Film: Mož iz ozadja

Film: Mož iz ozadja

MMC Film, 3. februar 2019 ― Mož iz ozadja, sardoničen pogled na mahinacije za zaprtimi vrati Busheve Bele hiše, dve uri kroži okrog uganke, na katero na koncu nima odgovora: Kdo je v resnici Dick Cheney? Vsekakor je mož, ki ne pojasnjuje in se ne opravičuje.

Katja Perat: Mazohistka

Koridor, 3. februar 2019 ― Mazohistka je roman, ki ga avtorica piše z divana Freudovega kabineta, z agendo napisati roman z žensko protagonistko na pogorišču 19. stoletja, kot ga avtorji dunajske moderne niso zmogli. S poskusom na novo pisati žensko zgodovino, zgodovino notranje ženske resničnosti, ki je sami zgodovini ni uspelo umestiti na zemljevid. Je pogled nazaj s svežino sodobnosti, […] The post Katja Perat: Mazohistka appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Tomaž Svete za STA: Na prvem mestu je zame individualnost izraza

Tomaž Svete za STA: Na prvem mestu je zame individualnost izraza

Misli, 3. februar 2019 ― Skladatelj Tomaž Svete je pred prejemom nagrade Prešernovega sklada za STA pojasnil ozadje svojih del, za katere je bil nagrajen, ter ponovil kritiko do slovenske repertoarne politike. Čeprav v Sloveniji pogreša nekoliko več drznosti, ostaja zvest samemu sebi in svoji (glasbeni) umetnosti. Na prvem mestu je zanj individualnost izraza.

Odmik nas pripelje do bistva

Kino Šiška, 3. februar 2019 ― Igorja Matkovića, trobentača, komponista in profesorja, opredeljujejo iskanja izraznih poti. Tovrstno filozofsko-eksistenčno zaokroženost avtorskih projektov ohranja na četrtem, akustičnem albumu Ephemeral Lake.
Drama Akustika zvečer gosti Goriška, ki bo igral Glassa

Drama Akustika zvečer gosti Goriška, ki bo igral Glassa

Misli, 3. februar 2019 ― V sklopu Drama Akustike bo tokrat na velikem odru ljubljanske Drame nastopil pianist Bojan Gorišek. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili njegovi izvedbi klavirskih etud ameriškega skladatelja Philipa Glassa. Ta je med letoma 1991 in 2012 zložil 20 etud in jih pozneje glede na kompozicijo razdelil in zbral v dveh zvezkih.

3. februarja 1929 je v Ljubljani umrl Milan Pugelj, pripovednik, pesnik, urednik, prevajalec in režiser

Kamra.si, 3. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. februarja 1929 je v Ljubljani umrl Milan Pugelj, pripovednik, pesnik, urednik, prevajalec in režiser. Rodil se je 3. januarja 1883 v Novem mestu.  Milan Pugelj je bil rojen 3. januarja 1883 v Kandiji pri Novem mestu kot najmlajši otrok v družini. V krstno knjigo je vpisan z imenom Emil Franc Pugelj. Rodil se je očetu organistu in cerkovniku, pomožnemu učitelju ter posestniku Francu Puglju in materi Mariji, rojeni Muhič. V hišo v Kandiji, s hišno številko 30, kjer je bil Milan Pugelj rojen, sta se starša preselila leta 1876 in v njej odprla gostilno. Hišo, kjer je bila vzidana spominska plošča, so po vojni zaradi obnove kandijskega križišča porušili, obeležje pa prenesli v avlo takratne Študijske knjižnice. V Kandiji je Pugelj preživel le zgodnja otroška leta, saj je oče hišo kmalu prodal kovaču Gorupiču in se z družino preselil na takratno Karlovško cesto oz. današnjo Pugljevo ulico blizu starega lesenega mostu čez Krko.

3. februarja 1845 se je v Zg. Hočah rodil Karol Glazer, slovenski literarni zgodovinar, prvi slovenski indoevropeist in prevajalec

Kamra.si, 3. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. februarja 1845 se je v Zg. Hočah rodil Karol Glazer, slovenski literarni zgodovinar, prvi slovenski indoevropeist in prevajalec. Umrl je 18. julija 1913 v Gradcu.  Po končani domači ljudski šoli in gimnaziji v Mariboru je na Dunaju študiral klasično filologijo in slavistiko. Leta 1868 je sprejel mesto zasebnega učitelja pri grofu Brandisu, 1869 pa mesto suplenta na gimnaziji v Leobnu in Celju. Bil je stalni učitelj na Ptuju, v Kranju, Vidnavi v Šleziji in Trstu. Po upokojitvi je živel v Gradcu in na Ogrskem Brodu, kjer je bil ravnatelj na zasebni židovski gimnaziji.

3. februarja 1758 se je v Zgornji Šiški pri Ljubljani rodil Valentin Vodnik, duhovnik, frančiškan, pesnik, prevajalec, razsvetljenec, jezikoslovec, učitelj, novinar in urednik

Kamra.si, 3. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. februarja 1758 se je v Zgornji Šiški pri Ljubljani rodil Valentin Vodnik, duhovnik, frančiškan, pesnik, prevajalec, razsvetljenec, jezikoslovec, učitelj, novinar in urednik. Umrl je 8. januarja 1819 v Ljubljani.  Rodil se je v kmečko-obrtniški družini kot prvi od desetih otrok Jožefa Vodnika in Jere Pancè. Vodnikova domačija, kjer je preživljal otroška leta, je danes kulturni in etnološki spomenik. Na željo staršev se je začel pri devetih letih učiti branja, pisanja in računanja. Leta 1768 so ga poslali k stricu Marcelu v novomeški frančiškanski samostan, kjer ga je pripravljal za vstop v ljubljansko gimnazijo (1769–1775). V teh letih se je seznanil z Markom Pohlinom. Po gimnaziji je vstopil v frančiškanski red. Noviciat (čas preizkušnje) je opravljal v Nazarjah, kjer je tudi prejel redovniško obleko in ime Marcelijan. V letih 1776 do 1778 je v novomeški frančiškanski šoli študiral filozofijo, od leta 1778 pa je bival v ljubljanskem frančiškanskem samostanu, kjer je obiskoval študij teologije. Leta 1780 je odšel iz Ljubljane. 
Prejemniki nagrad Prešernovega sklada: Aljoša Dekleva in Tina Gregorič

Prejemniki nagrad Prešernovega sklada: Aljoša Dekleva in Tina Gregorič

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 3. februar 2019 ― Kot je zapisano v utemeljitvi, sodijo njuna dela med najvidnejše dosežke sodobne slovenske arhitekture Med prejemniki letošnjih nagrad Prešernovega sklada sta tudi arhitekta Tina Gregorič in Aljoša Dekleva. Kot je zapisano v utemeljitvi, sodijo njuna dela med najvidnejše dosežke sodobne slovenske arhitekture. Odlikuje ju konceptualna, oblikovna in tehnična inovativnost in občutljiv odnos do kulturnih razsežnosti bivanja, do širšega prostora mesta, pa tudi do preteklosti in izročila.
še novic