Slovo z Brucknerjevim Te Deumom

Slovo z Brucknerjevim Te Deumom

Marijan Zlobec, 26. maj 2017 ― Oranžni abonma Slovenske filharmonije se je z nocojšnjim osmim koncertom v tekoči sezoni poslovil. Dirigent Theodor Guschlbauer je sicer v Ljubljani prvič gostoval, ko je bil direktor Slovenske filharmonije še Dragiša Ognjanović, kar ve le malokdo, sam pa zanesljivo, saj sem se tedaj ob Ognjanovićevi prisotnosti v skromni pisarni Slovenske filharmonije z dirigentom pogovarjal. Guschlbauer […]
Vabilo na simpozij Staroverstvo – staro vèdenje, novi izzivi interdisciplinarnih znanosti

Vabilo na simpozij Staroverstvo – staro vèdenje, novi izzivi interdisciplinarnih znanosti

Društvo Slovenski staroverci, 26. maj 2017 ― Vabimo vas na simpozij Staroverstvo – staro vèdenje, novi izzivi interdisciplinarnih znanosti, ki ga organizira Goriški muzej v petek in soboto, 2-3. rožnika 2017, na Gradu Kromberk. Vabilo s povzetki referatov si lahko prenesete s povezave: Simpozij Staroverstvo 2017 Web. Simpozij je brezplačen in namenjen širši javnosti, brez predhodnih prijav.  
Nikolaj Kuzanski – “soustanovitelj” ljubljanske škofije

Nikolaj Kuzanski – “soustanovitelj” ljubljanske škofije

KUD Logos, 26. maj 2017 ―  Mitte michi virum eruditum qui noverit operari in auro et argento.[1] Ime Nikolaja Kuzanskega je moč zadnja leta pogosteje zaslediti tudi v slovenskem kul­turnem prostoru, saj je zanimanje za življenje in delo tega vélikega humanista, filozofa, teo­loga in cerkvenega reformatorja končno pre­magalo različne predsodke in zadržke, zaradi katerih je bil kardinal iz Kuesa do nedavnega […]

Veliki finale::Prenovačite Novaka

Koridor, 26. maj 2017 ― Dragi filmski entuziasti, ljubitelji interdisciplinarnosti in improlige ter ostala zainteresirana javnost, lepo vabljeni na letošnje zadnje dejanje literarno-filmskega komba Prenovačite Novaka!   Za končno zmago se bodo potegovali vsi zmagovalci preteklih petih krogov. To so: Miha Zemljič, Nika Prusnik Kardum, Matjaž Zgonc, Varja Hrvatin in Vid Skrbinšek. Zmagovalec prejme nagrado v višini 80€ in objavo […] The post Veliki finale::Prenovačite Novaka appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Okrogla miza o Terskih dolinah v Ljubljani

Okrogla miza o Terskih dolinah v Ljubljani

Slovenci.si, 26. maj 2017 ― Slovenska matica prireja okroglo mizo z naslovom Terske doline, njihova narava, jezik in pesmi. Potekala bo v torek, 30. maja 2017, ob 18. uri, v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu 8 / I v Ljubljani. O Terski ali tudi Terskih dolinah bosta predavala prof. dr. Jurij Kunaver, geograf, poznavalec in prijatelj teh krajev in […] The post Okrogla miza o Terskih dolinah v Ljubljani appeared first on Slovenci.
Majhne laži (Big Little Lies, 1. sezona)

Majhne laži (Big Little Lies, 1. sezona)

Koridor, 26. maj 2017 ― Slikovita ameriška obmorska mesteca so, kot kaže, pravi raj za ustvarjalce filmskih serij. Predvsem v zadnjem desetletju je moč opaziti skokovit porast izbire tega prizorišča: Dexter (2006–2013) se je odvijal v Miamiju, Maščevanje (2011–2015) v Hamptonsu, Graceland (2013–2015) in ameriška verzija Ljubic (2013–2016) v Kaliforniji, The Affair (2014–) pa v Montauku. Lahko bi celo rekli, […] The post Majhne laži (Big Little Lies, 1. sezona) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Vabilo na novinarsko konferenco

Vilenica, 26. maj 2017 ― Vilenica 2017 32. Mednarodni literarni festival Vilenica v organizaciji Društva slovenskih pisateljev in Kulturnega društva Vilenica Sežana bo pod geslom »Literatura, ki spreminja svet, ki spreminja literaturo« potekal med 5. in 10. septembrom na Krasu in drugih krajih po Sloveniji. V torek, 30. maja, ob 11. uri bomo v prostorih Društva slovenskih pisateljev na prvi

Sprememba v petkovem programu Druge godbe

Kino Šiška, 26. maj 2017 ― Zaradi do Afričanov rahlo sovražnih evropskih zakonov, zaradi katerih malijskemu kitaristu Inne Modje niso dovolili na letalo, so bili organizatorji Druge godbe prisiljeni v spremembo vrstnega reda programa, s katerim bodo Inni Modji kljub zapletu omogočili nastopiti.

Ruski zbor nenadkriljiv

Naši zbori, 26. maj 2017 ―   Od 10. do 13. maja 2017 je v Celju potekal 32. Mednarodni mladinski pevski festival Celje, prireditev, ki obsega… The post Ruski zbor nenadkriljiv appeared first on Naši zbori.
Ljubljančan, skladatelj, pianist in pedagog Francesco Pollini

Ljubljančan, skladatelj, pianist in pedagog Francesco Pollini

Marijan Zlobec, 26. maj 2017 ― Muzikološki inštitut ZRC SAZU in Knjigarna Azil sta v sodelovanju z Založbo ZRC in Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji pripravila predstavitev dveh vsebinsko povezanih publikacij in novosti v zvezi z biografijo v Ljubljani rojenega skladatelja Francesca Pollinija (1762–1846). Pollini je bil v svojem času evropsko znan in priznan, tako kot skladatelj, pianist, še boj […]
Pri Mladinski knjigi Kravos, Renata Salecl, Petra Koršič in Karlovšek

Pri Mladinski knjigi Kravos, Renata Salecl, Petra Koršič in Karlovšek

Misli, 26. maj 2017 ― Pri Mladinski knjigi so izdali in danes predstavili štiri raznorodna dela slovenskih avtorjev: roman Igorja Karlovška Bahamski dokument, pesniški prvenec Petre Koršič Furlanka je dvignila krilo, knjigo kolumn Renate Salecl Tek na mestu in novo pesniško zbirko Marka Kravosa Kot suho zlato. Kravosove pesmi so že izšle v italijanskem prevodu.
V soboto v Grand hotelu Union dobrodelna dražba rotarijcev

V soboto v Grand hotelu Union dobrodelna dražba rotarijcev

Notranjsko primorske novice » Kultura, 26. maj 2017 ― Ljubljana, Logatec – Na distriktni konferenci Rotary Slovenija v Grand hotelu Union v Ljubljani bo v soboto, 27. maja, dobrodelna dražba umetnin, ki so jih rotarijci iz Slovenije in Makedonije ustvarili na likovni koloniji Umetniki v Rotary na Bledu v začetku aprila, Med njimi so bili tudi člani Rotary kluba Logatec, Dime Temkov, Vasja Ulrih in Siniša Rančov. Foto: Siniša Rančov Sredstva, ki jih bodo zbrali na dražbi, bodo namenili centru Soča, Handicampu na Debelem rtiču in mednarodni organizaciji Rotary za projekt Čista voda. »Pomagamo osebam s posebnimi potrebami, razvijamo specialne oblike pedagogike, dokazujemo etiko dela in odgovornosti ter uporabljamo umetnostno ustvarjanje, da univerzalno spodbudimo čarobni duh Rotaryja,« pravi Dime Temkov, vodja projekta Umetniki v Rotary. Foto: Siniša Rančov Rotary klub Logatec, katerega člani se v okviru dobrodelnega delovanja osredotočajo na področja podjetništva ter umetnosti in kulture, je 25. maja sicer praznoval šesto obletnico delovanja. Ob 100-letnici fundacije Rotary so med 11. in 16. aprilom na Bledu pripravili likovno kolonijo in simpozij, na katerem so sodelujoči podpisali slovesno namero o oblikovanju Bratstva umetnikov v rotarijski skupnosti. »Člani Rotary kluba Logatec to namero pozdravljamo in izjavljamo, da bomo tudi v prihodnje tovrstne ideje podpirali in jih pomagali uresničevati,« pravi predsednik logaškega kluba Matjaž Ribaš. V Rotary so pripravili tudi katalog del, ki bodo 27. maja na dobrodelni dražbi.
Kako obnoviti graščino, staro tovarno ali cerkev? RESTAURA ve!

Kako obnoviti graščino, staro tovarno ali cerkev? RESTAURA ve!

ZRCalnik, 26. maj 2017 ― V večini evropskih držav primanjkuje sredstev za ohranjanje kulturne dediščine. Pomanjkanje je še zlasti občutiti v srednji Evropi, kjer je nemalo stavb, pa tudi celih območij prepuščenih neusmiljenemu zobu časa. Eden od preverjenih, a pri nas še vedno nezadostno izkoriščenih mehanizmov obnove je javno-zasebno partnerstvo. Kako se ga lotiti? Z zelo uporabnimi nasveti in čisto… Več Kako obnoviti graščino, staro tovarno ali cerkev? RESTAURA ve!
Nemški prevod drame sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije v prestižnem izboru evropske mreže EURODRAM

Nemški prevod drame sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije v prestižnem izboru evropske mreže EURODRAM

Javna agencija za knjigo, 26. maj 2017 ― Evropska mreža EURODRAM se ukvarja s promocijo prevodov dramskih tekstov, pri čemer se še posebej osredotoča na manjše jezikovne skupine, in spodbuja čim večje in širše povezovanje dramatikov, prevajalcev in samih gledališč.Gre za izvorno francosko iniciativo, ki že deset let deluje na področju prevodne dramatike in ima 26 odborov za različne jezike s skoraj 300 člani. Odbori bienalno izbirajo še ne uprizorjena, a prevedena dramska besedila in dramska besedila v izvirnem jeziku, ki jih priporočajo za uprizoritev in javno objavo. Za leto 2017 so med 293 prijavljenimi prevedenimi dramskimi besedili izbrali tudi dramo sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije slovenske dramatičarke Simone Semenič (za dramo je leta 2014 prejela tudi Grumovo nagrado), ki jo je v nemščino prevedla Urška Brodar (sieben köchinnen, vier soldaten und drei sophien). Prevajalka Urška Brodar se bo 24. junija 2017 udeležila dogodka v Mannheimu, kjer bodo potekala javna branja letos izbranih dramskih tekstov v prevodu in spremljajoče diskusije v gledališču Theaterhaus G7. EURODRAM je v svoj izbor že uvrstil prevedeni slovenski dramski tekst, in sicer leta 2012 angleški prevod drame Prst  Mihe Mazzinija. Dramo je z naslovom The Finger prevedla Maja Vesenjak Limon. Medtem ko sta bili leta 2011 v izbor uvrščeni izvirni slovenski drami Razodetja Dušana Jovanovića in Hodnik Matjaža Zupančiča. Na letošnjem 52. Borštnikovem srečanju, ki se bo odvijalo med 20. in 29. oktobrom v Mariboru, bomo z željo, da bi pripomogli k večji prepoznavnosti slovenske dramatike v tujini, s čimer bi imeli naši gledališčniki tudi več možnosti za uprizarjanje na tujih odrih, soorganizirali okroglo mizo in delavnico slovenskih in nemških dramaturgov. V goste bodo prišli gostje iz nemških gledališč, med njimi: Uwe Gössel (podpredsednik nemškega društva dramaturgov - Dramaturgische Gesellschaft in do pred kratkim vodja Mednarodnega foruma v okviru festivala Theatertreffen), Johanna Höhmann (Münchener Kammerspiele), St
Alien: Covenant (2017)

Alien: Covenant (2017)

Deseta umetnost, 26. maj 2017 ― Osmi potnik. Posrečeni prevod vse od izvirnika leta 1979 naprej ne zdrži te jezikoslovne domiselnosti. Analogno je potrebno takšnemu zaključku pritrditi tudi, ko govorimo o filmski vrednosti. Franšiza, ki se je začela z mojstrovino in se izjemno nadaljevala sedem let kasneje (Osmi potnik 2, 1986), sedaj sestoji že iz šestih igranih osrednjih filmov. Univerzum, zgrajen na biomehanični […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  7 comments on this item You might be interested in this:    All the President's Men (1976)  Nightcrawler (2014)  The Sunset Limited (2011)  [Pozor, hud prizor] – Inglourious Basterds (2009)  Mad Max: Fury Road (2015) Copyright © Deseta umetnost [Alien: Covenant (2017)], All Right Reserved. 2017.
Zini!, Sodobna zinovska produkcija

Zini!, Sodobna zinovska produkcija

MGLC Ljubljana, 26. maj 2017 ― Zadnji vikend razstave 24. 2.–28. 5. 2017 Z razstavo o zinih Zini!, Sodobna zinovska produkcija nadaljujemo niz razstav, v katerih se osredotočamo na različne fenomene tiskane produkcije. Tiskani zini so obstali kljub sodobnim informacijskim tehnologijam, v današnjem času pa se pojavljajo z novimi, avtorskimi vsebinami, saj avtorjem omogočajo večjo neodvisnost in hitrost v kreiranju ter ohranjajo občutek efemernosti in osebnega. Razstava je zasnovana kot aktualna predstavitev produkcije umetniških zinov, njene diferenciacije in mreženja med ustvarjalci. Avtorji in avtorice: Beli sladoled, freštreš, LEALUDVIK, Leon Zuodar, Marko K. Gavez, Matjaž Wenzel & Rene Maurin, Mina Fina, Nejc Korenič, Nevena Aleksovski, Nez Pez, Simon Kocjančič, Tadej Vaukman, Zoran Pungerčar Kustosa razstave: Lara Plavčak in Božidar Zrinski
Zakaj smo se odločili zgraditi mesto?

Zakaj smo se odločili zgraditi mesto?

Airbeletrina, 26. maj 2017 ― Mesto knjige je dogodekkjer se izmenjujejo ideje. Je knjižni sejem. Je mesto na katerem se odvija festival. Kjer so delavnice, kjer je glasba, kjer so okrogle mize, in predstavitve zapisanega. So tudi sprehodi, je arhitektura, je pogled na nevidno. Je utemeljevanje in odkrivanje novega prostora, je druženje, debatiranje, govorjenje in branje. O temah vse okoli nas. Je tako kot bi moralo biti. »Zgradili naj bi nekaj velikega,« nekaj … smiselnega.
Esperanto – jezikovna zgodba o uspehu

Esperanto – jezikovna zgodba o uspehu

ARS Jezikovni pogovori, 26. maj 2017 ― Esperanto je edini umetno nastali jezik, ki mu je uspel širši preboj med žive jezike. Leta 1904 se je rodila prva deklica, ki je odraščala z esperantom kot enim od svojih maternih jezikov. V Ljubljani živijo trije rodovi družine Zlatnar, ki so rojeni govorci esperanta. Ta lahko učljiv jezik je navzoč v 130 državah, redno […]
Luther-Trubar / reformatorja in upornika

Luther-Trubar / reformatorja in upornika

ARS Svet kulture, 26. maj 2017 ― Današnja oddaja je glasbeno obarvana. Napovedujemo gostovanje enega najbolj priznanih studiev in raziskovalnih laboratorijev za elektronsko glasbo v Ljubljani. Nemški SWR Experimentalstudio, ki deluje na presečišču skladateljskih idej in uresničitve, bo med 28. majem in 2. junijem s projektom Luther-Trubar / reformatorja in upornika beležil 500. obletnico reformacije. V Novem mestu bo drevi koncert kvarteta […]
Bliža se osmi Kino brez stropa

Bliža se osmi Kino brez stropa

Mestni kino Ptuj, 26. maj 2017 ― Poletje je čas, da si na posebno lepem prizorišču na prostem – letos bo to ponovno dvorišče ptujskega gradu – ogledamo izbor filmov, ki so še posebej zaznamovali preteklo kinematografsko sezono. Filmi bodo, kot vsa leta doslej, raznoliki po svojem žanrskem ustroju, geografskem poreklu, slogu in avtorskem izrazu, projekcije pa bodo brez vstopnine. Program bomo spet obogatili s posebnimi dopoldanskimi projekcijami v Mestnem kinu Ptuj,

URBANE RASTLINE 04._Robinia pseudoacacia

OUTSIDER, 26. maj 2017 ― Robinia pseudoacacia, cenjeno okrasno drevo. Bogato cvetoča medovita rastlina. Drevoredno drevo, katerega pražena semena so nekdaj uporabljali za kavni nadomestek. No, če sem čisto iskren, tudi sam nisem zares vedel kako je ime rastlini o kateri bo danes beseda. Pred časom me je nekdo vprašal, katera rastlina pod sabo pušča zeleno preprogo in tako vsaj za [&hellip
V Hali Tivoli drevi premiera slovenskega muzikala Moje pesmi, moje sanje

V Hali Tivoli drevi premiera slovenskega muzikala Moje pesmi, moje sanje

Misli, 26. maj 2017 ― V Hali Tivoli bo drevi premiera muzikala Moje pesmi moje sanje oz. slovenske različice svetovne uspešnice The Sound of Music, prvič uprizorjene leta 1959 na Broadwayu. V slovenskem muzikalu bo na odru nastopilo 100 ljudi, v vlogi varuške Marie bo nastopila Eva Černe, stotnika bo upodobil Boštjan Romih. Nastopajoče bo spremljal 45-članski orkester.

Zala Dobovšek bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 26. maj 2017 ― Dramaturginja in kritičarka Zala Dobovšek je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Ire Ratej. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Petra Rezmana Ljubljana–Gospa Sveta.

Ana Kovačič bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 26. maj 2017 ― Absolventka dramaturgije Ana Kovačič je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Ize Strehar. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Simone Semenič 5fantkov.si.

Nina Šorak bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 26. maj 2017 ― Režiserka Nina Šorak je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Maruše Majer. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Boštjana Tadla Anywhere out of this world.
1956 Begunje – Prvo obhajilo

1956 Begunje – Prvo obhajilo

Stare slike (Cerknica), 26. maj 2017 ― Pri Starih slikah smo že večkrat pisali o zakramentu prvega svetega obhajila. Tokrat sem na sliki tudi jaz. Miloš vedno naroča, da je pri opisovanju slike pomembno napisati tisto, česar se ljudje spomnijo. Pa naj bo …. Leta 1956 je v Cerkvi veljalo še pravilo, da se pred obhajilom od polnoči ne sme jesti. Zato je […]
Disneyjev Bambi še po 75 letih osvaja srca

Disneyjev Bambi še po 75 letih osvaja srca

Misli, 26. maj 2017 ― Avgusta bo minilo 75 let od nastanka Disneyjevega animiranega filma o srnjačku Bambiju. Ta še vedno razdvaja gledalce na temo, ali gre za prisrčno pripoved o srnjačku in njegovih gozdnih prijateljih ali pa za zgodbo o smrti nedolžnega otroštva. Film je nastal po knjigi avstrijsko-madžarskega avtorja Felixa Saltena, ki je dostopna v 30 jezikih.
O češkem (tudi glasbenem) undergroundu

O češkem (tudi glasbenem) undergroundu

SIGIC - Novice, 26. maj 2017 ― Zgodba o tem, kako je peščica mladih apolitičnih glasbenikov skoraj po naključju sprožila prvi institucionizirani val državljanske nepokorščine v Vzhodni Evropi po zatrtju Praške pomladi in ob tem spotoma razvila še čisto samosvoj glasbeni izraz.
še novic