Slovenski plesalci nastopili v videospotu svetovno znane skupine #video

Slovenski plesalci nastopili v videospotu svetovno znane skupine #video

Planet Siol.Net, 25. januar 2020 ― Korejska superzvezdniška skupina BTS je v okviru promocij svojega četrtega studijskega albuma Map of the Soul: 7 v preteklem tednu izdala videospot za singel Black Swan, v katerem nastopajo slovenski plesalci. Umetniški film, ki si ga je do danes ogledalo več kot 24 milijonov ljudi, povezujeta močna instrumentalna izvedba pesmi in čudovita plesna koreografija, pod katero sta se podpisala Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia, ustanovitelja MN Dance Company. Kot pravita, si takšnega uspeha nista predstavljala, a ju veseli, da je plesna izvedba dobila izjemno pozitiven odziv. 
Čao Portorož. Čas je za POP! Ali res?

Čao Portorož. Čas je za POP! Ali res?

SPRP, 25. januar 2020 ― Čao Portorož so izdali tretji album "POP". Foto: KAPA Records Nabrita domača zasedba Čao Portorož nas pozdravlja z novo, tretjo ploščo “POP”, ki je izšla pri KAPA Records. Podivjanemu rokenrolu in sladkosti indie rocka zdaj dodaja elektronske zasuke, ki jih narekujejo odločni udarci ritem mašine in nalezljive sintovske linije. Alter rock 90. let še naprej teče po žilah; evforijo dvigujejo značilni, večjezični vokalni vzkliki, v njihovi pankovski drži pa se še vedno čuti starošolski jugo temperament. Od Portoroža čez cel Balkan, širšo regijo in še dlje – “čao” razumejo povsod. Album je že na voljo v digitalni obliki, možno pa je tudi prednaročiti vinilke na KAPA Bandcampu. Prisluhnite mu lahko tudi tukaj. POP by Čao Portorož V sredo, 5. februarja, ga poslušamo skupaj s Čao Portorož na POPslušalnici v ploščarni Big Nose (Kolodvorska 9). S seboj prinesemo frišne vinilke, domač burek in welcome drink. Dogodek bo potekal ob 17. uri, vabljeni vsi in vaši prijatelji! V živo pa ga lahko doživite že naslednji dan, 6. februarja na festivalu MENT Ljubljana. Za koledarček: Čao Portorož @ Menza pri Koritu, 22:45. Čao Portorož so Ivian Kan Mujezinović (bas, sint, vokal), Gregor Andolšek (kitara, bas, vokal), Anže Petrič (kitara) in Aljoša Cetinski (bobni). Združeni leta 2009 za potrebe pristnega muziciranja ob petkih zvečer, so nastopili po okoliških klubih, se preizkusili na Klubskem maratonu, šli v tujino in kmalu začutili potrebo, da nastali material izdajo in pokažejo širši množici. Po izdanih dveh istoimenskih albumih, je zdaj čas za “POP”. Material za tretji album so tokrat posneli “zares” in to v italijanskem Mushroom Studiu in Kif Kifu, produkcijske in snemalne napotke pa je tokrat ponovno dodal Žare Pak, ki je posnetke kasneje tudi zmiksal v Studiu Marsh. Za celostno podobo sedi Mina Fina / Ee.Piše: KAPA Recrods
Tilyen Mucik: »Rastline in glive se bodo že znašle in za njih konca sveta ne bo.«

Tilyen Mucik: »Rastline in glive se bodo že znašle in za njih konca sveta ne bo.«

Koridor, 25. januar 2020 ― Fotografinja Tilyen Mucik je lani poleti razstavljala v Galeriji Fotografija, v okviru katere se je septembra predstavila tudi na dunajskem sejmu sodobne umetnosti viennacontemporary. Raziskuje razvoj življenja, njegov naravni razkroj in fantastične simbioze. The post Tilyen Mucik: »Rastline in glive se bodo že znašle in za njih konca sveta ne bo.« appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
The Boys (1. sezona)

The Boys (1. sezona)

Koridor, 25. januar 2020 ― The Boys ni le generična serija za hitro potrošnjo, ampak je brezkompromisen odsev stanja komercialne filmske industrije. The post The Boys (1. sezona) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
My Salinger Year otvoritveni film letošnjega Berlinala

My Salinger Year otvoritveni film letošnjega Berlinala

Misli, 25. januar 2020 ― Mednarodni filmski festival v Berlinu bo odprla filmska priredba romana My Salinger Year scenarista in režiserja Philippa Falardeauja. Film, v katerem sta zaigrali Sigourney Weaver in Margaret Qualley, bo 20. februarja v Berlinu doživel svetovno premiero, so sporočili organizatorji Berlinala.
V CD premiera znanstvenega kabareta 2020

V CD premiera znanstvenega kabareta 2020

Misli, 25. januar 2020 ― Na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma (CD) bo drevi premiera krstne uprizoritve koprodukcije 2020 po motivih besedil Yuvala Noaha Hararija. Koncept in režijo znanstvenega kabareta podpisuje Ivica Buljan. Predstava tematizira usodo in evolucijo človeka.
Ptičji pogled na vsakdanje življenje

Ptičji pogled na vsakdanje življenje

ARS Likovni odmevi, 25. januar 2020 ― O razstavi Živka Marušiča leta 2016 in krajše o njegovi trenutni razstavi Kolorist Živko Marušič se na razstavi Približevanja v Bežigrajski galeriji 1 predstavlja v enobarvni luči, podobe pa temeljijo na fotografskem pogledu. Večinoma gre za doslej neznana dela iz zbirke Obalnih galerij Piran in iz zasebnih zbirk, nastala pa so v letih med 1977 in 1980. Manj znan del njegovega opusa so v Bežigrajskih galerijah predstavili že leta 2016, ko so bile med drugim na ogled umetnikove skulpture. V tokratnih Likovnih odmevih ponavljamo oddajo, ki smo jo pripravili tedaj, krajše pa predstavimo tudi trenutno razstavo Približevanja.
Zadnji dobri možje

Zadnji dobri možje

ARS Filmska glasba, 25. januar 2020 ― Vrhunsko igralsko zasedbo sestavljajo Tom Cruise, Demi Moore, Jack Nicholson, Kevin Bacon, Kevin Pollak, J. T. Walsh, Kiefer Sutherland in drugi. Vojaško dramo Zadnji dobri možje sta ustvarila režiser Rob Reiner in scenarist Aaron Sorkin – ta je pozneje oblikoval uspešno TV-serijo Zahodno krilo. Avtorsko glasbo je napisal Marc Shaiman, orkestrirala pa Mark McKenzie in Hummie Mann.
Dnevnik Diane Budisavljević in pogovor z režiserko

Dnevnik Diane Budisavljević in pogovor z režiserko

ARS Gremo v kino, 25. januar 2020 ― Nesrečniki, Ptice roparice (in fantastična osamosvojitev Harley Quinn), festival kratkega filma v Clermont-Ferrandu V kine je prišel veliki zmagovalec Puljskega filmskega festivala, nastal v hrvaško slovensko srbski koprodukciji – Dnevnik Diane Budisavljević je dolgo zamolčana zgodba o ženski, ki je med drugo svetovno vojno iz ustaških taborišč rešila na tisoče otrok. Režiserka filma Dana Budisavljević bo gostja v oddaji. Poleg tega bomo ocenili kriminalno dramo Nesrečniki režiserja Ladja Lyja, ki je prejela nagrado žirije v Cannesu in je nominirana za oskarja za najboljši tujejezični film, in Ptice roparice. Film je nadaljevanje Odreda odpisanih, pri čemer se tokrat zgodba vrti okrog Harley Quinn, ki jo spet igra Margot Robbie. V oddaji bomo poročali tudi o vrhuncih letošnjega festivala kratkega filma v Clermont-Ferrandu. Vabljeni k poslušanju!
Urban Koder V.

Urban Koder V.

ARS Skladatelj tedna, 25. januar 2020 ― Šansoni Urbana Kodra V tednu pred slovenskim kulturnim praznikom oddaje Skladatelj tedna posvečamo glasbi enega najpomembnejših slovenskih skladateljev – Urbana Kodra. Pêta in zadnja v nizu bo namenjena njegovim šansonom, ki jih je ustvaril več kot 50. Izjemno dobro je znal združiti glasbo in poezijo in tako velja za enega najpomembnejših slovenskih skladateljev šansona. Sodeloval je s številnimi slovenskimi pesniki, omenimo Ervina Fritza, Janeza Menarta in Milana Jesiha. Uglasbil je tudi poezijo številnih tujih pesnikov v slovenskih prevodih, na primer Bertolta Brechta, Heinricha Heineja in Franka Wedekinda.
še novic