Križev pot jezika

Križev pot jezika

Vrabec Anarhist, 1. januar 2020 ― V večinskem samorazumevanju sodobne poezije obstaja nek strah pred preteklostjo, strah, da bi bila poezija cringie, da bi se rimala in zvenela staromodno. Prav v sredo tega strahu cilja Neža Zajc. The post Križev pot jezika appeared first on Vrabec Anarhist.
Cats

Cats

MMC Gledamo, 1. januar 2020 ― Vsesplošna recepcija najbizarnejšega lanskega/letošnjega filma, muzikala Cats, je tako hiperbolično, tako karikirano negativna, da je recenziranje filma zdaj samo še tekma, kdo si lahko za groteskne mačkoidne nakaze izmisli duhovitejše žaljivke.
Novoletni koncert SF ob mislih na Hararija in Beethovna

Novoletni koncert SF ob mislih na Hararija in Beethovna

Misli, 1. januar 2020 ― Slovenska filharmonija (SF) je tradicionalni novoletni koncert zasnovala ob mislih na dela izraelskega pisatelja, zgodovinarja in filozofa Yuvala Noaha Hararija Sapiens in Homo Deus ter na 250-letnico rojstva velikega nemškega simfonika in glasbenega humanista Ludwiga van Beethovna. Koncert bo ob 18. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD).
1947 Stari trg – Zdravnik dr. Bodnar

1947 Stari trg – Zdravnik dr. Bodnar

Stare slike (Cerknica), 1. januar 2020 ― Na fotografiji Lojzeta Tomca je zdravnik dr. Bodnar, ki ga starejši ljudje v Loški dolini še dobro pomnijo. Sliko lahko datiram le zelo na široko: najzgodnejši podatek, ki govori o prihodu dr. Bodnarja v Loško dolino se nananša na leto 1947, zadnja omemba osebe s tem priimkom, ki je bil zanesljivo edini v Loški dolini, pa … … Nadaljujte z branjem→
Novoletni koncert na Dunaju bo spomnil na Beethovnov jubilej

Novoletni koncert na Dunaju bo spomnil na Beethovnov jubilej

Misli, 1. januar 2020 ― Tradicionalni koncert Dunajskih filharmonikov na današnji prvi dan novega leta bo spomnil na obletnico Ludwiga van Beethovna, ki se ga bo glasbeni svet spominjal ob 250-letnici njegovega rojstva. Orkester bo na matinejskem nastopu v zlati dvorani Musikvereina prvič odigral devet skladb, prav tako prvič ga bo vodil latvijski dirigent Andris Nelsons.
Tikanje, vikanje, onikanje skozi čas

Tikanje, vikanje, onikanje skozi čas

ARS Jezikovni pogovori, 1. januar 2020 ― Vabljeni k poslušanju ponovitve pogovora z dr. Alenko Jelovšek, znanstveno sodelavko na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU Razvoju množinskih ogovornih oblik lahko v slovenskih pisnih virih sledimo od 13. stoletja, najbolj popoln vir iz 18. stoletja pa je Linhartova komedija Ta veseli dan ali Matiček se ženi. Takrat se je zaradi razslojenosti družbe oblikoval štiridelni ogovorni sistem – plemiče se je naslavljalo z vaša gnada. Zanimivo je, da Brižinski spomeniki ne poznajo vikanja, tudi standardizirani prevodi Svetega pisma nimajo vikanja – v Bibliji se tikajo kralji in celo Bog. Vikanje sicer ni vedno izraz spoštovanja. Vikanje je lahko velika žalitev, če jo začnemo uporabljati potem, ko smo se z nekom, ki smo ga prej tikali, sprli. O zgodovinskem razvoju slovenskih ogovornih oblik v ponovljenem pogovoru z dr. Alenko Jelovšek, znanstveno sodelavko na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.
Ta pesem ozdravi ribo

Ta pesem ozdravi ribo

ARS Oder, 1. januar 2020 ― O izzivih umetnosti, ki – v svetu, dominantno usidranem v vizualnem – ustvarja zgolj dražljaje, ki jih prevaja slušna pot. »Vedno se mi zdi, da v radijski igri iščem prostor, širino za potovanje v svetove, ki so na meji z »realnim«, da iščem na nek način »subjektivno, senzorično izkušnjo«, ki bi povedala več, oz. da iščem »napako« v realnem svetu. S tega stališča so otroške radijske igre na nek način odličen material, ki pa je vendar na nek način »zamejen z neko varno linijo«, pove režiserka Ana Krauthaker, ki podpisuje tudi režijo radijske igre za otroke Ta pesem ozdravi ribo. Igro, ki je bila nominirana za prestižno nagrado prix Europa, je glasbeno opremil instrumentalist in skladatelj Luka Hočevar. Ob primerih izbranih radijskih iger za otroke, pa tudi za odrasle, bomo z Ano Krauthaker in Luko Hočevarjem govorili o izzivih umetnosti, ki – v svetu, dominantno usidranem v vizualnem – ustvarja zgolj dražljaje, ki jih prevaja slušna pot. Govorili bomo o zvoku, glasu, besedi, glasbi, načinih poslušanja. Slišali pa boste tudi odlomke iz radijskih iger Ta pesem ozdravi ribo, O kravi, ki je lajala v luno in Srečen.

BIO 26. Skupno znanje. Pogovor #3: Podatki

MAO, 1. januar 2020 ― Tretji dogodek v seriji BIO 26| Pogovori se osredotoča na več ključnih vprašanj v zvezi s podatki. V času, ko se v družbi proizvaja in nabira več podatkov, kot smo jih sposobni obdelati, je skrajni čas, da se ustavimo in razmislimo, kako podatki vplivajo na naše življenje.
še novic