Drago Tršar – erotična skulptura

Drago Tršar – erotična skulptura

ARS Likovni odmevi, 7. december 2018 ― Razstava v Mestni galeriji Ljubljana ob umetnikovi 90-letnici Razstava erotičnih skulptur Draga Tršarja je del niza razstav, nastalih v letu 2018, posvečenih umetnikovi 90-letnici. Z medinstitucionalnim sodelovanjem je tako Tršarjevo obsežno in raznoliko umetniško ustvarjanje analitično sistematično in znanstveno strokovno obdelano. Razstava njegovih erotičnih skulptur predstavlja avtorjev sproščen, oseben svet in radožive razsežnosti njegovega dela. Gost oddaje je kustos razstave dr. Sarival Sosič.
V imenu matere, Ljudje in Rožnati trikotnik

V imenu matere, Ljudje in Rožnati trikotnik

ARS Svet kulture, 7. december 2018 ― Igra Rožnati trikotnik je bila premierno uprizorjena leta 1979 in je avtorju Martinu Shermanu prinesla svetovno slavo. Oddaja bo v znamenju gledališča. V ljubljanski Mali drami bo nocoj prvo slovensko uprizoritev doživela igra Ljudje ameriškega dramatika mlajše generacije Stephena Karama, jutri bo pa velikem odru krstna uprizoritev nove drame Iva Svetine V imenu matere. V oddaji bomo predstavili igro Rožnati trikotnik ameriškega dramatika Martina Shermana – premiera bo prav tako jutri – ter koncert ob 25-letnici Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije.

Kamišibaj na podstrešju Vile Mayer

Kamra.si, 7. december 2018 ― Vabjeni v ponedeljek, 10. decembra 2018, ob 17. uri na praznično predstavo za otroke in odrasle na podstrešju Vile Mayer Tudi tokrat smo pripravili nekaj posebnega - kamišibaj zgodbe. Ker pa je letos pri nas Napotnikovo leto (130. obletnica rojstva kiparja Ivana Napotnika), bomo povedali tudi zgodbe o nekaterih kipih, ki jih imamo v Vili Mayer. Pripovedovali bosta Vanja Kretič in Špela Poles. Vljudno vabljeni (vstop je prost).

Slovenska industrija od nastanka do danes

Kamra.si, 7. december 2018 ― Zgodovinski arhiv na Ptuju in Inštitut za novejšo zgodovino vabita na predstavitev knjige Slovenska industrija od nastanka do danes avtorjev dr. Aleksandra Lorenčiča in dr. Jožeta Prinčiča. Predstavitev bo v sredo, 12. decembra 2018, ob 17. uri v prostorih Zgodovinskega arhiva na Ptuju. Knjigo, ki je izšla v zbirki Razpoznavanja/Recognitiones 38 Inštituta za novejšo zgodovino bodo predstavili urednik dr. Aleš Gabrič, recenzent dr. Jure Gašparič in dr. Aleksander Lorenčič.  
Pozor, muzejski kovček prihaja!

Pozor, muzejski kovček prihaja!

Muzeji radovljiške občine, 7. december 2018 ― V Muzejih radovljiške občine smo razmišljali, kako bi svoje vsebine še bolj približali našim uporabnikom in jim omogočili nekaj novega, česar v muzejih običajno ne izkusijo. Tako je v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine nastal projekt Muzejski kovček na obisku v več različicah, prilagojenih različnim starostnim skupinam. V muzejske kovčke… ... več o tem

Evropska muzejska nagrada 2019 za Muzej komunikacij v švicarskem Bernu

Misli, 7. december 2018 ― Muzejsko nagrado Sveta Evrope za leto 2019 prejme Muzej komunikacij v švicarskem Bernu, so danes sklenili na zasedanju odbora za kulturo parlamentarne skupščine Sveta Evrope v Parizu. Po besedah člana odbora Nina Goguadze je Muzej komunikacij zelo interaktiven, multisenzoričen, participatoren, dostopen, igriv, odprt in demokratičen muzej.
Prva liga

Prva liga

Radio Študent, 7. december 2018 ― Mladinska izmenjava Liga narodov na Cipru konc novembra. Če poznate Erasmusplus izmenjave, pol vam je vse jasno. Če ne, gre basically za osem dni all inclusive bivanja na račun EU.

Grigorij Čhartišvili: Pisatelj in samomor

Koridor, 7. december 2018 ― Grigorij Šalvovič Čhartišvili je zanimiv in neobičajen človek, tako kot je zanimiva in neobičajna njegova knjiga Pisatelj in samomor (2017) [Pisatel´ i samoubijstvo, 1999; 2006], kot se glasi poslanica, ki jo knjigi nameni Blaž Podlesnik. Zanimiv in neobičajen človek je mišljeno v strogo javnem smislu, torej kot takšen, kakršen je poznan javnosti. Kako, na kakšen […] The post Grigorij Čhartišvili: Pisatelj in samomor appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Storitve, ki jih zagotavljajo ljudje: samo velike besede ali resničnost?

Storitve, ki jih zagotavljajo ljudje: samo velike besede ali resničnost?

Inštitut za politike prostora, 7. december 2018 ― Poudarki delavnice »Evropske in ameriške zgodbe o spremembah« O vključevanju javnosti pogosto govorimo kot o mantri, vendar gre za resnično ključni element skupnostnih javnih politik. Preden zavrnemo idejo o vključevanju... The post Storitve, ki jih zagotavljajo ljudje: samo velike besede ali resničnost? appeared first on Inštitut za politike prostora.

Božični Vojnik, od 15. decembra 2018 do 2. januarja 2019

Kamra.si, 7. december 2018 ― Turistično društvo Vojnik vabi od 15. decembra 2018 do 2. januarja 2019 na že tradicionalni Božični Vojnik.  Božični Vojnik je spet pred nami in je narejen z ljubeznijo: zato boste tudi vi ob izvirnih podobah svete družine začutili toploto v žilah in ogenj v srcu.Ob praznikih vam zato z Božičnim Vojnikom prinašamo vrnitev v otroštvo, ponujamo objem lepega in toplino Božičnega. Sprehod mimo 150 podob Božiča naj vas prepriča, da lahko ob tem dogodku napolnite svoje duše in podarite ogenj svojemu srcu.

1941 – Japonski napad na Pearl Harbor

Zgodovina na dlani, 7. december 2018 7. decembra leta 1941 zgodaj zjutraj je japonska cesarska mornarica z podporo letalstva izvedla napad na ameriško pristanišče Pearl Harbor na Havajih. Istočasno so Japonci napadli še ameriška oporišča v Guamu in Filipinih ter britanske položaje v Hong Kongu in Singapurju. Sprva so Japonci izvedli neuspešen napad z podmornicami (v… Preberi The post 1941 – Japonski napad na Pearl Harbor appeared first on Zgodovina na dlani.

Povabilo na ogled razstave Celeia - mesto pod mestom

Kamra.si, 7. december 2018 ― Pokrajinski muzej Celje vabi na sprehod po tlakovani rimski cesti in med starodavnimi zidovi, ki pričajo o bogati zgodovini mesta Celje. V kleti Knežjega dvora, pod grajskim dvoriščem, se razteza največje razstavišče z in situ ohranjenimi ostanki antične Celeje. Javna vodstva so vsako drugo soboto ob 11. uri.8. 12. 201822. 12. 20185. 1. 201919. 1. 2019

7. decembra 1924 se je rodila Jovanka Budisavljević (por. Broz).

Kamra.si, 7. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...7. decembra 1924 se je rodila Jovanka Budisavljević  (por. Broz). Umrla je 20. oktobra 2013.   Rojena je bila v vasi Pećane, v hrvaški Liki. S sedemnajstimi leti se je leta 1941 priključila partizanskemu gibanju. Bila je borka 6. liške divizije, kjer se je med prvimi včlanila v Komunistično partijo Jugoslavije. Leta 1944 je kot partizanka Mara v Drvarju prvič srečala Josipa Broza, po vojni pa je delala pri njem na Belem dvoru v Beogradu bodisi kot njegova negovalka bodisi kot tajnica. Med vojno je hitro napredovala po vojaški lestvici in konec vojne dočakala s činom kapetanke ter dvema odlikovanjema za hrabrost. Bila je komisarka vojne bolnice, službovanje v Jugoslovanski ljudski armadi - JLA je leta 1952 končala s činom podpolkovnice. V strogi tajnosti se je leta 1952, ko je štela 28 let, v Beogradu poročila s takrat 60-letnim Josipom Brozom Titom in postala njegova (uradno) tretja žena.
Slovenci lahko izbiramo pesmi za prvo Pesmarico EU

Slovenci lahko izbiramo pesmi za prvo Pesmarico EU

Misli, 7. december 2018 ― Slovenci lahko od danes do 7. januarja izbiramo šest pesmi, ki nas bodo predstavljale v prvi Pesmarici EU. V ta namen so slovenski študenti, visokošolski učitelji glasbe, skladatelji in člani pevskih zborov pripravili seznam 60 pesmi, razdeljenih v šest tematskih kategorij. Pesmi za pesmarico bomo Slovenci izbirali kot 22. narod od 27 v EU.

Saša Krhen bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 7. december 2018 ― Saša Krhen je študent scenografije in kostumografije na Universität für Musik und darstellende Kunst Graz. V sodelovanju z Universität für Musik und darstellende Kunst Wien je oblikoval kostumografijo za operi Giulio Cesare in Egitto (Georg Friedrich Händel) in Die Weisse Rose (Udo Zimmermann), sodeloval je tudi z ameriško mezzosopranistko Taro Venditti. Štafetno palico je prejel od Nine Čehovin in si s pomočjo SiGledalovega iskalnika izbral dramo ABC oder KRIEG Iva Svetine.

Nastja Miheljak bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 7. december 2018 ― Nastja Miheljak je študentka magistrskega študija scenografije na AGRFT, kamor se je vpisala po zaključeni diplomi na ALUO. Štafetno palico je prejela iz rok drage prijateljice in mlade kostumografke Nine Čehovin. Med mnogimi dramskimi teksti v SiGledalovi bazi je izbrskala zgodnejše delo Matjaža Zupančiča Slastni mrlič.

Zbirka Modrega jezdeca bo digitalizirana

Misli, 7. december 2018 ― V münchenskem muzeju Lenbachhaus so se odločili, da bodo svojo znano zbirko del ekspresionistične umetniške skupine Modri jezdec postopoma digitalizirali. Trenutno je na spletu na ogled približno 1000 del, še 35.000 pa jih čaka na digitalno obdelavo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
NEJA ZORZUT: ALOHTON

NEJA ZORZUT: ALOHTON

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 7. december 2018 ― Dvojna zanka. V veliko slikovno površino na podstavku, ki ga je Neja Zorzut poimenovala "Stvar", je vpisana prostorska zanka ali zasuk, v katerem se znotraj in zunaj izmenjuje glede vidnosti. Prezentacija zasuka spodmika demarkacijsko črto , ki deli prostor . Predstavlja zdrs ločnice ali meje med subjektom in objektom. Kaže na njeno izmuzljivost in propustnost ter nakazuje nihanje pogleda, v katerem je gledalec vseskozi v zamiku, v odnosu do tistega , kar vidi. Sprevračanje ali zamik naslikane scene je hkrati vselej zasuk gledalčeve pozicije in prav sprevračanje prepoznave oziroma zamik znanega v skrito in tuje je isti zasuk, ki gledalca performativno zagrabi in pripne v dogajanje. Torzija v sliki, v kateri prizor naenkrat ni samo to, kar je , zarisuje prelom vidnosti, ki kaže na nemožnost sklenitve ali totalizacije predstavnega polja. Funkcija podstavka slike je vpisana natanko v zanko, ki jo oblikuje torzija slikovnega polja. Zato podstavek ni preprosto držalo slike , ločnica z okoljem. Nasprotno. je hkrati ločen in povezan s slikovnim poljem , tako da se v prostorskem zasuku oziroma zamiku križata. Je v notranje zunanji povezavi s sliko. Slikarka napravi vidno inherentno razsrediščenost slikovnega polja. Prostorski zasuk, ki je na delu v sliki in v njenem razmerju do podstavka, kaže na ireduktibilno vrzel, meri na nekaj v tej vrzeli, kar zavrača kakršno koli sklenitev. Dvojna zanka, zamik naslikane scene, ki ekstendira v prostorski zasuk slike in podstavka in obratno , se kot nekaj prezentnega razkriva le skozi nemožnost sovpadanja vidnosti s seboj. Oblikuje razmerje , v katerem se prepoznava nikoli povsem ne izide. Zdrs prepoznave sproža potujitveni učinek. Stava Zorzutine "Stvari" je natanko v tem , da gledalec obstaja kot gledalec zgolj, kolikor obstaja preostanek, ki ga ni mogoče zajeti, presežek, v katerem se ne more prepoznati. Sergej Kapus
Slovo

Slovo

ARS Za en bokal muzike, 7. december 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat bomo slišali posnetke pesmi iz oddaje, ki je bila leta 1980 posvečena temi slovesa od doma, eni od največkrat prisotnih tematik v naših ljudskih pesmih nasploh …
Prve poteze ministra za kulturo Dejana Prešička

Prve poteze ministra za kulturo Dejana Prešička

ARS Arsov forum, 7. december 2018 ― Za ministrom za kulturo so prvi meseci delovanja Za ministrom za kulturo Dejanom Prešičkom so prvi meseci delovanja. Vprašali smo ga, kakšen odnos ima predsednik vlade Marjan Šarec do kulture, kako je izbral ožje sodelavce, koliko se bo povišal poračun za kulturo v prihodnjem letu, ali se obetajo strožji ukrepi pri omejevanju sovražnega govora in o prednostnih nalogah v prihodnjem letu.

MAO Dediščina

MAO, 7. december 2018 ― MAO med letoma 2010 in 2018 - 19 velikih razstav nacionalne dediščine, 51253 novih enot nacionalne dediščine, 4 Bienala oblikovanja (BIO),  Future Architecture in Center za kreativnost.... Za zaključno dejanje Evropskega leta kulturne dediščine predstavljamo publikacijo, ki povzema pregled delovanja MAO.
še novic