Trk jezikov

Kriterij.si, 19. november 2019 ― Trk jezikov Barbara Novakovič: SPANJE: Oblike, krajine, pošasti Urednik Tue, 11/19/2019 - 22:01 Trk jezikov Petintridesetminutna monopredstava Barbare Novakovič onkraj političnega trenda na eksperimentalni gledališki sceni stopi v estetsko opazovanje pojava sanj. To stori z minimalistično scenografijo in umirjeno koreografijo – ter z obilico citatnega besedila, ki se spušča v globoko tradicijo razumevanja sanj, ki sega vse od Biblije do sodobnosti. Sanje se izkažejo za nekakšno senčno plat zgodovine, ki se dogaja le v budnosti. Nočna plat človeškega življenja pa je zaznamovana z arhaičnostjo, univerzalnostjo in nerešeno skrivnostjo. Predstava veliko doseže z uporabo luči. Oder, oblečen v belo, na njem sta zgolj stol in vreča, predstavlja nekakšno prečiščeno podlago, platno, na katerem se odvija igra teme in svetlobe v širokem spektru, s številnimi niansami. To medigro dopolnjuje gibanje igralke Barbare Ribnikar, ki v svojem točkovnem premikanju dosega nekakšno cvetenje odra, bogatenje možnih položajev na enostavni podlagi. Na vizualni ravni smo priče mešanici spremembe in ostajanja, ki ustreza bogastvu sanjskega sveta, vseeno pa nedoumljivosti njegovega prostora, ki smo mu odtujeni – vsaj, če v razumevanje sanj nismo posvečeni – in zato lahko prinaša tudi ujetost. Sorodno dvoumnost najdemo tudi v koreografiji, ki se giblje med gracioznostjo in krhkostjo ter zakrčenostjo in trzanjem. V nekaterih trenutkih odlično sodelujeta igralkin ekspresivni obraz ter igra luči. Denimo v trenutku, ko se anonimna, lahko bi rekli splošno človeška protagonistka nenadoma prebudi in zastrmi v občinstvo ter ga s svojimi široko odprtimi očmi globoko prebode. Kot bi se razdalja med odrom in občinstvom nenadoma skrivnostno in za hip izničila. Vse to preči neumorno izrekanje besedila, v katerem se citatno prepletajo filozofske izpeljave, špekulacije, sanjski motivi in podobe. Kot bi pri vseh različnih avtorjih šlo za neprekinjen človeški napor razumeti sanje, se znajti v njihovem
Dobro jutro

Dobro jutro

Kriterij.si, 19. november 2019 ― Dobro jutro Barbara Novakovič: SPANJE: Oblike, krajine, pošasti Urednik Tue, 11/19/2019 - 21:36 Dobro jutro Gledališče Barbare Novakovič drsi mimo nas, polbudnih, v tretje desetletje, in ime mu je Muzeum, kot da bo tu večno in da se nikamor ne mudi, božji mlini pač meljejo počasi, in kot da je zakladnica svetovne umetnosti s Svetim pismom vred nekaj povsem efemernega spričo pošastne prekarnosti in kot da zaledno predelovanje robe iz zakladnice s pomočjo vrhunskih kolegov zarotnikov poteka neprekinjeno, za nas pa tu in tam vznikajo predstave formule, recimo Oblike, krajine in pošasti, ki jih lahko obudi le spanje in so podlaga za asketsko potovanje, za katero je potrebnih le par scenskih pritiklin in naborkov, vse, vključno z gibom, pripovedjo in likom Barbare Ribnikar pa je tako odmerjeno, tako zadržano, da je že skoraj nevpadljivo, da pomislim, kar spi na lovorikah, Greenaway, ti pretencioza stara, manj je več, in to, kar gledamo, je vendar nova klasika, pa še to, saj res, medtem ko se v kulturni industriji razmetava s političnostjo, se tu, na njenem obrobju in prosto po Flakerju, vrši Muzeumova "revolucionarna konservacija" umetnosti.   Alenka Pirman

S knjižnico po svetu: Grenlandija

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 19. november 2019 ― Splošne knjižnice že tretje leto zapored praznujemo teden splošnih knjižnic po vsej Sloveniji. Od 18. do 22. novembra po vseh splošnih knjižnicah poteka bogato dogajanje za vse generacije. Ob tej priložnosti smo v Občinski knjižnici Prebold v torek, 19. novembra 2019, gostili Barbaro Popit, ki je obiskovalcem predstavila Grenlandijo, največji otok na našem planetu. Popotovanje od ledenikov do majhnih naselbin se je začelo v Kangerlussuaqu, končalo pa v Narsarsuaqu, na letališčih, ki sta bili včasih vojaški letalski bazi. Plovba z majhno ladjico do ledenika Eqi, 80 km severno od  Iullisata, je ...

VEVERIČKA STORŽEK IN ZOBKO STA NAS POVABILA V SVOJ DOMEK

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 19. november 2019 ― V torek, 19. novembra 2019, se je našemu vabilu na jesensko pravljično uro v Občinski knjižnici Vransko odzvalo veliko malih radovednih ušes, ki so prisluhnila pravljici o veveričku Storžku in njegovem prijatelju Zobku, v izvedbi prepričljive pripovedovalke Brine Krašovec. Storžek se je veselil vsakokratnega druženja s prijateljem Zobkom, a kaj, ko tudi med prijatelji rado pride do prepira. A dobra palačinka, namazana z najboljšo lešnikovo kremo, pomaga pomiriti še takšno jezo.

Iz Slovenije z nepozabnimi vtisi

Naši zbori, 19. november 2019 ―   V soboto se je v Postojnski jami s prelepim koncertom Žarki podzemlja sklenilo tridnevno zasedanje generalne skupščine Evropske zborovske… The post Iz Slovenije z nepozabnimi vtisi appeared first on Naši zbori.
30. LIFFe: Skrito življenje (A Hidden Life)

30. LIFFe: Skrito življenje (A Hidden Life)

Koridor, 19. november 2019 ― Spomenik upornikoma. Franzu Jägerstätterju, ki je z ugovorom vesti na podlagi vere odklonil sodelovanje pri grozotah druge svetovne vojne. In Terrencu Malicku, enigmi med filmskimi režiserji, ki je vmes odtaval v nerazumljive kreativne pokrajine, a se slednjič vrnil z enim svojih najboljših del. The post 30. LIFFe: Skrito življenje (A Hidden Life) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
V pričakovanju Cofestivala 2019

V pričakovanju Cofestivala 2019

Koridor, 19. november 2019 ― V petek 22. novembra 2019 se bo pričela 8. izvedba mednarodnega festivala sodobnega plesa CoFestival The post V pričakovanju Cofestivala 2019 appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Korak nazaj za dva koraka naprej

Korak nazaj za dva koraka naprej

Odzven, 19. november 2019 ― Danes Samuel Blues ni več neznanka na naši sceni. V razdobju pred, med in po lanskem Klubskem maratonu je s predanimi koncerti pritegnil pozornost. Pred nami je njegova nova samostojna plošča in duet z Miho Eričom iz Prismojenih profesorjev bluesa.

Pripravljamo za vas – Odsevi kamniških tisočletij

Medobčinski muzej Kamnik, 19. november 2019 ― Pravkar smo oddali v tisk gradivo za novo publikacijo – Odsevi kamniških tisočletij – lahko rečemo kar kratko zgodovino kamniškega območja od fosilov morskega konjička do leta 1918. Pisana je nazorno, razumljivo in privlačno za tiste, ki jih preteklost zanima samo kot hitro informacijo ali pa tudi bolj poglobljeno. Besedila zgodovinskih obdobij, v katera so […] The post Pripravljamo za vas – Odsevi kamniških tisočletij appeared first on MM:K.

Fotografska razstava NESKONČNOST

Kamra.si, 19. november 2019 ― Železarski muzej Štore vabi na odprtje prve fotografske razstave Digitalnega foto kluba NESKONČNOST, 22. 11. 2019, ob 18. uri v Galeriji Železarskega muzeja, Teharje pri Celju. Razstava bo na ogled do 10. decembra 2019, od ponedeljka do petka od 10. do 13. ure, ob sredah do 17. ure.   Zunaj odpiralnega časa je ogled mogoč po predhodni najavi na tel. št.: 03 425 88 06 ali e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. document.getElementById('cloak859ecc32aac5b363fcbe2aa251a726dd').innerHTML = ''; var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy859ecc32aac5b363fcbe2aa251a726dd = 'ic.store' + '@'; addy859ecc32aac5b363fcbe2aa251a726dd = addy859ecc32aac5b363fcbe2aa251a726dd + 'siol' + '.' + 'net'; var addy_text859ecc32aac5b363fcbe2aa251a726dd = 'ic.store' + '@' + 'siol' + '.' + 'net';document.getElementById('cloak859ecc32aac5b363fcbe2aa251a726dd').innerHTML += ''+addy_text859ecc32aac5b363fcbe2aa251a726dd+'';  in www.zelezarski-muzej.si.
Zamenjava identitete

Zamenjava identitete

Vrabec Anarhist, 19. november 2019 ― V Novem Sadu je videl novo industrijsko halo, napolnjeno skoraj izključno s procesorji. Srbska vlada naj bi iz teh hal po naročilu Združenih držav Amerike izvajala kiber napade na Iran. The post Zamenjava identitete appeared first on Vrabec Anarhist.

Doba izhodov

Razpotja, 19. november 2019 ― Martin Hergouth »Neoreakcionarji se napotijo proti izhodu.« – Nick Land To je začetek zloglasnega eseja Dark Enlightenment1 (Temno razsvetljenstvo), mračno futurističnega manifesta (lahko ga imamo za enega od intelektualnih virov alt-desnice). Njegov avtor je Nick Land, odpadniški angleški pisec, ki je v slikoviti teoretski prozi napisal nekaj odmevnih esejev in knjig, katerih vodilni motiv je zavračanje, celo prezir do (levo) liberalnega (ali pa sploh humanističnega) razumevanja razvoja in zgodovine. To ni kar nek naključen pojem izhoda. Kot postane jasno nekaj vrstic nižje, ko je postavljen v nasprotje z glasom, je »izhod« pri Landu rabljen prav v smislu, kot ga je v knjigi Izhod, glas in lojalnost iz leta 1970 izčistil ekonomist Albert O.

Profesor Vejica

Kamra.si, 19. november 2019 ― TV Krpan vabi v petek, 22. novembra 2019, ob 18. uri v Kulturni center Laško na  projekcijo dokumentarnega filma o jezikoslovcu, besediloslovcu, besedotvorcu, znanstveniku, ribiču in profesorju dr. Tomu Korošcu. Avtorja in soavtorja treh slovarjev, SSKj, Vojaškjega in RIbiškega slovarja, dobitnika številnih nagrad, profesorja tridesetih generacij študentov novinarstva in obramboslovja na FSPN, zdajšnji FDV v Ljubljani. O sebi govori on sam in vrsta zanimivih govorcev. Vir: https://www.facebook.com/events/544739009643261/

MB Štof: Milenijsko lulanje

Urbani (Jaša Lorenčič), 19. november 2019 ― Najprej se prepričam, da ji je slabo. Ker ja. Lahko ti je slabo tudi iz riti. Saj pa veste. Ampak da bi bilo slabo njej in še štirim, petim, šestim, ono, vsem po spisku? A-a. Tako slabega špricerja ali kebaba ne fašeš nikjer. Ne v mestu, ne več, ne nikjer. In potem vidim. Da punca […]

"Azija me je povsem uročila"

Kamra.si, 19. november 2019 ― Pokrajinski muzej Celje vabi v torek, 19. novembra 2019, na sklop dogodkov ob 100. obletnici odhoda Alme M. Karlin na pot okrog sveta. - ob 16. uri v Stari grofiji delavnice izdelovanja origamijev, za otroke in odrasle, max 20 oseb;  - ob 17. uri v Barbarini dvorani v Knežjem dvoru okrogle mize ob izidu kataloga razstave Azija me je povsem uročila; izvedeli boste več o raziskovanju vzhodnoazijskih predmetov iz zbirke Alme M. Karlin in - ob 18.30 uri v Stari grofiji vodenega ogleda razstave Azija me je povsem uročila, ki osvetljuje najsrečnejše obdobje Alminega osupljivega potovanja, ko je obiskala»ljubljeno Japonsko«, Korejo, »deželo jutranje tišine«, ki ji je vzbudila občutek doma, Kitajsko, »popotni paradiž«, in Formozo (Tajvan), »otok sanj«, max 30 oseb.      Pisateljica in novinarka, svetovna popotnica, ljubiteljska raziskovalka, poliglotka in teozofinja Alma M. Karlin  je v letih 1919–1927 prepotovala svet. Potovala je sama, neprekinjeno osem let in se po poti preživljala z delom, narava njenega potovanja jo umešča med največje popotnike vseh časov.
Predstava, ki je ni

Predstava, ki je ni

Neodvisni, 19. november 2019 ― Avtor se je podal na romanje po postajah zvočno situacijske uprizoritve Vse se je začelo z golažem iz zajčkov dramatičarke Varje Hrvatin v režiji Eve Kokalj, v kateri so obiskovalčeve odločitve hkrati tudi koreografija premikanja po prostoru. V eni uprizoritvi se zgodi toliko individualiziranih predstav, kolikor je gledalcev, zato je to uprizoritev dramskega besedila, ki kljub temu, da se ukvarja z vprašanjem krivde, osvobaja: "Dejstvo, da je predstav, ne interpretacij predstav, temveč predstav samih, vsak večer toliko, kot je gledalcev, povzroči premik v režimu gledanja. Gledalec namreč ne špekulira niti o želeni interpretaciji avtorske ekipe niti ne razmišlja o vseh možnih interpretacijah sogledalcev."

Novo mesto se predstavi

ZZMS, 19. november 2019 ― Oglejte si predstavitveni video Novega mesta, ki je po prenovi Glavnega trga in okolice nastal v sodelovanju z Zavodom Novo mesto in Združenjem zgodovinskih mest Slovenije. The post Novo mesto se predstavi appeared first on ZZMS.

Plečnik na poti k Sikstinski kapeli

OUTSIDER, 19. november 2019 ― Tako, kot je bila dolga in raznolika kariera Jožeta Plečnika, je barvita in častitljiva tudi zgodovina njegovega poshumnega sprejema in vrednotenja. Pravzaprav se ravno v našem času nahajamo na točki, ko lahko arhitektovih aktivnih šest desetletij primerjamo s prvimi šestimi desetletji po njegovi smrti. Prvi izraziti vrh in sprememba v dojemanju takrat trideset let mrtvega… The post Plečnik na poti k Sikstinski kapeli appeared first on OUTSIDER.
Ta veseli dan kulture

Ta veseli dan kulture

Mestno gledališče Ptuj, 19. november 2019 ― Ta veseli dan kulture tokrat obeležujemo z virtualnim popotovanjem v zgodovino našega gledališča, ki ga je pripravil virtualni umetnik in raziskovalec tega obdobja začetka gledališke ustvarjalnosti na Ptuju Mihael Tosch Toš.Torek, 3. december 2019, ob 12.00 za izvenVirtualno gledališče je dostopno na domeni www.stadttheaterpettau.info
Večer v spomin pisatelju Andreju Capudru

Večer v spomin pisatelju Andreju Capudru

Misli, 19. november 2019 ― Slovenska matica in Kulturno-umetniško društvo KDO? drevi prirejata večer v spomin članu in avtorju Slovenske matice Andreju Capudru, ki je preminil lani. V dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu bosta večer popestrila glasbenika Matej Prevc in Gašper Kvartič.
V Tate Modern doslej najobsežnejša retrospektiva Dore Maar

V Tate Modern doslej najobsežnejša retrospektiva Dore Maar

Misli, 19. november 2019 ― V londonski galeriji Tate Modern bodo v sredo odprli doslej najobsežnejšo retrospektivo Dore Maar. Večina jo pozna kot muzo španskega umetnika Pabla Picassa. A Dora Maar je bila tudi nepopustljiva umetnica, ki se je uspela infiltrirati v moški klub nadrealistov in je sodelovala pri nastajanju znamenite Picassove slike Guernica.

Alenka Puhar: Leon Štukelj v temi nečastne sodbe

ARS Esej na radiu, 19. november 2019 ― Pisateljica Alenka Puhar je tudi aktivistka na področju človekovih pravic in strokovnjakinja na področju psihozgodovine V oddaji Esej na radiu boste slišali esej pisateljice in aktivistke na področju človekovih pravic in strokovnjakinje na področju psihozgodovine Alenke Puhar. Esej nosi naslov Leon Štukelj v temi nečastne sodbe. Bereta ga Mateja Perpar in Bernard Stramič, glasbeni vrinki so odlomki iz Drobne glasbe za orkester Igorja Štuheca v izvedbi Simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Marka Letonje. Tonski mojster je bil Janez Ahlin, urednika oddaje pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.

Pop-Upstart: David Tavčar in Jona Bednjanec

MAO, 19. november 2019 ― Vabljeni na zadnji prodajni pop-up dogodek letos! V prednovoletnem vzdušju bomo v Projektni pisarni Centra za kreativnost gostili mlada slovenska oblikovalca ter predstavili njune kose pletenin, tekstila in dodatkov za dom. Pridite, spoznajte in izberite svoj najljubši kos zase ali za darilo v tem prazničnem času!
še novic