1920 – Podpis Trianonske pogodbe

Zgodovina na dlani, 4. junij 2018 4. junija leta 1920 so sile antante s kraljevino Madžarsko podpisale t.i. Trianonsko mirovno pogodbo, s čimer se je formalno končala vojna med sprtimi stranmi v I. svetovni vojni. Pogodba, podpisana v veliki trianonski palači v Versaju, se na Madžarskem smatra za dan največje nacionalne katastrofe v zgodovini madžarskega naroda. … Preberi The post 1920 – Podpis Trianonske pogodbe appeared first on Zgodovina na dlani.

C’est la vie 2018: Nadvse prijetno ustvarjalno in zabavno druženje na Selih

Kamnik.info, 4. junij 2018 ― Prizadevni člani in članice ŠKD Sela, ki glede na številne uspešno izvedene dejavnosti in prireditve izvedene v zadnjih nekaj letih, zagotovo eno izmed najbolj raznoliko dejavnih in aktivnih društev na Kamniškem, so v soboto, 2. junija 2018, v svoji domači vasi na Selih pri Kamniku, pripravili celodnevno slikarsko druženje oz. slikarski ex tempore, ki so ... The post C’est la vie 2018: Nadvse prijetno ustvarjalno in zabavno druženje na Selih appeared first on Kamnik Info.

Alenka Rebula: Zaklenjeni v svoj spomin?

ARS Esej na radiu, 4. junij 2018 ― Slovenska pesnica, pisateljica in psihologinja obravnava mehanizme spomina, predvsem pa čustveno obarvane spomine Slovenska pesnica, pisateljica in psihologinja Alenka Rebula Tuta posebno senzibilno obravnava vzgojna, psihološka in družbena vprašanja. V oddaji boste slišali njen prispevek Zaklenjeni v svoj spomin? v katerem obravnava mehanizme spomina, predvsem pa čustveno obarvane spomine. Besedilo bereta napovedovalca Jasna Rodošek in Jure Franko, bogatijo pa ga odlomki Glasbe oblačnih dni za godalni orkester skladatelja Anžeta Rozmana; Simfonični orkester RTV S je dirigiral Simon Krečič. Tehnično je oddajo oblikoval Robert Markoč.

POD DEŽNIKOM JE LAHKO ZABAVNO – pravljična ura v Krajevni knjižnici Liboje

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 4. junij 2018 ― Pravljica Svetlane Makarovič Pod medvedovim dežnikom  je dobro izhodišče za pogovor o prijateljstvu, nesebičnosti, navsezadnje tudi o tem, kaj vse lahko počnemo pod dežnikom: skupaj smo, se smejemo, ščipamo, pojemo, si pripovedujemo šale … V libojsko knjižnico smo prinesli ravno prav velik in pisan dežnik, da smo se stisnili in poslušali še rusko ljudsko pravljico o medvedu, ki je iskal pestunjo za svoje medvedke. Irena Štusej

Križnikov pravljični festival in festival gozdnih pravljic

Kamnik.info, 4. junij 2018 ― V Motniku bo 8. in 9. junija 2018 potekal Križnikov pravljični festival, ki se mu letos pridružuje tudi festival gozdnih pravljic. Častni pokrovitelj Boštjan Gorenc – Pižama o festivalu pravi: »Britanski satirik Terry Pratchett je nekoč zapisal, da ljudje zmotno menimo, da oblikujemo zgodbe. Velja namreč prav nasprotno. Zgodbe oblikujejo nas. Obstajajo neodvisno od ljudi ... The post Križnikov pravljični festival in festival gozdnih pravljic appeared first on Kamnik Info.

Delavnice Igriva arhitektura: Arhitekt Ivan Vurnik in slikarka Helena Kottler Vurnik

Center arhitekture Slovenije, 4. junij 2018 ― Od 4. junija do 15. junija 2018 smo v Galeriji Šivčeva hiša v Radovljici v Centru arhitekture Slovenije pripravili delavnice IGRIVA ARHITEKTURA: ARHITEKT IVAN VURNIK IN SLIKARKA HELENA KOTTLER VURNIK za vse 7. razrede radovljiške občine. Zasnova in izvedba delavnic: Center arhitekture Slovenije, program Igriva arhitektura. The post Delavnice Igriva arhitektura: Arhitekt Ivan Vurnik in slikarka Helena Kottler Vurnik appeared first on Center arhitekture Slovenije.

Delavnice Igriva arhitektura: Arhitekt Ivan Vurnik in slikarka Helena Kottler Vurnik

Center arhitekture Slovenije, 4. junij 2018 ― Od 4. junija do 15. junija 2018 smo v Galeriji Šivčeva hiša v Radovljici v Centru arhitekture Slovenije pripravili delavnice IGRIVA ARHITEKTURA: ARHITEKT IVAN VURNIK IN SLIKARKA HELENA KOTTLER VURNIK za vse 7. razrede radovljiške občine. Zasnova in izvedba delavnic: Center arhitekture Slovenije, program Igriva arhitektura. The post Delavnice Igriva arhitektura: Arhitekt Ivan Vurnik in slikarka Helena Kottler Vurnik appeared first on Center arhitekture Slovenije.

Otok v Kopru: VELIKI PRETRES / LA BOTTA GROSSA

Kino Otok, 4. junij 2018 ― Otok v Kopru: Letni kino na Martinčevem trgu, v nedeljo, 3. junija, ob 21. uri, brezplačna predfestivalska projekcija. VELIKI PRETRES / LA BOTTA GROSSA Italija 2017 režija Sandro Baldoni fotografija Renato Alfarano, Gianluca Catania montaža Claudio Borroni producent Gianflippo Pedote produkcija Acqua su Marte, Rai...

Skozi glasbo kot časovno umetnost v tretje z Laibach

Misli, 4. junij 2018 ― Kot tretji iz serije filmov Glasba je časovna umetnost na velika platna prihaja LP film o skupini Laibach v režiji Igorja Zupeta. V ospredju projekta je prvi uradno izdani domači album Laibachov iz leta 1985, zgolj s črnim križem na ovitku. Ustvarjalcem je bilo med drugim v izziv predstaviti intimno plat zasedbe, a brez njene demistifikacije.

Načini ustvarjanja in zaznavanja zvoka med živalmi

ARS Ars humana, 4. junij 2018 ― Kako glasen je človeškemu ušesu neslišen svet? Ljudje s prostim ušesom slišimo omejen del zvokov, ki jih ustvarja živalski svet. Zelo glasno pa je tudi v tistem delu spektra, ki ga ne slišimo. Nas zvoki, ki jih ne zaznavamo, vendarle nekako zaznamujejo ali gredo mimo nas? Nas živali, ki se oglašajo na nam neslišnih frekvencah, slišijo? Gost oddaje, v kateri bomo govorili o načinih ustvarjanja in zaznavanja zvoka med živalmi, bo dr. Tomi Trilar, vodja Kustodiata za nevretenčarje pri Prirodoslovnem muzeju Slovenije. Z njim se bosta pogovarjali Tina Kozin in Saška Rakef.
Uroš Rojko prejel Kozinovo nagrado za opus

Uroš Rojko prejel Kozinovo nagrado za opus

Misli, 4. junij 2018 ― Skladatelj srednje generacije Uroš Rojko je letošnji prejemnik Kozinove nagrade, ki jo svojim članom za zaokrožen opus podeljuje Društvo slovenskih skladateljev. Podelili so mu jo opoldne na društvu ob glasbeni kulisi enega njegovih del. Ob prevzemu priznanja je poudaril, da bi morala družba povrniti mesto kulturi in umetnosti.

Poletna muzejska noč

Gorenjski muzej, 4. junij 2018 ― Na dan najkrajše noči v letu, ko že tradicionalno poteka POLETNA MUZEJSKA NOČ, Vas prijazno vabimo, da se nam pridružite v kolažu pestrih muzejskih dogodkov v soboto, 16. junija 2018 od 18. do 24. ure   GRAD KHISLSTEIN: – ob ... Read More

TORKOVA KINOTEKA 2018

Gornjesavski muzej, 4. junij 2018 ― Kaj bomo gledali na letošnjih poletnih Torkovih kinotekah?   Kot vsako leto bomo program filmskih projekcij, ki bodo na sporedu ob torkih v Banketni dvorani v Kolpernu izbrali skupaj z vami. Na naši spletni strani glasujte med naštetimi predlogi, in sicer tako, da izberete 4 filme, lahko pa nam sporočite svoj filmski predlog. Za sodelovanje se […]

Medeja na Festivalu narodnih gledališč v Podgorici

SiGledal Novice, 4. junij 2018 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je včeraj v Narodnem gledališču v Podgorici v Črni gori na Festivalu narodnih gledališč »Maštanije« uprizorila Evripidovo Medejo v režiji Oliverja Frljića. Nastopili so Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan, Miloš Battelino, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič in Viktor Meglič.
Na kraju zapisano 7: Šanghaj, Kitajska

Na kraju zapisano 7: Šanghaj, Kitajska

Airbeletrina, 4. junij 2018 ― Šanghaj. Onkraj svojih administrativnih meja se najštevilčnejše mesto na svetu razteza v eno najbolj gosto naseljenih območij našega planeta. S svojo kolonialno preteklostjo in največjim kontejnerskim pristaniščem na svetu predstavlja točko, kjer se Kitajska srečuje s svetom. Zato mnogi Kitajci radi rečejo, da Šanghaj ni »prava« Kitajska, oziroma da je najbolj zahodnjaško od

Vodstvo po razstavi Marca Ribouda

Galerija Fotografija, 4. junij 2018 ― V četrtek 7.6.2018, Galerija Jakopič in Galerija Fotografija vabita na dvojno vodstvo po razstavah. Ob 17h kustosinje Marije Skočir po pregledni fotografski razstavi Marc Riboud: Čuječi popotnik. Zavedni fotograf,  ob 18.30 pa v Galeriji Fotografiji sledi vodstvo z umetnostno zgodovinarko Hano Čeferin po razstavi Marc Riboud: Izbrani pogledi. The post Vodstvo po razstavi Marca Ribouda appeared first on Galerija Fotografija.

Izhodi kulture iz prekarstva

Asociacija, 4. junij 2018 ― Prekarstvo kot problem sodobnega časa je močno prisotno tudi v kulturi. Asociacija pogosto naslavlja vprašanja prakarnosti v kulturi, tokrat pa smo kot soorganizatorji sodelovali na okrogli mizi, kjer so zbrani razpravljali o težavah v kulturi, umetnosti in novinarstvu. Po uvodnih nagovorih, kjer je govorila tudi predsednica Asociacije Jadranka Plut, je sledila moderirana razprava, dogodek pa … Preberi več o Izhodi kulture iz prekarstva
Val sedme umetnosti bo s Kino Otokom ponovno pljusnil v Izolo

Val sedme umetnosti bo s Kino Otokom ponovno pljusnil v Izolo

Misli, 4. junij 2018 ― V Izoli bo med 6. in 10. junijem potekal mednarodni filmski festival Kino Otok, ki tudi v 14. izdaji k druženju vabi ljubitelje sedme umetnosti. Na sporedu bodo projekcije v letnem kinu Manzioli in art kinu Odeon, video na plaži in bogat program za otroke. Poleg tega bodo nadaljevali z lani vzpostavljenim PRO Otokom za filmske profesionalce.

Sedma sila: Asociacija v medijih (maj)

Asociacija, 4. junij 2018 ― Nadaljujemo z zbiranjem medijskih odzivov na delo Asociacije, ki jih vsak mesec objavimo v rubriki Sedma sila. Zagotovo je bil v preteklem mesecu najodmevnejši kulturnopolitični dogodek skupna kulturniška kampanja Čas je za kulturo in umetnost, kjer smo sodelovali tako pri uvodni napovedi, kot na sklepnem dogodku v Kinu Šiška. Znotraj kampanje je Asociacija priredila tudi … Preberi več o Sedma sila: Asociacija v medijih (maj)
V pesmih odstira pogled na barve

V pesmih odstira pogled na barve

Slovenci.si, 4. junij 2018 ― Pesnik in slikar Gustav Januš je v nedeljo prejel literarno nagrado, poimenovano po novinarju in publicistu Humbertu Finku (1933-1992). Lavdatorka Cvetka Lipuš je dejala, da so Januševe pesmi „eksistencialne meditacije, v katerih opazovanje in gledanje postane gramatika bita“. V času virtualne prenasičenosti da odpirajo pogled za pokrajino in njene barve. Mesto je nagrado podelilo tretjič, […] The post V pesmih odstira pogled na barve appeared first on Slovenci.

Izzivi nevladnega sektorja na evropski ravni

Asociacija, 4. junij 2018 ― Evropsko združenje na področju uprizoritvenih umetnosti in glasbe Pearle, je februarja 2018 zagnalo kampanjo Behind the Stage, skozi katero bodo skušali opolnomočiti organizacije na področju uprizoritvene umetnosti in pripomoči h krepitvi civilnega dialoga. Prve konference in delavnice se je na vabilo organizatorjev udeležila tudi Asociacija, ki je s tem pridobila dragocen uvid v dogajanje v … Preberi več o Izzivi nevladnega sektorja na evropski ravni

Medeja na Festivalu narodnih gledališč v Podgorici

SNG Maribor, 4. junij 2018 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je včeraj v Narodnem gledališču v Podgorici v Črni gori na Festivalu narodnih gledališč "Maštanije" uprizorila Evripidovo Medejo v režiji Oliverja Frljića. Nastopili so Natašo Matjašec Rošker, Branko Jordan, Miloš Battelino, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič in Viktor Meglič.

Kristian Koželj: Igralčeva zaobljuba

Sodobnost, 4. junij 2018 ― Ko se pripravljaš na nastop, je zaodrje tvoja spovednica in purgatorij. Čakalnica in kaznilnica odrešitve, tvoje vaje za smrt, če velja, da je vsaka izvedba (kakor vsaka pesem) predrugačenje stvarstva, ki je po vsakem umetniškem procesu na neki način spremenjeno.…

Carlos Pascual: Debeli zidovi, majhna okna (Alenka Urh)

Sodobnost, 4. junij 2018 ― Alenka Urh   Carlos Pascual: Debeli zidovi, majhna okna. Prevedla Mojca Medvedšek. Ljubljana: Cankarjeva založba, 2017.   Hitrost, s katero lahko potujemo dandanes, sodobnega človeka marsikdaj oropa trajnosti občutenja, in to ne le v smislu dejanskega doživljanja, temveč tudi spominskega podoživljanja…

Cvetka Bevc: Baraba

Sodobnost, 4. junij 2018 ― »Zakoljimo prasca!« sem zavpila. In tu je bil začetek. Kajti baraba se ne rodiš. Baraba postaneš. Ne rečem, da ni potrebnega nekaj genskega materiala, vsaj kakšno nagnjenje do ekstremne klepetavosti recimo, a napomembnejše so okoliščine. Kriza. Lakota. Vojna. Ali kombinacija…

Kristina Jurkovič z Veroniko Simoniti

Sodobnost, 4. junij 2018 ― Jurkovič: Pisateljsko pot ste začeli s pisanjem pravljic. V radijskem arhivu sem odkrila tri, odlične so! Kaj vas je k pisanju pravljic spodbudilo in zakaj ste se tako kmalu ustavili?   Simoniti: Pisati sem jih začela že v osnovni šoli,…

Miha Pintarič: O interaktivni poeziji

Sodobnost, 4. junij 2018 ― V času, ko je vse, kar se zdi kaj vredno, ‘interaktivno’, od najbanalnejših računalniških iger do inštalacijske umetnosti in visoke znanosti, ki jo navadni smrtniki kljub poznavanju ‘načela’ interaktivnosti in malce blefiranja kaj slabo razumemo, se termin ‘interaktivna poezija’ sliši…
Rakek 1964/65 – 5. b razred

Rakek 1964/65 – 5. b razred

Stare slike (Cerknica), 4. junij 2018 ― Slika 5. b razreda je dobesedno slika iz šolskih klopi. Ob svoji razredničarki Lojzki Vidrih so se učenci stisnili v en del razreda pred tablo. Zadaj na steni vidimo, nam starejšim zelo dobro poznano sliko, predsednika države Jugoslavije, tovariša Tita. Razredničarka je bila Cerkničanka in je kasneje tudi poučevala v Cerknici, poročena Žnidaršič. In sedaj […]

Uroš Rojko bo prejel Kozinovo nagrado za opus

Misli, 4. junij 2018 ― Skladatelj srednje generacije Uroš Rojko je letošnji prejemnik Kozinove nagrade, ki jo svojim članom za zaokrožen opus podeljuje Društvo slovenskih skladateljev. Podelili mu jo bodo opoldne na društvu ob glasbeni kulisi enega njegovih del.

4. junija 1907 se je v Novem mestu rodil Marjan Kozina, slovenski skladatelj

Kamra.si, 4. junij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...4. junija 1907 se je v Novem  mestu rodil Marjan Kozina, slovenski skladatelj. Umrl je 19. junija 1966. V Ljubljani je Kozina pričel študirati filozofijo in matematiko, sočasno je študiral tudi klavir in violino, pozneje pa se je usmeril v študij glasbe na Dunaju in v Pragi. Leta 1943 se je pridružil partizanom, po osvoboditvi je postal prvi upravnik Slovenske filharmonije. Deloval je tudi kot pedagog na Akademiji za glasbo v Ljubljani.
še novic