1839 – Umre Emil Korytko

Zgodovina na dlani, 31. januar 2018 31. januarja leta 1839 je v Ljubljani umrl poljski politični aktivist ter politični izgnanec, Emil Korytko. Več o njem v tem članku. Preberi The post 1839 – Umre Emil Korytko appeared first on Zgodovina na dlani.
Ajda Tomazin

Ajda Tomazin

Koreografski imenik, 31. januar 2018 ― koreografinja, oblikovalka Mag. Ajda Tomazin (1986, Ljubljana) je leta 2005 zaključila umetniško gimnazijo za sodobni ples na SVŠGL, leta 2011 je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani diplomirala pri mag. Tanji Pak in mag. Milanu Eriču. Leta 2010 je eno leto vzporedno študirala filmsko in televizijsko montažo…

1953 – Rojen Mirsad Begić

Zgodovina na dlani, 31. januar 2018 31. januarja leta 1953 se v mestu Glamoč v jugo-zahodnem delu BiH, rodbil bosansko-hercegovski in slovenski kipar in risar, Mirsad Begić. Štejemo ga za enega najboljših kiparjev v Sloveniji v obdobju od neodvisnosti. Več o njem si lahko preberete v naslednjem članku. Preberi The post 1953 – Rojen Mirsad Begić appeared first on Zgodovina na dlani.

Mednarodna podpora neodvisni kulturi

Asociacija, 31. januar 2018 ― Nevladne organizacije v kulturi so eni izmed najbolj mednarodno prepletenih in uveljavljenih akterjev v kulturi, zato ni presenetljivo, da ob sistematičnem napadu na neodvisno kulturo dežujejo pisma podpore nevladnim ustvarjalcem v Sloveniji iz vseh koncev sveta. Kolegice in kolegi iz tujine nas podpirajo v boju proti stagnaciji sredstev za neodvisno kulturo, problematičnim razpisnim mehanizmom (od … Preberi več o Mednarodna podpora neodvisni kulturi
Kaj je novega? Nova glasba za saksofon

Kaj je novega? Nova glasba za saksofon

Odzven, 31. januar 2018 ― Že nekaj let nas vedno znova osupne prodornost, zanimivost in kvaliteta koncertov, ki nastajajo v okviru koncertne dejavnosti ljubljanske Akademije za glasbo. Eden takšnih nastopov je bil večer glasbe za saksofon, ki ga je programsko zasnoval Domen Koren.

Otvoritev razstave Neorealizem – nova podoba v Italiji 1932–1960

Galerija Fotografija, 31. januar 2018 ― Otvoritev razstave Neorealizem – nova podoba v Italiji 1932–1960 Narodna galerija in Galerija Fotografija sta kot soorganizatorici razstave Neorealizem – nova podoba v Italiji 1932-1960  v  ponedeljek, 29.1.2018 odprli razstavo v Narodni galeriji. V Galeriji Fotografiji so v sklopu projekta razstavljene fotografije enega najpomembnejših avtorjev Italijanskega neorealizma Nina Migliorija. Nekaj utrinkov z otvoritve razstave v […] The post Otvoritev razstave Neorealizem – nova podoba v Italiji 1932–1960 appeared first on Galerija Fotografija.

Na hribu grad, v gradu zaklad: Kamni govorijo, saxa loquuntur

Kamra.si, 31. januar 2018 ― V nekdanji grajski kapeli na gradu Ravne, kjer že skoraj 70 let domuje Koroška osrednja knjižnica, smo v sodelovanju s Koroškim pokrajinskim muzejem, v okviru projekta Na hribu grad, v gradu zaklad, 24. januarja 2018 pripravili prvi večer na temo Kamni govorijo, saxa loquuntur arheologinje Saše Djura Jelenko. V kapelo gradu Ravne so bili leta 2005, po prenovi Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, prestavljeni rimski kamniti spomeniki odkriti na območju občin Ravne na Koroškem in Prevalje. Večina kamnov izvira iz rimskega grobišča Zagrad pri Prevaljah. Reliefne plošče in obdelane kvadre so povodnji reke Meže, gradnja jezu in gradbena dela na Peruzzijevi žagi razkrila v drugi polovici 19. in začetku 20. stoletja. Po uvodnem nagovoru vodje projekta, bibliotekarke Simone Vončina, je arheologinja Saša Djura Jelenko doživeto predstavila zgodbe, ki jih pripovedujejo rimski nagrobni spomeniki. Na koncu se je predavateljica dotaknila še izsledkov arheoloških raziskav na gradu Ravne/Streiteben, ki so potekala leta 2002. Za izjemno zvočno kuliso pa sta z dvema skladbama v latinščini uvodoma poskrbeli Mojca Kamnik in Urša Lorber.

Pogovor po premieri Demokracije

Kinodvor, 31. januar 2018 ― Po premiernem ogledu dokumentarca Demokracija se je novinar na preiskovalnem mediju Pod črto Lenart J. Kučić o varstvu zasebnih podatkov pogovarjal z namestnikom informacijske pooblaščenke Andrejem Tomšičem in novinarjem ter urednikom spletne strani Tehnozvezdje Matjažem Ropretom.

Read/Write Landscape

OUTSIDER, 31. januar 2018 ― Read/Write Landscape je niz štirih predavanj o oblikovanju prostora skozi prizmo sociologije, krajinske arhitekture, arhitekture in literature. Tokratni dogodek bo soočil procese sinteze imaginarnih in fizičnih prostorov.   Landezine LIVE, torek, 13. 2. 2018 ob 17:00, v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana, Slomškova 18, Ljubljana. Več informacij o dogodku na landezine.com/live oz. live@landezine.com   Govorci Pavel…

Nagrada costa za zbirko poezije o soočanju s smrtjo Helen Dunmore

Misli, 31. januar 2018 ― Priznano britansko literarno nagrado costa za najboljšo knjigo so za pesniško zbirko Inside the Wave posthumno namenili pesnici in pisateljici Helen Dunmore. V delu se avtorica sooča z diagnozo terminalnega raka in bližanjem smrti. Predsednica žirije Wendy Holden jo zbirko označila za "moderno klasiko z zelo močnim sporočilom".

V APT sezona likov, figur in paradigem

SiGledal Novice, 31. januar 2018 ― V novomeškem Anton Podbevšek Teatru (APT) so danes pripravili predstavitev sezone, poimenovano Liki, figure, paradigme. Novo gledališko sezono bo zaznamoval program, ki meri na določene posameznike, na njihove drže, geste in stališča, so poudarili. Sezono bodo marca začeli s predstavo Demian po motivih pisatelja Hermana Hesseja.
V Kinu Šiška festival in konferenca Ment Ljubljana

V Kinu Šiška festival in konferenca Ment Ljubljana

Misli, 31. januar 2018 ― V M Hotelu se bo danes ob 18. uri s spoznavanjem slovenskih klubov in koncertnih organizatorjev začela četrta izdaja festivala in konference Ment Ljubljana, uro kasneje pa bo v CUK Kino Šiška sledilo uradno odprtje v družbi DJ Borke. Prvi dan Menta bo bolj koncertno obarvan, med nastopajočimi pa bodo tudi slovenski Nesesari Kakalulu in Neomi.
V CD premiera digitalizirane in restavrirane verzije filma To so gadi

V CD premiera digitalizirane in restavrirane verzije filma To so gadi

Misli, 31. januar 2018 ― V sklopu projekta Naši filmi doma bo nocoj ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma premiera digitalizirane in restavrirane verzije slovenskega celovečerca To so gadi scenarista in režiserja Jožeta Bevca. Projekcija sodi med dogodke v sklopu Evropskega leta kulturne dediščine, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Zakaj so dobički založb mednarodne znanstvene literature tako veliki?

Biblioblog, 31. januar 2018 ― Avtor: Miro PušnikLeta 1995 je so ob razcvetu servisov interneta, še posebej storitev svetovnega spleta veliki založnikom napovedovali konec njihove dejavnosti. Ameriška revija s področja poslovanja in ekonomije Forbes je napovedala, da bo založba Elsevier, ki ima na trgu mednarodne znanstvene literature največji delež, prva žrtvev interneta. Izhajali so iz podmene, da bo svetovni splet povezal raziskovalce, ki si bodo poslej delili znanstvena dognanja brezplačno. Predvidevali so, da znanstvenih revij v tradicionalni obliki sploh ne bo več.Dvajset let kasneje e soočamo z nasprotnim; izdajanje mednarodne znanstvene literature spada med najbolj dobičkonosne branže. Cookson v Financial Timesu navaja poslovne podatke za založbo Elsevier, divizija znanstvene revije (https://www.ft.com/content/93138f3e-87d6-11e5-90de-f44762bf9896). V letu 2014 so imeli 2 milijardi funtov prihodkov. Stopnja dobička je znašala 34 %, kar je pomenilo štirikrat več od stopnje dobička prvih 100 podjetij na London Stock Exchange (FTSE 100, Financial Times Stock Exchange 100 Index, FTSE 100 Index, FTSE 100 ali Footsie). V letu 2014 so izdali 380.000 znanstvenih člankov v 2.500 znanstvenih revijah.Če vzamemo 380.000 člankov, prihodek 2 milijardi funtov ter stopnjo dobička 34 % ugotovimo, da je bil: prihodek na en objavljen znanstveni članek v revijah založbe Elsevier okoli 5.300 funtov, dobiček na en objavljen članek okoli 1.800 funtov. V letu 2014 so le slovenske univerze v revijah založbe Elsevier objavile 1021 člankov (Univerza v Ljubljani 714, Univerza v Mariboru 213, Univerza na Primorskem 61, Univerza Nova Gorica 33). Glede na te podatke lahko sklepamo, da so objavljeni članki slovenskih univerz založbi Elsevier prinesli 1.837.800 funtov dobička.Velike stopnje dobička imajo tudi druge založbe mednarodne znanstvene literature. Založbi Springer Nature in Taylor &Francis naj bi leta 2012 imela stopnjo dobička 35 %, založba Wiley & Sons pa 29 % . Po nekaterih drugih podatkih naj bi največjo s
Premiera Verdijeve opere Moč usode

Premiera Verdijeve opere Moč usode

SNG Maribor, 31. januar 2018 ― Opera Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 2. februarja, premierno uprizorila opero Giuseppeja Verdija Moč usode (La forza del destino) v režiji Piera Francesca Maestrinija in pod taktirko Gianluce Martinenghija. Nastopili bodo Rebeka Lokar, Jure Počkaj, Renzo Zulian, Alfonz Kodrič, Valentina Čuden, Irena Petkova, Sebastijan Čelofiga, Dušan Topolovec, Svetozar Rangelov/Valentin Pivovarov in Jaki Jurgec ter balet, zbor in orkester Opere in Baleta SNG Maribor.

Premiera predstave Sončnica na Luni

SiGledal Novice, 31. januar 2018 ― Ob zaključku 10. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri bo na odru Kino Šiška zaživela ugledališčena poezija za otroke od 5. leta dalje Sončnica na Luni v režiji Mareta Bulca. Sončnica na Luni bo premierno uprizorjena v četrtek, 8. februarja 2018, ob 16. uri, v Kinu Šiška, v nadaljevanju pa bo na ogled na Odru pod zvezdami LGL.

Premiera Verdijeve opere Moč usode

SiGledal Novice, 31. januar 2018 ― Opera Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 2. februarja, premierno uprizorila opero Giuseppeja Verdija Moč usode (La forza del destino) v režiji Piera Francesca Maestrinija in pod taktirko Gianluce Martinenghija. Nastopili bodo Rebeka Lokar, Jure Počkaj, Renzo Zulian, Alfonz Kodrič, Valentina Čuden, Irena Petkova, Sebastijan Čelofiga, Dušan Topolovec, Svetozar Rangelov/Valentin Pivovarov in Jaki Jurgec ter balet, zbor in orkester Opere in Baleta SNG Maribor.
1936 ZDA in Le Havre – V Ameriko

1936 ZDA in Le Havre – V Ameriko

Stare slike (Cerknica), 31. januar 2018 ― Franc Gabrenja, brat Ivane Gabrenja, poročene Puntar, se je v Ameriki poročil s Koščakovo. Tudi slika je nastala tam. Imela sta 12 otrok. Domovino sta zapustila šele leta 1936. Leta 1921 je Amerika sprejela zakon o izrednih kvotah, s katerim je drastično zmanjšala število priseljencev z določitvijo kvot glede na državljanstvo. Število posameznih državljanov, ki […]
Nika Autor - Solidarnost (2012) Avtorski video

Nika Autor - Solidarnost (2012) Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 31. januar 2018 ― Film je ponovna obdelava filma Joyce Wieland, Solidarity iz leta 1973 in dokumentira protest delavk in delavcev v Ljubljani. Pri tem odpira vprašanja, kot so: kaj je solidarnost danes, kdo je solidaren, s kom in kdaj smo solidarni? Ideja za ponovno uprizoritev filma je nastala v času, ko se soočamo z grozljivo eksploatacijo delavcev, masovnimi odpuščanji, nemogočimi delovnimi pogoji, prestrukturalizacijo delovnega trga in, ko vprašanje solidarnosti skuša na manipulativen način zastaviti oblast. (Vi...
Nika Autor - V deželi medvedov (2012) Dokumentarni video

Nika Autor - V deželi medvedov (2012) Dokumentarni video

DIVA nove pridobitve, 31. januar 2018 ― Gradbeni sektor, ki je v Sloveniji zaposloval preko 70.000 tujih delavcev, je v letih 2010-11 propadel in s tem za sabo pustil dolgove, ustavljeno gradbeno dejavnost ter izkoriščene in neplačane delavce. Večina zaposlenih delavcev je prihajala iz prostora bivše skupne države. Medtem ko je država nemo opazovala izkoriščane, podplačane, neplačane in ponižane delavce, se je s kopičenjem bogastva na eni strani, prav tako kopičil gnev in odpor na drugi strani. Ker so zatajili pristojni državni org...
V Milanu razstava del mehiške umetnice Fride Kahlo

V Milanu razstava del mehiške umetnice Fride Kahlo

Misli, 31. januar 2018 ― V Muzeju kultur (MUDEC) v Milanu bodo v četrtek odprli razstavo del mehiške umetnice Fride Kahlo (1907-1954). Postavitev z naslovom Frida Kahlo - onstran mita bo združila oljne slike, risbe, akvarele, pisma in fotografije. Kot piše na spletni strani muzeja, bodo nekatera umetničina dela v Italiji razstavljena prvič.
še novic