Odsev: onkraj upa in obupa

Odsev: onkraj upa in obupa

LUD Literatura, 1. november 2018 ― A tekom strani so se mi najprej zlagoma potem pa vedno hitreje in predvsem očitneje začele odstirati tudi težje dostopne plasti posameznih zgodb, ki so se, ne najdem boljšega izraza, začele zrcaliti in izvijati iz na prvi pogled naključnega popisovanja bolj ali manj vsakdanjih dogodkov.

1918 – Maister Maribor razglasi za posest države SHS

Zgodovina na dlani, 1. november 2018 ― Potem, ko je 30. oktobra 1918 mariborski nemški občinski svet razglasil Maribor z okolico za del Nemške Avstrije, je 1. novembra v akcijo stopil major Rudolf Maister. Pred mestnim poveljnikom in zbranimi častniki je zavrnil nemško izjavo in Maribor razglasil za posest Države Slovencev, Hrvatov in Srbov. S 15 častniki… Preberi The post 1918 – Maister Maribor razglasi za posest države SHS appeared first on Zgodovina na dlani.
OLIVER PILIĆ: TOČKA IZGINOTJA

OLIVER PILIĆ: TOČKA IZGINOTJA

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 1. november 2018 ― Oliver Pilić je vizualni umetnik, ki se ukvarja z manipulacijo podobe na presečišču med analognim in digitalnim, materialnim in nematerialnim, sodobnim in tradicionalnim v polju ideologij(e). V samem procesu dela združuje lesorez kot najstarejšo reprodukcijsko tehniko in sodobne postopke računalniške grafike. Gre za paradoksalen postopek, pri katerem podobe, najdene na internetu, digitalno (pre)oblikuje, jih z nožki in dleti prenese na lesene plošče in ročno odtisne na papir. Grafike, ki nastanejo na ta način, so umetnikov komentar digitalne (hiper)produkcije podob in informacij nasploh v določenem družbenem in političnem kontekstu. Na tokratni razstavi umetnik povezuje tri grafične serije, nastale v zadnjih nekaj letih, v novo celoto z naslovom Točka izginotja, v kateri komentira aktualno politično situacijo v svetu. Predstavljene so grafike iz serije From New York to Dallas (2017), kjer se podobi dveh ameriških predsednikov transformirata druga v drugo, matrice iz serije Fiktivni portreti (2016/17), v kateri se podoba voščene skulpture Him (2001) italijanskega kiparja Maurizia Cattelana staplja s podobami Donalda Trumpa, in grafična serija Destruction (2018), ki prikazuje podobe z vojnih območij, posnetih z droni in predvajanih na televiziji. Celostna postavitev del z reminiscencami na politično zgodovino 20. stoletja, politično propagando in populizem, medijske vojne, tehnologije uničevanja in ubijanja ... odpira vprašanje, kam trenutna politična situacija v svetu pelje, če sploh kam. Točka izginotja? Oliver Pilić (1978) je diplomiral iz likovnih umetnosti na Akademiji za vizualno umetnost A.V.A. v Ljubljani. Deluje kot samostojni ustvarjalec na področju sodobne vizualne umetnosti. Svoje delo je predstavil na več samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Leta 2013 je bil nominiran za nagrado skupine OHO. Živi in dela v Kamniku.

1918 – Maister Maribor razglasi za posest Države SHS

Zgodovina na dlani, 1. november 2018 ― Potem, ko je 30. oktobra 1918 mariborski nemški občinski svet razglasil Maribor z okolico za del Nemške Avstrije, je 1. novembra v akcijo stopil major Rudolf Maister. Pred mestnim poveljnikom in zbranimi častniki je zavrnil nemško izjavo in Maribor razglasil za posest Države Slovencev, Hrvatov in Srbov. S 15 častniki… Preberi The post 1918 – Maister Maribor razglasi za posest Države SHS appeared first on Zgodovina na dlani.

Dan spomina

Vrabec Anarhist, 1. november 2018 ― Povsod na britofu ljudje odkopavajo svoje pokojnike. Oživljajo jih in se tiho, še najraje molče pogovarjajo z njimi. The post Dan spomina appeared first on Vrabec Anarhist.

1. november - dan spomina na mrtve

Kamra.si, 1. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. november - dan spomina na mrtveDan spomina na mrtve oziroma dan mrtvih je v Sloveniji državni praznik, ki se v spomin na umrle praznuje 1. novembra. Praznik je sekularna različica krščanskega praznika vsi sveti.  V davnini je bil ves čas okoli zimskega sončnega obrata čas mrtvih; njihove duše naj bi se v dolgih nočeh vračale na svet. Člani moških družb so jih našemljeni poosebljali. Krščanstvo je spremenilo pogansko animistično gledanje, tako da je rajne prikazovalo kot »duše v vicah«, ki se morajo očistiti grehov, preden smejo v nebesa. Za to naj bi jim bila potrebna molitev živih. Domači so najemali tudi druge, da so molili za njihove rajne, predvsem so to naročali revežem in otrokom; ti so svoj čas hodili od hiše do hiše in ljudje so jih obdarjali z obrednim pecivom (prešce, vahtiči, krželji, mižnjeki). To se je dogajalo predvsem 2. novembra (krščanski dan vernih duš), pa tudi že dan prej (praznik vseh svetnikov). Obredno pecivo je skoraj gotovo ostanek iz predkrščanstva. Neznani poganski praznik mrtvih se je v krščanstvu razdelil še na dva krščanska godova: na god sv. Mihaela (29. september), ko na Koroškem delijo obredno pecivo, in na god sv. Martina (11. november), ko po jesenski pojedini pustijo na mizi ostanke za verne duše. Na dan spomina na mrtve se ljudje množično odpravljajo na pokopališča na grobove bližnjih ter tam prižigajo sveče, prinašajo šopke rož, vence in ikebane ter se. Na ta dan po državi potekajo žalne slovesnosti in verski obredi za umrle. Dan mrtvih izkoristimo da se spomnimo preminulih oseb, ter jih z obiskom groba počastimo. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Dan_spomina_na_mrtve

1. novembra 1952 je v Ljubljani umrl Janko Kač, pisatelj, novinar, urednik in hmeljar

Kamra.si, 1. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. novembra 1952 je v Ljubljani umrl Janko Kač, pisatelj, novinar, urednik in hmeljar. Rodil se je 19. septembra 1891 v Latkovi vasi. Rodil se je kot peti otrok malega kmeta in mizarskega obrtnika. Po končani osnovni šoli, ki jo je v Preboldu zaključil s 13. letom, je takoj šel služit kot dninar k bogatemu kmetu. Čez eno leto sta nadučitelj in župnik pregovorila starše, da sta Janka poslala v ljubljansko gimnazijo. Gimnazijo je nato zaključil v Celju. Vpoklican je bil tudi na eno izmed bojišč 1. svetovne vojne, vendar se je kmalu vrnil kot invalid in 1916. leta privatno maturiral na celjski gimnaziji. Kot neborec je bil ponovno vpoklican na bojišče, ampak je kmalu dobil dopust, saj je začel v Gradcu študirati medicino, a tik pred zaključkom študija je  z medicino popolnoma prekinil.   

1. novembra 1818 se je na Premu rodil Karel Lavrič, slovenski pravnik in politik

Kamra.si, 1. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. novembra 1818 se je na Premu rodil Karel Lavrič, slovenski pravnik in politik. Umrl je 3. marca 1876 v Gorici. o očetovi smrti, oče je bil okrajni glavar in sodnik na gradu Prem, se je družina preselila najprej v Ljubljano in nato v Gradec. Karel Lavrič je pravo študiral v Gradcu in nadaljeval v Padovi, kjer je 1845 tudi doktoriral. V javnosti ga prvič zasledimo leta 1848, ko je v ljubljanskem časopisu Laibacher Zeitung zagovarjal povezavo slovenskih dežel z Nemško zvezo. Leta 1852 se je kot odvetnik naselil v Tolminu. Zaljubil se je v Tržačanko, ki je prišla v Tolmin na poletne počitnice, in celo prestopil v protestantsko vero, da bi ji bil po nazoru bliže. Vendar je dekle ženitno ponudbo zavrnilo, kar ga je zelo prizadelo in sledilo je obdobje depresije in samotarskega življenja. 

1941 – Odkritje spomenika na gori Rushmore

Zgodovina na dlani, 1. november 2018 1. novembra leta 1941 so na gori Mount Rushmore v ameriški zvezni državi Južna Dakota slavnostno odkrili skulpturo, na kateri so upodobljeni štirje predsedniki Združenih držav Amerike: George Washington (1732–1799), Thomas Jefferson (1743–1826), Theodore Roosevelt (1858–1919) in Abraham Lincoln (1809–1865). Projekt so zasnovali leta 1925 z gradnjo pa začeli dve… Preberi The post 1941 – Odkritje spomenika na gori Rushmore appeared first on Zgodovina na dlani.

1941 – Odkritje spomenika na gori Rushmore

Zgodovina na dlani, 1. november 2018 1. novembra leta 1941 so na gori Mount Rushmore v ameriški zvezni državi Južna Dakota slavnostno odkrili skulpturo, na kateri so upodobljeni štirje predsedniki Združenih držav Amerike: George Washington (1732–1799), Thomas Jefferson (1743–1826), Theodore Roosevelt (1858–1919) in Abraham Lincoln (1809–1865). Projekt so zasnovali leta 1925 z gradnjo pa začeli dve… Preberi The post 1941 – Odkritje spomenika na gori Rushmore appeared first on Zgodovina na dlani.

V galeriji Uffizi na ogled znameniti Leonardov Leicesterski kodeks

Misli, 1. november 2018 ― V galeriji Uffizi je na ogled razstava Voda kot mikroskop narave - Leicesterski kodeks Leonarda da Vincija. Postavitev združuje več kot 80 originalnih listov iz različnih rokopisov, osrednji eksponat je znameniti Leonardov Leicesterski kodeks, ki so ga ob tej priložnosti v Italijo vrnili po 20 letih. Razstava bo odprta do 20. januarja.
Dejanja upora, dejanja dostojanstva – Anna Bolavá (poročilo z dogodka)

Dejanja upora, dejanja dostojanstva – Anna Bolavá (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 1. november 2018 ― V ponedeljek, 29. oktobra, je v Trubarjevi hiši literature potekala predstavitev najnovejšega prevodnega izida Kulturno-umetniškega društva Polica Dubova, psihološkega trilerja V temo. Z avtorico, češko pisateljico Bohumilo Adamovo, ki piše pod psevdonimom Anna Bolavá, sta se pogovarjali Alenka Jovanovski in Tatjana Jamnik. Za boljšo predstavo o knjigi je bil najprej prebran daljši odlomek, v katerem smo spoznali protagonistko Ano Bártakovo, prevajalko in nabiralko zelišč, ki nekega dne na desnici odkrije nepojasnjeno rano, ki se začne širiti.
še novic