017 Tranzistorij: Miha Guštin – Gušti (drugi del)

017 Tranzistorij: Miha Guštin – Gušti (drugi del)

Marsowci Tranzistorij, 22. februar 2017 ― Tranzistorij, podkast o glasbi, se v drugem delu zgodbe o Mihu Guštinu - Guštiju, posveti aktualnim temam. Tokrat smo ga razburili s kvotami slovenske glasbe. Spregovoril je tudi o koncertih, ki jih primanjkuje, o pomanjkanju glasbenega podmladka, za kar so krivi tudi organizatorji, ki jih skrbi le zaslužek, pa o koncertni kilometrini in o tem, da je slab menedžer.

Neimenovano (9.3.2017 19:00)

Španski borci, 22. februar 2017 ― »Kaj je to neimenovano? Vesoljca na zemlji? Komuniciranje? Preko transa in ekstaze dosegati neimenovano? Najina gibalna sila? Vir? Najin odnos, občutki med nama? So to misli brez besed? Je neimenovano samo zato, ker se ne znava jasno artikulirati? Vedno znova imenujeva neimenovano, ker neimenovano ... ostaja neimenovano ... Zato pleševa!« Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek, obetajoči imeni prihajajoče generacije slovenskih plesalcev in koreografov, na odru Centra kulture Špnaski borci.
POZDRAVI IZ CELJA

POZDRAVI IZ CELJA

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 22. februar 2017 ― Artists: Maja Hodošček, Manja Vadla, Bojana Križanec, Hana Vodeb, IVAN – Iva Tratnik and Andreja Džakušič, Ana Straže, Mia Špindler. "Ljubljana Bows to Slovenia" Shaping the exhibition programme of the Match Gallery, we seek to form ties with Slovenian art producers and to surpass the centre – periphery divisions. We are interested in a selection of works and artists coming from independent circles and informally organised art associations from around Slovenia. Artists living and working outside Ljubljana often feel unconnected to the art scene and opportunities of our city. On the other hand, the people of Ljubljana who are interested in art only rarely opt to visit galleries or explore the art scenes elsewhere in Slovenia. Each regional centre boasts one or more art scenes, which, however, fail to attract our curiosity often enough. By starting this series, we have provided an opportunity for such artists to have a go before the Ljubljana audience. It is the homeliness and inflexibility of always the same cultural milieus that often leads authors into vicious circles of local self-sufficiency and in turn into an insufficient and narrow reflection of their creativity and ambition. The exhibition series title is a paraphrase of the name of the painting by famous Slovenian women painter Ivana Kobilca, titled Slovenia Bows to Ljubljana, which she painted in 1903 for the Ljubljana City Hall and was first big public ordered artwork done by a woman in a region of nowadays Slovenia. Jani Pirnat Greetings from Celje The exhibition is an attempt at presenting a view of current Celje-related contemporary art production. Personal and limited by nature, the project seeks to utilise the selection of works to present as broadly as possible the diverse manifestations of art practises in the city, thus indirectly illuminating a wider circle of artists. This is the reason for its title Greetings from Celje, which reminds us of cliché postcard slogans. Accordingly, the exhibition co
D-LIGA #1

D-LIGA #1

Radio Študent, 22. februar 2017 ― V prvi  oddaji D-Liga poslušamo kasete: Ataraxia - I Fear What The Future Holds https://www.discogs.com/Ataraxia-I-Fear-What-The-Future-Holds/release/91... Kohti Tuhoa ‎– European Tour 2015 https://www.discogs.com/Kohti-Tuhoa-European-Tour-2015/release/7197879 Anchors - 2007 European Tape https://www.discogs.com/Anchors-Anchors/release/5024935 Sepulcher - Mausoleum Tapestry https://www.discogs.com/Sepulcher-Mausoleum-Tapestry/release/7636258 Vigilance - Hounds of Megiddo https://www.discogs.com/Vigilance-Hounds-Of-Megiddo/release/8041079   Pilotne oddaje: https://soundcloud.com/clzdubs/dliga1/s-jvZfx (Absulut, Paranoid, Pissgrave,...) https://soundcloud.com/clzdubs/d-liga2/s-rIKmr  (Scab Eater, Skiplickers, Bad Noids,..)    

Večer Kajuhove poezije

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 22. februar 2017 ― V sredo, 22. februarja 2017, na dan, ko je leta 1944 padel Karel Destovnik, s partizanskim imenom Kajuh, smo v sejni sobi Občine Tabor bibliotekarki Medobčinske splošne knjižnice Žalec Valerija Jerman in Karmen Kreže ter člani Dramske sekcije Teloh Matej Demšar, Davorin Drnolšek, Jana Sotlar, Metka Zimšek in Scarlett Štojs pripravili kulturni večer Kajuhove poezije. Pripoved Kajuhovega življenja, ki jo je popestril recital njegove poezije, je pripravila Tanja Kastelic, predsednica Dramske sekcije Teloh, ki deluje v sklopu Kulturnega društva Ivan Cankar Tabor. Dogodek je obogatila razstava z naslovom Karel Destovnik ...
KAJ LE BI BILO, ČE SE NIKDAR NE BI SREČALE?

KAJ LE BI BILO, ČE SE NIKDAR NE BI SREČALE?

Radio Študent, 22. februar 2017 ― S kom bi se Annea Lockwood pogovarjala o poslušanju kot kreativnem početju, če se ne bi srečevala z Ruth Anderson in Pauline Oliveros, ki sta razmišljali prav o tem? Bi sploh uspele pripeljati svoj umetniški izraz v javnost, te tri ultramodernistke, če ne bi delovale skupaj? Preden pričnemo ugotavljati, katere zvočne umetnice so srečale druge zvočne umetnice in kako je to bistveno za konstrukcijo celotne družbe in umetnost, najprej o tem, zakaj je pomembno, da so se srečale.    Ni za kaj.  
Med življenjem in smrtjo

Med življenjem in smrtjo

Odzven, 22. februar 2017 ― Domača glasbena ustvarjalnost si (po)ustvarja vzporedne svetove, ki niso le poligon njenega izražanja, temveč območja, kjer se na eksistencialna in filozofska vprašanja odgovarja na način, prilagojen času, ki ga dandanes podoživljamo.
Terensko snemanje 101

Terensko snemanje 101

Radio Študent, 22. februar 2017 ― V tokratnji oddaji Mesečniki smo se s Stašem in Gregorjem pogovarjali o načinih poslušanja in analiziranja terenskih posnetkov, o nujnosti pogosto spremljajočega konceptualnega pojasnila, o uporabi za znanstvene namene (etnografija) in umetniške prijeme (spremljava ob galerijskih inštalacijah). Z nežno spremljavo o praksi in teoriji terenskega snemanja.  

Inventura arhitekturnih projektov 2014–16 na razstavi v Cankarjevem domu

MGML, 22. februar 2017 ― V Cankarjevem domu v Ljubljani je do 16. marca 2017 na ogled razstava Arhitektura – Inventura 2014–16, v okviru katere člani Društva arhitektov Ljubljane predstavljajo realizirane projekte zadnjih dveh let. Med njimi je tudi celovita prenova Plečnikove hiše, nad katero so bedeli arhitekti Maruša Zorec, Maša Živec, Matjaž Bolčina in drugi sodelavci iz arhitekturnega biroja ARREA. Prenova je bila tako uspešna tudi zaradi dobrega sodelovanja z odgovorno konservatorko Ireno Vesel ter drugimi sodelavci ZVKDS in MGML.
Antropo-šta?

Antropo-šta?

Radio Študent, 22. februar 2017 ― Spoštovano antroposlušalstvo Radia Študent, današnje teme Kulturnih novic večinoma gravitirajo okrog človeka-pisatelja, človeka-glasbenika, torej vsemogočnega človeka-ustvarjalca in uničevalca ter njegovega mikro in makro življenjskega prostora v dobi antropocena. Antropocen je by the way nova geološka doba, markira pa jo veliki vpliv človeštva na Zemljo: plastika, fracking, preizkusi jedrskega orožja, Sodoma in Gomora. In da ne bomo preveč filozofirali, raje našpičimo ušesa in čujmo, kaj nas danes zanimivega čaka v umetniški in kulturni bitki Zemlja ali prostor vs. Človek: Začnimo s prostorom. Na Židovski 4 bo ob 17. uri predavanje Spirit & Space/Duhovne ravni prostora Špele Kryžanowski, magistre znanosti s področja arhitekture, ki se ukvarja z raziskovanjem duhovnih ravni prostora in bitja. Feng šui, radiestezija, sodobna geomantija, narava reda in vitalna hiša – če vas zgornji koncepti zanimajo, stezo pod noge, in to Židovsko, pa direkt do galerije Dessa. Nadaljujmo z bitjem človeka – pisatelja Danila Kiša. V njegovo čast, saj je bil človek rojen na današnji dan, bo danes v hotelu Union ob 19. uri pogovor, ki ga organizira Srbski kulturni center Danilo Kiš. Tema pogovora se bo gibala okrog izkušenj, motivov, potreb in problemov pisateljev, ki bivajo v ljubljanskem prostoru. Sodelovali bodo Anastasis Vistonitis, Lidija Dimkovska, Noah Charney, Ivan Antić, ter Svetlana Slapšak, ki bo pogovor tudi moderirala. Ljubi naš makroprostor, vsem znan kot Zemlja, in to v dobi antropocena, pa obravnavata Saša Spačal in Ida Hiršenfelder v okviru razstave Sonoseismic Earth v Aksiomi. Zelo na kratko gre za instalacijo, več o njej pa nam pove Ida Hiršenfelder: *izjava* Zanimalo nas je tudi nekaj več o “interaktivnosti” instalacije: *izjava*   Vrnimo se k človeku. Danes ob 20. Uri bo v Kinu Šiška potekala predstavitev kompozicije Tentet slišnega življenjskega toka Jake Bergerja – Brgsa, ki je svojo premiero doživela lanskega leta na festivalu Rojišče v
Od nabiranja morske trave do samorefleksije o tatujih

Od nabiranja morske trave do samorefleksije o tatujih

ZRCalnik, 22. februar 2017 ― Dokumentaristika je v zadnjih letih doživela nesluten razcvet, dokumentarni filmi pa na mednarodnih filmskih festivalih posegajo po nagradah in priznanjih, za katere si še ne tako dolgo nazaj ne bi mogli misliti, da se lahko zanje sploh potegujejo. Veliko zanimanje za dokumentarne filme je zaznati tudi pri nas. Sredina marca se je med ljubitelji dokumentarcev… Več Od nabiranja morske trave do samorefleksije o tatujih
Pisateljica Ilma Rakusa dobitnica berlinske literarne nagrade 2017

Pisateljica Ilma Rakusa dobitnica berlinske literarne nagrade 2017

Misli, 22. februar 2017 ― Pisateljica Ilma Rakusa je dobitnica berlinske literarne nagrade 2017. Njeno literaturo po presoji žirije odlikujeta izjemna jezikovna in formalna zavest ter muzikalnost kot tudi nadnacionalna razgledanost. Njena poezija očara z izjemnim nivojem refleksije. Nagrado, ki je vredna 30.000 evrov, so ji izročili v ponedeljek v Berlinu.
TAKA aka 99LETTERS

TAKA aka 99LETTERS

Radio Študent, 22. februar 2017 ― 99Letters je techno producent in DJ, ki živi in ustvarja v Osaki. Za DJ Seanso Radia Študent je posnel ekskluzivni miks, ki ga je pripravil pod novonastalim psevdonimom Taka. V seansi nam Taka servira z neizprosnimi rafali udarnih perkusij, surovimi dekonstrukcijami distorziranih techno bangerjev in prijetnim lo-fi presketanjem. 1.African Music - FOLI (there is no movement without rhythm) original version 2.Blood Room - 500 Eley Wasp 3.Barnt - Chappell 4.TANS - MKIII (Rug Cutter Swing) 5.Taka - 5ive dollers 6.J. Mono - 1l1k9 7.A i w A - Soultab 8.Visit - Sungaze 9.TAPES - Lowry Dub 10.Le Matin - Destroy The Comfort Zone 1 11.Prostitutes - Rudeboy 12.Norwell - Nordic Nights 13.Luka Productions -Fasokan 2 14.Mix Mup - IE 15. Taka - Unreleased

JSKD vabi na 32. Zimsko plesno šolo

SiGledal Novice, 22. februar 2017 ― JSKD OI Maribor in ZKD Maribor v Mariboru med 24. in 27. februarjem organizirata že 32. Zimsko plesno šolo, namenjeno plesalcem, pedagogom, koreografom in vsem, ki se aktivno ukvarjajo s plesnim ustvarjanjem in gibom – tako začetnikom kot nadaljevalcem in izkušenim plesalcem.
Anina provizija

Anina provizija

ARS Svet kulture, 22. februar 2017 ― V oddaji Svet kulture bomo predstavili nove publikacije Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU ter se podali v kino, kjer bo nocoj premiera kriminalne drame Anina provizija režiserja Igorja Šmida. Pestro bo tudi v Mariboru. V tamkajšnji Galeriji Društva likovnih umetnikov bodo odprli likovno razstavo Ludvika Pandurja. Več v oddaji – vabljeni k poslušanju!
Slovenski etnografski muzej na gostovanju z razstavo Pust krivih ust pri slovenskih izseljencih v Clevelandu

Slovenski etnografski muzej na gostovanju z razstavo Pust krivih ust pri slovenskih izseljencih v Clevelandu

SEM, 22. februar 2017 ― Sporočilo za javnost Ljubljana, 20. januar 2017 Slovenski etnografski muzej kot Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine je 21. februarja 2017,  odprl že drugo razstavo Pust Krivih ust: Pustna dediščina Slovenije v Slovenskem muzeju in arhivih (Slovenian Museum and Arhives) v Clevelandu, Ohio, ZDA. Prvič je v Clevelandu gostoval lani s panojsko razstavo Cockta – pijača vaše in naše mladosti. Slovenski etnografski muzej je na odprtju razstave v Clevelandu zastopala mag. Adela Pukl, kustodinja za duhovno kulturo v SEM. Razstava Pust Krivih ust: Pustna dediščina Slovenije je nastala v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Ljubljana in Lutkovnim muzejem že v letu 2016 in je bila pri nas na ogled v Lutkovnem gledališču. V času letošnjega Clevelandskega kurentovanja, ki ga praznujejo tudi Slovenci v Clevelandu,  je  razstava odpotovala v Ameriko na pobudo Luka Zibelnika, lektorja za slovenščino na Clevelandski državni univerzi.   Razstava prikazuje s fotografijami, gradivom in filmi slovensko pustno dediščino vpisano v nacionalni Register nesnovne kulturne dediščine. Ob tem velja izpostaviti, da SEM med drugim deluje tudi na področju raziskovanja slovenskih izseljencev, Slovencev v zamejstvu, pripadnikov manjšin in drugih etnij v Sloveniji. V tem kontekstu je SEM v prejšnjih letih s slovenskimi izseljenci že sodeloval pri več razstavah in izpeljal številne projekte in raziskave pod vodstvom dr. Daše Koprivec. Na primer Izseljenec – Življenjske zgodbe Slovencev po svetu (2001), Pisanice iz Argentine (2002), raziskovalni projekt Aleksandrinke (2005 / 2006), itd. Navezujoč se na aktualno gostujočo razstavo o pustni dediščini gre omeniti, da je slovenska skupnost v Clevelandu še posebej prizadevna, je aktivni ambasador slovenske kulture v ZDA. S svojim delovanjem prek različnih društev (npr. Glasbena matica, ki je stara več kot 85 let) in posameznikov spodbuja ohranjanje običajev in slovenskega jezika. Eden vidnejših članov slovenske skupnosti v Cleveland
073: IndieFlow 005: Stekli psi

073: IndieFlow 005: Stekli psi

FilmFlow, 22. februar 2017 ― Pozdravljeni v IndieFlowu, seriji podkastov, v katerih se bomo skozi zgodovino ameriškega neodvisnega filma sprehodili v osmih oddajah. Ustavili se bomo na ključnih dogodkih, ki so vplivali na razvoj tega izjemno pestrega gibanja in spoznali avtorje, ki so za vedno spremenili način, na katerega gledamo filme. V zgodnjih devetdesetih so v Hollywoodu vladali pompozni blockbusterji […]
Ljubljana partner v omrežju JobTown 2 za zaposlovanje mladih

Ljubljana partner v omrežju JobTown 2 za zaposlovanje mladih

Inštitut za politike prostora, 22. februar 2017 ― JobTown 2 je omrežje, ki se ukvarja z zaposlovanjem mladih v Evropi. Partnerska mesta si nudijo vzajemno podporo pri uresničevanju lokalnih strategij za zaposlovanje mladih. V vseh partnerskih mestih so ta prizadevanja del celostnega pristopa k vključujočemu lokalnemu razvoju. Eden od partnerjev omrežja je Ljubljana. JobTown 2 je nadaljevanje omrežja JobTown, akcijskega omrežja programa URBACT, [...]
Razpoke in tenzije sistema

Razpoke in tenzije sistema

Radio Študent, 22. februar 2017 ― Jože Babič: Istim putem se ne vraćaj / Po isti poti se ne vračaj; Tri četrtine sonca; Veselica; Barva spomina; Sudar na paralelama / Trčenje na vzporednicah; Poslednja postaja; U sukobu / V spopadu. Kinoteka, Ljubljana, 15. - 25. feb. 2017. Foto: Nenad Jelesijević. Filmski opus Jožeta Babiča v tem prispevku ni predmet analize, temveč močan generator pogleda na problematike, ki jih obravnava. Njegova avtorska gesta vztrajno in pogumno komentira stvarnost zatiranja, ki izhaja iz korupcije velike ideje o enakosti, ideje komunizma. Pogledali jo bomo iz offa časovnega zamika, ki v tem primeru le poudari, kako relativno je lahko pojmovanje preteklega. Avtor se je v svojih filmih osredotočal na tukajšnji in zdajšnji trk med paradigmatskim iskalcem boljšega življenja in skorumpiranim sistemom, ki ga kakopak soustvarjajo posamezniki na pozicijah moči in pretežno tiha množica. Njegova urbana estetika ne izhaja le iz specifičnih mizanscen, ki za razliko od mnogih filmov narejenih v Sloveniji v prvih desetletjih po drugi svetovni vojni ne temeljijo na literarnih podlagah, temveč izvira predvsem iz prepletov, spojev in razvez podob, ki nastajajo med montažo. Stoletnica rojstva Jožeta Babiča je povod za kinotečno retrospektivo njegovih filmov. To dejstvo je pomemben ključ za razumevanje njihovega kritičnega konteksta. V času, ko so nastajali, so bili namreč kvečjemu prezrti oziroma odrinjeni na rob. Obtičali so na stranskem tiru distribucijskega sistema, podobno, kot je skupina povratnikov iz koncentracijskih taborišč obtičala "nikjer" med absurdnim čakanjem na vrnitev domov – v vagonu speljanem na stranski tir v filmu Tri četrtine sonca. Puljska zlata arena za najboljši jugoslovanski igrani film je tu le del ironije kanonizacije zavoljo brisanja širšega kritičnega učinka. Zdaj so Babičevi filmi v filmskem muzeju, "na varnem". Dokument rasizma prej ali slej priroma v kakšen muzej. O rasizmu govorimo tudi zato, ker ta članek nastaja na 25. obletnico izbrisa. Neko
Pust krivih ust

Pust krivih ust

SEM, 22. februar 2017 ― V torek 21. 2. 2017  je v prostorih Slovenskega muzeja in arhivov (Slovenian Museum and Arhives) v Clevelandu, Ohio, ZDA, potekalo odprtje razstave Pust krivih ust: Pustna dediščina Slovenije, ki jo je pripravil Slovenski etnografski muzej kot Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine v sodelovanju z  Lutkovnim gledališčem Ljubljana in Slovenskim muzejem in arhivi v Clevelandu. Gre za gostujočo razstavo o pustni dediščini v Sloveniji, ki je bila v letu 2016 razstavljena v Lutkovnem gledališču Ljubljana, letos pa je na ogled med slovenskimi izseljenci v Ameriki. Na razstavi so s fotografijami in opisi predstavljene enote pustne dediščine, ki so vpisane v Register nesnovne kulturne dediščine. Obiskovalcem sta na razstavi na ogled tudi dva filma.

NASTAJA NOVA MUZEJSKA RAZSTAVA: MIGRACIJE

Gornjesavski muzej, 22. februar 2017 ― NASTAJA NOVA MUZEJSKA RAZSTAVA: MIGRACIJE   Živite na Jesenicah? Vas je življenjska pot odpeljala drugam? Ste prišli v naše mesto od drugod? V muzeju pripravljamo razstavo, zato vas vabimo k sodelovanju. Delite z nami svojo zgodbo. Oglasite se.   Srečanja bodo v marcu in aprilu 2017 potekala v prostorih Železarskega muzeja v Ruardovi graščini, kjer […]

Komedija Iztoka Mlakarja Pašjon doživela 100. ponovitev

SiGledal Novice, 22. februar 2017 ― Minulo soboto je bila na odru novogoriškega gledališča stota ponovitev predstave Pašjon. Avtor te komedije Iztok Mlakar, ki odigra tudi osrednjo vlogo Hudiča – povezovalca dogajanja, opisuje življenje in delovanje Jezusa Kristusa v svojem unikatnem komičnem žanru z značilnim narečnim govorom in prepletom dramskih prizorov s songi; v odrski priredbi pa razgalja predvsem človeško neumnost.
Damjanovič za tožbe porabil že 13.400 EUR denarja SF

Damjanovič za tožbe porabil že 13.400 EUR denarja SF

Marijan Zlobec, 22. februar 2017 ― Kriminalka, groteska, farsa, parodija, zloraba položaja in še bi lahko naštevali, kaj vse se dogaja v Slovenski filharmoniji, kot se ni od njene ustanovitve leta 1908 vse do danes. Očitno se nič ne bo končala tako zlepa, nalahko ali elegantno, kaj šele umetniško in estetsko, kot bi se za ustanovo spodobilo. Damjan Damjanovič, foto Radio […]

ŽIŽEK ARHITEKTOM

OUTSIDER, 22. februar 2017 ― Minuli petek smo lahko slovenski in tuji arhitekti v MAO prisluhnili mislim o arhitekturi v zadnjih letih menda najbolj razvpitega svetovnega filozofa, Slavoja Žižka. Kar seveda ne pomeni, da smo se zaradi arhitekture izognili nekaterim aktualnim stalnicam filozofovih medijskih pojavljanj (kot so v zadnjem času razvpite izjave o Trumpu) niti nekaterim že velikokrat slišanim šalam. [&hellip
1943 Dobec – Pred cerkvijo

1943 Dobec – Pred cerkvijo

Stare slike (Cerknica), 22. februar 2017 ― Nikogar nisem našla, ki bi se spomnil, zakaj so se Dobčajne (Dobčani) zbrali pred dobško cerkvijo. Je pa vsekakor zanimivo videti vse te ljudi, ki so v glavnem že pokojni, a sem jih sedem poznala in tudi na sliki prepoznala, čeprav je bila posneta tri leta pred mojim rojstvom. Za ostale mi je povedala pa Tončka Zrimšek, rojena […]
V ljubljanskem Koloseju premiera filma Anina provizija

V ljubljanskem Koloseju premiera filma Anina provizija

Misli, 22. februar 2017 ― V ljubljanskem Koloseju bo drevi premiera filma Anina provizija v režiji Igorja Šmida, ki je z Marcelom Buhom soustvaril scenarij. V ospredju je intimna zgodba Ane, žene tajkuna Saša, ki se šele v trenutku, ko njen mož brezizhodno zabrede, zave, da o njem in njegovih poslih ne ve ničesar. Tajkunska zgodba v ozadju slika čas, v katerem živimo.

V arhivih se je skrival izgubljeni roman Walta Whitmana

Misli, 22. februar 2017 ― V arhivih viktorijanskega newyorškega časnika Sunday Dispatch se je skrival izgubljen roman ameriškega pesnika Walta Whitmana. Delo The Life and Adventures of Jack Engle ni podpisano, a kot navaja britanski The Guardian, ustreza podrobnemu osnutku za projekt v Whitmanovemu zvezku, za katerega so poznavalci menili, da ga je opustil.
še novic