soup

soup

Radio Študent, 24. februar 2017 ― Žanrsko pisan izbor novosti; ninos indigo, children of alice, seldom seen, swet shop boys, hypoxia, nthing, ypy, turinn,...
Rock the City - Festival celjskih in okoliških skupin

Rock the City - Festival celjskih in okoliških skupin

SPRP, 24. februar 2017 ― Spoštovana rockerska, metalska, punkerska in vsa ostala alternativna plemena. Izklopite se z družbenih omrežij in se vklopite v pravo življenje! V veliki dvorani Celjskega doma se bo v petek 3. in soboto 4. marca od 18:00 dalje odvil festival Rock the City. Na dogodku bodo nastopile lokalne in regionalne glasbene skupine, ki se trudijo z ustvarjanjem drugačne, alternativne avtorske glasbe. Jagodni izbor izvajalcev žanrsko zajema vse od klasičnega/alternativnega/pop/punk rocka do metala in metal cora. Festival vsebuje bogat in razširjen spekter izvajalcev, ki ima vsak v svojem krogu zvesto publiko, ki pa se med seboj premalo povezuje. Seznam nastopajočih vsebuje naslednja imena: Kronika, Multibal, Muškat Hamburg, Spotless Minds, Gromofon, Burn Fuse, Trash Candy, In The Crossfire, Mental Strike, Jam Fuzz, Never Been Done, Rdeči Alarm, Morywa, Stranci, Human Magnet, Marvin, Radiostorm, Tidal Waves, Slovinjen in Wings Of Perdition. Trenutno v Celju in okolici deluje okoli 60 aktivnih glasbenih skupin. Tukaj so uveljavljene in neuveljavljene skupine, ki s svojimi izkušnjami ali mladostjo dokazujejo svojo kvaliteto, ki pa žal ostaja prezrta s strani "nevednih" in mnogokrat "nezaiteresiranih" koncertnih organizatorjev, da publiki predstavijo še kakšno kvalitetno in drugačno glasbeno skupino. Z organizacijo tega dogodka bodo omenjene skupine dobile možnost, da predstavijo svoje delo. Organizatorji tudi upajo, da bodo privabili čim večje število obiskovalcev iz vseh segmentov, ki jih pokriva tovrstna glasbena scena. Piše: RTC kolektiv

Tipologija naravnega udobja

OUTSIDER, 24. februar 2017 ― Hiša na Dobenem tipološko ne ustreza okoliški gradnji. Sosednje hiše so kockaste, z vsaj dvokapno streho, frčadami in balkoni. Če bi se arhitekt zgledoval po okoliški pozidavi, bi nastala še ena dolgočasna hiša. Arhitekt Matej Gašperič ni človek, ki bi sprejemal omejitve. Za dobre prostorske in arhitekturne rešitve, skladne z naravo in naročnikovimi potrebami, se [&hellip

Četrta antologija Sončnica na rami s pesmimi 64 slovenskih pesnikov

Misli, 24. februar 2017 ― Pri Mladinski knjigi so predstavili antologijo pesmi za otroke Sončnica na rami, ki prinaša pesmi 64 slovenskih pesnikov in pesnic. Izbor Nika Grafenauerja vsebuje pesmi iz prejšnjih istoimenskih antologij, ki so izšle leta 1975, 1980 in 1996, ter nekaj novih, ki so nastale v zadnjih 20 letih. Knjigo je v celoti ilustriral Damijan Stepančič.
24. PUSTNIK ZINOV

24. PUSTNIK ZINOV

Radio Študent, 24. februar 2017 ― Veliko stvari se lahko počne pred pustnim vikendom. Lahko protestirate proti klasičnemu miška-čistilka-bolniška sestra kostumu, pečete krofe, šivate na tisoče bršljanovih listov na blago kot v Cerknem, se poučite o škoromatih, sanjarite o sedemdesetkilogramskih kurentih ali pa iščete navdih v slovenskih folklornih junakih. Danes dopoldne je o njih razpravljal Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU na znanstvenem simpoziju O folklornih junakih. Kakšna je njihova vloga danes, smo povprašali enega izmed predavateljev, dr. Božidarja Jezernika. Izjava Folklorni junaki imajo različne podobe. Ali imajo tudi temno plat? Izjava Lahko pa ste uporniški podpornik zime in se s pustom sploh ne ukvarjate. V tem primeru lahko barvitost v sivi petek odtisne razstava Zini! Sodobna zinovska produkcija. Tiskani zini še vedno obstajajo kljub sodobnim tehnologijam, pojavljajo pa se z novimi avtorskimi vsebinami. Kaj točno so zini, smo povprašali kustosa Božidarja Zrinskega. Izjava Fanzinovska kultura, vezana na subkulturo, je bila v Sloveniji razvita že na začetku 80. let. Po letu 2000 je prišlo do spremembe in preoblikovala se je v produkcijo zinov. Kako se ta razlikuje od fanzinovske? Izjava Tudi razstava o zinih se je odprla bolj zgodaj, tako da si jo je že možno ogledati v Mednarodnem grafičnem likovnem centru do konca maja. Seveda pa imamo še kaj za Kulturne novice. Brez junakov in gradov, le Vodnikova domačija in dogodek Kaj vse gre lahko v kampanjah narobe? Ob šestih se bo v angleščini razpravljalo in izpostavilo tri kampanje: kampanjo za državnozborske volitve Podemosa in Izquierde Unide [izg. iskierde unide], kampanjo za izenačitev pravic istospolnih in raznospolnih partnerjev Protiv in kampanjo proti vstopu Slovenije v NATO. Lahko pa ste vseeno zvesti pústniku in pričnete kampanjo antijunaškega Kralja Matjaža.     V predpustnem vzdušju je kulturne novice pripravila Tjaša.    
Sodobna indijska izseljenska proza II: Aravind Adiga

Sodobna indijska izseljenska proza II: Aravind Adiga

Radio Študent, 24. februar 2017 ― »Povsem drugo je, če vzameš malo trave, si jo zviješ v čapati in jo žvečiš do konca dneva, da sprostiš mišice. To lahko oprostim pri človeku, res. Ampak, da to drogo, ta smack, kadiš ob sedmih zjutraj in potem ležiš v kotu z iztegnjenim jezikom, tega ne toleriram pri nobenem človeku na mojem gradbišču. A me razumeš? A hočeš, da to ponovim v tamilščini ali v kateremkoli-že jeziku, ki ga vi ljudje govorite?« Prevod: Andreja Štepec Interpretacija: David, Lovrenc, Polona, Valentina
Kr´snice pripravile koncert z ljubezensko zgodbo

Kr´snice pripravile koncert z ljubezensko zgodbo

Notranjsko primorske novice » Kultura, 24. februar 2017 ― Kozarišče, Loška dolina – Pevke zbora Kr´snice iz Loške doline, ki jih vodi odlična Anemarija Štefančič, so 18. februarja v poročni dvorani gradu Snežnik pripravile z ljubeznijo obarvano prireditev. Valentinov koncert z ljubezensko zgodbo v celoto povezala izjemna pripovedovalka Milena Ožbolt. Foto: Notranjsko-primorske novice V prijetnem ambientu dvorane na gradu Snežnik so zazvenele ljubezenske pesmi, pevke pa so zapele tudi nekaj ljudskih in narodnih, pesmi Ferija Lainščka ter Njega ni Simon Gregorčiča, ki jo je prav za Kr´snice uglasbil Tine Bec. S skladbama Rožmarin Frana Gerbiča in irsko narodno Until We Meet Again se je predstavila tudi pisanistka Barbara Sladič, pesmi in glasbo pa je v ljubezensko zgodbo povezala domačinka Milena Ožbolt, pisateljica in zbiralka ljudskega izročila.

Pozimi cvetoče grmovnice in drevesa

Kamra.si, 24. februar 2017 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vabi na predavanje Pozimi cvetoče grmovnice in drevesa, ki bo v četrtek, 2. marca 2017, v prostorih knjižnice. Predaval bo Marko Viher, strokovnjak iz Svetega Tomaža pri Ormožu. Predstavil nam bo zanimive grmovnice in drevesa, ki pozimi krasijo naše vrtove in nas seznanil z njihovimi lastnostmi ter ustrezno nego za uspešno rast.    

07.04.2017 – Hangar bar, Izola

Feedback, 24. februar 2017 ― Vabljeni na koncert Skupine FEEDBACK v Hangar bar, Izola! Prireditev: Koncert skupine FEEDBACK Datum: 07.04.2017 Lokacija: Hangar bar, Tomažičeva 10a, 6310 Izola FB event: www.facebook.com/event The post 07.04.2017 – Hangar bar, Izola appeared first on Feedback | glasbena skupina FEEDBACK.

25.03.2017 – Lace Cafe, Idrija

Feedback, 24. februar 2017 ― Vabljeni na koncert Skupine FEEDBACK v Lace Cafe v Idrijo! Prireditev: Koncert skupine FEEDBACK Datum: 25.03.2017 Lokacija: Lace Cafe, Lapajnetova ulica 53, 5280 Idrija FB event: www.facebook.com/event The post 25.03.2017 – Lace Cafe, Idrija appeared first on Feedback | glasbena skupina FEEDBACK.
Novosti Beletrine, Založbe ZRC in KUD Logos

Novosti Beletrine, Založbe ZRC in KUD Logos

ARS Svet kulture, 24. februar 2017 ― Pozornost namenjamo novim knjižnim naslovom, od leposlovnih del do znanstveno-raziskovalnih publikacij, ki prihajajo iz treh založb – Beletrine, Založbe ZRC in KUD Logos. Dotaknili se bomo tudi polemike o zaščiti intelektualnih pravic v kulturi, ki se je vnela na Kitajskem, in ob koncu opozorili na prihajajoče razstave in glasbene koncerte. Vabljeni k poslušanju!
Alarma v.039 + Sweyn J

Alarma v.039 + Sweyn J

Radio Študent, 24. februar 2017 ― Sweyn J oz. Sweyn Jupiter je prvič nase opozoril leta 2015, ko je pri sloviti britanski založbi Night Slugs skupaj z ustanoviteljem založbe Bok Bokom izdal single Papaya Lipgloss, obenem pa se je uveljavil kot član DJ tria BBC AZN Network (Sweyn J, Manara, 2Shin), ki pripravlja eno najbolj divjih in zanimivih oddaj na valovih londonskega Radar Radia. Leto 2016 je zaključil v velikem slogu, saj njegovo ime najdemo na kar štirih komadih kompilacije Night Slugs Allstars vol. 3, letos pa nestrpno pričakujemo njegov solo prvenec.   Za Alarmo je posnel ekskluzivni gostujoči mix, 11. marca pa ga bomo imeli priložnost slišati tudi v klubskem kontekstu, saj prihaja v Klub K4.
V Trstu razstavi piranskega pomorskega muzeja o Tartiniju

V Trstu razstavi piranskega pomorskega muzeja o Tartiniju

Misli, 24. februar 2017 ― V Mestnem gledališkem muzeju Carlo Schmidl v Trstu bodo danes odprli razstavi o baročnem skladatelju in violinistu Giuseppeju Tartiniju. Prva govori o njegovem življenju in delu, druga se spominja leta 1896, ko so mu v Piranu postavili spomenik. Na odprtju bo nekaj Tartinijevih skladb na njegovo violino izvedel tržaški violinist Črtomir Šiškovič.

BESEDA NI KONJ, BESEDA JE KAMELEON!

Radio Študent, 24. februar 2017 ― Jurij N. Tinjanov, ruski formalist in konstruktivist, literarni kritik, prevajalec in še marsikaj drugega, nalogo literarne zgodovine razume kot dejanje razgaljanja oblik. Avtor dela Vprašanje pesniškega jezika nas postavlja pred poezijo kot formo in se na podlagi izključno zunanjih elementov poezije sprašuje, kaj je tisto, kar dela poezijo takšno, kakršna je. Kako jo lahko ločimo od proze, kako to, da tako hitro vemo, kaj je pesem in kaj roman? Tinjanov si izbere točko, kjer se proza in poezija zbližata: pesem v prozi. Vpraša se, kaj točno loči pesem v prozi od romana v verzih, če se seveda ne zadovoljimo z odgovorom, ki se tiče le dolžine? »Rešitev je treba iskati v objektivnih pogojih verza kot konstrukcije, med katere spada dinamizacija govora kot rezultat osnovnih verznih načel,« zapiše Tinjanov. To, kar loči poezijo od proze, je dejstvo, da gre pravzaprav za dva različna sistema, ki imata različna konstruktivistična principa. Poezija je konstrukcija zase, svoj zaprt sistem, v njeni samozadostnosti pa so vsi elementi v posebnih medsebojnih odnosih in povezani tako, da ustvarjajo dinamiko, ki se kaže kot nenehno podrejanje enega konstruktivističnega principa drugemu. Ta princip, ki deluje kot glavna sila podrejanja, je v poeziji ritem, saj je v nenehnem spopadu z besedami in besednimi skupinami v verzu. Pri prozi pa se dogaja ravno obratno, saj v proznih tekstih nadvlada načelo semantičnosti, načelo ritma pa je zato deformirano zgolj v ritmičnost. Proza, kakor se izrazi Tinjanov, je motivirana in tako vse podreja sporočilu, medtem ko je poezija nemotivirana in tako v svoji estetiki neizmerno čista. Zato je tudi nemogoče zamenjati prozo z vers libre, pa naj bo slednji še tako svoboden. S tem bi namreč razdrli enotnost in zbitost poezije ter ji odvzeli dinamičnost, ta boj med ritmom in besedami. Ko govorimo o ritmu proze, ga moramo strogo ločiti od pesniške ritmike, saj gre za dve funkcionalno različni stvari. Kar hoče Tinjanov pravzaprav povedati, j
OŠ A. Globočnika Postojna: Odprta so vrata, pot vodi naprej

OŠ A. Globočnika Postojna: Odprta so vrata, pot vodi naprej

Notranjsko primorske novice » Kultura, 24. februar 2017 ― Postojna – Na Osnovni šoli Antona Globočnika Postojna so v mesecu kulture pripravili prireditev s tematskim naslovom Odprta so vrata, pot vodi naprej. Skozi igrivo–šaljive pevske, plesne, recitatorske in dramske točke so spletali niti življenjskih izkušenj in modrosti, povezane s Prešernovimi verzi in verzi drugih slovenskih pesnikov ter simbolnimi vrati. Foto: Martina Sedej-Filipčič, Greta Jadrič Proslavo so 21. februarja pod mentorstvom učiteljic pripravili učenci od 1. do  5. razreda ter otroški in mladinski pevski zbor pod vodstvom zborovodkinje Barbare Dolgan. Po odzivu obiskovalcev, ki so napolnili šolsko športno dvorano, je bilo čutiti, da so se s prireditvijo dotaknili tistih mest, kjer je kultura doma. Vrata lahko pojmujemo v dobesednem in prenesenem pomenu, saj odpirajo pot v nove svetove in simbolizirajo življenjske prelomnice posameznika, naroda in družbe. Ko je na šoli prvič zaigrala slovenska himna, so njeni zvoki odprli mogočna vrata, na katera so trkale želje mnogih rodov naših prednikov. Vrata v samostojnost naše države, kulture. Tudi Prešernovi Zdravljici so bila vrata dolgo zaprta. Prav o tem ter o pomenu Prešernovega ustvarjanja je na začetku prireditve spregovorila ravnateljica Sabina Ileršič, ki je v nagovoru poudarila, da je medkulturnost, ki jo uresničujejo na šoli, bogastvo, ki  povezuje, krepi in odstira mnoge dvome. Sonja Česnik in Barbara Nagode

Marca v Kinodvoru

Kinodvor, 24. februar 2017 ― V prvem pomladnem mesecu vas v mestnem kinu čakajo kar trije festivali in številni filmi: preverite v marčevskem mesečniku, ki ga že najdete v Kinodvoru ter na izbranih lokacijah po mestu (kavarnah, knjižnicah, muzejih, galerijah ...).
Most

Most

Literatura v živo, 24. februar 2017 ― Olupiš pomarančo. Previdno, da se nit lupine ne pretrga. Poješ krhlje, popiješ sok. Potem zlezeš noter, oviješ se z oranžno spiralo kot s povojem. Obesiš se na vejo. […]
Andraž Šalamun

Andraž Šalamun

ARS Likovni odmevi, 24. februar 2017 ― V Moderni galeriji v Ljubljani je odprta velika pregledna razstava Andraža Šalamuna, ki predstavlja vsa najpomembnejša obdobja petih desetletij neprekinjenega umetniškega ustvarjanja. Na ogled so dela od začetkov v 60 letih, ki jih predstavlja delovanje v skupini OHO pa vse do danes, ko ostaja zvest raziskovanju medija slikarstva in materialnosti abstraktne slike v zanj značilnih […]
1937 Rakek – Zapleti s spomenikom

1937 Rakek – Zapleti s spomenikom

Stare slike (Cerknica), 24. februar 2017 ― V enem od predhodnih člankov smo na Stareslike že objavili fotografijo spomenika kralja Aleksandra na Rakeku. Datum na fotografiji (razglednici) je pomenil načrtovano odkritje spomenika, ki naj bi bilo 5. septembra 1937, ne pa datum dejanskega odkritja. Vmes pa so bile na Rakeku občinske volitve (25. oktober 1936), na katerih je zmagal konservativni tabor, združen v Jugoslovanski radikalni zajednici, ne pa […]

V Parizu bodo podelili filmske cezarje

Misli, 24. februar 2017 ― V Parizu bodo podelili francoske filmske nagrade cezar. V tekmi za kipce Francoske filmske akademije prednjačita filma Ona Paula Verhoevena in Frantz Francoisa Ozona, vsak na podelitev prihaja z 11 nominacijami. Z devetimi možnostmi za francosko različico oskarjev pa sledi film Mirni zaliv Bruna Dumonta. Častnega cezarja bo dobil George Clooney.
Zvonka T Simčič - Silvana Paletti / Moja Rezija (2014) Dokumentarni video/ Avtorski video

Zvonka T Simčič - Silvana Paletti / Moja Rezija (2014) Dokumentarni video/ Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 24. februar 2017 ― Video delo preko pete poezije Silvane Paletti in aktivacijo črno belih fotografij vstopa v svet Rezije. Silvana Paletti je pesnica, pisateljica in pevka z vasi Ravance v dolini Rezije. Že dolgo raziskuje rezijansko ljudsko izročilo. Je dobitnica nagrade Mira/2016. Njene pesmi so bile objavljene v antologijah in revijah, prestavljene pa so bile tudi v knjižno slovenščino oziroma prevedene v italijanščino, furlanščino, nemščino, angleščino in češčino. Zadnja leta svoje pesmi tudi poje. Te la...
Zvonka T Simčič - Silvana and Her Resia (2014) Dokumentarni video/ Avtorski video

Zvonka T Simčič - Silvana and Her Resia (2014) Dokumentarni video/ Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 24. februar 2017 ― Video delo preko pete poezije Silvane Paletti in aktivacijo črno belih fotografij vstopa v svet Rezije. Silvana Paletti je pesnica, pisateljica in pevka z vasi Ravance v dolini Rezije. Že dolgo raziskuje rezijansko ljudsko izročilo. Je dobitnica nagrade Mira/2016. Njene pesmi so bile objavljene v antologijah in revijah, prestavljene pa so bile tudi v knjižno slovenščino oziroma prevedene v italijanščino, furlanščino, nemščino, angleščino in češčino. Zadnja leta svoje pesmi tudi poje. Te la...
DIVA v Slovenski Kinoteki in Kulturnem domu Nova Gorica (2017-02-22)

DIVA v Slovenski Kinoteki in Kulturnem domu Nova Gorica (2017-02-22)

DIVA video arhiv, 24. februar 2017 ― Oktobra 2016 in januarja 2017 se Postaja DIVA predstavila z novim Videospotting programom Svež pogled po izboru umetnice in kuratorke Vesne Bukovec. Program je 27. oktobra 2016 v Ljubljani prvič gostila Slovenska kinoteka ob praznovanju svetovnega dneva AV dediščine. Drugič je bil program predstavljen 24. januarja 2017 v Kulturnem domu Nova Gorica, kot del cikla Soočanja s sodobno umetnostjo. Če je program uspel napolniti polovico Kinotečne dvorane, pa je skromen obisk nekoliko razočaral na Gorišk...

Moonlight

Koridor, 24. februar 2017 ― Priznati moram, da nisem bil nikoli pretirano navdušen nad realističnimi vzgibi ali produkti v umetnosti. Zdeli so se mi suhoparni in dolgovezni, njihova fanatična obsedenost z mimetiko pa me je spravljala ob živce, ker sem vedel, da se mi bo domače branje zažrlo v čas, ki bi ga bolje izkoristil, če bi šel s kolegi […] The post Moonlight appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Večer avtorske poezije in glasbe: Delta – Kaja Teržan in Manca Udovič (poročilo z dogodka)

Večer avtorske poezije in glasbe: Delta – Kaja Teržan in Manca Udovič (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 24. februar 2017 ― »Motivno izhodišče večera je povzeto po istoimenski pesniški zbirki Kaje Teržan, ki je izšla leta 2015 pri Centru za slovensko književnost in ki je bila tudi nominirana za Veronikino nagrado 2016. Približno tretjini pesmi iz omenjene zbirke se bo v povsem samosvojem jeziku klavirja pridružila Manca Udovič, ki je med drugim nedavno impresionirala z magistrskim recitalom kot zaključkom študija na Zagrebški akademiji za glasbo. Delta je enakovredno prelivanje dveh medijev na način prevzemanja pobude – enkrat glasbe, drugič poezije. Ko se ena izpoje, se druga šele začne. Včasih pa potujeta skupaj in se nato izlijeta v prostrano pokrajino povsem novega prostora in časa.«
še novic