Prenovljen Lanthierijevev park nudi atraktiven peš dostop do centra mesta Vipava

ZVKDS, 6. december 2020 ― Vipavska dolina je bil gosto naseljena s plemiškimi posestniki, najpomembnejša je bila posest družine Lanthieri. Park graščine predstavlja najreprezentančnejši del posesti Na pogled preprosta baročna zasnova, ob natančnejši preučitvi razpoložljivih zgodovinskih podatkov in primerjavo z zatečenim stanjem kaže skladnost zasnove z zlatim rezom, ki se kaže tudi v najmanjših detajlih zasnove, to je od baročnih polin do podstavkov za putte. Jezik Slovenščina
LITERARNI NATEČAJ ZA NAJBOLJŠE PISMO NOVOLETNIH ZAOBLJUB

LITERARNI NATEČAJ ZA NAJBOLJŠE PISMO NOVOLETNIH ZAOBLJUB

Revija Primus, 6. december 2020 ― Zveza kulturnih društev Slovenije in revija Primus vas v sodelovanju z JSKD – Območno izpostavo Ljubljana – vljudno vabita k udeležbi na literarnem natečaju Drugo leto bo (moj) svet drugačen, kjer se boste zaobljubili (literaturi). Zakaj? Ker so edina stalnica v življenju spremembe. Po eni strani se jih bojimo, po drugi pa si jih – letos ...
Let Him Go (2020)

Let Him Go (2020)

Deseta umetnost, 6. december 2020 ― Kevin Costner in Diane Lane sta se že preizkusila v vlogi ostarelih zakoncev Kent oz. Supermanovih staršev v superherojski akciji Man of Steel, zato ju je bilo toliko večje veselje videti znova skupaj, tokrat v westernu Let Him Go. Glavna junaka dokaj preproste zgodbe sta George, upokojeni šerif in njegova žena Margareth, ki prebolevata tragično smrt svojega sina, hkrati pa […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    12 najboljših vohunskih filmov  10 južnokorejskih filmov po Parazitu – zgodovina konflikta  [Pozor, hud prizor] - Rock of Ages (2012)  Liffe: Razglasitev nagrad in naznanitev zmagovalca festivala  The Platform (2019) Copyright © Deseta umetnost [Let Him Go (2020)], All Right Reserved. 2020.
Filmske cvetlice in pleveli 2020

Filmske cvetlice in pleveli 2020

Deseta umetnost, 6. december 2020 ― Leto 2020 se počasi bliža h koncu. Stopili smo v mesec december, zabarikadirani za štirimi stenami in upajoči, da se nam bodo življenja po izbruhu epidemije koronavirusa dokončno umirila. In ko je že govora o omenjenem virusu; ta je letos pošteno pretresel tudi čezlužniško filmsko industrijo, centralizirano okoli Hollywooda, ki je bila prisiljena prestaviti cel […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Creed 2  Pyewacket (2018)  Fargo (1996)  Noah (2014)  [Pozor, hud prizor] – The Thing (1982) Copyright © Deseta umetnost [Filmske cvetlice in pleveli 2020], All Right Reserved. 2020.
Moč deklet

Moč deklet

Kinodvor, 6. december 2020 ― Rocca je res posebno dekle, prava filmska junakinja! Poznamo še kakšne superjunakinje? Spoznajmo jih nekaj in iz kolaža sestavimo svojo junakinjo!

Akcija #NAPREJVPRETEKLOST in #PRAZNICNIMUZEJ

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 6. december 2020 ― Od 7. do 13. decembra 2020 slovenski muzeji in galerije pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije gremo #NAPREJ V PRETEKLOST, tokrat na temo #praznicnimuzej! V času, ko vam ne moremo v živo pokazati svojih zbirk in razstav, se selimo na splet in upamo, da bomo v vaše domove vnesli nekaj prazničnega vzdušja. Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož bo praznične […]

Celjsko gledališče v 70 letih od skromnih začetkov do uveljavljenega slovenskega odra

SiGledal Novice, 6. december 2020 ― Gledališče Celje danes praznuje 70. obletnico profesionalnega delovanja. Na današnji dan leta 1950 je Mestni ljudski odbor Celje izdal odločbo o ustanovitvi mestnega gledališča. Prva premiera je bila marca 1951, sprva je bila v gledališču zaposlena le ena igralka. Tekom let pa se je na celjskem odru preizkusila cela plejada slovenskih igralcev.

Ob stoletnici rojstva treh legend slovenske opere Vilme Bukovec, Rudolfa Francla in Ladka Korošca

SiGledal Novice, 6. december 2020 ― V letošnjem letu mineva stoletnica rojstva treh znamenitih slovenskih opernih umetnikov, ki so sredi 20. stoletja, ko je bila slovenska opera na vrhuncu, najmočneje zaznamovali slovensko operno umetnost. V Slovenskem gledališkem inštitutu so se trem opernim legendam slovenske opere želeli posvetiti z jubilejnim dogodkom v živo, ki ga je korona najprej zamaknila in nato onemogočila. Stoletnici treh opernih legend se tako posvečajo v virtualni obliki.

6. december 1405- Barbara Celjska okronana za ogrsko kraljico

Kamra.si, 6. december 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. december 1405- Barbara Celjska okronana za ogrsko kraljico »𝐷𝑎 𝑏𝑖 𝑠𝑒 𝑠̌𝑖𝑟𝑖𝑙𝑎 𝑣𝑒𝑠𝑒𝑙𝑗𝑒 𝑖𝑛 𝑡𝑟𝑎𝑗𝑛𝑖 𝑚𝑖𝑟, 𝑛𝑒 𝑠𝑎𝑚𝑜 𝑧𝑎 𝑛𝑎𝑠, 𝑚𝑎𝑟𝑣𝑒𝑐̌ 𝑧𝑎 𝑣𝑠𝑒 𝑛𝑎𝑠̌𝑒 𝑧𝑣𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑝𝑜𝑑𝑙𝑜𝑧̌𝑛𝑖𝑘𝑒, 𝑠𝑚𝑜 𝑣𝑧𝑒𝑙𝑖 𝑠 𝑠𝑘𝑙𝑒𝑛𝑖𝑡𝑣𝑖𝑗𝑜 𝑧𝑎𝑘𝑜𝑛𝑠𝑘𝑒 𝑧𝑣𝑒𝑧𝑒 𝑧𝑎 𝑧̌𝑒𝑛𝑜 𝑖𝑛 𝑘𝑟𝑎𝑙𝑗𝑖𝑐𝑜 𝑡𝑒𝑔𝑎 𝑘𝑟𝑎𝑙𝑗𝑒𝑠𝑡𝑣𝑎 𝑑𝑒𝑣𝑖𝑐𝑜 𝐵𝑎𝑟𝑏𝑎𝑟𝑜, ℎ𝑐̌𝑒𝑟 𝑔𝑜𝑠𝑝𝑜𝑑𝑎 𝐻𝑒𝑟𝑚𝑎𝑛𝑎 𝑖𝑧 𝐶𝑒𝑙𝑗𝑎 𝑖𝑛 𝑍𝑎𝑔𝑜𝑟𝑗𝑎, 𝑠 𝑘𝑎𝑡𝑒𝑟𝑜 𝑠𝑚𝑜 𝑠𝑒 𝑧𝑑𝑟𝑢𝑧̌𝑖𝑙𝑖 𝑛𝑎 𝑛𝑎𝑠̌𝑒𝑚 𝑘𝑟𝑎𝑙𝑗𝑒𝑣𝑒𝑚 𝑙𝑒𝑧̌𝑖𝑠̌𝑐̌𝑢.« 𝐒 𝐭𝐞𝐦𝐢 𝐛𝐞𝐬𝐞𝐝𝐚𝐦𝐢 𝐣𝐞 v listini, naslovljeni na Budimski kapitelj, 𝐒𝐢𝐠𝐢𝐬𝐦𝐮𝐧𝐝 𝐩𝐨𝐳𝐯𝐚𝐥 𝐜̌𝐥𝐚𝐧𝐞 𝐤𝐚𝐩𝐢𝐭𝐥𝐣𝐚 𝐧𝐚 𝐁𝐚𝐫𝐛𝐚𝐫𝐢𝐧𝐨 𝐤𝐫𝐨𝐧𝐚𝐧𝐣𝐞. Iz Krapine, kjer je sredi novembra 1405 potekal poročni obred, se je Sigismund v spremstvu mlade žene in tasta Hermana odpravil proti Stolnemu Belemu gradu (Székesfehérvárju). 𝐎𝐠𝐫𝐬𝐤𝐞 𝐤𝐫𝐚𝐥𝐣𝐢𝐜𝐞, 𝐤𝐢 𝐬𝐨 𝐦𝐨𝐫𝐚𝐥𝐞 𝐛𝐢𝐭𝐢 𝐳̌𝐞𝐧𝐞 𝐤𝐫𝐚𝐥𝐣𝐚, 𝐬𝐨 𝐛𝐢𝐥𝐞 𝐤𝐫𝐨𝐧𝐚𝐧𝐞 𝐬 𝐩𝐨𝐬𝐞𝐛𝐞𝐣 𝐢𝐳𝐝𝐞𝐥𝐚𝐧𝐨 𝐤𝐫𝐨𝐧𝐨 𝐳𝐚 𝐤𝐫𝐚𝐥𝐣𝐢𝐜𝐞. 𝐊𝐫𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐣𝐢𝐡 𝐣𝐞 »𝐬𝐚𝐦𝐨« 𝐬̌𝐤𝐨𝐟. Ogrske kralje je s krono sv. Štefana kronal nadškof. 𝐌𝐥𝐚𝐝𝐢 𝐠𝐫𝐨𝐟𝐢𝐜̌𝐧𝐢 𝐁𝐚𝐫𝐛𝐚𝐫𝐢 𝐣𝐞 𝐤𝐫𝐨𝐧𝐨, zaradi odsotnosti škofa, 𝟔. 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐚 𝟏𝟒𝟎𝟓, enako kot kralju, 𝐧𝐚 𝐠𝐥𝐚𝐯𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐨𝐳̌𝐢𝐥 𝐞𝐬𝐳𝐭𝐞𝐫𝐠𝐨𝐦𝐬𝐤𝐢 𝐧𝐚𝐝𝐬̌𝐤𝐨𝐟 𝐉𝐚𝐧𝐨𝐬 𝐊𝐚𝐧𝐢𝐳𝐬𝐚𝐢. Poleg njene predhodnice, Marije Anžujske, ki je bila kronana kot dvanajstletna samska deklica, je bila Barbara edina s tem privilegijem. Kako je potekalo Barbarino kronanje zaradi pomanjkanja virov ne vemo, lahko pa si pomagamo z dvema mlajšima ohranjenima viroma. Obred se je začel s slavnostnim sprevodom do bazilike. Bodoča kraljica je na slavnostno mašo prišla v spremstvu kralja in slavnostno oblečenih dvorjanov in gostov. Prvi je v cerkev stopil kralj in sedel na prestol, nato je v spremstvu kr

Zapisi iz brloga: Marjeta Pogačnik

SiGledal Novice, 6. december 2020 ― V času ukrepov za zajezitev novega koronavirusa vabimo gledališke ustvarjalce k pisanju o času, v katerem živimo, in o njihovem doživljanju prekinitve stika z gledalci. – Marjeta Pogačnik: "In neposreden stik med ustvarjalci in gledalci je tudi pomemben za obe strani."
Naprej v preteklost

Naprej v preteklost

SLOGI, 6. december 2020 ― Pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije ter Službe za premično dediščino in muzeje bo med 7. in 13. decembrom 2020 potekala že druga letošnja vseslovenska akcija Naprej v preteklost, ki se ponovno, zaradi danih razmer, seli na splet. Akcija tokrat v prazničnem vzdušju poteka pod podnaslovom Praznični muzej. V SLOGI – Gledališkem muzeju se bomo spomnili […] The post Naprej v preteklost appeared first on SLOGI.

6. december 1950 - ustanovljeno Mestno gledališče Celje

Kamra.si, 6. december 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. december 1950 - ustanovljeno Mestno gledališče Celje 6. decembra 1950 je Mestni ljudski odbor Celje izdal odločbo o ustanovitvi poklicnega mestnega gledališča. To je 17. marca 1951 kot prvo premiero uprizorilo predstavo Mire Puc-Mihelič Operacija. Prva in edina zaposlena v sezoni 1950/1951je bila Nada Božič, ki je celjskemu gledališču ostala zvesta  do upokojitve. Zgodovinsko gledano zametki prvotno sicer nemškega gledališča segajo že v leto 1791, ko so večino predstav na celjskem uprizorili diletantje ali potujoče igralske skupine, predstave pa so služile le za zabavo meščanstva. Povod za prvo predstavo v slovenskem jeziku v Celju ima širši zgodovinski okvir, saj so septembra 1849 odprli železniško progo Celje–Ljubljana. Linhartova Županova Micka je bila tako v poslopju današnjega gledališča prvič uprizorjena 16. septembra 1849. Po letu 1852 je gledališko dogajanje nekoliko zamrlo. Ponovno ga je obudilo ustanavljanje čitalnic, ki so postale izhodišče in središče vsega narodnega gibanja. Decembra 1864 je bila uprizorjena prva predstava celjske čitalnice, in sicer Dobro jutro V. K. Klieperja. V 90-ih letih so se iz čitalniških vrst formirala razna društva, med njimi tudi Celjsko pevsko društvo, iz katerega se je dramatični odsek leta 1910 osamosvojil v Dramatično društvo. Februarja 1919 je bila na odru Mestnega gledališča po 53 letih ponovno odigrana predstava v slovenskem jeziku, in sicer predstava Legionarji. Številnim posameznikom, ki so si prizadevali, da bi gledališče v Celju postalo poklicno in s stalnim ansamblom, je to dokončno uspelo šele 6. decembra 1950, ko je Mestni ljudski odbor Celje izdal odlok o ustanovitvi Mestnega gledališča v Celju, ki se je kasneje preimenovalo v Slovensko ljudsko gledališče Celje.Prva predstava poklicnega ansambla Mestnega gledališča v Celju je bila Operacija v režiji Toneta Zorka. Premierno je bila uprizorjena 17. marca 1951. V sedemdesetih ustvarjalnih letih so se po deskah gledališča

6. decembra 1960 je v Ljubljani umrl Josip Wester

Kamra.si, 6. december 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. decembra 1960 je v Ljubljani umrl Josip Wester. Rodil se je 11. oktobra 1874 v Dolenjih Raduljah pri Bučki. Josip Wester se je rodil 11. oktobra 1874 v Dolenjih Raduljah pri Bučki kot sin oskrbnika na gradu Radeljca. Osnovno šolo je obiskoval na Bučki, v Sodražici in Novem mestu, v Ljubljani pa je obiskoval klasično gimnazijo, na kateri je leta 1893 maturiral. V Gradcu je doštudiral slavistiko in klasično filologijo, hkrati se je usposobil za pouk telovadbe na srednji šoli. Nato je krajši čas služboval na gimnazijah v Ljubljani, Ptuju in Novem mestu, dokler ni dobil zaposlitve na II. državni gimnaziji v Ljubljani. Po prvi svetovni vojni je bil leta 1918 imenovan za ravnatelja gimnazije v Novem mestu, v letih 1921 do 1926 pa je bil višji šolski nadzornik v Ljubljani.

6. decembra 1922 je v Gorici umrl Ignacij Kobal, duhovnik, družbeni in narodni delavec

Kamra.si, 6. december 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. decembra 1922 je v Gorici umrl Ignacij Kobal, duhovnik, družbeni in narodni delavec. Rodil se je 30. julija 1878 na Prapetnem Brdu.  Kot drugi od devetih otrok se je rodil staršema Lovrencu in Mariji Kobal. Osnovno šolo je obiskoval na Šentviški Gori, gimnazijo v Alojzevišču v Gorici v letih 1891–1899, kjer je pomagal pri vodstvu zavoda. Ignac Kobal je bil posvečen v duhovnika 1903. leta. Prvo službo je dobil v goriški knezoškofijski pisarni. Leta 1905 je nadaljeval študij v Rimu, kjer je doktoriral iz cerkvenega kanonskega prava. Po vrnitvi je najprej bil kaplan v Dornberku, kjer je prevzel vodstvo Marijine družbe v Gorici in ostal njen voditelj do svoje smrti. 1912. leta se je zaposlil na učiteljišču. Ko je bil 3. 4. 1917 v Ljubljani ustanovljen Odbor za obnovo Goriške, je bil na čelu ustanovne konference. Leta 1918 je bil z dekretom imenovan za duhovnega svetovalca v nadškofiji. Kot zaveden Slovenec se je srečal tudi z dr. Henrikom Tumo. Leta 1919 so ga za dva meseca zaprli v tržaški zapor, češ da je s prižnice ščuval slovensko ljudstvo proti italijanski oblasti. Po vrnitvi iz zapora je začel bolehati in je umrl 1922. leta v Gorici.

Nova knjiga skozi kritiko: Peter Semolič: Robovi, Igor Divjak in Petra Koršič (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 6. december 2020 ― V petek, 4. decembra, je v organizaciji Trubarjeve hiše literature prek platforme Zoom potekal dogodek iz cikla Nova knjiga skozi kritiko, ki ga vodi Petra Koršič. Gostila je kritika Igorja Divjaka in pesnika Petra Semoliča, pogovarjali pa so se o njegovi najnovejši pesniški zbirki Robovi, ki je letos poleti izšla pri založbi LUD Literatura v zbirki Prišleki. Pogovor so začeli na podlagi pesmi Lasje, ki je najbolj nagovorila Petro Koršič. Pesniška zbirka po njeno upodablja obdobje zrelosti oziroma prevesa na drugo stran življenjske amplitude, po drugi strani pa tudi spraševanja o skrivnostih, načrtih in o tem, kako funkcionira ne le človek, ampak tudi narava. Pesniško gradivo razprostre po geografskih lokacijah, je povedala, že v prvi pesmi se osredotoči na pomen drobnega dogodka, ki napoveduje prihodnosti. Tematizira razvoj in spreminjanje družbe in sledi spremembam v okolju in naravi. Pesniški glas je kljub občasno prav enciklopedičnim opisom pojavom prisoten in slišan, postopek je maskirajoč, kot da bi glas sebe utišal in razgalil prek tehnicističnih opisov. Opazovanje narave priča o enotnosti in povezanosti vsega, pesnik opazuje in beleži sorodnosti, izstopajo čustva in občutki strahu, samote, utrujenosti, minevanja, smrti, bolečine.
še novic