10 let Igrive arhitekture

Center arhitekture Slovenije, 27. januar 2020 ― 10 let IGRIVE ARHITEKTURE Ljudje oblikujemo prostor in prostor oblikuje nas. Pričujoča razstava predstavlja delovanje izobraževalnega programa o arhitekturi, prostoru in oblikovanju Igriva arhitektura od leta 2009. Center arhitekture Slovenije delujemo na področju arhitekturne vzgoje in izobraževanja ter ozaveščamo o pomenu kakovostno grajenega prostora. Zavedamo se, kako močan vpliv imata prostor in arhitektura na naše [...]

10 let Igrive arhitekture

Center arhitekture Slovenije, 27. januar 2020 ― 10 let IGRIVE ARHITEKTURE Ljudje oblikujemo prostor in prostor oblikuje nas. Pričujoča razstava predstavlja delovanje izobraževalnega programa o arhitekturi, prostoru in oblikovanju Igriva arhitektura od leta 2009. Center arhitekture Slovenije delujemo na področju arhitekturne vzgoje in izobraževanja ter ozaveščamo o pomenu kakovostno grajenega prostora. Zavedamo se, kako močan vpliv imata prostor in arhitektura na naše [...] The post 10 let Igrive arhitekture appeared first on Center arhitekture Slovenije.

SOŽITJE z žalsko knjižnico v votlini kralja Matjaža in z Bobkovo barčico na potepu

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 27. januar 2020 ― V januarju se nam je pridružil nov obiskovalec. Peter je tako sedemnajsti član društva Sožitje, ki obiskuje druženja z zgodbicami v žalski knjižnici. Zdaj sedimo v zaključenem krogu in se še bolje vidimo in slišimo. Kaj nam pomeni sol? Da z njo začinimo solato, makarone, kruh, so povedali. Nekateri so jo tudi poskusili, saj je bila nasuta na krožnik v sredi kroga. Legenda o kralju Matjažu pove, da je bila sol povod za to, da je kralj zaspal za kamnito mizo pod Peco in z njim njegova vojska. Poletje bo pravi ...

LIKOVNA DELAVNICA ZA OTROKE V ŠVICARIJI

KUD Trivia, 27. januar 2020 ― Vljudno vabljeni v atelje Marije Mojce Pungerčar v Švicarijo, kjer je od oktobra postavljena razstava Bears Make me Laugh – Slovenija ne bo zverinjak. Za javnost bo spet odprta v soboto, 8. februarja 2020 na dnevu odprtih vrat Švicarije, ki bo potekal od 13.00 – 19.00 ure. Ob tej priložnosti bo Marija Mojca Pungerčar ob […]
Mrawle

Mrawle

LUD Literatura, 27. januar 2020 ― Odločim se zgraditi obzidje. Iz banke vzamem petdeset tisoč novcev in z njimi kupim utrjevanje obrambne linije. Delavci pričnejo tolči s kladivi, iz visoke trave se na planoti počasi začne dvigovati zid. V redu bo. Izza reke se nepričakovano pojavi sovražnikov konjenik.

Predavanje Davorja Kernela – Raba kamna v Postojni in okolici

Knjižnica Postojna, 27. januar 2020 ― V četrtek, 6. februarja, ob 18. uri vas vabimo v čitalnico na predavanje mag. DAVORJA KERNELA Raba kamna v Postojni in okolici (pridobivanje, bdelava in uporaba). Lep primerek uporabe kamna je tudi spomenik posvečen Miroslavu Vilharju. Davor Kernel, doma iz Koč, je magister zgodovinskih ved in muzejski svetovalec v Goriškem muzeju. Raziskuje različne zgodovinske, umetnostno zgodovinske in etnološke teme.

Neforma 79 (16.2.2020 20:00)

Španski borci, 27. januar 2020 ― V februarski Neformi bosta (vz)postavljala glasbeno plesni dialog plesalec, igralec, glasbenik švicarskih korenin Simon Wehrli in slovenski glasbenik, bobnar in tolkalist, mlajše generacije Gal Furlan.
Kdo je Giuseppe Tartini?

Kdo je Giuseppe Tartini?

Odzven, 27. januar 2020 ― Danes se ga spominjamo kot skladatelja, violinista in glasbenega teoretika. Toda koliko pravzaprav poznamo in izvajamo njegova dela? Koliko poznamo njegovo virtuozno tehniko igranja na violino? Koliko smo seznanjeni z njegovimi dognanji na področju glasbene teorije, kompozicije in akustike?
Film Človek s senco Eme Kugler nagrajen v Indiji

Film Človek s senco Eme Kugler nagrajen v Indiji

Misli, 27. januar 2020 ― Film Človek s senco Eme Kugler je decembra prejel nagrado na mednarodnem festivalu umetniških filmov L'Age d'Or (LIAFF) v indijski Kalkuti v kategoriji eksperimentalnega filma, je sporočila režiserka. LIAFF je mesečni festival, na katerem vsak konec meseca prikazujejo "inovativna in vznemirljiva dela filmskih ustvarjalcev z vsega sveta".

Jezero #6: Bil je ves bled, ker Bohinj

Urbani (Jaša Lorenčič), 27. januar 2020 ― Ko sem bil v tretjem letniku gimnazije in vse bolj ihtavo izgubljal upanje v to, da bom kadarkoli imel punco, sem dobil zadnjo veliko priložnost, upanje, možnost, šanso. Da mi bo ratalo še pred izpitom za avto. Ki sem ga potem povrhu delal trikrat. In takrat sem, po moje skoraj edinkrat, izkoristil možnost, da kot […]

Starizem v zdravstvu (13.2.2020 18:30)

Španski borci, 27. januar 2020 ― Starizem se v zdravstvu najpogosteje kaže kot zloraba, infantilizacija, pokrovitaljstvo, medikalizacija in neustrezno zdravljenje pacientov. Vodi k manj kakovostni zdravstveni obravnavi starejših pacientov. Preseči je negativen odnos do starih in starosti med zdravstvenimi delavci in preprečiti  starostno diskriminacijo v zdravstvu.

Koncert Same babe (8.2.2020 12:30)

Španski borci, 27. januar 2020 ― V poklon vélikemu pesniku bo glasbene sladokusce, s svojim posebnim pristopom do slovenske ljudske glasbe in poezije, očarala domača zasedba Same babe. Skupina daje poudarek večglasnemu petju, nastope spremlja humor in performans.
FRANCI PIVEC: »TO MORA BITI ČAS KULTIVIRANJA DIVJE ČLOVEŠKE NARAVE«

FRANCI PIVEC: »TO MORA BITI ČAS KULTIVIRANJA DIVJE ČLOVEŠKE NARAVE«

Revija Primus, 27. januar 2020 ― Govor mag. Francija Pivca ob prejemu zlate plakete JSKD   Franci Pivec, dolgoletni predsednik in častni član Zveze kulturnih organizacij Slovenije, je 23. januarja 2020 v Hribarjevi dvorani Ljubljanskega gradu prejel najvišje priznanje JSKD – zlato plaketo. V govoru se je v svojem in v imenu ostalih petih dobitnikov priznanj zahvalil za prejeta priznanja in ...

Kako uprizoriti slikanico ali knjigo za mlade?

SLOGI, 27. januar 2020 ― PRESTAVLJENO. O novih terminih bomo obvestili naknadno.     Strokovno izobraževanje s Tjašo Črnigoj za vzgojitelje, učitelje, mentorje gledaliških skupin in ustvarjalce. Kako uprizoriti ne-dramsko književno delo, pa naj bo to slikanica ali knjiga za mlade? Kje začeti? Kaj je tisto, kar je bistveno? Je bistveno, da do pičice natančno sledimo zgodbi? Je bistveno, da […] The post Kako uprizoriti slikanico ali knjigo za mlade? appeared first on SLOGI.

Na Prešernov dan HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja

SLOGI, 27. januar 2020 ― Na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, lepo vabljeni na stalno razstavo HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja. Stalna razstava osvetljuje pot, ki jo je slovensko gledališče prehodilo od 17. do 20. stoletja. Velika storia sega od gledališča reformatorjev in protireformatorjev in se sklene z nastopom slovenskega dramatika evropskega formata Ivana Cankarja na prelomu 19. […] The post Na Prešernov dan HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja appeared first on SLOGI.
Dan spomina na žrtve holokavsta

Dan spomina na žrtve holokavsta

Loški muzej, 27. januar 2020 27. januar je svetovni dan spomina na žrtve holokavsta. Na ta dan leta 1945 je Rdeča armada osvobodila največje nacistično taborišče smrti Auschwitz-Birkenau na Poljskem. V Loškem muzeju Škofja Loka hranimo lesene cokle, v katerih je iz internacije prišel Jernej Primožič.

Monodrama Moje življenje z Almo Karlin

Kamra.si, 27. januar 2020 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vas v sredo, 5. februarja 2020, ob 19. uri vabi v razstavišče knjižnice, na ogled monodrame Moje življenje z Almo Karlin. Monodrama je zasnovana na življenju in delu pisateljice, svetovne popotnice in predavateljice Alme Maksimilijane Karlin. Njenemu življenju sledimo skozi pripoved prijateljice Thee Schreiber Gammelin. Režija: Michael Green AlujevićIgra: Barbara Vidovič Predstavo podarjamo v okviru dogodkov ob 8. februarju, slovenskem kulturnem prazniku.

O KOZOLCIH - predavanje in delavnica

ZVKDS, 27. januar 2020 ― V okviru projekta Arhitektura gorenjskih vasi Vas vabimo na tri delavnice O KOZOLCIH, in sicer: 5.2.2020 ob 18h v center TNP Bohinj, Stara Fužina; 10.2.2020 ob 18h v dvorano Korotan na Zgornjem Jezerskem; 14.2.2020 ob 18h v prostore KS Stražišče.   PRIJAVE sprejemamo na 04 581 34 16 ali nina.kobal@ragor.si.  ZVKDS OE Kranj sodeluje kot partner v projektu. Več o programu v priloženih vabilih.   Jezik Slovenščina
BABA ZULA

BABA ZULA

Radio Študent, 27. januar 2020 ― Za tokratni RŠ intervju smo se po telefonu pogovorili z Muratom Ertlom, članom oziroma vokalistom turške zasedbe Baba Zula, ki je nedavno izdala svoj deseti album Derin Derin. Zasedba bo v četrtek v okviru dogodka preMENT zasedla oder Kina Šiške.  

Spominjanja z igralcem Radom Pavalcem

Kamra.si, 27. januar 2020 ― V tokratnih Spominjanjih, ki jih pripravljata mag. Majda Potrata in mag. Franci Pivec (Zveza kulturnih društev Maribor) v sodelovanju z dr. Vlasto Stavbar (Univerzitetna knjižnica Maribor) bo predstavljen igralec Rado Pavalec. Ob njegovem življenjskem jubileju - 29. januarja 2020 bo zakorakal v 80. leto svojega življenja - bo pogovor tekel o prehojeni poti, ki so jo močno zaznamovali mariborsko gledališče, film, radio in televizija, pa tudi amaterski gledališki odri. Od leta 1963, ko je nastopil v prvi predstavi, je tako soustvarjalec zgodovine SNG Maribor, ki je lani obeležilo stoletnico svojega delovanja.  Dobimo se v sredo, 29. januarja 2020, ob 17. uri v Glazerjevi dvorani UKM, Gospejna 10.  Prisrčno vabljeni!

UMETNIŠKA GOSTOVANJA V JANUARJU

Kulturnik, 27. januar 2020 ― Tadej Pogačar se med 10. januarjem in 29. februarjem predstavlja v dunajski galeriji Stock z razstavo CODE:RED. V New Yorku poteka Winter JazzFest, na katerem bo 17. […] The post UMETNIŠKA GOSTOVANJA V JANUARJU appeared first on Kulturnikov blog.

KULTURNIKOVO VLOŽIŠČE

Kulturnik, 27. januar 2020 ― Le grand novost letošnjega leta na Kulturniku je Vložišče – stran, na kateri lahko dogodke vnašate ročno. Kot pogosto poudarimo, Kulturnik sicer deluje po principu strojnega črpanja. To […] The post KULTURNIKOVO VLOŽIŠČE appeared first on Kulturnikov blog.

2020 V ZNAMENJU OBRAVNAVANJA ZVOKA V DRUŽBI

Kulturnik, 27. januar 2020 ― Mednarodna iniciativa, ki jo sestavljajo Mednarodna komisija za akustiko (International Commission for Acoustics), Evropsko združenje za akustiko (European Acoustics Association), Ameriško društvo za akustiko ( […] The post 2020 V ZNAMENJU OBRAVNAVANJA ZVOKA V DRUŽBI appeared first on Kulturnikov blog.

Marasovic arhitekti: Stanovanje P5

OUTSIDER, 27. januar 2020 ― Koprsko stanovanje iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja so v sodoben dom preuredili Marasovic arhitekti. Ob prvih pogovorih z novim lastnikom in ogledu lokacije se je izkazalo, da je stanovanje v obstoječem stanju popolnoma neprimerno za sodobno mestno življenje. Materiali so bili dotrajani, stavbno pohištvo neustrezno, tlorisna razporeditev pa zastarela. Stanovanje je imelo v preteklosti dve… The post Marasovic arhitekti: Stanovanje P5 appeared first on OUTSIDER.
Scenarnica ABC – Kam s scenarijem, če ne ostane v predalu

Scenarnica ABC – Kam s scenarijem, če ne ostane v predalu

Društvo slovenskih režiserjev, 27. januar 2020 ―   Cikel predavanj Scenarnica ABC, namenjen tako strokovni kot laični javnosti, nadaljujemo s prvim letošnjim srečanjem, ki bo v torek, 28. januarja, ob 19.00 na Lokaciji, Kersnikova 12, Ljubljana. Povezovalec večera bo režiser in scenarist Darko Sinko, ki je v goste povabil Miho Hočevarja Petra Cerovška Miho Černeca Sabino Briški Karlić in Natašo Bučar.   Predstavili […]
Vsi odtenki izgorevanja

Vsi odtenki izgorevanja

Airbeletrina, 27. januar 2020 ― Če damo na kup tri novejše prispevke na temo slovenske izgorelosti, enega knjižnega in dva v obliki medijskih zapisov, ugotovimo, da opisujejo in razlagajo to stanje zelo različno: očitno ne izgorevamo enako, še posebej pa ne iz istih razlogov.

1945 – Osvobojen Auschwitz

Zgodovina na dlani, 27. januar 2020 27. januarja leta 1945 so enote sovjetske Rdeče armade osvobodile koncentracijsko, delavno in uničevalno taborišče Auschwitz (Oświęcim) v današnji Poljski in naletele na nepredstavljivo grozljive prizore. V taborišču je bilo ubitih med 1.1 milijona in 1.5 milijona ljudi, večinoma Judov. Ostale žrtve so bili Romi, Sinti in Slovani (večinoma sovjetski… Preberi The post 1945 – Osvobojen Auschwitz appeared first on Zgodovina na dlani.

1945 – Osvobojen Auschwitz

Zgodovina na dlani, 27. januar 2020 27. januarja leta 1945 so enote sovjetske Rdeče armade osvobodile koncentracijsko, delavno in uničevalno taborišče Auschwitz (Oświęcim) v današnji Poljski in naletele na nepredstavljivo grozljive prizore. V taborišču je bilo ubitih med 1.1 milijona in 1.5 milijona ljudi, večinoma Judov. Ostale žrtve so bili Romi, Sinti in Slovani (večinoma sovjetski… Preberi The post 1945 – Osvobojen Auschwitz appeared first on Zgodovina na dlani.
V Britanskem muzeju razstava o tantri

V Britanskem muzeju razstava o tantri

Misli, 27. januar 2020 ― V Britanskem muzeju za konec aprila pripravljajo razstavo Tantra: Enlightenment to Revolution (Tantra: Od razsvetljenja do revolucije). Kot poroča britanski The Guardian, bo to prva večja razstava v Veliki Britaniji, ki bo raziskovala tantro kot splet filozofije in ritualov, katerih začetki segajo v Indijo v 6. stoletju.
Švedska romantična orgelska glasba

Švedska romantična orgelska glasba

ARS Obiski kraljice, 27. januar 2020 ― Glasba Emila Sjögrena, Haralda Fryklöfa, Otta Olssona in Oskarja Lindberga V tokratni oddaji bomo predstavili orgelsko glasbo švedskih romantičnih skladateljev. Poslušali bomo izvedbe švedskega organista Hansa Fagiusa, ki velja za enega najbolj cenjenih orgelskih poustvarjalcev v svoji domovini in po svetu. Orgle je študiral na kraljevem glasbenem kolidžu v Stockholmu, pozneje se je v Parizu izpopolnjeval pri odličnem skladatelju in organistu Mauricu Durufléju. Za švedsko založbo Bis je kot mlad orglavec posnel romantično orgelsko glasbo svoje domovine, dela skladateljev, ki so ustvarjali konec 19. in v prvi polovici 20. stoletja, Emila Sjögrena, Haralda Fryklöfa, Otta Olssona in Oskarja Lindberga. Ponovitev oddaje.
Šift: Carte Blanche

Šift: Carte Blanche

SIGIC - Novice, 27. januar 2020 ― V ponedeljek, 27. januarja 2020, se bo v Centru kulture Španski borci, v okviru nove sezone projekta Šift, ki jo pripravlja Zavod Sploh, odvil koncertni performans za brezposelne, prekarne, deloholične in izgorele.
še novic