Kamniški vizualni umetnik Tadej Droljc je na Portugalskem prejel nagrado festivala Semibreve

Kamnik.info, 24. september 2018 ― Tadej Droljc, kamniški vizualni umetnik, je za svojo audiovizualno inštalacijo Spaceless Latitudes prejel mednarodno nagrado Edigma Semibreve, portugalskega festivala Semibreve. Je pa Tadej Droljc trenutno tudi v finalnem izboru za nagrado Lumen v kategoriji Moving Image. Spaceless Latitudes predstavlja prvo delo krovnega projekta Synspecies, za katerim stojita Tadej Droljc in Elias Merino.   Projekt Synspecies ... The post Kamniški vizualni umetnik Tadej Droljc je na Portugalskem prejel nagrado festivala Semibreve appeared first on Kamnik Info.
Dragoceni Slavinski misal po stoletjih spet doma

Dragoceni Slavinski misal po stoletjih spet doma

Notranjsko primorske novice » Kultura, 24. september 2018 ― Postojna – Narodni univerzitetni knjižnici je prav v evropskem letu kulturne dediščine uspelo dobiti pomemben zgodovinski rokopisni kodeks iz leta 1481, tako imenovani Slavinski misal, ki je bil naročen in izdelan za potrebe cerkve svetega Danijela v Zalogu v takratni župniji Slavina. Rokopis je pomemben zgodovinski dokument, za katerega so že mislili, da je za Slovenijo izgubljen, za njegovo pridobitev pa so si prizadevali tudi v Slavini. Slavinski misal – Foto: NUK Do leta 1982 je bil Slavinski misal pozabljen, nato se je pojavil na dražbi hiše Sotheby v Londonu, a NUK ni imel dovolj sredstev za odkup. Sredstva so se zdaj našla, v NUK-u pa so nad novo pridobitvijo nadvse navdušeni, saj strokovnjaki rokopis opredeljujejo kot nadvse dragocen zaklad naše dediščine. Kodeks so gospodje iz Zaloga v Nürenbergu naročili leta 1481, kupili pa istega leta na god sv. Katarine, 25. novembra, za cerkev sv. Danijela v Zalogu, ko je bil vikar v Slavini Aleš Dornik. 5 zlatnikov in 7 soldov zanj so odšteli v prisotnosti »verodostojnih oseb« Primoža Stora in Mateja, Gašperjevega sina iz Zaloga. Misal, ki ima 78 pergamentnih listov oziroma folijev, so kot mašno knjigo nekoč uporabljali duhovniki v cerkvi sv. Danijela v Zalogu. Poseben je tudi po tem, da vsebuje prepise samo tistih mašnih delov, ki so jih potrebovali in uporabljali v njej, kar pomeni, da kupci niso kupili dela, ki bi bilo slučajno naprodaj, ampak so ga naročili. »Celotna mašna knjiga (missale plenum) bi morala namreč imeti kakih 300 folijev ali več, za izbor specifičnih besedil pa so se naročniki po vsem sodeč odločili zato, da so zmanjšali stroške,« pojasnjuje ddr. Nataša Golob, ugledna poznavalka srednjeveških rokopisov in knjižnega slikarstva pri nas. Pomemben dokument dediščine Rokopis je pomemben dokument slovenske kulturne in druge dediščine iz več razlogov. Med drugim vsebuje zapis o datumu nakupa in ceni kodeksa, zaradi česar je pomemben dokument ekonomske zgodovine, še posebej ker v sred

Zvezda je rojena

Deseta umetnost, 24. september 2018 ― Bradley Cooper in Lady Gaga združujeta svoja znatna talenta v upodobitvi neolepšane in strastne zgodbe Jacka in Ally, dveh umetniških duš, ki se združita tako na odru kot v življenju. Čaka ju zapleteno popotovanje skozi lepote in bolečine razmerja. Z novo inačico že legendarne ljubezenske zgodbe se štirikratni nominiranec za oskarja Cooper (Ostrostrelec, Ameriške prevare, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Forrest Gump (1994)  Only God Forgives (2013)  [Pozor, hud prizor] - Cool Hand Luke (1967)  Mission: Impossible - Fallout (2018)  [Pozor, hud prizor] – Incendies (2010) Copyright © Deseta umetnost [Zvezda je rojena], All Right Reserved. 2018.

Venom

Deseta umetnost, 24. september 2018 ― Za to, da je najljubši Marvelov negativec bolj priljubljen kot kdajkoli, gre zasluga nezadržnemu Tomu Hardyju, ki se je spustil v vlogo Eddieja Brocka, fotoreporterja, ki se mu življenje obrne na glavo, ko postane gostitelj zunajzemeljskega bitja. Hardy se je tudi tej vlogi predal s svojo značilno vnemo in na svojih družabnih profilih redno objavlja […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Rampage (2018)  The Greatest Showman (2017)  Life of Pi (2012)  The Square (2017)  Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) Copyright © Deseta umetnost [Venom], All Right Reserved. 2018.

Morilska mularija

Deseta umetnost, 24. september 2018 ― Skupina srednješolskih prijateljic v majhnem mestu Salem živi povsem običajno najstniško življenje – tako kot večina drugih so vpeta med vsakodnevnimi objavami, sebki, pogovori na družbenih omrežjih in zabavami. Ko nekega dne anonimni heker prične objavljati podrobnosti iz zasebnih življenj prebivalcev majhnega mesta, se hitro prične širiti panika in nastane kaos. Prebivalci se obrnejo drug […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    47 Ronin (2013)  Dawn of the Planet of the Apes (2014)  Ready Player One (2018)  The Last Stand (2013)  Taksi 5 Copyright © Deseta umetnost [Morilska mularija], All Right Reserved. 2018.

Hiša čarobne ure

Deseta umetnost, 24. september 2018 ― V tradicionalnem stilu Amblinovih klasik, kjer se neverjetni dogodki vedno zgodijo na najbolj nepričakovanih krajih, Jack Black in dvokratna dobitnica nagrade oskar Cate Blanchett predstavila čarobno pustolovščino Hiša čarobne ure. Film je posnet na podlagi priljubljene otroške klasike, govori pa o dečku Lewisu (Owen Vaccaro), ki se preseli k stricu v skrivnostno staro hišo, v […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Submarine (2010)  Stranger Things – 1. sezona (2016)  Oče in sin na neslužbeni poti  Tag (2018)  Rakka (2017) Copyright © Deseta umetnost [Hiša čarobne ure], All Right Reserved. 2018.

24. septembra 1862 je v Mariboru umrl Anton Martin Slomšek, škof, pisatelj, pesnik, pedagog in blaženi

Kamra.si, 24. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...24. septembra 1862 je v Mariboru umrl Anton Martin Slomšek, rojen kot Anton Slomšek, slovenski škof, pisatelj, pesnik, pedagog in blaženi. Rodil se je 26. novembra 1800 na Slomu v Unišah pri Ponikvi blizu Grobelnega.  Po osnovnem pouku na Ponikvi je obiskoval v Celju 3. razrede glavne šole 1814 in 1814/19 gimnazijo, filozofki zimski tečaj 1819/20 v Ljubljani, letni 1820 v Senju in 1820/21 v Celovcu, kjer je končal tudi bogoslovje (posvečen 8. septembra 1824). Služboval je kot kaplan od septembra 1825 do aprila 1827 na Bizeljskem (Sv. Lovrenc v Krajini) in do oktobra 1829 v Novi cerkvi, kot spiritual do oktobra 1838 v semenišču v Celovcu, kot nadžupnik in dekan do oktobra 1844 v Vuzenici ter kot kanonik in višji šol. nadzornik do aprila 1846 v Št. Andražu na Koroškem. Dne 25. aprila 1846 je prevzel kot opat celjsko mestno župnijo, a že 30. maja ga je salzburški nadškof, kardinal Frider knez Schwarzenberg imenoval za lavantinskega škofa in ga 5. julija v Salzburgu posvetil. Iz Št. Andraža se je Slomšek po razmejitvi škofij 1859 preselil na novi sedež lavantinske škofije v Maribor, kjer je bil 4. septembra ustoličen.

Fizične manifestacije opazovanja in prisostvovanja 2018

SiGledal Novice, 24. september 2018 ― Zavod Federacija predstavlja drugi del koreo-socialnega projekta Fizične manifestacije II avtorice Snježane Premuš - skupaj z umetniki Tino Valentan, Dragano Alfirević, Dejanom Srhojem, Sonda4, Boštjanom Perovškom, Barbaro Kapelj ter povabljenimi strokovnjaki ter širšo javnostjo. Projekt se osredotoča na načine, metode in module, ki somatsko prakso mislijo kot gradivo in sistem za revitalizacijo družbenega telesa.
Vertigo (1958)

Vertigo (1958)

Deseta umetnost, 24. september 2018 ― Če je bil Psycho Hitchcockov šokantni film, potem je Vertigo tisti, zaradi katerega se nam zvrti v glavi od zapletov in prevar. Zleze nam pod kožo, to pa v veliki meri zaradi vrhunske igre Jamesa Stewarta in Kim Novak. Ne smemo pozabiti, da gre za leta 1958. Scottie je najet, da opazuje Elster, mlado odtujeno žensko, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Dokumentarca o genocidu, za katerega svetu ni bilo mar  Blair Witch (2016)  L.A. Confidential (1997)  Bela in Sebastijan: Prijatelja za vedno  Ne z mojo hčerko Copyright © Deseta umetnost [Vertigo (1958)], All Right Reserved. 2018.

RAZPIS ZA PROSTO DELOVNO MESTO VODJA ZA STIKE Z JAVNOSTJO – M/Ž

SLG Celje, 24. september 2018 ― Razpisujemo prosto delovno mesto: VODJA ZA STIKE Z JAVNOSTJO – M/ŽOPIS DEL IN NALOG:- zagotavljanje obveščanja javnosti v skladu z veljavnimi predpisi,- izdelava in vodenje strategije nastopanja SLG Celje v javnosti, izdelava in vodenje strategije trženja, sodelovanje z mediji in novinarji,- priprava materiala za tiskovne konference,organizacija protokola SLG Celje, sodelovanje pri urejanju, izdelavi in distribuciji vseh gradiv, ki so namenjena javnosti,- organizacija obpremiernih dogodkov, pridobivanje donatorjev in sponzorjev,- urejanje spletne strani gledališča, nalaganje vsebin in posredovanje informacij na druge portale,pisanje sporočil za javnost ter odgovorov na objave v medijih in drugih besedilih,vodenje poti na gostovanjih,- dvigovanje in odprema pošte, nadomeščanje dramaturga pri delu v zvezi s publikacijami v dramaturgovi odsotnosti, sodelovanje pri organizaciji in izvedbi drugih prireditev in dogodkov v organizaciji,- dežurstva na predstavah in prireditvah, izvajanje drugih nalog v skladu z internimi akti in po odredbi upravnice, umetniškega ali operativnega vodje in dramaturga. ZAHTEVANA IZOBRAZBA: VII. stopnjaSMER: družboslovna, ekonomska, humanistična, umetniškaTRAJANJE ZAPOSLITVE: določen čas – nadomeščanjeVRSTA ZAPOSLITVE: gibljiv/nestalen urnikZAHTEVANE DELOVNE IZKUŠNJE: 3 letaPOSKUSNO DELO: 5 mesecevDRUGA POTREBNA ZNANJA IN PRIČAKOVANJA: tekoče znanje dveh svetovnih jezikov, obvladanje računalnika, izdelava in vodenje strategije nastopanja zavoda v javnosti ter strategije trženja. Odgovornost za informiranje javnosti in promocijo zavoda, dejavnosti in zaposlenih; samostojnost, ažurnost, natančnost in samoiniciativnost pri delu, veljaven izpit B-kategorije.Sprejemamo le pisne vloge z življenjepisom in dokazili o izpolnjevanju pogojev. Vloge pošljite po pošti na naslov: SLG Celje, Gledališki trg 5, 3000 Celje do vključno 5. 10 .2018.
Sonica – 10. obletnica in PSSSST

Sonica – 10. obletnica in PSSSST

SIGIC - Novice, 24. september 2018 ― Letošnja edicija Sonice obeležuje desetletnico obstoja in delovanja festivala, ki je v domačo zvočno krajino pionirsko vnesel zasnovo sodobnih festivalov elektronskih in sorodnih glasb, ki se spogledujejo s koncepti in pristopi iz polj vizualne ali avdiovizualne, intermedijske in zvočne umetnosti.

Sistemi za zaščito pred soncem heroal tudi za velike objekte

OUTSIDER, 24. september 2018 ― Tehnično dovršene rešitve, ki jih proizvajajo in montirajo kovinarji Na R+T 2015 je heroal prvič predstavil novo sistemsko rešitev, in sicer zaščito pred soncem, s katero piše novo zgodbo o uspehu na tem področju. Številni kupci izkoriščajo nove priložnosti za svoj poslovni uspeh – na primer Sipral a. s., eden vodilnih čeških kovinskih predelovalcev. Sipral…

In kaj je vaša strast?

Festival Maribor, 24. september 2018 ― Odkrijte svojo strast! Sledite svoji strasti! Te vrstice se berejo kot marketinški slogani, kajne? In res, v sodobnem življenju, v katerem je za večino dobrin potreben le klik z miško, verjamemo, da je strast kar koli, kar nam pomaga, da se v svoji koži dobro počutimo in kar nam daje občutek, da živimo polno življenje […]
Knjiga duhovnih postajališč

Knjiga duhovnih postajališč

KUD Logos, 24. september 2018 ― ʿAbd al-Ǧabbār an-Niffarī: Knjiga duhovnih postajališč (Kitāb al-Mawāqif) Kratek uvod v življenje, delo in nauk ʿAbd al-Ǧabbārja an-Niffarīja O življenju ʿAbd al-Ǧabbārja an-Niffarīja (10. stol.) ne vemo skoraj ničesar. O njem ni nobene biografije in – to je še bolj presenetljivo – o njegovem učenju in delovanju ne najdemo ničesar v klasičnih sufijskih hagiografijah. Toliko […]

Razstava Heksagon in predstavitev izdelkov PKP projekta

Fakulteta za dizajn, 24. september 2018 ― RAZSTAVA HEKSAGON IN PREDSTAVITEV IZDELKOV PROJEKTA PKP – Čebelarstvo kot izziv za sodobno oblikovanje v Slovenskem etnografskem muzeju V četrtek, 27. septembra 2018, je v Slovenskem etnografskem muzeju potekala otvoritev razstave Heksagon, kjer so čebele doma ter predstavitev izdelkov, kateri so nastali v sklopu projekta PKP – Čebelarstvo kot izziv za sodobno oblikovanje, ki ga izvaja Fakulteta za dizajn, pridružena članica Univerze na […]
Edi Berk

Edi Berk

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 24. september 2018 ― Grafični oblikovalec, ki nas svojimi izdelki spremlja na vsakem koraku Edi Berk s svojimi rešitvami oblikovanja znakov, logotipov, celostnih grafičnih podob, knjig, katalogov, letnih poročil, različnih brošur in publikacij, vinskih etiket in druge embalaže, koledarjev, plakatov, poštnih znamk, denarja itn. je eden najvidnejših grafičnih oblikovalcev na Slovenskem. Svojo pot je začel na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo, kmalu po diplomi pa se je posvetil samo grafičnemu oblikovanju. S kolegom Andrejem Mlakarjem sta ustanovila studio Krog. Njegova dela so objavljena v več kot 170. strokovnih knjigah širom po svetu, v razstavnih katalogih razstav in nekaterih strokovnih revijah. Izdale so jih znane založbe, kot so Graphis, Rockport, PIE Books iz Tokia, Supon iz Washingtona, Art Direcotor’s Club iz New Yorka, Kashiwashobo, Graphic-sha in druge. Edi Berk je imel svoja dela razstavljena na več kot devetdesetih razstavah v New Yorku, Tokiju, Londonu, Parizu, Varšavi, Richmondu, Brnu, Monsu, Toyami, Mexicu Cityju, Moskvi in drugje. Je je dobitnik več nagrad in preko 1000 priznanj. V letu 1993 je prejel nagrado Prešernovega sklada za delo na področju vidnih sporočil, letos poleti se je njegov plakat CO2 uvrstil v selekcijo in na mednarodno razstavo v Ekvadorju 2nd Ecuador Poster Bienal. Grafičnega oblikovalca Edija Berka je pred mikrofon povabila Tadeja Krečič.
Jean Guillou

Jean Guillou

ARS Obiski kraljice, 24. september 2018 ― Francoski organist, pianist, pedagog in skladatelj, predvsem pa izvrsten improvizator Francoski organist, pianist, pedagog in skladatelj, predvsem pa izvrsten improvizator se je večkrat mudil tudi v Sloveniji, pred kratkim kot svetovalec pri postavitvi orgel v koprski stolnici. Tokrat vas vabimo k poslušanju njegovih orgelskih improvizacij in transkripcij. Vse zaznamuje izredna pestrost zvočnih barv, presenetljive muzikalne ideje, ki poslušalca morda kdaj tudi osupnejo. O njegovem življenju in delu več v oddaji, ki jo pripravlja Polona Gantar.
Slovenski poletni concertino: Uroš Krek, Lucijan Marija Škerjanc, Primož Ramovš

Slovenski poletni concertino: Uroš Krek, Lucijan Marija Škerjanc, Primož Ramovš

ARS Čas, prostor in glasba, 24. september 2018 ― Izbranih del treh skladateljev ne bomo komentirali. Pustili smo, da glasba dopolni besede skladateljev O svojih pogledih na glasbeni svet bodo v oddaji Čas, prostor in glasba spregovorili skladatelji Uroš Krek, Lucijan Marija Škerjanc in Primož Ramovš. Izbranih del treh skladateljev ne bomo komentirali. Pustili smo, da glasba dopolni besede skladateljev. Naj torej Krekova, Škerjančeva in Ramovševa glasba izzveni kot slovenski poletni concertino. Oddajo so pripravili Pavel Mihelčič, Stane Košmerlj, Simona Juvan in Ivan Lotrič.
Drugačen konec

Drugačen konec

LUD Literatura, 24. september 2018 ― Če bi vedela, da je viski, ki ti ga je tresočih rok prinesel, zadnji, ki ga boš z njim še kdaj popila v varnem zavetju misli, da je vse v redu, bi ga morda pila počasneje, odpuščala hitreje, ljubila močneje.
Grad, Goričko

Grad, Goričko

ARS Za en bokal muzike, 24. september 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke iz leta 1998. Pevci so se takrat zbrali pri Gradu na Goričkem in zapeli vrsto […] V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke iz leta 1998. Pevci so se takrat zbrali pri Gradu na Goričkem in zapeli vrsto ljudskih pesmi, namenjenih različnim priložnostim. Slišali bomo izbor predvsem za Goričko značilnih pesmi.
Cynthia Ozick: O eseju kot toplem telesu

Cynthia Ozick: O eseju kot toplem telesu

ARS Esej na radiu, 24. september 2018 ― Devetdesetletna pisateljica Cynthia Ozick je doma iz New Yorka Devetdesetletna pisateljica Cynthia Ozick je doma iz New Yorka. Objavila je več romanov, knjig kratkih zgodb in esejev. V oddaji boste slišali prispevek O eseju kot toplem telesu. V prevodu Patricije Fajon je bil objavljen v reviji Sodobnost leta 2014. Brala sta ga Barbara Zupan in Aleksander Golja. Glasbeno opremo – Suito Moderne Žarka Živkovića v izvedbi hornista Roberta Petriča in pianistke Lovorke Nemeš Dular – je izbral Mihael Kozjek, oddajo pa je uredil Andrej Rot.
Miklavž Komelj: 11 / Dragan Velikić: Preiskovalec / Stanislava Chrobakove Repar: Iniciacije ali Književnost onkraj vidnega

Miklavž Komelj: 11 / Dragan Velikić: Preiskovalec / Stanislava Chrobakove Repar: Iniciacije ali Književnost onkraj vidnega

ARS S knjižnega trga, 24. september 2018 ― V oddaji S knjižnega trga bomo najprej ocenili pesnitev Miklavža Komelja 11, nato pa se bomo posvetili še romanu Dragana Velikića Preiskovalec in premišljevanjem Stanislave Chrobakove Repar Iniciacije ali […] V oddaji S knjižnega trga bomo najprej ocenili pesnitev Miklavža Komelja 11, nato pa se bomo posvetili še romanu Dragana Velikića Preiskovalec in premišljevanjem Stanislave Chrobakove Repar Iniciacije ali Književnost onkraj vidnega. Recenzije so napisali Aljaž Koprivnikar, Marija Švajncer in Tatjana Pregl Kobe.
Simultano konferenčno tolmačenje – nekoč in danes

Simultano konferenčno tolmačenje – nekoč in danes

ARS Ars humana, 24. september 2018 ― Združenje konferenčnih tolmačev Slovenije letos praznuje 45-letnico delovanja Združenje konferenčnih tolmačev Slovenije letos praznuje 45-letnico delovanja. Ob tem je v tesnem sodelovanju z Mednarodnim združenjem konferenčnih tolmačev v Slovenijo pripeljalo mednarodno razstavo En proces – štirje jeziki, ki predstavlja manj znano, jezikovno plat nürnberških procesov – ti pomenijo pomemben mejnik v sodobnem mednarodnem pravu, pa tudi v zgodovini simultanega konferenčnega tolmačenja. V oddaji bomo spregovorili o tem, kaj so posebnosti simultanega konferenčnega tolmačenja, kaj je tisto, kar naredi dobrega tolmača, kje vse danes delujejo tolmači, pa tudi o nastanku in delovanju  Združenja konferenčnih tolmačev Slovenije. Prav tako bomo predstavili razstavo, ki je posvečena pionirjem simultanega konferenčnega tolmačenja in je trenutno na ogled v ljubljanski Mestni hiši, od 25. 9. dalje pa v Hiši EU v Ljubljani.
Claude Monet na Dunaju

Claude Monet na Dunaju

ARS Svet kulture, 24. september 2018 ― Velika retrospektivna razstava bo v Albertini na ogled do 6. januarja 2019 V prvi oddaji tega tedna se bomo najprej odpravili na Dunaj, kjer so odprli veliko retrospektivno razstavo Clauda Moneta, vodilnega slikarja francoskega impresionizma. Ogledal si jo je naš sodelavec Gregor Podlogar. Izvedeli boste tudi več o 10. festivalu Sonica, ki se nocoj začenja v Cankarjevem domu. Pod imenom Pre/Občutljivost bo na več lokacijah po mestu ponudil šest večerov na presečišču podobe in zvoka.
Obisk ekipe filma Gajin svet

Obisk ekipe filma Gajin svet

Kinodvor, 24. september 2018 23. septembra nas je na predpremierni projekciji obiskala ekipa filma Gajin svet. Pogovoru je sledilo druženje z obiskovalci in podpisovanje filmskih plakatov. Oglejte si tudi posnetek pogovora.
Nekoč

Nekoč

Airbeletrina, 24. september 2018 ― Razvlekla bom svojo kožo na tebi na tebi nekoč bom razpadla v misel potem bom zdrobljena narcisa blag prah bom ki draži tvoje nosnice
O odprtem dostopu 1.del : DORA, LERU in EOSC Declaration

O odprtem dostopu 1.del : DORA, LERU in EOSC Declaration

Biblioblog, 24. september 2018 ― Nadaljujemo z objavami dokumentov o odprtem dostopu. Tokrat bomo govorili o DORA, projektu LERU in deklaraciji EOSC. Povzetek predavanj iz 8. strokovnega srečanja nabavnih konzorcijev mednarodne znanstvene literature, pa si lahko ogledate v naši prejšnji objavi, z naslovom Pogled na odprto znanost.San Francisco Declaration on Research Assessment DORA  https://sfdora.org/read/   Agencije za financiranje, institucije, ki zaposlujejo znanstvenike in sami znanstveniki, imajo vsi željo in potrebo, da ocenijo kakovost in učinek znanstvenih rezultatov. Zato je nujno, da se znanstveni rezultati točno izmerijo in ocenijo pametno. Impact Factor se pogosto uporablja kot primarni parameter, s katerim primerjamo znanstvene rezultate posameznikov in institucij. Prvotno je bil ustvarjen kot orodje za pomoč knjižničarjem pri ugotavljanju katere revije se splača kupiti, in ne kot merilo znanstvene kakovosti raziskav v člankih. Glede na to je bistveno razumeti, da ima Impact Factor, kot orodje za ocenjevanje raziskav številne pomanjkljivosti . Te omejitve vključujejo: - porazdelitve citatov v revijah so zelo razpršene, - lastnosti Impact Factorja so specifične za posamezno področje, - mogoče ga je urediti z uredniško politiko in - podatki, uporabljeni za izračunavanje dejavnikov vpliva, niso niti pregledni niti javno dostopni. Priporočila DORA zato predlagajo, da se uporablja naslednje spremembe pri vrednotenju : - potrebo po odpravi uporabe časopisnih meritev, kot so dejavniki vpliva na časopis, pri financiranju, imenovanju in napredovanju, - potrebo po presoji raziskav o lastnih zaslugah in ne na podlagi revije, v kateri je raziskava objavljena in - potreba po izkoriščanju priložnosti, ki jih ponuja spletno objavljanje (kot so sproščanje nepotrebnih omejitev števila besed, številk in referenc v člankih ter raziskovanje novih kazalnikov pomena in vpliva). Projekt LERUhttps://www.leru.org/files/LERU-AP24-Open-Science-full-paper.pdf Liga evropskih raziskovalnih

ANNOUNCING - PREMIERE OF THE FATHER, SEPTEMBRE 28

SLG Celje, 24. september 2018 ― Florian ZellerTHE FATHER (Le Père)Tragic farce   In The Father Zeller manages to lure us smartly into the world of a demented patriarch André by making us see the world through his eyes, and not through the eyes of his daughter Anne, her partner Pierre, or his caregiver. André is struggling hard to make sense of his increasingly perplexing world. His condition, manifested at different levels, is rapidly deteriorating. As the story unfolds, it continues to undermine our expectations and occasionally feels like a thriller, especially when perfect strangers show up in the father's flat, giving it a touch of weird Pinteresque black comedy. As a result, one cannot say for a fact that we are in André's flat. Likewise, one cannot be absolutely certain whether the father has one or two daughters. If two, why does his other daughter, Elise, never come to visit him? Does Anne live in London or in Paris? Who are the strangers entering André's world? Are they seen only by the patient? How come we can see them too?

ANNOUNCING - PREMIERE OF TWO KOSOVIRS ON A FLYING SPOON, OCTOBER 5

SLG Celje, 24. september 2018 ― Svetlana MakarovičTWO KOSOVIRS ON A FLYING SPOON (Kosovirja na letči žlici)Play for children   The Kosovirs who were born in 1975 feature in two books and three stage plays.Glili is an inquisitive female kosovir. One day she decides to travel to the northeast to meet strange creatures that walk on two legs, have visible belly-buttons while they are young, and call themselves People. Their country is called Humaniria. She asks her friend Glal to join her on her journey. The spirited pair of kosovirs embarks on an adventure that takes them across Crocodilandia to Owland where they meet the Owl, the Geese, Nosey, Stampey, Rainy Aunt and several other creatures. After a disappointing meeting with the »humanirians« they are more than happy to go back to their native Kosoviria.

1136 – Posvečen samostan v Stični

Zgodovina na dlani, 24. september 2018 24. septembra 1136 je bil posvečen Cistecijanski samostan v Stični. Stična je najstarejši samostan na današnjem slovenskem ozemlju in edini cistercijanski, ki še deluje (drugi je bil samostan Kostanjevica na Krki). V sklopu samostana se nahaja bazilika Žalostne Matere Božje, ki služi tudi kot župnijska cerkev. Gradnja samostana se je … Preberi The post 1136 – Posvečen samostan v Stični appeared first on Zgodovina na dlani.

24. septembra 1936 je v Dolencih umrl Jožef Klekl ali Mladi Jožef Klekl, slovenski pisatelj, novinar, katoliški duhovnik

Kamra.si, 24. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...24. septembra 1936 je v Dolencih umrl Jožef Klekl ali Mladi Jožef Klekl, slovenski pisatelj, novinar, katoliški duhovnik. Rodil se je  3. marca 1879 na Krajni. Polbratranec Jožefa Klekla st. Jožef Klekl ml. je osnovnošolsko znanje prejel v rimokatoliški trirazredni osnovni šoli na Tišini, zatem pa postal gojenec kőszeške sirotišnice. Tam je končal nižjo gimnazijo, višjo z maturo pa v Sombotelu, kjer je tudi stopil v bogoslovje. Leta 1902 je bil posvečen v duhovnika, nakar je nastopil kaplansko službo pri Sv. Juriju v Prekmurju (1902-1906), nato pa v Rohoncu (1906-1907) na Gradiščanskem, Turnišču (1907-1910) in v Murski Soboti (1910-1911). Leta 1911 je Klekl ml. zaprosil za župnijo Véliki Dolénci, jo tudi dobil in ostal tam kot župnik do svoje smrti.   

24. septembra 1915 je v Bratoncih umrl Števan Kühar, slovenski zbiralec narodnega blaga Prekmurcev

Kamra.si, 24. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...24. septembra 1915 je v Bratoncih umrl Števan Kühar, slovenski zbiralec narodnega blaga Prekmurcev. Rodil se je 29. julija 1882 v Bratoncih. Njegov brat je bil politik Mihael Kühar. Do 17. leta se je učil za krojača. V dveh letih je končal štiri razrede meščanske šole v Lendavi. V Veliki Kaniži je končal višjo gimnazijo in maturiral. Vstopil je v sombotelsko bogoslovje. Zaradi tuberkuloze ga je zapustil in se čez dva meseca vrnil v Bratonce. Zbiral je ljudske pesmi, ki so mu jih peli fantje in dekleta. Skupaj s pripovedkami jih je objavljal v Kalendarju Srca Jezušovega, v Novinah in v Časopisu za zgodovino in narodopisje. V tem časopisu je objavljal v letih 1910, 1911, 1913 in 1914, ko je objavil Národno blágo vogrskij Sloväncof. Anonimno je leta 1913 izdal 1. zvezek Narodnih pesmi. Za Marijin list je leta 1913 napisal članek »Sv. Ciril i Metod« po knigici, štero je ob 1025. letnici Metodove smrti na svetlo dalo Apostolstvo C. M. Pri vseh omenjenih časopisih je sodeloval anonimno ali s šiframi Š. K., P. ali pa z vzdevkoma Dolenski Marko in Dolinec.

Konferenca Živeti z vodo

MAO, 24. september 2018 ― Multidisciplinarna konferenca v MAO bo odprla vprašanja in razpravo o odnosih med arhitekturo, prostorskim načrtovanjem in vodo, tako v preteklosti kot danes ter poskušala ugotoviti kakšni bi morali biti ti odnosi v prihodnosti. Kako bi se morali spopasti z vprašanjem upravljanja voda in ohranjanja vodnih virov v državi, kjer se zdi, da je vode v preobilju? Dr. Lučka Kajfež Bogataj, Hans Brouwer, dr. Lidija Globevnik, Srečko Šestan, dr. Mitja Bricelj in drugi bodo odprli razpravo o odnosu med arhitekturo, prostorskim načrtovanjem in vodo.

24. september 1136 - ustanovljen samostan v Stični

Kamra.si, 24. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...24. september 1136 - ustanovljen samostan v Stični Cistercijanski samostan Stična, tudi Cistercijanska Opatija Stična ali Stiška cisterca je najstarejši samostan na današnjem slovenskem ozemlju in edini cistercijanski, ki še deluje (drugi je bil samostan Kostanjevica na Krki). V sklopu samostana se nahaja Bazilika Žalostne Matere Božje, ki služi tudi kot župnijska cerkev.
Sedma sezona cikla koncertov komorne glasbe Carpe artem – Absolutno!

Sedma sezona cikla koncertov komorne glasbe Carpe artem – Absolutno!

SIGIC - Novice, 24. september 2018 ― Koncertni cikel Carpe artem nastaja v produkciji Društva za komorno glasbo Amadeus v koprodukciji s SNG Maribor, financirata pa ga Mestna občina Maribor in Ministrstvo za kulturo. Tokrat pod sloganom absolutno! – kar pomeni absolutno predanost poslanstvu izvajanja glasbe, iskanju absolutne popolnosti v interpretacijah komorne glasbe in absolutno nadaljevanje organizatorjeve dejavnosti.
še novic