Vojna zvezd: Poslednji jedi (Star Wars: The Last Jedi)

Vojna zvezd: Poslednji jedi (Star Wars: The Last Jedi)

Koridor, 31. julij 2018 ― Četudi je bil uspeh filma Vojna zvezd (Star Wars, 1977) neverjeten, ob njegovem izidu najbrž nihče (niti njegov režiser George Lucas) ni slutil, da bo prerasel v franšizo neznanskih razsežnosti, pri kateri bodo filmi le vrh ledene gore. Slednjih se je doslej zvrstilo devet in vse kaže, da se ne bodo tako kmalu nehali. Izvirna […] The post Vojna zvezd: Poslednji jedi (Star Wars: The Last Jedi) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

1991 – Podpis sporazuma START I.

Zgodovina na dlani, 31. julij 2018 31. julija leta 1991 sta ameriški predsednik George Bush starejši in sovjetski voditelj Mihail Gorbačov v Moskvi podpisala bilateralni sporazum sporazum o zmanjšanju strateške oborožitve Start I. (Strategic Arms Reduction Treaty). Pogajanja so se začela že leta 1982, ampak zaradi sovjetske intervencije v Afganistanu, ter nepopuščanja konservativne Reaganove administracije v … Preberi The post 1991 – Podpis sporazuma START I. appeared first on Zgodovina na dlani.
Keramika v Magistratu 2018 – Krogla

Keramika v Magistratu 2018 – Krogla

ARS Svet kulture, 31. julij 2018 ― Kiparska razstava, ki bo na ogled do začetka septembra V zgodovinskem atriju Mestne hiše v Ljubljani odpirajo tradicionalno, letos že petnajsto, pregledno razstavo del članov Društva keramikov in lončarjev. Tokrat se razstava tematsko navezuje na kroglo in okroglo obliko na sploh, s čimer želijo spodbuditi ustvarjalce k razmišljanju o določenem likovnem problemu. V oddaji tudi podrobneje o Slovenskem stalnem gledališče v Trstu.

Ne pozabite na civilno družbo!

Asociacija, 31. julij 2018 ― V razvitih demokracijah je civilna družba običajno aktivno vključena v procese spreminjanja in sprejemanja zakonodaje. Civilna družba je tista, ki je na terenu, in ki pozna težave deležnikov ter ima s tega vidika tudi dobre predloge za skupnostne rešitve. Zato so se civilno družbene organizacije iz različnih sektorjev, med njimi tudi Asociacija, povezale v kampanji, … Preberi več o Ne pozabite na civilno družbo!

Kulturna premišljevanja: Tomaž Zaniuk

Asociacija, 31. julij 2018 ― Kulturna politika je redko deležna kolumnističnih odzivov, zato reden prostor za premišljevanje aktualnega dogajanja na področju kulturne politike ponujamo znotraj Asociacijinega glasila Kulturosfera. Komentar politične situacije in kaj lahko pričakujemo v posameznih koalicijskih kalkulacijah na področju kulture, je tokrat osvetlil Tomaž Zaniuk, avtor, kolumnist, nekdanji odgovorni urednik in direktor Radia Študent. Na koncu pa nekaj … Preberi več o Kulturna premišljevanja: Tomaž Zaniuk
Jurij Vodovnik, 2.del

Jurij Vodovnik, 2.del

ARS Za en bokal muzike, 31. julij 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo slišali posnetke iz druge oddaje o pohorskem pevcu in pesniku Juriju Vodovniku, ki jo je leta 1985 pripravil […] V oddaji Za en bokal muzike bomo slišali posnetke iz druge oddaje o pohorskem pevcu in pesniku Juriju Vodovniku, ki jo je leta 1985 pripravil Igor Cvetko. Tudi tokrat bodo pesmi peli njegovi rojaki s Pohorja in tako bomo imeli še eno priložnost slišati del bogastva Vodovnikove ustvarjalnosti v vsej barvitosti njegovega narečja.

Arhitekturni detektivi

Muzeji radovljiške občine, 31. julij 2018 ― V soboto, 4. avgusta 2018, bo ob 10. uri na Linhartovem trgu arhitekturna delavnica Radovljica – staro mesto, ko se bodo otroci prelevili v arhitekturne detektive. Delavnica je brezplačna, izvaja jo Igriva arhitektura  (Center arhitektura Slovenije) v sodelovanju z Muzeji radovljiške občine. Zbor ob 10.00 pred Šivčevo hišo na Linhartovem trgu… ... več o tem
Sodobne oblike cenzure

Sodobne oblike cenzure

ARS Oder, 31. julij 2018 ― Pogovor s Svetlano Mintchevo, strokovnjakinjo za cenzuro v umetnosti in direktorico programov pri Nacionalni zvezi proti cenzuri v Združenih državah Amerike »Cenzura nikakor ne očisti družbe vsega, kar je v njej slabega. Cenzura očisti javni diskurz – iz njega izbriše pogovor.« Pove Svetlana Mintcheva in doda: »Če je načelo svobode govora sveto, mora cenzura nositi masko vzvišenih ciljev. Pretvarja se, da ščiti nedolžnost otrok, verska čustva, temeljne vrednote skupnosti. Najvišji cilj je, da postane samocenzura nekaj običajnega. Kot razkriva Freudova analiza sanj, je najvplivnejša vsebina nezavednega tista, ki je cenzurirana. Tako je tudi pri gledanju na kulturo skozi prizmo cenzure: cenzorjeve tarče razkrivajo najglobje obsesije družbe; na sramotilne stebre postavlja demonizirane druge, ki jih družba ustvarja, da bi se obvarovala pred samospoznanjem in spremembo.” O sodobni cenzuri na primeru sodobnih umetniških praks se je s Svetlano Mintchevo pogovarjala Saška Rakef.

Sedma sila: Asociacija v medijih (julij)

Asociacija, 31. julij 2018 ― Če ste zamudili julijske prispevke, ki prek dela Asociacije naslavljajo odprta vprašanja kulturne politike na polju neodvisne kulture, brez skrbi, saj smo vam pripravili povzetek ključnega dogajanja. Začetek julija je Asociacija v okviru kampanje Čas je za kulturo in umetnost sopodpisala javno pismo nastajajoči koaliciji o pomenu kulture v družbi. V posebnem tematskem članku je … Preberi več o Sedma sila: Asociacija v medijih (julij)

Superform: Proti soncu

OUTSIDER, 31. julij 2018 ― Mansardno stanovanje v Ljubljani je zaživelo v novi, svetlejši in sodobnejši podobi. Proti soncu so ga usmerili arhitekti iz biroja Superform. Na podstrešju stare meščanske hiše, v prostoru z 275m2, so se arhitekti srečali z obstoječo konstrukcijo zidanih dimnikov in vešal, ki nosijo ostrešje, njen ritem pa sredi prostora nadaljuje stopnišče, po katerem se na…
V osrčju – na obrobju

V osrčju – na obrobju

Odzven, 31. julij 2018 ― Vrhniški koncert s festivala Rojišče je (p)oživil lokalno sceno in drugega ob drugem postavil odlična koncerta: koncert svobodne improvizacije izpod rok Zlatka Kaučiča ter koncert sodobne klasične glasbe iz cikla Zvokotok v izvedbi ansambla Stère.

Projekt evropskega leta kulturne dediščine 2018 – WeAre#EuropeForCulture

CED, 31. julij 2018 ― Evropska komisija (DG EAC) je objavila javno naročilo pod naslovom »WeAre#EuropeForCulture« (EAC/27/2018), s katerim vabi k sodelovanju pri projektu evropskega leta kulturne dediščine 2018 (ELKD). Namen projekta je vključiti skupine starejših in mlajših Evropejcev, ki jih je težko doseči in še ne sodelujejo v dejavnostih kulturne dediščine. Rok za oddajo vlog: 10. sept. 2018.
After Eight

After Eight

Airbeletrina, 31. julij 2018 25. maja letos je bil atrij dublinskega gradu nabito poln ljudi. Množica – prevladovale so ženske – je v napetem, čustveno nabitem ozračju pričakovala uradno razglasitev rezultatov enega najpomembnejših referendumov v irski zgodovini. Na njem so odločali o usodi osmega amandmaja ustave, ki prepoveduje splav. V skladu s temo so med ljudmi krožile čokoladice After Eight; vsake toliko se je zaslišalo petje pesmi Talkin``bout a Revolution. Ko se je izkazalo, da sta spremembo zakona podprli dve tretjini irskih volivcev, je malokatero oko ostalo suho. Vzdušje je
V Mestni hiši razstava o neukrotljivi in nenehno kotaleči se krogli

V Mestni hiši razstava o neukrotljivi in nenehno kotaleči se krogli

Misli, 31. julij 2018 ― Društvo keramikov in lončarjev zvečer vabi na odprtje tradicionalne, letos že 15. pregledne razstave del svojih članov. Zadnja leta se odločajo za temo, ki naj bi spodbudila ustvarjalce k razmišljanju o likovnem problemu. Letos je to krogla. Razstava Keramika v Magistratu 2018 - krogla bo na ogled v Zgodovinskem atriju Mestne hiše v Ljubljani.

ODKRIVAMO PTUJ – brezplačno vodenje po muzejskih zbirkah v Ptujskem gradu

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 31. julij 2018 ― Z Zavodom za turizem Ptuj vabimo na še enega v seriji brezplačnih vodenih ogledov mesta Ptuj. Pridružite se nam in skupaj se bomo sprehodili po starem mestnem jedru, kjer bomo odkrivali glavne mestne znamenitosti, reševali zagonetke preteklosti in preverjali ali še vedno verjamemo mitom in legendam. Ogled mesta bomo sklenili na mogočnem Ptujskem gradu, kjer […]

31. julija 1892 je umrl Matija Majar – Ziljski, duhovnik, narodopisec, jezikoslovec, teolog in narodni buditelj

Kamra.si, 31. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...31. julija 1892 je v Pragi umrl Matija Majar – Ziljski,  duhovnik, narodopisec, jezikoslovec, teolog in narodni buditelj. Rodil se je 7. februarja 1809 v Goričah v Ziljski dolini.  V Celovcu je študiral bogoslovje (1833–36) ter nato prvo službo nastopil 1937 kot ekspeditor v kn.-šk. pisarni v Celovcu, 1840 šel za kaplana v Rožek, nato v Žabnice (1842), naslednje leto pa je dobil mesto stolnega kaplana v Celovcu, kjer je ostal do 1848, ko je bil premeščen na Sv. Višarje. Nato je bil župnijski upravitelj po raznih župnijah na Koroškem, dokler ni leta 1851 dobil gorjanske župnije v Ziljski dolini, kjer je ostal do 1870. Na Križni gori pri Celovcu je 1871 dobil beneficij in tu živel do 1883, ko se je preselil v Prago, kjer je ostal do smrti. 
1926 Vrhnika – O imenu in kraju

1926 Vrhnika – O imenu in kraju

Stare slike (Cerknica), 31. julij 2018 ― Vrhnika v Loški dolini leži neposredno v bližini močnejšega kraškega izvira. Prav ta lega naj bi igrala pomembno vlogo pri nastanku imena Vrhnika. Če bi Vrhnika izhajala iz besede »vrh«, bi najverjetneje imeli sto ali še več Vrhnik, tako pa sta le dve: tista dol in tale gor. Poleg obeh izvira po-nik-alnica. Iz tega sklepamo, […]
V Picassovem muzeju v Barceloni razstava Picassova kuhinja

V Picassovem muzeju v Barceloni razstava Picassova kuhinja

Misli, 31. julij 2018 ― V Picassovem muzeju v Barceloni je na ogled razstava z naslovom Picassova kuhinja. Združuje okoli 180 umetnikovih del, ki jih povezuje motivika kuhinje, hrane in posodja. Na ogled so tako slike in grafike kot tudi skulpture, ki jim je dodano fotografsko in dokumentarno gradivo. Razstava bo odprta do 30. septembra, piše na spletni strani muzeja.
še novic