Angela Merkel, kanclerka malih korakov in velikih kompromisov ali Kako velike težave razkuhati v redko omako

Razpotja, 18. januar 2022 ― Foto: kremlin.ru, CC BY 4.0, Wikimedia Commons Boštjan Anžin »Wir schaffen das«, po slovensko »zmoremo« ali »uspelo nam bo«: eden od citatov Angele Merkel, ki je najbolj zaznamoval njenih 16 let vladanja. Ponavljala ga je v času migrantske krize, ki je sovpadala z začetkom konca njenega obdobja, v resnici pa bi v kako zgodovinsko knjigo, ki bo nekoč analizirala čas, ki ga je zaznamovala Angela Merkel, bolj sodila neka njena druga misel, da je vsaka kriza lahko priložnost. O tem ali in koliko kriz je zares izkoristila, bi lahko razpravljali, ni pa dvomov, da jih je v svoji politični karieri preživela ogromno. Kriza, to je njen teren. Bančna leta 2008, evrska 2010, migrantska 2015 in na ciljni črti kanclerstva leta 2020 še zadnje srečanje z globalizacijo in zgodovino – pandemija koronavirusa. The post Angela Merkel, kanclerka malih korakov in velikih kompromisov ali Kako velike težave razkuhati v redko omako appeared first on Razpotja.
Spati v mestu, ki nikoli ne spi, 2. del

Spati v mestu, ki nikoli ne spi, 2. del

Radio Študent, 18. januar 2022 ― V New York se lahko odpraviš brez vsega svojega imetja, obrneš nov list in začneš povsem novo življenje. Seveda lahko v megalomanskem mestu kupiš čisto vse, tudi z budgetom 1000 ali manj dolarjev se lahko postaviš na noge. Si se preselil v mesto in nimaš dovolj denarja, da bi stanovanje tudi opremil?
Za novomeški grad Grm obet temeljite prenove

Za novomeški grad Grm obet temeljite prenove

Misli, 18. januar 2022 ― Novomeški grad Grm, v katerem delujeta novomeška območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in enota za Dolenjsko in Belo krajino Zgodovinskega arhiva Ljubljana, naj bi predvidoma v prihodnjih petih letih temeljito prenovili. Za njegovo energetsko sanacijo je država rezervirala približno štiri milijone evrov.
Krik

Krik

MMC Gledamo, 18. januar 2022 ― Dobrih šest let po smrti Wesa Cravena gre karavana Krika naprej brez njega. Peti film se z večjo vnemo kot kateri koli predhodnik vrže v metareferenčno komentiranje samega sebe. Zanima ga, komu pripadajo kultni filmi: njihovim avtorjem ali oboževalcem?
Recenzija: Oblike za novo demokracijo (Fabiani – Plečnik – Vurnik)

Recenzija: Oblike za novo demokracijo (Fabiani – Plečnik – Vurnik)

OUTSIDER, 18. januar 2022 ― Ljubitelji letnic in zgodovinskih osebnosti so že odštevali dneve, Ministrstvo za kulturo pa je v začetku leta še javno razglasilo leto 2022 za leto piranskega violinista Tartinija ter arhitekta Plečnika. 150 let mineva od rojstva velikega arhitekta in v letu,v katerega smo vstopili, je najavljenih je že kar nekaj dogodkov v počastitev njegovega spomina. Svojevrsten […]

Teden pisanja z roko

Knjižnica Postojna, 18. januar 2022 ― Tudi v naši knjižnici se pridružujemo "Tednu pisanja z roko" in Društvu Radi pišemo z roko ter Klubu upokojencev v vzgoji in izobraževanju občin Postojna in Pivka. Vabimo bralce, obiskovalce in uporabnike postojnske knjižnice, da sodelujejo v kratki in simpatični anketi "zrcalo 60+".

Izjava kolegija direktorjev slovenskih gledališč

SiGledal Novice, 18. januar 2022 ― Direktorji slovenskih gledališč z zaskrbljenostjo spremljajo informacije o izpadu nekaterih nevladnih organizacij in ustvarjalcev, s katerimi institucionalna gledališča redno sodelujejo, iz programa štiriletnega financiranja. Prekarizacija organizacij, ki izpolnjujejo različna, a bistvena poslanstva, bo povzročila vrzeli v ustroju, z njimi pa krhanje uprizoritvenega ekosistema, ki ga bo gledališki prostor čutil še desetletja.
V Klubu CD risani koncert Boštjana Narata in Izarja Lunačka

V Klubu CD risani koncert Boštjana Narata in Izarja Lunačka

Misli, 18. januar 2022 ― V Klubu Cankarjevega doma (CD) bo v sklopu Cankarjevih torkov drevi risani koncert, na katerem bosta moči združila glasbenik Boštjan Narat in stripar Izar Lunaček. Recept je preprost: Boštjan odpoje 16 avtorskih pesmi, Izar pa za vsako sproti nariše stripovsko ilustracijo, ki se - medtem ko nastaja - projicira na platno za njima, so zapisali v CD.
Pokrovi jaškov – spregledano mestno pritličje?

Pokrovi jaškov – spregledano mestno pritličje?

OUTSIDER, 18. januar 2022 ― Pokrovi jaškov so del ulične opreme mest. Pokrivajo dostopne točke do podzemnih napeljav, ki prebivalcem omogočajo udobno mestno življenje; vodovod in kanalizacija, elektrika in javna razsvetljava, telefon, plin … V tej utilitarni vlogi so enaki po vsem svetu, njihova oblika je zelo prepoznavna, a vseeno jih na sprehodu po ulicah velikokrat prezremo. So tam, imajo […]
Kako bi konkretno pomagala filozofija?

Kako bi konkretno pomagala filozofija?

Literatura v živo, 18. januar 2022 ― Barbara Vogrinec Švigelj je z Mojco Zvezdano Dernovšek, Luko Agrežom, Anjo Ibrčič in Draženom Šumigo napisala Priročnik o izkušnji osebnostne motnje (Založba ZRC, 2021), saj se zadnja leta ukvarja s pomočjo ljudem v duševnih težavah. Sicer pa je knjiga Pomagala bi filozofija, ki je njen prvenec, prav tako usmerjena v pomoč drugim, predvsem t.i. ranljivim skupinam.
Pokrajinski muzej Celje in projekti v letu 2022: obeležili bodo 140. obletnico muzeja in 650. obletnico drugega pogrofovljenja Celjskih

Pokrajinski muzej Celje in projekti v letu 2022: obeležili bodo 140. obletnico muzeja in 650. obletnico drugega pogrofovljenja Celjskih

Celje.info, 18. januar 2022 ― V vodilni dediščinski ustanovi na Celjskem, Pokrajinskem muzeju Celje ocenjujejo, da so v preteklem letu 2021 uspešno izpolnili zadane cilje. The post Pokrajinski muzej Celje in projekti v letu 2022: obeležili bodo 140. obletnico muzeja in 650. obletnico drugega pogrofovljenja Celjskih appeared first on Celje.info.
21. januar ob 19. uri: Gruzija – na južni strani Kavkaza, SPM

21. januar ob 19. uri: Gruzija – na južni strani Kavkaza, SPM

Gornjesavski muzej, 18. januar 2022 ― Gruzija, ki geografsko spada v Evropo, je v svoji starodavni zgodovini preživljala vzpone in padce. Obiskali bomo gore Kavkaza, glavno mesto Tbilisi, samostane, Stalinov Gori in vinorodno Kahetijo. Gruzije ne bi bilo brez prijaznih in gostoljubnih Gruzincev, ki svojo domovino imenujejo Sakartvelo. O Gruziji nam bo predaval popotnik in gornik Janez Pretnar. Predavanje bo v petek, [...]

18. januarja 1937 se je v Planini pri Postojni rodil Dušan Tršar, slovenski kipar

Kamra.si, 18. januar 2022 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. januarja 1937 se je v Planini pri Postojni rodil Dušan Tršar, slovenski kipar Leta 1953 je končal šolanje pri kovaškem mojstru Bertonclju na umetni kovaški šoli v Kropi. Diplomiral je leta 1963 na kiparskem oddelku Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, pri profesorjih Zdenku Kalinu in Frančiščku Smerduju. Leta 1966 je končal kiparsko specialko pri prof. Borisu Kalinu. Deset let je poučeval likovno vzgojo v Pionirskem domu v Ljubljani. S štipendijo Prešernovega sklada je leta 1970 študiral v Italiji, leta 1975 pa s štipendijo sklada Moše Pijade v Franciji. Študijsko se je izpopolnjeval na potovanjih na Poljskem, Madžarskem, v Severni Afriki in ZDA. V sedemdesetih letih je bil član skupine neokonstruktivistov – oblikoval je objekte v kovini (železo) in pleksi steklu (fluorescenčno pleksi steklo v kombinaciji z neonom). Od leta 1979 do upokojitve 2006 je predaval kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. V letih 1989 in 1991 je bil dekan akademije. Razstavljal je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini, med drugim leta 1973 na razstavi sodobne jugoslovanske umetnosti v Coventryju ter leta 1974 na Mediteranskem bienalu. Za svoje delo je prejel več pomembnih nagrad, med drugim nagrado Prešernovega sklada. Njegova javna dela najdemo v Ljubljani, Celju, Kranju, Murski Soboti in drugod. O njem je bil leta 2006 v režiji Ane Nuše Dragan posnet portretni film.  Priporočamo tudi:  - https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/forma-viva-ravne-1964-2047.html - https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi728394/
še novic