ki danes deluje v okviru Društva arhitektov…

Rabelj žrtev – drama, ki govori sama zase

Kamnik.info, 23. april 2018 ― V prostorih MC Kotlovnica se je v nedeljo, 22. aprila, zvečer odvil nov uprizoritveni dogodek. Obiskovalci so bili priča krstni izvedbi predstave Rabelj žrtev, ki je nastal izpod peresa mladega študenta dramaturgije Benjamina Zajca in v produkciji Zavoda Mladinski center Kotlovnica Kamnik. Premiera se je odvila točno leto po premieri prvega dela dramskega triptiha Poslednji ... The post Rabelj žrtev – drama, ki govori sama zase appeared first on Kamnik Info.

Rezultati 25. Naše pesmi 2018

Naši zbori, 23. april 2018 ― Absolutno 1. mesto 25. Naše pesmi za doseženih 93 točk prejme Komorni zbor DEKOR, Ljubljana, dirigentka Petra Grassi   Absolutno… The post Rezultati 25. Naše pesmi 2018 appeared first on Naši zbori.

Na zborovskem tekmovanju Naša pesem zmagovalec Dekor iz Ljubljane

Misli, 23. april 2018 ― Na zborovskem tekmovanju Naša pesem minuli konec tedna v Mariboru je nastopilo 20 vrhunskih slovenskih zasedb s skupno 650 pevci. Petčlansko mednarodno strokovno žirijo je s svojim nastopom najbolj prepričal Komorni zbor Dekor iz Ljubljane pod vodstvom Petre Grassi, ki je prejela tudi naziv najboljša zborovodkinja tekmovanja.

Pomladni popusti v naši galerijski knjigarni

Galerija Fotografija, 23. april 2018 ― Pomladni popusti v naši galerijski knjigarni Pri nas so vse knjige zanimive. Ampak vsake toliko je potrebno narediti malo prostora, da lahko pridejo na police novi naslovi, zato smo za vas pripravili nekaj mamljivih popustov.Akcija velja samo do petka, 27.4. in samo na knjige iz zaloge. Kdor prej pride…:-)Nakup možen tudi v naši spletni knjigarni. The post Pomladni popusti v naši galerijski knjigarni appeared first on Galerija Fotografija.
Mesta mestom #2: Oživljanje mesta z začasnimi trgovinami

Mesta mestom #2: Oživljanje mesta z začasnimi trgovinami

Inštitut za politike prostora, 23. april 2018 ― začasna raba, urbana prenova, podjetništvo Antwerpen, Belgija 601.257 prebivalcev Od praznega do živahnega: mladi podjetniki kot sprožilci sprememb v (sub)urbanih nakupovalnih območjih Z razmahom trgovinskih in nakupovalnih centrov na mestnih obrobjih so nakupovalne ulice v mestih, kjer se med izložbami sprehajamo na prostem, povečini opustele. Le redka mala in srednje velika evropska mesta so jih […]

Rezultati natečaja za najboljši esej 2018

Sodobnost, 23. april 2018 ― Za nagrado (in objavo v reviji) so bili nominirani eseji naslednjih avtorjev oziroma avtoric:   Urša Zabukovec (Čista alkimija) Miha Pintarič (O interaktivni poeziji) Helena Koder (Hvalnica pisanju) Nara Petrovič (Ne, ne morem vas užaliti) Kristian Koželj (Igralčeva zaobljuba) Teja…
Znanih deset nominirancev za kresnika

Znanih deset nominirancev za kresnika

Misli, 23. april 2018 ― Žirija Delove nagrade za roman leta je izbrala deset del, ki se bodo potegovala za nagrado kresnik. Izmed 172 romanov z letnico 2017 so se v ožji izbor uvrstili romani Evalda Flisarja, Maje Gal Štromar, Draga Jančarja, Štefana Kardoša, Florjana Lipuša, Vinka Möderndorferja, Anje Mugerli, Sarivala Sosiča, Nataše Sukič in Vlada Žabota.

ANNOUNCING – PREMIERE OF ONJEGIN, MAY 11 2018

SLG Celje, 23. april 2018 ― Alexander Pushkin (1799, Moscow  ̶  1837, St. Petersburg) was the founder of modern Russian literature in the Romantic period, and is considered by many to be the greatest Russian poet, writer and playwright. He engaged in all literary genres of the time  ̶ lyrical poetry, epic poetry, novels, short stories, plays, critical essays, personal letters and historical fiction, and introduced common speech in his writing too.   Pushkin’s novel has been stage adapted by Nebojša Pop-Tasić (born in 1962 in Zemun, Serbia), who has firmly established himself in Slovenian theatre as a versatile author, director, playwright, composer and an acclaimed screenwriter.The stage adaptation of Eugene Onegin will be directed by Yulia Roschina (born in 1982 in Moscow), who previously directed Pop-Tasić’s adaptation of Madam Bovary, winning the national Borštnik Award for Best Director in 2015.   Eugene Onegin, a novel in verse, was published in instalments between 1825 and 1832, and finally in 1833 in its entirety. It took seven years, four months and seventeen days for this celebrated novel, often considered a classic of Russian literature, to be finished. Its epic base contains lyrical elements, as well as irony and satire.    

Kocbek verjel v sintezo krščanstva in komunizma

Kamnik.info, 23. april 2018 ― V petek, 20. aprila 2018, je bila v dvorani Frančiškanskega samostana v Kamniku predstavljena knjiga dr. Mirka Bogomira Mikliča Sredi krute sile nežno trajam. Idejno-politična dediščina Edvarda Kocbeka in slovenski kristjani. Izšla je pri Mohorjevi založbi iz Celovca. Dogodek so pripravili člani Društva Demos na Kamniškem in Društva sv. Jakob, ki so v goste povabili ... The post Kocbek verjel v sintezo krščanstva in komunizma appeared first on Kamnik Info.

1916 – Rojen Ivo Lola Ribar

Zgodovina na dlani, 23. april 2018 23. aprila leta 1916, se je v Zagrebu rodil hrvaški in jugoslovanski politik, partizan in publicist Ivo Lola Ribar. Posthumno je bil novembra 1944 razglašen za narodnega heroja. Njegov oče je bil dr. Ivan Ribar, ki je aktivno sodeloval v politiki Avstro-Ogrske, Kraljevine SHS (Jugoslavije), po koncu druge svetovne vojne … Preberi The post 1916 – Rojen Ivo Lola Ribar appeared first on Zgodovina na dlani.

Da coprnice ne bi naredile grenkega mleka

Štajerski tednik, 23. april 2018 ― V nekdanji jedilnici ptujskega dominikanskega samostana so pripravili prvega iz letošnjega niza pogovornih večerov Predstavljamo mojstre. Zgodovinarka Marija Hernja Masten je predstavila svojega očeta, priznanega lončarja in pečarja Andreja Hernja mlajšega (1919–1997).
Soderbergh bo režiral film o aferi Panamski dokumenti

Soderbergh bo režiral film o aferi Panamski dokumenti

Misli, 23. april 2018 ― Ameriški režiser Steven Soderbergh, ki je v zadnjem obdobju izredno produktiven, bo režiral film o aferi Panamski dokumenti z naslovom The Laundromat, navaja spletni portal The Playlist. Panamski dokumenti so razkrili podrobnosti o skritih finančnih poslih, že pred dvema letoma pa je Soderbergh napovedal, da bo film produciral.

Poslovil se je igralec Demeter Bitenc

SiGledal Novice, 23. april 2018 ― V 96. letu je umrl Demeter Bitenc, eden najbolj prepoznavnih slovenskih filmskih igralcev. Prvo filmsko izkušnjo je dobil v prvem slovenskem celovečercu Na svoji zemlji. V sedemdesetletni karieri je ustvaril več kot 230 gledaliških in filmskih vlog, poroča portal MMC Radiotelevizije Slovenija.
Svet se bo poklonil knjigi

Svet se bo poklonil knjigi

Misli, 23. april 2018 ― Unesco je današnji dan razglasil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Zaznamovali ga bodo številni z literaturo in knjigami povezani dogodki, tudi po Sloveniji, kjer smo sicer knjigo na prvo mesto postavljali že v sklopu Slovenskih dnevov knjige. Naziv svetovne prestolnice knjige bodo prevzele Atene.
5. Slowindova pomlad 2018

5. Slowindova pomlad 2018

SIGIC - Novice, 23. april 2018 ― V sredo 25. aprila se bo ob 20:00 v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji odvil prvi koncert Slowindove pomladi 2018. Nastopil bo milanski ansambel Divertimento, ki bo izvajal zahteven program oz. dela sodobnih skladateljev, kot so György Kurtág, Zeno Baldi in Peter Maxwell Davies.
še novic