The Happytime Murders (2018)

The Happytime Murders (2018)

Deseta umetnost, 27. avgust 2018 ― Brian Henson, sin legendarnega lutkarja Jima Hensona, ki nam je polepšal mladosti z znamenitimi Muppetki, je film The Happytime Murders bojda kuhal celih deset let. Ambiciozna kombinacija igranega in lutkovnega filma, vržena v žanr kriminalke z umori je glede na vložena sredstva obljubljala nekaj veličastnega; za film je bilo izdelanih več kot 120 lutk, v glavnim vlogah […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Tucker and Dale vs. Evil (2010)  Film v jeseni 2013  [Pozor, hud prizor] - Children of Men (2006)  Deset let Viteza teme  I, Frankenstein (2014) Copyright © Deseta umetnost [The Happytime Murders (2018)], All Right Reserved. 2018.
Umirajoči bog Triglav Franceta Bevka in zbornik prispevkov lanskega simpozija

Umirajoči bog Triglav Franceta Bevka in zbornik prispevkov lanskega simpozija

Društvo Slovenski staroverci, 27. avgust 2018 ― Na voljo sta naši novi knjižni izdaji, zgodovinska povest “Umirajoči bog Triglav” Franceta Bevka in zbornik prispevkov lanskega simpozija z naslovom “Pozno pokristjanjevanja slovenskega ozemlja”. Zbornik obsega 222 strani, mehke platnice, vsebuje članke lanskih predavateljev (glej spodaj kazalo) ter dodatek pesmi, ki jih je na večernem koncertu pela ljudska pevka Ljoba Jenče. Zbornik je posvečen […]

Sebatage

TV Kočevje, 27. avgust 2018 ― Sebastjan Vukan, ki se je preizkusil v različnih glasbenih žanrih in skupinah je spet pokazal, da se je nabrano znanje obrestovalo.
Intervju: Nemir Tadija, Triiiple & Major Beck

Intervju: Nemir Tadija, Triiiple & Major Beck

Kunigunda, 27. avgust 2018 ― Velenje, 27. 8. 2018 Intervju: Nemir Tadija, Triiiple & Major Beck Nemir Tadija Nekaj časa si se premikal po sencah. Kako je to vplivalo na tebe in tvoje ustvarjanje? Ja, res je. Leta 2012 sem imel zadnji večji koncert, tukaj v klubu eMCe plac in mislim, da je The post Intervju: Nemir Tadija, Triiiple & Major Beck appeared first on Kunigunda.
Intervju: Nemir Tadija, Triiiple & Major Beck

Intervju: Nemir Tadija, Triiiple & Major Beck

Kunigunda, 27. avgust 2018 ― Velenje, 27. 8. 2018 Intervju: Nemir Tadija, Triiiple & Major Beck Nemir Tadija Nekaj časa si se premikal po sencah. Kako je to vplivalo na tebe in tvoje ustvarjanje? Ja, res je. Leta 2012 sem imel zadnji večji koncert, tukaj v klubu eMCe plac in mislim, da je The post Intervju: Nemir Tadija, Triiiple & Major Beck appeared first on Kunigunda.
Pet pesmi

Pet pesmi

Airbeletrina, 27. avgust 2018 ― V spomin na Dneve poezije in vina, ki so se v soboto iztekli, objavljamo nekaj pesmi letošnje gostje Athene Farrokhzad, ki so izšle v knjižici z naslovom Človeštvo sladkanja in klanja.
Na sežanski občini so se poklonili častnemu občanu Cirilu Zlobcu

Na sežanski občini so se poklonili častnemu občanu Cirilu Zlobcu

Misli, 27. avgust 2018 ― Z današnjo žalno sejo so se na Občini Sežana poklonili nedavno preminulemu slovenskemu pesniku in akademiku Cirilu Zlobcu. Leta 2000, ob njegovem 75. rojstnem dnevu, mu je občina za neprecenljiv prispevek na področju umetnosti, za razvoj in promocijo Krasa ter za zasluge za slovenski narod podelila naziv častnega občana.
Oživela ulica 2018

Oživela ulica 2018

SIGIC - Novice, 27. avgust 2018 ― Klub študentov Občine Koper bo v sredo, 29. avgusta organiziral Oživelo ulico. Namen prireditve je oživitev eno najbolj mrtvih, nekoč pa najbolj živih koprskih mestnih ulic – Kidričeve ulice.
094: Stephen King

094: Stephen King

FilmFlow, 27. avgust 2018 ― V sklopu festivala Poletje na platnu in med platnicami, ki sta ga letos prvič organizirala Slovenska kinoteka in Ljubljana, Unescovo mesto literature, se je odvil tudi podkast v živo, na katerem so se Igor Harb, Maja Peharc, Sanja Struna in Damjan Zorc pogovarjali o enem najbolj prepoznavnih pisateljev žanrske literature, Stephenu Kingu, in o številnih […]

NAPOVEDUJEMO – NAŠE SKRIVNOSTI, PREMIERA 13. SEPTEMBRA 2018

SLG Celje, 27. avgust 2018 ― Béla PintérNAŠE SKRIVNOSTIDramaPrva slovenska uprizoritev Naše skrivnosti so doživele premiero leta 2013 v Budimpešti. Igra se dogaja na Madžarskem v zgodnjih 80. letih prejšnjega stoletja, v času komunistične strahovlade. Člani plesne skupine, ki gojijo madžarsko ljudsko glasbo in folkloro, so navzven sicer prijatelji, a intimno se med seboj precej razlikujejo. Domala vsak od njih ima kakšno »svojo« skrivnost, ki jo bodisi skrbno varuje bodisi izrablja v politične in povzpetniške namene.

NAPOVEDUJEMO – OČE, PREMIERA 28. SEPTEMBRA 2018

SLG Celje, 27. avgust 2018 ― Florian ZellerOČETragična farsa Igra francoskega dramatika srednje generacije Floriana Zellerja (1979) Oče (2012) je izmuzljiva pripoved o dementnem očetu in njegovih najbližjih, ki se soočajo in spopadajo s to srhljivo boleznijo. Avtor je zanjo prejel vse najprestižnejše evropske nagrade, od Molièrove do vseh britanskih nagrad za dramatiko. Igrajo jo povsod po Evropi, celo na londonskem West Endu in na newyorškem Broadwayu. Po prodornosti in uspešnosti ga primerjajo s francosko gledališko »zvezdo« Yasmino Reza.

Umrl je dramatik in scenarist Neil Simon

SiGledal Novice, 27. avgust 2018 ― V newyorški bolnišnici je v nedeljo po zapletih s pljučnico umrl ameriški dramatik in scenarist Neil Simon, eden najboljših piscev komedij v zgodovini ameriškega gledališča. Star je bil 91 let. Med ameriške broadwayjske zvezde ga je izstrelila komedija The Odd Couple iz leta 1965, ki je zaživela tudi v filmu Čuden par in televizijski seriji.
Projekt Lazarus in baročna osvežitev s Hvara

Projekt Lazarus in baročna osvežitev s Hvara

Seviqc Brežice, 27. avgust 2018 ― V soboto, 25. avgusta 2018 je hrvaški ansambel Projekt Lazarus s svojimi osmimi vokalisti ob spremljavi orgel, ki jih je omogočila delavnica Škrabl iz Rogaške Slatine, dodobra napolnil Viteško dvorano Bistriškega gradu. Po Benetkah, Dunaju, Varaždinu, Hvaru in Zagrebu so v Sloveniji gostovali prvič. S programsko delikateso zbirke Brevis et facilis pslamorum hrvaškega zgodnjebaročnega skladatelja Damjana Nembrija in v drugem delu mojstrovinami Ivana Lukačića, Vinka Jelića in Ivana Šibenčanina so pod vodstvom dirigenta Darijana Ivezića (izza orgel) očarali obiskovalce.
Od umirajočega do ponovno vstalega Triglava

Od umirajočega do ponovno vstalega Triglava

Društvo Slovenski staroverci, 27. avgust 2018 ― Bevkova zgodovinska povest Umirajoči bog Triglav bralca popelje v srednjeveški Kobarid, kjer med Krnom in Matajurjem domačini še vedno častijo boga, ki so ga Slovenci stoletja kasneje dali v grb nove zastave, kjer je preživel do danes. Avtor je zgodovinsko povest prvič izdal leta 1930 v »manjši nakladi[1]«, kot izvemo v komentarju k drugi izdaji […]
24. SFF: Asghar Farhadi, mojster razgrinjanja zgodb

24. SFF: Asghar Farhadi, mojster razgrinjanja zgodb

Koridor, 27. avgust 2018 ― Pravi, da zgodba vedno potrebuje krizo. In razloži. Počasi, s stavkom, z dvema naenkrat, ki ju preda tolmaču, previdno prisluhne angleškim besedam, če zvesto prenašajo njegove misli. In skoraj vedno tudi jih; delujeta prijetno usklajeno, brez zatikanja, premorov, ki bi dali okoli stotim novinarjem in mladim s »cinephilé« akreditacijami okoli vratu priložnost za vzdihovanje, zehanje, […] The post 24. SFF: Asghar Farhadi, mojster razgrinjanja zgodb appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Na svoji zemlji na Kongresnem trgu

Na svoji zemlji na Kongresnem trgu

ARS Svet kulture, 27. avgust 2018 ― Prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film Na svoji zemlji Franceta Štiglica bo drevi v digitalizirani in restavrirani različici slavnostno odprl Letni kino na Kongresnem trgu v Ljubljani Prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film Na svoji zemlji Franceta Štiglica se je leta 1949 kot prvi slovenski oziroma jugoslovanski film predstavil v tekmovalnem programu filmskega festivala v Cannesu. Sedemdeset let po njegovem nastanku si epopejo o narodnoosvobodilnem boju, posneto po noveli in scenariju Cirila Kosmača, lahko ogledate v digitalizirani in restavrirani različici, ki bo drevi slavnostno odprla Letni kino na Kongresnem trgu. Projekcijo sta organizatorja Slovenski filmski center in mestni Kinodvor posvetila nedavno umrli Štefki Drolc, ki je nastopila v filmu. V oddaji predstavljamo tudi razstavo secesijskega fotografskega inovatorja Moriza Nähra v dunajskem Leopold muzeju in napovedujemo gostovanje priznane genovske operne hiše Carla Feliceja, ki bo v okviru Festivala Ljubljana izvedla slovito opero Rigoletto skladatelja Giuseppa Verdija.

Društvo slovenskih pisateljev, 27. avgust 2018 ― Že spet ta nemi glas iz sebe vase, ta čudoviti, strašni glas tišine, ko človek v njej s strastjo, do bolečine se raziskuje, a ne prepozna se.                                              Ciril Zlobec     Pesnik CIRIL ZLOBEC 1925 – 2018 Dragi Ciril, ostajaš in odmevaš v pesmi.                       Tvoji, iz Društva slovenskih pisateljev
Kinodvor 10: Projektor

Kinodvor 10: Projektor

Kinodvor, 27. avgust 2018 ― Instalacijo Projektor predstavljamo v Kulturnem centru Tobačna 001 v okviru projekta Kinodvor 10 in Festivala sodobnih idej INDIGO. Projekcije filma v KC Tobačna 001 so na ogled vsako uro v delovnem času galerije.

Obešene brvi na severnem Primorskem

OUTSIDER, 27. avgust 2018 ― Brvi čez alpske reke na severnem Primorskem – čez Koritnico, Sočo, Bačo, Idrijco – povezujejo stoletne pešpoti in osamljene zaselke v ozkih dolinah s cestami, ki potekajo samo po eni strani rek. Brvi so pogosto edina povezava, ki osamljenim kmetijam na »drugi strani« omogoča krajši dostop do prometno urejenih krajev. Nepogrešljive so tudi na izletniških…

Napovedujemo dogodke in odštevamo dneve

Borštnikovo srečanje, 27. avgust 2018 ― 53. Festival Borštnikovo srečanje kot osrednjega tujega festivalskega gosta predstavlja mednarodno uveljavljenega italijanskega gledališkega poeta Pippa Delbona, igralca, režiserja in ustanovitelja skupine Compagnia Pippo Delbono, ki je gostovala že v več kot petdesetih državah po svetu. Skupina v Maribor prihaja z dvema predstavama: mednarodno odmevno predstavo Vangelo / Evangelij in letošnjo novost La Gioia / Radost. V predstavi Vangelo raziskuje sodobni pomen evangelija, Kristusovega sporočila o človeški enakosti in ljubezni do bližnjega. Uprizoritev je ganljiva oda ljubezni, ki zadene v srž današnjega časa; časa vzpostavljanja novih zidov in ksenofobije. La Gioia, navdihnjena s Tolstojevo Smrtjo Ivana Iljiča, je predstava v nastajanju, vizualno razkošna študija poti do radosti, potovanje od norosti do končne osvoboditve.  Predstavi, ki gotovo sodita med pomembnejša gostovanja tujih gledaliških skupin v Sloveniji v zadnjem obdobju, sta resnična gledališka poslastica in ju ne kaže zamuditi. Zaradi velikega interesa predlagamo, da si vstopnice zagotovite že v predprodaji, ki se prične v sredo 29. avgusta 2018.
Posilstva v času prve vojne

Posilstva v času prve vojne

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 27. avgust 2018 ― Zgodovinsko društvo Celje vabi na predstavitev prve številke že 25. letnika revije Zgodovina za vse, ki bo v Zgodovinskem arhivu Celje v četrtek, 30. avgusta 2018, ob 12. uri. Predstavitvi bo sledilo predavanje na temo ene od objavljenih razprav. Raziskovalka z Inštituta za novejšo zgodovino dr. Meta Remec bo predstavila doslej v našem okolju manj […]
Ciril Zlobec (1925-2018)

Ciril Zlobec (1925-2018)

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 27. avgust 2018 ― Bil je pisatelj, publicist, prevajalec, tudi politik, član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, najprej in predvsem pa pesnik V 94. letu je pred dnevi umrl Ciril Zlobec – bil je pisatelj, publicist, prevajalec, tudi politik, član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, najprej in predvsem pa pesnik. V spomin nanj bomo predvajali arhivsko oddajo iz leta 1982, v kateri je Ciril Zlobec na vrhuncu moči razmišljal o svojem življenju in ustvarjanju – predvsem pesniškem.
Marko Marinčič: Carmina docta: Katul in nova poezija

Marko Marinčič: Carmina docta: Katul in nova poezija

ARS Izšlo je, 27. avgust 2018 ― Avtor je zanimivo osvetlil Katulovo poezijo, marsikatero svojo analizo je ponazoril tudi s prevodi, monografijo pa je sklenil s prevodom Katulovega epilija Svatba Peleja in Tetide Klasični filolog in prevajalec dr. Marko Marinčič je v zbirki Razprave pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani objavil znanstveno monografijo Carmina docta: Katul in nova poezija. V njej je zanimivo osvetlil Katulovo poezijo, marsikatero svojo analizo je ponazoril tudi s prevodi, monografijo pa je sklenil s prevodom Katulovega epilija Svatba Peleja in Tetide. V oddaji Izšlo je boste tako najprej slišali pogovor Marka Golje z dr. Markom Marinčičem, ob izteku oddaje pa še odlomek iz Katulovega epilija, Ariadnino tožbo v interpretaciji dramske igralke Polone Juh. Nikar ne zamudite.
Zakaj izdajati poezijo?

Zakaj izdajati poezijo?

ARS Arsov forum, 27. avgust 2018 ― Kakšno motivacijo imajo za njeno izdajanje tisti, ki pri tem še vztrajajo? S kakšnimi težavami se soočajo? V Sloveniji na področju poezije trenutno izide okoli 250 novih knjižnih naslovov letno, iz česar bi lahko sklepali, da je ta literarna zvrst v razcvetu. A je ravno obratno – poezijo bere vse manj ljudi, kar pomeni, da je tudi kupcev pesniških knjig vedno manj. To je verjetno tudi eden izmed osrednjih razlogov za to, da poezijo iz svojih založniških programov umika vse več založnikov. Kakšno motivacijo imajo za njeno izdajanje tisti, ki pri tem še vztrajajo? S kakšnimi težavami se soočajo? Kakšna je razlika med pesniškimi knjigami, ki izidejo v samozaložbi in tistimi, ki izidejo v okviru državno subvencioniranih leposlovnih programov? Kakšno je razmerje med številom izdanih izvirnih slovenskih in prevodnih knjig poezije? O tem in drugih vprašanjih v tokratni oddaji z gosti: Primožem Čučnikom, ki vodi založbo Šerpa, Nadjo Dobnik, predstavnico Književnega društva Hiša poezije, pesnico Anjo Golob in direktorjem založbe Litera, Orlandom Uršičem.
Kenija: jezikovna raznolikost kot grožnja državni enotnosti

Kenija: jezikovna raznolikost kot grožnja državni enotnosti

ARS Jezikovni pogovori, 27. avgust 2018 ― V Keniji sta uradna jezika svahilščina in angleščina. Politika vztraja na prepričanju, da sta to jezika, ki omogočata napredek ter mir V Keniji sta uradna jezika svahilščina in angleščina. Politika vztraja na prepričanju, da sta to jezika, ki omogočata napredek ter mir, saj povezujeta Kenijce. Na manjšinske jezike pa se gleda kot vzroke za konflikt. O kenijskem pogledu na jezikovno raznolikost se bomo pogovarjali s Simono Škrabec, predsednico Odbora za prevajanje in  jezikovne pravice mednarodnega pisateljskega centra PEN. Izhodišče pogovora je študija, ki je nastala pod okriljem UNESCA in mednarodnega centra PEN. (Ponovitev odaje.)
Heroj 2.0 – Predstava vseh predstav

Heroj 2.0 – Predstava vseh predstav

ARS Oder, 27. avgust 2018 ― V Ljubljani, v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana te dni poteka festival Mladi levi, 21-ti po vrsti V Ljubljani, v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana te dni poteka festival Mladi levi, 21-ti po vrsti. Na sporedu je, poleg gostujočih predstav iz tujine ter nekaterih domačih, ki smo jim že namenili pozornost v radijskem etru, predstava Heroj 2.0 – Predstava vseh predstav. Njena avtorja in izvajalca sta Uroš Kaurin in Vito Weiss. Pred leti sta v Slovenskem mladinskem gledališču ustvarila predstavo Heroj 1.0, več o njej, o aktualni, Heroj 2.0 in o zamislih za prihodnost, pa bomo izvedeli v pogovoru z Vitom Weissom. Vabimo vas k poslušanju!
Prekmurje

Prekmurje

ARS Za en bokal muzike, 27. avgust 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat je na vrsti glasba iz Prekmurje, kakor sta jo leta 1974 za radijski program izbrala Valens Vodušek in Zmaga Kumer.
Bina Štampe Žmavc: Nabiralka samot / Zoran Pevec: Kako postati nihče / Jela Krečič: Knjiga drugih / Peter Kovačevič Peršin: Stopinje v pesku zgodovine

Bina Štampe Žmavc: Nabiralka samot / Zoran Pevec: Kako postati nihče / Jela Krečič: Knjiga drugih / Peter Kovačevič Peršin: Stopinje v pesku zgodovine

ARS S knjižnega trga, 27. avgust 2018 ― V oddaji S knjižnega trga se bomo posvetili pesniškima zbirkama Bine Štampe Žmavc Nabiralka samot in Zorana Pevca Kako postati nihče, romanu Jele Krečič Knjiga drugih in esejistični zbirki Petra […] V oddaji S knjižnega trga se bomo posvetili pesniškima zbirkama Bine Štampe Žmavc Nabiralka samot in Zorana Pevca Kako postati nihče, romanu Jele Krečič Knjiga drugih in esejistični zbirki Petra Kovačeviča Peršina Stopinje v pesku zgodovine. Recenzije so napisali Marica Škorjanec Kosterca, Veronika Šoster, Maja Žvokelj in Andrej Rot.
Na svoji zemlji

Na svoji zemlji

ARS Ars humana, 27. avgust 2018 ― V okviru prireditve Letni kino na Kongresnem trgu bo v ponedeljek, 27. avgusta, potekala slavnostna projekcija digitalizirane in restavrirane verzije filma Na svoji zemlji V okviru prireditve Letni kino na Kongresnem trgu bo v ponedeljek, 27. avgusta, potekala slavnostna projekcija digitalizirane in restavrirane verzije filma Na svoji zemlji režiserja Franceta Štiglica. Častni pokrovitelj projekcije je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, posvečena pa je pred kratkim umrli igralki Štefki Drolc, ki je kot filmska igralka debitirala prav v našem prvem zvočnem celovečernem igranem filmu. V terminu oddaje Ars humana bomo ob tej priložnosti ponovili oddajo, ki je nastala ob 50. obletnici nastanka filma Na svoji zemlji, v njej pa so ustvarjalci filma rekonstruirali povojne pionirske čase slovenske filmske umetnosti.

PRAVLJICE POD MOSTOM – 27. – 29. 8.

Hiša otrok in umetnosti, 27. avgust 2018 ― Pravljice na način kamišibaj gledališča poskrbijo za prijeten prehod iz počitnic v novo šolsko leto. Lansko leto smo slavili Plečnika in se dvignili nad mesto. Letos se bomo približali vodi in se s pravljicami v malih lesenih butajih podali na in ob mostove ter pod njih. Mostovi kot simbol povezovanja in sodelovanja bodo to pot […]

Odprtje razstave Jana Vizjak – Krogi

Gorenjski muzej, 27. avgust 2018 ― Vljudno vabljeni na ogled razstave akademske slikarke Jane Vizjak, ki smo jo odprli v četrtek, 6. septembra 2018, ob 19. uri v galeriji Prešernove hiše. Razstava bo na ogled do 28. septembra 2018. Avtorica se bo predstavila s ciklusom Krogi. ... Read More
Cerknica 1969/70 – 1. b razred

Cerknica 1969/70 – 1. b razred

Stare slike (Cerknica), 27. avgust 2018 ― Prvi b. razred slikan pred vhodom v osnovno šolo Cerknica v šolskem letu 1969/70. Med njimi je njihova razredničarka g. Nada Milavec, ki jim je bila kot druga mamica. Preverjeno. Bila je tudi moja prva razredničarka, na katero me vežejo sami lepi spomini. Ko pregledujemo stare šolske slike neke generacije, je vedno najbolj simpatična slika […]
Kongresni trg bo okupiral restavrirani film Na svoji zemlji

Kongresni trg bo okupiral restavrirani film Na svoji zemlji

Misli, 27. avgust 2018 ― Na Kongresnem trgu bodo ob 21. uri prikazali digitalizirano in restavrirano različico filma Na svoji zemlji režiserja Franceta Štiglica. Slavnostna projekcija je posvečena Štefki Drolc, ki je v njem zaigrala, s tem pa bo prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film ob 70-letnici njegovega nastanka odprl Letni kino na Kongresnem trgu.

Käthe Kollwitz pri cesarju - razstava sto let po koncu svetovne vojne

Misli, 27. avgust 2018 ― Zadnji nemški cesar Viljem II. je preziral umetnost Käthe Kollwitz, zato se zdi toliko primernejši neobičajni kraj razstave z deli te umetnice. V dvorcu Doorn pri Utrechtu, kamor se je Viljem II. zatekel po koncu prve svetovne vojne, je od sobote na ogled nekaj njenih najpomembnejših risb in skulptur, tudi kip Mati z mrtvim sinom - Pieta.

27. avgusta 1885 se je rodil Julij Betetto, operni pevec, skladatelj in pedagog

Kamra.si, 27. avgust 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...27. avgusta 1885 se je v Ljubljani rodil Julij Betetto, pevec (basist - »basso cantate«), skladatelj in pedagog. Umrl je 14. januarja 1963 v Ljubljani. Kot otrok je izgubil starša, zato je 1897–1901 živel pri skrbniku Andreju Reichlu. Njegovo muzikalnost in lep deški sopran je opazil pater Angelik Hribar; pri dvanajstih letih ga je vključil v frančiškanski cerkveni pevski zbor in ga poučeval glasbeno teorijo z osnovami harmonije. S šestnajstimi leti je začel peti v zboru pri Sv. Jakobu v Ljubljani, ki ga je 1899–1910 vodil takratni ravnatelj in učitelj na šoli Glasbene matice (GM), operni pevec in skladatelj Fran Gerbič. Kot pevski pedagog je Gerbič kmalu opazil razsežnosti njegovega nizkega glasu ter ga 1902 vpisal v šolo GM. 1903 je maturiral na ljubljanski realki, decembra istega leta pa pristopil k ljubljanskemu Dramatičnemu društvu in se vpisal v operni zbor. Kot predpevec v zboru je na odru ljubljanske Opere 1903 debitiral v operi Petra Iljiča Čajkovskega Jevgenij Onjegin, kot solist pa se je prvič predstavil kasneje istega leta v vlogi Mihe v operi Prodana nevesta Bedřicha Smetane. V štirih letih, ki jih je preživel v ljubljanskem opernem gledališču, je odpel dvaintrideset opernih in šest operetnih vlog. Bil je mdr. Don Basilio (Gioacchino Rossini: Seviljski brivec), Beneš (Bedřich Smetana: Dalibor), Kecal (Bedřich Smetana: Prodana nevesta), Ramfis (Giuseppe Verdi: Aida) in Mefisto (Charles Gounod: Faust), prav tako pa je v tem obdobju odigral tudi petinštirideset dramskih vlog, mdr. vlogo kovača Sajetovega Jureta (Fran Saleški Finžgar: Divji lovec), čevljarja Bojca (Josip Jurčič: Deseti brat), občinskega svetnika Klandra (Ivan Cankar: Za narodov blagor). Redno je koncertiral v Trstu, Zagrebu, na Reki in drugod.

27. avgusta 1929 je umrl Herman Potočnik Noordung, slovenski raketni inženir, častnik, pionir kozmonavtike (astronavtike), vesoljskih poletov in tehnologij

Kamra.si, 27. avgust 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...27. avgusta 1929 je na Dunaju umrl Herman Potočnik Noordung, slovenski raketni inženir, častnik, pionir kozmonavtike (astronavtike), vesoljskih poletov in tehnologij. Rodil se je 22. decembra 1892 v Pulju.  Družina Potočnik je v Pulju najbrž prebivala v mornariškem predelu Sv. Polikarp. Herman se je kot četrti otrok tam rodil 22. decembra 1892. Natančen naslov žal ni znan, saj v rojstni in krstni knjigi, v katero so bili vpisani otroci staršev, zaposlenih v vojaški mornariški službi, ni bilo rubrike za vpis tega podatka. Krščen je bil precej pozno, kot katoličan, in sicer 2. marca 1893. Krstni boter je bil očetov brat Franz Pototschnig, lastnik tovarne usnja v Slovenj Gradcu. Posebej je pri tem omeniti zapis priimka dveh bratov: Hermanov oče je naveden kot Josef Potočnik, stric pa kot Franz Pototschnig.Leta 1894 je v triinpetdesetem letu starosti umrl Hermanov oče. Po njegovi smrti, ko je bil Herman star 15 mesecev, se je mati odločila, da se s svojimi štirimi otroki preseli v Maribor. Takrat sta v njenem rojstnem kraju živela njena mati Camilla in že omenjeni brat Josef Kokoschinegg.Kot vdova po vojnem veteranu je Maria Potočnik dobila v najem povsem novo stanovanje v drugem nadstropju leta 1894 zgrajene poštne palače na vogalu sedanjega Slomškovega trga in Poštne ulice. Podatek o naslovu bivanja je naveden v mariborskem adresarju za leto 1898. Na strani 143 je navedena Maria Potočnik, vdova po zdravniku, kot stanujoča v Domgasse 7 II (drugo nadstropje). Sedaj je to nefunkcionalni vhod v poštno palačo v Poštni ulici. Skozenj je bil takrat tudi dostop k poštni blagajni v pritličju palače. V drugem nadstropju so bila najemniška stanovanja. Isti naslov je naveden tudi pri vpisu v poročno knjigo Hermanove sestre Franziske, ki se je 6. avgusta 1900 poročila dr. Antonom Valentincigom. Pri vpisu je naveden naslov bivanja njune matere v Mariboru: Domgasse 7. V tem času je Herman še bival pri materi.

27. avgusta 1965 se je rodil Matjaž Debelak, slovenski smučarski skakalec

Kamra.si, 27. avgust 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...27. avgusta 1965 se je rodil Matjaž Debelak, slovenski smučarski skakalec. Lastnik dveh olimpijskih kolajn prihaja iz vasi Juvanje pri Ljubnem. Smučarski skoki so bili družinska tradicija, skupaj z bratom Janezom sta jih vzljubila prek očeta Hanze, ki je bil tudi sam skakalec. Najprej se je skokov učil v Braslovčah, nato pa v skakalnem klubu Ilirija v Ljubljani. 
S.O.S. Maribor - Sound of Streets

S.O.S. Maribor - Sound of Streets

SIGIC - Novice, 27. avgust 2018 ― Društvo KUD SOS četrto leto zapored organizira dvodnevni mednarodni ulični festival za kantavtorje S.O.S. Maribor - Sound of Streets. Letos bo potekal dne 3. in 4. septembra na Vetrinjski, Gosposki in Tyrševi ulici v Mariboru.
Človek in naprave

Človek in naprave

Odzven, 27. avgust 2018 ― V filmu Električne sanje novinarja Gregorja Baumana in režiserja Dušana Moravca se pozabljeni klaviaturist Miha Kralj dvigne kot feniks iz pepela zgodovine. In z najdbo in izbiro tega lika se dvigne predvsem lestvica za iskrenost v snovanju pop glasbe na raven, o kakršni pri nas že dolgo ni bilo ne duha ne sluha.
še novic