American Animals (2018)

American Animals (2018)

Deseta umetnost, 16. avgust 2018 ― Za začetek malce “zgodovine”; leta 2004 se je v Kentuckyju skupina štirih študentov (Warren Lipka, Spencer Reinhard, Chas Allen in Eric Borsuk) lotila drznega ropa univerzitetne knjižnice, da bi se dokopala do dragocenih knjig, katere bi potem prodala za mastne denarce na črnem trgu. Sam rop na prvi pogled ni predstavljal večjega tveganja, saj je od četverice […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Ognjeni obroč: Vstaja  Deadpool 2  Nebotičnik  Predator (1987)  Killer Joe (2011) Copyright © Deseta umetnost [American Animals (2018)], All Right Reserved. 2018.
Aretha Franklin, kraljica soula

Aretha Franklin, kraljica soula

Misli, 16. avgust 2018 ― V starosti 76 let je za posledicami raka na trebušni slinavki umrla legendarna ameriška pevka Aretha Franklin, znana kot kraljica soul glasbe, ki je lani zaradi zdravja napovedala skorajšnjo upokojitev. Glasbenica je v svoji karieri osvojila 18 nagrad grammy, pela pa je tudi na treh predsedniških inavguracijah.
Antonio Vivaldi prevzel Viteško dvorano

Antonio Vivaldi prevzel Viteško dvorano

Seviqc Brežice, 16. avgust 2018 ― Včeraj, 15. avgusta 2018, so čudovito Viteško dvorano Gradu Brežice napolnili zvoki enega najbolj briljantnih violinistov in skladateljev Antonia Vivaldija. Pod vodstvom dirigenta in oboista Paola Faldija, izjemne sopranistke Lucie Cortese in sijajnih solistov na naravnih trobentah Diega Cala in Luce Del Bena je Orchestra Barocca San Marco s koncertnim programom Antonio Vivaldi: Arije in koncertinavdušil nabito polno dvorano, obiskovalci pa so odgovorili z bučnimi aplavzi, vzkliki in stoječimi ovacijami.
Od zlata kitajskih cesarjev do vrednosti literarnega prevoda

Od zlata kitajskih cesarjev do vrednosti literarnega prevoda

ARS Svet kulture, 16. avgust 2018 ― Razstava Zlato kitajskih cesarjev prinaša vpogled v mojstrstvo zlatarske obrti dinastije Ming V oddaji vam bomo predstavili razstavo Zlato kitajskih cesarjev, ki prinaša vpogled v mojstrstvo zlatarske obrti dinastije Ming (v obdobju cesarja Wanlija) in jo bodo odprli v Narodnem muzeju Slovenije. Posvetili se bomo tudi mednarodnemu prevajalskemu seminarju v Mariboru, ki gosti uveljavljene prevajalce slovenske književnosti, ter sožitju filma in književnosti na Muzejski ploščadi Metelkova – začelo se bo namreč Poletje na platnu in platnicah z zanimivimi pogovori in filmskimi projekcijami.
Sarajevski filmski festival, FeKK, Misija: Nemogoče – Izpad, Čuvarke, Olmo Omerzu in Zimske muhe

Sarajevski filmski festival, FeKK, Misija: Nemogoče – Izpad, Čuvarke, Olmo Omerzu in Zimske muhe

ARS Gremo v kino, 16. avgust 2018 ― Končuje se sarajevski filmski festival, začenja se FeKK – festival kratkega filma v Ljubljani O dogajanju na sarajevskem filmskem festivalu in o festivalu kratkega filma Fekk – ta se začenja prihodnji teden. Med premierami smo izbrali novo nadaljevanje Misije: Nemogoče z naslovom Izpad in francoski film Čuvarke. Pogovarjamo pa se tudi z Olmom Omerzujem, ki s svojim novim filmom Zimske muhe potuje na odmevni festival Tiff v Torontu.

Druga stran upanja: Zlati vrček in Imperial Sushi

Kinodvor, 16. avgust 2018 ― Za posebno izkušnjo in doživetje ob obisku filma Druga stran upanja, smo za en teden kavarno opremili v slogu Zlatega vrčka in drugi teden kot Imperial Sushi. Posebno ponudbo smo pripravili tudi za goste naše Kavarne. Naš cilj je bil ustvariti vsebine, ki bodo spodbudile komunikacijo od ust do ust in promovirale film in kino.

Ghostbusters (1984)

Deseta umetnost, 16. avgust 2018 ― Če govorimo o komedijah z visoko konceptualnimi zasnovami, potem je Ghostbusters na vrhu seznama. Zgodba o izganjanju duhov, ampak predstavljena na duhovit način. Nadnaravna avantura, ki izvira iz žanra grozljivke, ki nikoli ne zamudi priložnosti za novo šalo. Trije profesorji paranormalnega so odpuščeni z njihovih delovnih mest, nato pa zaženejo firmo kot izganjalci duhov. Duhovni […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The BFG (2016)  Shaun Of The Dead (2004)  [Pozor, hud prizor] - 300 (2006)  The Prestige (2006)  Tag (2018) Copyright © Deseta umetnost [Ghostbusters (1984)], All Right Reserved. 2018.

Joanna Bator: Temno, skoraj noč

Koridor, 16. avgust 2018 ― Najprej me je očaral slog. In me potem presenečal znova in znova, vseh 500 in nekaj strani. Na začetku, z opisovanjem revščine, ki »povsod zveni enako, eden izmed njenih zvokov pa je izsesavanje ostankov hrane iz piškavih zob, izpod zanikrno narejenih kron, sesanje in cmok, cmok«, ali pa obraza sopotnika »v barvi prežganke iz šolske […] The post Joanna Bator: Temno, skoraj noč appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Graditeljeva zločin in kazen

OUTSIDER, 16. avgust 2018 ― Viadukt Morandi v Genovi, ki se je pred dvema dnevoma zrušil in pod sabo pokopal več kot štirideset ljudi, je najnovejša izmed gradbenih katastrof, za katere je nekaj časa kazalo, da se lahko zgodijo samo v od oči in srca oddaljenih državah tretjega sveta. Potem pa se je lani zgodila stolpnica Grenfell, ki je pokazala,…

Ubiti kitajskega mandarina: O protislovjih levičarskih interpretacij protikorupcijskih protestov v Romuniji

Razpotja, 16. avgust 2018 ― Ioana Macrea–Toma V svojem članku “Ubiti kitajskega mandarina. Moralne implikacije distance” (1994) je Carlo Ginzburg popisal filozofska premišljevanja, od Aristotela do Diderota, o odsotnosti sočutja do soljudi v oddaljenih zgodovinskih okoliščinah, tako v prostoru v času. Toda Ginzburg članek zaključi z nepričakovanim obratom. Opozori, da lahko sodobniki pravzaprav bolje obvladajo oddaljeno preteklost kot polpreteklost. Ne le zato, ker imajo nad preteklostjo večji pregled, temveč zaradi etične razsežnosti: nevednost glede daljne preteklosti rojeva kvečjemu nezanimanje, nevednost glede nedavnih nogodkov pa nas lahko zavede v nespametno ravnanje.

Monika Žagar: Ena sama narodnost pomeni vedno manj

OUTSIDER, 16. avgust 2018 ― Originalnosti je več, kot mislimo, da je je. A še več je potrošniških smeti, ki presežke prekrijejo in zadušijo. To drži tako za gospodarstvo in industrijo kot za kulturo in umetnost. Potrošništvo – proizvajanje in konzumiranje stvari, ki jih sploh ne potrebujemo – nas je preplavilo, morda nas bo uničilo. Originalna in kvalitetna dela so,…

21. avgust ob 20. uri: TORKOVA KINOTEKA, »Gimme danger«, biografski glasbeni dokumentarec (2016); Kolpern

Gornjesavski muzej, 16. avgust 2018 ― avgust 2018: Poletje na Stari Savi, TORKOVA KINOTEKA, »Gimme danger«, biografski glasbeni dokumentarec (2016), 1 ura 56 min   Tretji dokumentarec letošnjega poletja je Jarmuschev dokumentarni poklon eni najbolj vplivnih rock skupin vseh časov – The Stooges. Po poteh in stranpoteh benda nas bo popeljal vedno eksplozivni motor skupine, legendarni Iggy Pop. (VIR: www.kinodvor.org)   […]
Transcendenca in nedosežena čezvrstnost

Transcendenca in nedosežena čezvrstnost

Airbeletrina, 16. avgust 2018 ― Vprašanje živali je zadnje od vprašanj zatiranih, ki se šele počasi začenja umeščati v širši družbeni prostor, ki pa se že – po zgledu praks v primerih drugih osvobodilnih gibanj – odziva z apropriacijami (predvsem veganstva, a tudi gibanj za globoko ekologijo), ki se odvijajo kot ena od oblik negacij in odporov proti tovrstnim gibanjem, saj lahko učinkovita apropriacija spodmakne temelje osvobodilnega gibanja in podtakne družbeno ustreznejše. Problem je toliko zagatnejši, ker so dikcije, prevzete od osvobodilnih gibanj in/ali teor

1921 – Aleksandar Karađorđević postane kralj KSHS

Zgodovina na dlani, 16. avgust 2018 16. avgusta leta 1921 je Aleksandar Karađordjević na prestolu nasledil Petra I. Njegova uradna titula je bila od tedaj pa do leta 1929 “njegovo veličanstvo Kralj Aleksandar I. Karađorđević od SHS”. Podpiral je idejo jugoslovanstva, državni centralizem in unitarizem. V Kraljevini SHS in Jugoslaviji je bil znan tudi kot kralj … Preberi The post 1921 – Aleksandar Karađorđević postane kralj KSHS appeared first on Zgodovina na dlani.
1938 Rovte – Potna izkaznica

1938 Rovte – Potna izkaznica

Stare slike (Cerknica), 16. avgust 2018 ― Rozalija Otrin – s čim neki se je ukvarjala, da je potrebovala potno izkaznico, ki je na sliki. Zapečkarji je namreč niso potrebovali. Takoj po prvi svetovni vojni je imela vlada nove države kraljevine SHS veliko dela predvsem z ureditvijo obmejnega prometa in notranjih migracij. Saj se vsi spomnimo, kako je, ko »umre država« (no, […]

16. avgusta 1443 je bila v Dunajskem Novem mestu med Celjskimi in Habsburžani sklenjena medsebojna dedna pogodba

Kamra.si, 16. avgust 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...16. avgusta 1443 je bila v Dunajskem Novem mestu med Celjskimi in Habsburžani sklenjena medsebojna dedna pogodba. Sedemletna vojna med Celjskimi in Habsburžani, ki so ji bili priča naši predniki med leti 1436-43 je bila izjemno kruta, vendar ni dala zmagovalca. Tako so 16. avgusta 1443 v Dunajskem Novem mestu sklenili premirje, v kateri sta se v vojno vpleteni dinastiji pomirili. Habsburžan in nemški cesar Friderik III. je Celjskim končno potrdil njihovo dostojanstvo državnih knezov z vsemi pravicami, ki so jih prejeli že od cesarja Sigismunda. Hkrati pa so sklenili tudi medsebojno dedno pogodbo. Vsebina pogodbe se je glasila (povzeto po Ignaciju Orožnu, Celska kronika, 1854): če prvi izumrejo Habsburžani, dedujejo Celjski habsburško Istro s Pazinom, grofijo Metlika, Mehovo, Novo mesto, Kostanjevico, Laško, Vojnik, Žalec, Vipavo in Postojno, če pa prvi izumrejo Celjski, potem so zakoniti dediči vseh njihovih posesti na območju rimsko-nemškega cesarstva Habsburžani.

Nova Gorica bo gostila lutkovni festival

SiGledal Novice, 16. avgust 2018 ― Med 20. avgustom in 2. septembrom pripravljajo v Gradežu, Ogleju, Gorici in Novi Gorici Alpe Adria Puppet festival, ki bo ponudil klasične lutkovne predstave, pa tudi vpogled v novejše smernice v lutkovnem gledališču. Nastopajoči umetniki prihajajo iz Italije, Slovenije, Rusije, Španije in Madžarske.
še novic