Back2Back: Matevž Jerman (2022-01-31)

Back2Back: Matevž Jerman (2022-01-31)

DIVA video arhiv, 31. januar 2022 ― Na tretji spletni dogodek umetniškega raziskovanja arhiva Postaja DIVA Back2Backsmo povabili avtorja eksperimentalnih kratkih filmov in videospotov Matevža Jermana. Pripravil je kuriran program z naslovom Rendezvous s preteklostmi, ki ga je zgradil okrog svojega videospota Ljubljana je Berlin (soavtor Peter Cerovšek). Izbor del nagovarja sedanjost z vzporejanjem različnih časovnosti in referenc od uporabe arhivskih materialov, anahronističnih relacij med podobami in zvokom, s pre...

Na Prešernov dan HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja

SLOGI, 31. januar 2022 ― Na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, lepo vabljeni na stalno razstavo HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja. Stalna razstava osvetljuje pot, ki jo je slovensko gledališče prehodilo od 17. do 20. stoletja. Velika storia sega od gledališča reformatorjev in protireformatorjev in se sklene z nastopom slovenskega dramatika evropskega formata Ivana Cankarja na prelomu 19. […] The post Na Prešernov dan HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja appeared first on SLOGI.
Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica

Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica

SLOGI, 31. januar 2022 ― Katalogu kakovostnih gledaliških predstav za otroke in mladino na platformi Zlata paličica smo dodali nove predstave: Kaja Lorenci po motivih Otona Župančiča: Sonce, zemlja, mesec … (Lutkovno gledališče Maribor, Plesni teater Ljubljana) po motivih Ele Peroci: Hišica iz kock (Društvo Hiša otrok in umetnosti) Maja Končar: Zrcalce, zrcalce, požrla te bom (SNG Drama Ljubljana) Ana […] The post Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica appeared first on SLOGI.
Iz naših zbirk – Jette Ostan Vejrup, prejemnica nagrade Prešernovega sklada za leto 2022

Iz naših zbirk – Jette Ostan Vejrup, prejemnica nagrade Prešernovega sklada za leto 2022

SLOGI, 31. januar 2022 ― Letošnja nagrajenka za umetniške dosežke v zadnjih treh letih je dramska igralka Jette Ostan Vejrup, ki jo je poklicna pot z Danske prek Pariza in mednarodnih odrov pripeljala v Slovenijo in ki »je s svojim prodorom v slovenski gledališki prostor nedvomno razširila njegove meje,« kot je zapisano v utemeljitvi Borštnikovega prstana 2021. The post Iz naših zbirk – Jette Ostan Vejrup, prejemnica nagrade Prešernovega sklada za leto 2022 appeared first on SLOGI.
Ljubezenski napoj

Ljubezenski napoj

Koridor, 31. januar 2022 ― Preprosta zgodba dveh zaljubljencev deluje terapevtsko, pomeni estetski in melodičen oddih, ki v gledalcu prebudi občutek radosti, igrivosti in optimizma. The post Ljubezenski napoj appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Uzreti Meduzi v oči

Uzreti Meduzi v oči

Radio Študent, 31. januar 2022 ― »Od obilice luči oslepljen, sem gledal na svet okrog sebe čisto črno. Sonce mi je bilo zasadilo zobe v hrbet, toda kolena so mi še vedno drvenela od mraza v globini. Plavanje me je razvenelo in ohladilo hkrati. Ušesa sem imel slej ko prej zamašena, trebuh poln morske vode in ustnice se kar niso mogle znebiti plehko slanega okusa.
Zreti Meduzi v oči

Zreti Meduzi v oči

Radio Študent, 31. januar 2022 ― »Od obilice luči oslepljen, sem gledal na svet okrog sebe čisto črno. Sonce mi je bilo zasadilo zobe v hrbet, toda kolena so mi še vedno drvenela od mraza v globini. Plavanje me je razvenelo in ohladilo hkrati. Ušesa sem imel slej ko prej zamašena, trebuh poln morske vode in ustnice se kar niso mogle znebiti plehko slanega okusa.
Povabilo k sodelovanju novega letnika Etnologa 32/2022

Povabilo k sodelovanju novega letnika Etnologa 32/2022

SEM, 31. januar 2022 ― Vabimo vas k sodelovanju v letošnji periodični publikaciji Etnolog, ki ga izdaja Slovenski etnografski muzej. Osrednja tematika znanstvenih člankov novega letnika je življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju Branislave Sušnik in antropološke ter etnološke raziskave Latinske Amerike. Slovenski znanstvenici Branislavi Sušnik (1920-1996), katere življenjska pot in raziskovalno delo sta pomembno zaznamovala paragvajsko in latinsko-ameriško antropologijo in etno-lingvistiko, smo ob stoletnici rojstva v strokovno-raziskovalnem krogu namenili veliko pozornosti. Osrednja dogodka sta bila razstava »La Doctora: življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju« v Slovenskem etnografskem muzeju, ki je nastala v sodelovanju z Etnografskim muzejem dr. Andres Barbero v Asuncionu  in mednarodna konferenca »Dr. Branislava Sušnik in sodobniki – ambasadorji slovenske znanosti v Južni Ameriki«, ki jo je organizirala skupina raziskovalcev pod vodstvom Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem. Na konferenci so se z novimi spoznanji predstavili domači in tuji raziskovalci, ki jih še posebej vabimo k objavi člankov. V reviji pričakujemo znanstvene prispevke o delovanju Branislave Sušnik, raziskavah Južne Amerike ter o etnologiji in antropologiji v Latinski Ameriki. Kot vsako leto, načrtujemo tudi sklop znanstvenih člankov, ki vsebinsko niso omejeni na predloženo osrednjo temo, a prinašajo tehtne primere, analize in premisleke tekoče etnološke in antropološke problematike. Poleg znanstvenih pričakujemo tudi strokovne prispevke, tako tiste, povezane z razpisano tematiko kot tudi druge. Vabimo vas k pisanju prispevkov o dogajanju v slovenskih in tujih muzejih (ocene in predstavitve ustanov, razstav, projektov, zbirk …). Prav tako vas vabimo, da nam pošljete ocene novejših domačih in tujih publikacij s področij etnologije, kulturne antropologije, muzeologije in sorodnih ved. Avtorice in avtorje znanstvenih člankov prosimo, da do 20. februarja 2022 pošlj

Informativni dnevi na Fakulteti za dizajn

Fakulteta za dizajn, 31. januar 2022 ― PONEDELJEK, 5. SEPTEMBER PREDSTAVITEV DODIPLOMSKEGA ŠTUDIJA OB 12.00 NOTRANJA OPREMA: https://meet.google.com/apw-cbtc-esc NAKIT: https://meet.google.com/tft-nsfn-prn MODA IN TEKSTILIJE: https://meet.google.com/sip-fjfe-tfq VIZUALNE KOMUNIKACIJE: https://us06web.zoom.us/j/85153321068?pwd=ZFk5ckRFVnZGQ2FTa2duZjFkbStZZz09 DIZAJN MANAGEMENT: https://meet.google.com/wja-jfyc-ogt     PREDSTAVITEV MAGISTRSKEGA ŠTUDIJA OB 13.00 […] The post Informativni dnevi na Fakulteti za dizajn appeared first on Fakulteta za dizajn.
Januarske novosti v knjižnici SEM

Januarske novosti v knjižnici SEM

SEM, 31. januar 2022 ― V pregledu novosti knjižnice v mesecu januarju izpostavljamo tri: Structural anthropology zero (Polity, 2022 ) Claude Lévi-Straussa, je zbornik, ki prinaša antropologove zapise med letoma 1941 in 1947, ki jih je preživel v ZDA. Izbrani spisi so prvič na voljo v angleškem jeziku in predstavljajo nekakšno predzgodovino Strukturalne antropologije, ki izide leta 1958.   Pod Homškim hribom (Kulturno društvo Jože Gostič in Društvo Peter Naglič, 2021) je bogat domoznanski zbornik, ki odstira krajevno zgodovino Homca. Še dodatno kvaliteto pa mu dodaja fotografski fond Petra Nagliča iz prve polovice 20. stoletja. Le mal du voyage (Musée d’ethnographie (Neuchâtel), 2021) je katalog razstave o turizmu. Kot je že v navadi pri katalogih iz Etnografskega muzeja iz Neuchâtela, je to kritičen pregled tega fenomena (interakcije med obiskovalci in obiskanimi, vprašanja homogenizacije, medkulturnosti, vprašanja moči itn.) Knjižne novosti - januar 2022 (pdf, 97 KB) V knjižnici je seveda na voljo še veliko drugih zanimivih knjig. Vabljeni k obisku!
Z boljšo sliko in zvokom proti stoletnici kina in minipleksu

Z boljšo sliko in zvokom proti stoletnici kina in minipleksu

Kinodvor, 31. januar 2022 ― V letu 2021 smo na 1190 projekcijah in spletnih ogledih našteli 57.921 obiskovalcev, ki so si ogledali kar 222 različnih filmov in programov! Rezultati preteklega leta kažejo, da obiskovanje filmskih projekcij in dogodkov mestnega kina kljub omejitvam in ukrepom ostaja med najbolj priljubljenimi in varnimi oblikami kulturnega udejstvovanja. Z zvestim občinstvom, boljšo sliko in zvokom ter polni načrtov se tako v Kinodvoru, po še enem epidemičnem letu, že oziramo proti stoletnici kina na Kolodvorski in razširitvi naših dejavnosti, ki jih prinaša minipleks.
Totalitarizem – analitično orodje ali ideološko orožje?

Totalitarizem – analitično orodje ali ideološko orožje?

Literatura v živo, 31. januar 2022 ― Odraščajoči v coni prehoda in času neskončne tranzicije, smo brali individualiste, intimiste in politične disidente. Naš zavetnik je bil sveti George Orwell, naš svetovni nazor pa je formirala antropologija distopistov s celotnega političnega spektra: Huxleyjevega Krasnega novega sveta, Zamjatinovega Mi, Bradburyjevega Fahrenheita, Burgessove Peklenske pomaranče, Goldingovega Gospodarja muh, Jančarjevega Valčka, Kiševe Grobnice in seveda Solženicinovega Arhipelaga – »poskusa umetniškega raziskovanja«.

V CD simpozij o Jančarjevemu literarnemu opusu

SiGledal Novice, 31. januar 2022 ― V Cankarjevem domu se bo popoldne začel mednarodni simpozij, posvečen ustvarjalnosti enega najvidnejših slovenskih pisateljev, Dragu Jančarju. Simpozij pod naslovom Pogledi na umetnost Draga Jančarja bo ponudil prispevke sedmih poznavalcev njegovih del, sklenil pa se bo s pogovorom med Jančarjem in srbskim pisateljem Aleksandrom Gatalico.
Cerknica 1980/81 – 7. a razred

Cerknica 1980/81 – 7. a razred

Stare slike (Cerknica), 31. januar 2022 ― Razredničarka Mirka Braniselj in njen 7.a razred, slikan pred stranskim vhodom v športno dvorano Cerknica. Dekleta in fantje so postali že celi najstniki. Razred se je lahko pohvalil s sošolko, ki se je vsa leta ponašala z zelo dolgimi lasmi. Res lepe, dolge lase je imela največkrat spletene v dve kiti, ki sta ji segali […]
Joni Mitchell podprla Neila Younga in zapustila Spotify

Joni Mitchell podprla Neila Younga in zapustila Spotify

Misli, 31. januar 2022 ― Pevka Joni Mitchell se je odločila, da vso svojo diskografijo umakne s platforme Spotify ter se tako pridruži bojkotu ponudnika pretočnih vsebin zaradi "laži o koronavirusu", ki jih širi eden od podkastov na Spotifyju. Njena poteza je hkrati izraz solidarnosti do glasbenika Neila Younga, ki je Spotify iz istega razloga zapustil nedavno.
V CD simpozij o Jančarjevemu literarnemu opusu

V CD simpozij o Jančarjevemu literarnemu opusu

Misli, 31. januar 2022 ― V Cankarjevem domu se bo popoldne začel mednarodni simpozij, posvečen ustvarjalnosti enega najvidnejših slovenskih pisateljev, Dragu Jančarju. Simpozij pod naslovom Pogledi na umetnost Draga Jančarja bo ponudil prispevke sedmih poznavalcev njegovih del, sklenil pa se bo s pogovorom med Jančarjem in srbskim pisateljem Aleksandrom Gatalico.
še novic