Rudolfi so zmagovalci današnjega impro trojčka!

Kamnik.info, 13. december 2019 ― Pravzaprav dvojčka, saj se je ena izmed treh tekmovalnih skupin opravičila in poslala le dve predstavnici, je bilo pa zato toliko več zabavnega trenja med kamniškimi Rudolfi in ljubljanskimi M’snimi bureki. Skupini sta tekmovali v treh impro krogih, katere so sestavljale najrazličnejše impro-panoge. Eni so se pomerili v pantomima-telefončku, drugi so poskušali razložiti kako in ...

Nasprotujemo uvedbi obvezne uporabe kolesarske čelade

Inštitut za politike prostora, 13. december 2019 ― Odločno nasprotujemo predlogu Ministrstva za infrastrukturo za uvedbo obvezne uporabe kolesarske čelade. Izkušnje sicer izjemno redkih držav v svetu, ki so takšno ureditev uvedle, jasno kažejo, da bi uvedba prinesla znaten upad kolesarjenja kot oblike dnevne mobilnosti. Takšni učinki zakona bi bili v nasprotju z usmeritvami države in občin vsaj na področjih prometa, okolja, prostora... The post Nasprotujemo uvedbi obvezne uporabe kolesarske čelade appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Novo rentniško zavezništvo v Angliji

Razpotja, 13. december 2019 ― William Davies Britanski razkol med Remain in Leave se je analiziralo že iz vsake možne perspektive: kulturne, ekonomske, geografske in psihološke. Toda ta razkol ne bo nujno politično najpomembnejši v naslednji fazi brexita, še posebej, če se 31. oktobra udejanji izstop iz EU brez dogovora. Kot sem nedavno pisal za London Review of Books, je izjemnost trenutnega udara dvojice Johnson-Farage v tem, da udejanja voljo 30 % volilnega telesa, ne da bi mu to bilo treba pretvoriti v hegemonijo (v strogem pomenu posebnega interesa, ki se prikaže kot splošni interes). Dokler preostalih 70 % ni sposobnih sestaviti koalicije, ki bi izrazito presegla teh 30 %, imata Johnson in Farage pred sabo odprto pot.

Novo rentniško zavezništvo v Angliji

Razpotja, 13. december 2019 ― William Davies Britanski razkol med Remain in Leave se je analiziralo že iz vsake možne perspektive: kulturne, ekonomske, geografske in psihološke. Toda ta razkol ne bo nujno politično najpomembnejši v naslednji fazi brexita, še posebej, če se 31. oktobra udejanji izstop iz EU brez dogovora. Kot sem nedavno pisal za London Review of Books, je izjemnost trenutnega udara dvojice Johnson-Farage v tem, da udejanja voljo 30 % volilnega telesa, ne da bi mu to bilo treba pretvoriti v hegemonijo (v strogem pomenu posebnega interesa, ki se prikaže kot splošni interes). Dokler preostalih 70 % ni sposobnih sestaviti koalicije, ki bi izrazito presegla teh 30 %, imata Johnson in Farage pred sabo odprto pot.

Stephen King: Tisto

Koridor, 13. december 2019 ― Tisto ni le srhljivka, ni le pripoved o sedmih prijateljih, ki se soočijo s skrivnostnim in grozljivim bitjem, ampak je mnogo več – je (p)opis dejanske družbene slike v teh časovnih obdobjih. The post Stephen King: Tisto appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Božja služabnica Cvetana Priol

Kamra.si, 13. december 2019 ― Stolna župnija Maribor in Nadškofijski arhiv Maribor vabita na otvoritev razstave Moj poklic je ljubezen - drobci iz življenja Cvetane Priol, ki bo v nedeljo, 15. decembra 2019, ob 9.30 v avli pred Slomškovo dvorano na Slomškovem trgu 20. Razstavo bo otvoril nadškof msgr. Alojzij Cvikl, DJ. Vljudno vabljeni!

Fotografska razstava IGRA Z OGNJEM

Kamra.si, 13. december 2019 ― Železarski muzej Štore vabi na odprtje fotografske razstave Foto kluba ŠTORE STEEL Igra z ognjem v petek, 13.decembra 2019, ob 19. uri. Litje jekla: ogenj, visoke temperature, možnost eksplozij, lepota iskrečih snopov vroče svetlobe, nevarnost. Jekleni konjički: hitrost, adrenalin, veter v laseh, nevarnost. Skupni imenovalec razstave je igra z ognjem. Enkrat je ogenj metaforičen, navidezno, ko sedemo na jeklenega konjička in zdrvimo skozi ovinke v neznano. Drugič je ogenj resničen, ko teče staljeno jeklo v železarni mimo nas iz peči in se pretvarja v jeklene palice. Oboje je lahko nevarno, če nisi strokovnjak, vožnja z motorjem in predelava jekla. Potrebno je poznati pasti, znamenja, treba je imeti izkušnje. Ogenj in hitrost predstavljata nevarnost. Nevarnost dviguje adrenalin. A nekaterim je to igra, igra s pomočjo katere se počutijo živi. Vendar, če se želiš igrati z nevarnostjo, ognjem, se moraš znati igrati, da se ne opečeš...  

Outsider od zdaj naprej v javnem interesu!

OUTSIDER, 13. december 2019 ― Z.O.P. – Zavod za oblikovanje prostora, izdajatelj in založnik revije Outsider, je v tem tednu pridobil status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture. Ministrstvo za kulturo s tem prepoznava Outsiderjevo dejavnost kot izjemen doprinos k slovenski kulturi. Organizacija, ki želi biti prepoznana kot javni interes, mora izpolnjevati zahtevne kriterije in izkazovati izjemne dosežke… The post Outsider od zdaj naprej v javnem interesu! appeared first on OUTSIDER.

My Svašty

Kino Šiška, 13. december 2019 ― Tokrat se bomo v Svaštarnici posvetili nizozemsko-novozelandskemu bendu My Baby, ki bo danes nastopil na novoletni zabavi v Kinu Šiška. Glasba zasedbe My Baby v osnovi temelji na kombiniranju različnih melodičnih vplivov, prevzetih iz različnih koncev sveta in različnih obdobij glasbene preteklosti, plesno-psihedelični elementi pa naj bi izrazu zasedbe vlili poseben, kar magičen sentiment.

PREMIERA - Free standing (9.1.2020 20:00)

Španski borci, 13. december 2019 ― Kdo od nas je samostojen? Kdo lahko stoji sam? Hodi sam. Sedi sam. Pleše sam. Je sam. Brez druge, drugega, drugih... S kom sem v odnosu, če si to želim ali ne? S kom sem prepleten, če se tega zavedam ali ne? Ustvarjalci predstave se sprašujejo o različnih razsežnostih odnosov, ki jih vzpostavljamo drug z drugim. Kdo vse vpliva na nas? Na koga vplivamo mi? In kakšen pomen ima vse to? Veliko vprašanj, zelo pomembnih. V svetu, ki je vedno bolj prepleten in soodvisen, ni poti nazaj in ni...
MATJAŽ GEDER: NA KRILIH

MATJAŽ GEDER: NA KRILIH

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 13. december 2019 ― Matjaž Geder se na razstavi v Lamutovem likovnem salonu predstavlja z najnovejšimi grafikami izvedenimi v tehniki monoprinta, unikatnimi deli, ki brišejo ločnico med slikarskim in grafičnim izrazom. Zemljevid umetnikovih premišljevanj, ki se pred nami razprostirajo na pokrajini grafičnega lista, je širok, saj Gederja zanimajo sodobne družbene teme in krize časa, v katerem živimo. Umetnik je dobro poznan po svojih delih, v katerih odpira vprašanja o sistemih v družbi, posameznikovem uporu in iskanju mej ter želji po svobodi, kar se najbolj izrazi ravno v tematikah, povezanih z dobo odraščanja. Z mladostniki umetnika veže posebna vez, saj jih vsakodnevno srečuje in poučuje kot učitelj likovne umetnosti. Motivi iz učilnic v obliki predmetov, kot so ravnila ter štampiljke, s katerimi učitelji ocenjujejo dosežke učencev, motiv šolskih klopi in zelena barva šolskih tabel se pogosto znajdejo na njegovih grafikah. Porisane in popisane šolske mize v risbah, sloganih ter verzih, v katerih je ujet konglomerat drobcev mladostniškega sveta, hrepenenj, zanimanj in uporništva, pa so najpogostejše ozadje umetnikovih grafik. Naslov razstave Na krilih označuje tako mladostniško zanesenost in prestopanje mej kot tudi željo po preseganju konfliktov, navdih in let domišljije. Razstavo tematsko dopolnjujejo mobili v obliki papirnatih letal, potiskanih z ovoji psiho farmakoloških tablet, ki odražajo željo po premikanju, osvoboditvi iz spon družbenih sistemov ter nadzora v šolah in družinah. Hkrati nosijo sporočilo o globokih dušenih stiskah in epidemiji pomirjeval in antidepresivov, ki jih za »normalno« funkcioniranje v disfunkcionalnem svetu potrebuje vse več mladih. Kustosinja: Kristina T. Simončič The map of Matjaž Geder’s contemplations, which unfold through the landscapes on his graphic prints is broad, for Geder is interested in contemporary social themes as well as in the current crisis. The artist is known for his graphic prints in which he addresses issues dealing with the system

Razstava bosi. obuti. sezuti. v SEMu

Fakulteta za dizajn, 13. december 2019 ― V petek, 6. decembra 2019 je v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani bila odprta avtorska razstava bosi. obuti. sezuti., ki jo je pripravila dr. Janja Žagar. Razstava govori o sobivanju nog in obuval, njihovih spremenljivih oblikah in pomenih v prostoru in času ter njihovi vlogi pri posameznikovem organiziranju lastnega sveta. Na razstavi so predstavljena tudi […] The post Razstava bosi. obuti. sezuti. v SEMu appeared first on Fakulteta za dizajn.

Literarni večer z Matetom Dolencem

Kamra.si, 13. december 2019 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na literarni večer s pisateljem Matetom Dolencem. V pogovoru z Liljano Klemenčič bo predstavil svojo novo zbirko pravljic za otroke in odrasle Kako dolg je čas.  Srečali se bomo v četrtek, 19. decembra 2019, ob 18. uri v razstavišču knjižnice. Po pogovoru se bomo preselili v Mestni kino Ptuj, kjer si bomo ogledali dokumentarni film iOtok s pričetkom ob 19.30 uri. Mate Dolenc, ki je Jadranskemu morju in otoku Biševo posvetil kar osem svojih knjig, je skupaj z režiserjem in scenaristom Mihom Čelarjem tri leta spremljal prizadevanja zadnjih Biševljanov, da bi otok rešili pred izumrtjem. Vljudno vabljeni!
1958 Planina – Nevesta in ženin na poroko v zapravljivčku

1958 Planina – Nevesta in ženin na poroko v zapravljivčku

Stare slike (Cerknica), 13. december 2019 ― Planina, 1958. Na dveh zapravljivčkih se vozijo ženin in nevesta ter priče ob poroki Lovrina iz Ivanjega sela. To je bil čas, ko so posamezne družine še ohranjale staro vaško tradicijo, ženin in nevesta sta se morala na poroko odpeljati v zapravljivčku. Avtomobili, s katerimi so se pozneje vozili mladoporočenci, so bili takrat še redki […]

Branko Cestnik: SONCE PETOVIONE

Kamra.si, 13. december 2019 ― Celjska Mohorjeva družba v sodelovanju  z Društvom izobražencev Viktorina Ptujskega vabi v nedeljo, 15. decembra 2019, ob 18. 30 v Refektoriju minoritskega samostana na Ptuju na predstavitev najnovejšega zgodovinskega romana o prihodu krščanstva na Ptuj – in na slovenska tla  SONCE PETOVIONE duhovnika Branka Cestnika Sodelujejo:p. BRANKO CESTNIK, avtorALEŠ ČEH, moderatordr. TANJA OZVATIČ, ravnateljica Celjske Mohorjeve družbe MePZ SV. VIKTORINA PTUJSONJA WINKLER, zborovodkinja  Vabljeni! Vir: https://www.mohorjeva.org/predstavitev-knjige-sonce-petovione
Trije slovenski pesniki na gostovanju v Madridu

Trije slovenski pesniki na gostovanju v Madridu

Misli, 13. december 2019 ― Slovenski pesniki Glorjana Veber, Tibor Hrs Pandur in Andrej Medved se bodo od danes do 17. decembra mudili v Španiji. Na turneji v organizaciji založbe Beletrina se jim bo pridružila še prevajalka Veronika Rot. V Madridu se bodo srečali s španskimi pesniki Mercedes Cebrian, Eriko Martinez in Carlosom Aganzom, ki so lani gostovali v Sloveniji.
Godčevske viže

Godčevske viže

ARS Za en bokal muzike, 13. december 2019 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali nekaj instrumentalne ljudske glasbe, primerne za praznični čas. Oddajo je pripravil Tomaž Rauch. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali nekaj instrumentalne ljudske glasbe, primerne za praznični čas. Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.
Akademik Peter Štih o Temeljih slovenstva

Akademik Peter Štih o Temeljih slovenstva

ARS Izšlo je, 13. december 2019 ― Monografija Temelji slovenstva je zelo draga knjiga, ki pa vsebuje vrsto zanimivih poglavij in slikovnih prilog Cankarjeva založba je konec leta izdala obsežno monografijo z naslovom Temelji slovenstva. Delo je izšlo v nakladi 300 izvodov, cena izvoda je bila v prednaročilu 1490 evrov, celotno naklado pa je založba razprodala že v prednaročilu. Avtorji monografije akademik Peter Štih, dr. Luka Vidmar, dr. Jernej Kosi in dr. Aleš Gabrič so v monografiji predstavili vrsto dokumentov iz (pred)zgodovine slovenstva, mejnikov na poti v sodobnost in samostojnost. Več o morda najmanj znanem obdobju, o stoletjih, ko so se v tukajšnje kraje priselili Slovani, bo povedal akademik Peter Štih (v pogovoru z Markom Goljo). Vabljeni k poslušanju.

Svet kulture

ARS Svet kulture, 13. december 2019 ― Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko. Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.
SLO POP dokument

SLO POP dokument

ARS Arsov forum, 13. december 2019 ― Družbeno in sociološko ozadje gledališkega koncerta Slovenska popevka, tudi kulturnega programa državne proslave ob Dnevu samostojnosti in enotnosti V tokratnem Arsovem forum ponavljamo posebno oddajo in dokumentarec SLO POP dokument, ki je v raziskovalno osišče postavil ozadje uprizoritve Slovenska popevka. Delano je bila uprizoritev tudi sestavni del kulturnega programa Državna proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Radijska dokumentarna zgodba SLO POP dokument osvetljuje specifični gledališki proces gledališkega koncerta Slovenska popevka, koprodukcija SMG in CUDV Dolfke Boštjančič Draga pri Igu, ki je povezal ljudi s posebnimi potrebami in profesionalne dramske igralce v skupno zgodbo in izkušnje ustvarjalcev, hkrati pa z raznolikimi sogovorniki in s pojmi inkluzija, krivda, odpuščanje in predvsem sprejemanje poskuša v širokem kotu razmišljati o bolj umirjeni, preudarni, empatični sodobni družbi in svetu strpnosti. O vsem tistem torej, kar nam že močno in nevarno primanjkuje. Dokumentarec je nastal znotraj mednarodnega projekta European Radio Project na pobudo Bavarskega radia. Tematsko izhodišče sta bila pojma krivda in odpuščanje v najširšem pomenu, v njem pa sodeluje 7 držav s samostojnimi ustvarjalci, pretežno iz nacionalnih radijskih hiš. Poleg Slovenije še Češka, Finska, Italija, Latvija, Nemčija in Slovaška. Projekt je bil uspešen na mednarodnem razpisu programa Reporters in the Filed, ki ga financira fundacija Robert Bosch Stiftung z namenom spodbujanja neodvisnega novinarstva in obravnave ključnih družbenih tem. Avtor in režiser Klemen Markovčič, Radio Slovenija Tonski mojster Urban Gruden Izvirna glasba Silence (Boris Benko in Primož Hladnik) Sofinancirano Reporters in the Field/Robert Bosch Stiftung Trajanje 24′ 29” Oktober 2019 Intervjuvanci Boris Benko Diego Barrios Ross Dr. Valerija Bužan Borko Horvat Željko Hrs Klara Kastelec Zdravko Kosić Andreja Lazar Jolanda Lazar Dr. Metka Novak Blaž Pirman Matjaž Pograjc * Zasnova in vo
še novic