The Homesick

The Homesick

Radio Študent, 3. november 2018 ― The Homesick so bili lani v Ljubljani dvakrat, enkrat na festivalu Ment, kasneje še v Klubu Gromka. Danes pa bodo v Komuni Kina Šiške zaključili svojo (približno) enomesečno turnejo po Evropi, kjer se jim bodo pridružili še lanskoletni klubski maratonci 7AM.

Kino vrtiček: Pikica, Koko in divji nosorog

Mestni kino Ptuj, 3. november 2018 ― V soboto, 10. novembra, ob 10.00 mravljica Tina iz ptujskega kina spet vabi otroke oziroma družine v Kino vrtiček. Tokrat si bomo ogledali prisrčen danski animirani film Pikica, Koko in divji nosorog. Projekciji pa bo sledila ustvarjalna igralnica Dežela Čokolandija. Vabljeni!

3. novembra 1981 je v Ljubljani umrl Edvard Kocbek, pisatelj, pesnik in politik

Kamra.si, 3. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. novembra 1981 je v Ljubljani umrl  Edvard Kocbek, pisatelj, pesnik in politik. Rodil se je 27. septembra 1904 v Svetem Juriju ob Ščavnici. Kocbek je študiral teologijo, vendar je po dveh letih študij opustil in nadaljeval na romanistiki v Ljubljani. Po študiju v Berlinu in Parizu je služboval kot profesor francoščine v Bjelovarju, Varaždinu in nazadnje v Ljubljani, kjer se je dejavno vključil v slovensko kulturno in politično življenje. Tu je postal eden od ideoloških vodij katoliške kulturne levice ter urednik njene revije Dejanje (1938-1943). Leta 1941 je bil kot predstavnik krščanskih socialistov med ustanovitelji Osvobodilne fronte, kasneje tudi član njenih najvišjih organov. Z ženo Zdravko (roj. Koprivnjak, 1911—1987) sta imela tri otroke, medicinsko sestro Lučko (1938—1973), pesnika Matjaža in grafičnega oblikovalca Jurija (1949—2009).

3. novembra 1908 je v Schweitzerhofu pri Gradcu umrl Ivan Dečko, slovenski pravnik, odvetnik, politik in urednik

Kamra.si, 3. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. novembra 1908 je v Schweitzerhofu pri Gradcu umrl Ivan Dečko, slovenski pravnik, odvetnik, politik in urednik. Rodil se je 9. avgusta 1859 Središču ob Dravi. Po mariborski gimnaziji je nadaljeval študij prava v Gradcu in ga leta 1883 tudi končal. Kot koncipient se je najprej zaposlil v Mariboru, se leta 1885 preselil v Celje, nadaljeval prakso pri Josipu Sernecu, opravil odvetniški izpit in leta 1891 odprl lastno pisarno.Še kot pripravnik se je podal v politiko, bil leta 1890 prvič izvoljen v štajerski deželni zbor in ostal tam tri mandate. Kot prvi slovenski poslanec je v deželnem zboru vložil interpelacijo v slovenskem jeziku, leta 1887 pa v imenu M. Vošnjaka kot prvi na Štajerskem dosegel slovenski vpis v zemljiško knjigo. S sistematičnim političnim delom je veliko prispeval k zmagam Slovencev na občinskih volitvah; leta 1889 Slovenci prvič osvojijo celjski okrajni zastop, kasneje okrajni šolski svet, leta 1899 pa dr. Dečko postane celo namestnik okrajnega načelnika.
Bohemian Rhapsody (2018)

Bohemian Rhapsody (2018)

Deseta umetnost, 3. november 2018 ― Bohemian Rhapsody, biografska pripoved o vzponu legendarne britanske rock skupine Queen in njenega pevca, karizmatičnega Freddieja Mercuryja, je bila v nastajanju več kot osem let in zaznamovana z mnogimi ovirami; v glavni vlogi naj bi sprva nastopil komik Sacha Baron Cohen, vendar je ta zaradi kreativnih nesoglasij z ostalimi člani skupine projekt tudi zapustil, po […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Peppermint (2018)  Park groze  Cannes 2018 - Spike Lee in Lars von Trier napovedala kvalitetnejšo drugo polovico festivala  Good Will Hunting (1997)  Rear Window (1954) Copyright © Deseta umetnost [Bohemian Rhapsody (2018)], All Right Reserved. 2018.
Metafilmska igra Davida Fincherja 

Metafilmska igra Davida Fincherja 

Deseta umetnost, 3. november 2018 ― Težko bi rekli, da je David Fincher režiser, ki bistveno razdvaja kritike; večinoma mu priznavajo vsaj določeno mero tehnične doslednosti in režijske rigoroznosti, oboževalci pa ga zlahka uvrstijo med najprepoznavnejše režiserje, ki so na prelomu tisočletja ustvarjali nekakšen “novi” novi Hollywood. Marsikdo ga označuje celo za novodobnega Kubricka. Vseeno pa precejšnje število kritikov soglaša v preziru do […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Terminal  Lost In Translation (2003)  You're Next (2011)  Sprehod v preteklost: Postapokaliptični Stalker (1979)  Happy Death Day (2017) Copyright © Deseta umetnost [Metafilmska igra Davida Fincherja ], All Right Reserved. 2018.
Dan velikih valov

Dan velikih valov

Odzven, 3. november 2018 ― Četudi se zdi sila težko (za)jahati valove tako silovite in mogočne razpršenosti rock zvokov, ko zaslišite Haiku Garden in njegov ravnokar splavljeni prvenec Where If Not Now, vam postane jasno, da poleg podaljšane deske impresij potrebujete le kitaro, bas in bobne.

Pippo Delbono: Evangelij / Vangelo

Koridor, 3. november 2018 ― Predstava Evangelij je nastala v produkciji Compagnie Pippa Delbona, skupine, ki s svojimi stalnimi člani prečesava svet in širi svojevrsten gledališki jezik, ki spaja umetnost z življenjem. Člani Delbonove skupine so ljudje, ki jih je nenehna negotovost in samota združila v gledališki formi, ki se izmika ustaljenim gledališkim metodam – združuje video projekcije, petje, ples, […] The post Pippo Delbono: Evangelij / Vangelo appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Ptice jezer, njihova vrnitev

Ptice jezer, njihova vrnitev

ARS Filmska glasba, 3. november 2018 ― Naravoslovne dokumentarne filme po navadi poznamo s televizije ali iz velikih produkcijskih hiš, kot sta BBC in National Geographic. Film Ptice jezer, njihova vrnitev slovenskega […] Naravoslovne dokumentarne filme po navadi poznamo s televizije ali iz velikih produkcijskih hiš, kot sta BBC in National Geographic. Film Ptice jezer, njihova vrnitev slovenskega fotografa in filmarja Mateja Vraniča, ki je lani prejel naziv Slovenskega naravoslovnega fotografa, je bil posnet v severovzhodni Sloveniji, ob Šaleških jezerih. Območje, na katerem deluje termoelektrarna, je bilo še pred tremi desetletji zaradi onesnaženosti popolnoma neprimerno za življenje, danes, po sanaciji, pa postaja vedno privlačnejše za številne vrste ptic. Glavne junakinje filma so tako kanja, siva čaplja, lesna sova, vodomec, ribji orel, smrdokavra, mala uharica in kragulj, ki jih spremljamo skozi vse štiri letne čase: pozimi se borijo za obstanek, potem se vračajo z juga, se parijo in gnezdijo, jeseni pa spet selijo in pripravljajo na zimo. Ob pripovedovanju Jureta Longyke (besedilo je napisal Marjan Žiberna) v filmu ptice s Šaleških jezer doživljamo s potrebno količino hudomušnosti, napetosti in človeškosti. Zanimive bodo predvsem za mlajše gledalce in gledalke. Glavni adut filma Mateja Vraniča pa je – to glede na priznanja, ki jih je dosegel, morda niti ni presenetljivo – njegova razkošna vizualna podoba. Idilični bližnji in daljni posnetki narave, še posebno z osupljivo barvno paleto, vsak zase delujejo kot fotografija, hkrati pa navdušuje tudi to, kako od blizu je Vranič posnel živali, ne da bi jih zmotil pri njihovem gibanju in opravilih. Pozornost, ki jo film Ptice jezer, njihova vrnitev posveča zgodovini okoljske problematike ob Šaleških jezerih, ga loči od drugih podobnih filmov. Gotovo gre za pomembno in zanimivo temo, ki si zasluži dodatno pozornost, tako zaradi tamkajšnje potopljene vasi kot zaradi problematičnega ravnanja z naravo, ki je odgovornim ustanovam pogosto še vedno manj

Ali znamo s poezijo živeti tudi v sedanjosti?

Vrabec Anarhist, 3. november 2018 ― Tu namreč tiči vsa problematika letošnjega »literarnega izleta«: v nezmožnosti vrednotenja in nasploh razumevanja pomena sodobne poezije kot dejavnega elementa pri tvorjenju slovenske kulture tukaj in zdaj. The post Ali znamo s poezijo živeti tudi v sedanjosti? appeared first on Vrabec Anarhist.
Jan Kus s svojo zasedbo navdušil v newyorškem klubu Drom

Jan Kus s svojo zasedbo navdušil v newyorškem klubu Drom

Misli, 3. november 2018 ― Slovenski saksofonist Jan Kus je s svojim orkestrom The Slavo Rican Assembly nastopil pred občinstvom v newyorškem klubu Drom v East Villagu. Glasbenikove nastope zaznamuje edinstvena zmes jazz glasbe, sestavljena iz mešanice melodij in ritmov Slovenije in Balkana ter Portorika oziroma Karibov.

Na jubilejni 60. Jazz festival Ljubljana prihaja John Zorn

Misli, 3. november 2018 ― Čeprav je do jubilejne, 60. izdaje Jazz festivala Ljubljana še dobrega pol leta, njegovi organizatorji že napovedujejo dva večera v družbi avantgardnega saksofonista, skladatelja, založnika in producenta Johna Zorna. V sklopu festivala bo Zorn 18. junija predstavil projekt The Hermetic Organ, dan kasneje pa še maraton Bagatelles.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 3. november 2018 ― Pri založbi Beletrina je izšel roman bosanskega romanopisca Dževada Karahasana Seme smrti, pri Mladinski knjigi pa delo afganistanskega pisatelja Khaleda Hosseinija Morska molitev in knjiga malteškega avtorja Edwarda de Bona Paralelno razmišljanje. Založba Zala je izdala slikanico Haddy Njie in Lise Aisato Zazibanka za vse čase.

1957 – Izstrelitev satelita Sputnik 2

Zgodovina na dlani, 3. november 2018 3. novembra leta 1957 je Sovjetska zveza iz kozmodroma v kazahstanskem Bajkonurju izstrelila 508 kilogramov težak umetni satelit Sputnik 2. Ta je v vesolje tudi popeljal psičko Lajko, ki je postala prvo živo bitje, ki je zapustila našo atmosfero in obkrožila Zemljo. Njena junaška usoda se je sicer končala s… Preberi The post 1957 – Izstrelitev satelita Sputnik 2 appeared first on Zgodovina na dlani.
1968 Križna jama – Sedežnica

1968 Križna jama – Sedežnica

Stare slike (Cerknica), 3. november 2018 ― Fotografija je nastala pred Križno jamo. Na zadnji strani je zabeležka, da je nastala leta 1956. Avtor, fotografijo smo dobili od njegove vnukinje, je Franci Bar, znani pionir fotografije našega podzemskega sveta. Franci Bar naj bi bil prisoten tudi na tej fotografiji, do objave tega članka pa nam ni uspelo ugotoviti, katera izmed oseb na […]
še novic