Zgrešene sočasnosti

Zgrešene sočasnosti

LUD Literatura, 12. januar 2019 ― Sočasja so sicer dobrodošel doprinos k razumevanju ustvarjanja Jureta Detele predvsem zaradi videoposnetkov pesnika samega, žal pa se zdi, da njihova kontekstualizacija ni dovolj domišljena.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 12. januar 2019 ― Pri Beletrini so izdali delo Pesem sem, ki sta ga uredila Igor Saksida in Aleš Šteger, pod okriljem Zavoda Strip art pa sta izšla ponatisa del z ilustracijami Mikija Mustra - Za očetom ter Poslednji Mohikanec. Pri Zavodu za okolje in kulturo je izšla kuharica Fižol Andreje Škrabec, pri založbi Zala pa slikanica Kit v nevihti Benjija Daviesa.

1940 – Pokol v Chełm Lubelskem

Zgodovina na dlani, 12. januar 2019 12. januarja leta 1940 je skupina tridesetih pripadnikov enot SS pod poveljstvom oficirja Bielischa izvedla pokol v psihiatrični bolnišnici v Chełm Lubelskem v tedanji okupirani Poljski. Usmrtili so 304 moških, 128 žensk in 18 otrok poljske in judovske nacionalnosti. Pokopali so jih v dveh skupnih grobiščih, izkopanih približno 150 metrov… Preberi The post 1940 – Pokol v Chełm Lubelskem appeared first on Zgodovina na dlani.
1945 Unec – Osnovne živilske nakaznice

1945 Unec – Osnovne živilske nakaznice

Stare slike (Cerknica), 12. januar 2019 ― Na sliki na vrhu je Osnovna živilska nakaznica II za samooskrbo­valca z maščobami in mesom. Julij 1946. Izdala jo je Ljudska vlada Slovenije Ministrstvo za trgovino in preskrbo. Na nakaznici so zapisana naslednja navodila za uporabo: “Brez žiga in brez vpisa podatkov neveljavna. Neprenosljiva! Za nakup živila velja samo pri izbranem stalnem dobavitelju v kraju […]
Na velikem odru ljubljanske Drame naveličani idealist Ivanov

Na velikem odru ljubljanske Drame naveličani idealist Ivanov

Misli, 12. januar 2019 ― Na velikem odru ljubljanske Drame bodo nocoj premierno uprizorili dramo Ivanov enega največjih ruskih pisateljev in utemeljitelja sodobne dramatike Antona Pavloviča Čehova. V ospredju drame v režiji Aleksandra Popovskega so izostreni medčloveški odnosi, slika pa podobo modernega človeka z dilemami, ki jih lahko vsak razume.
Z lutnjo skozi slovenski prevod Junga in pravljic (poročilo z dogodka)

Z lutnjo skozi slovenski prevod Junga in pravljic (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 12. januar 2019 ― V petek, 21. 12. je v Trubarjevi hiši literature potekal literarni večer iz cikla Prevod na oknu, ki je posvečen delu prevajalca in prevodni literaturi. Dogodke v soorganizaciji LUD Literature in Trubarjeve hiše literature povezuje Petra Koršič, ki z gosti iz prevajalskega sveta opominja na pogosto prezrto vrednost in težo odgovornosti, ki ju nosi prevajalski poklic. Tokrat je izbor prevodov pripravila prevajalka iz nemškega jezika Alenka Novak, ki ima za sabo 35 knjižnih prevodov in številne revijalne objave. Prevajalka je večer strukturirala v tri sklope, ki jih je med seboj z renesančno lutnjo povezal filozof in lutnjar Boris Šinigoj.
In memoriam Tinca Stegovec

In memoriam Tinca Stegovec

ARS Likovni odmevi, 12. januar 2019 ― 1927 - 2019 »Morda ima grafika status revne sorodnice slikarstva, vendar je to likovna tehnika, v kateri sem se lahko najbolje izrazila in izpovedala«, je pogosto dejala grafičarka in slikarka Tinca Stegovec, ki je umrla v začetku prejšnjega tedna v 92 letu starosti. Tinca Stegovec sodi med najpomembnejše slovenske grafičarke, hkrati pa kot nekonformistična umetnica, ki je poudarjala, da ne sprejema relativizma vrednot, tudi med najbolj zapostavljene, saj se je šele pred osmimi leti prvič celoviteje predstavila na razstavi v Mednarodnem grafičnem likovnem centru. Rojena Belokranjka je večino življenja preživela v Ljubljani, kjer je končala specialko za grafiko in se študijsko izpopolnjevala tudi v tujini. Ob pedagoškem delu je ustvarila obsežen grafični opus, v katerem je dosegla svoj ustvarjalni vrh s tehnično odličnostjo, natančno risbo, strogo koncipiranimi kompozicijskimi načeli in svojevrstno poetičnostjo uporabe čistih barv svetlih tonov. Njena dela, ki jim je za merilo vedno postavljala klasično umetnost, so osebne izpovedi, v večini podobe izsekov iz vsakdanjega življenja in življenjskih situacij, izrazito figuralna umetnica je bila pretanjena opazovalka sveta okrog sebe in medčloveških odnosov. Ukvarjala se je tudi s slikarstvom, v katerem prevladujeta pokrajina in portret. O svojem življenju je napisala tudi knjigo Bilo je takole in jo podnaslovila Romanje za lepoto. Tinca Stegovec je prejela več nagrad, med njimi tudi Jakopičevo za življenjsko delo leta 2016 in takrat je, kot vztrajna samohodka v vseh pogledih, dejala, da je umetniško ustvarjanje poklic, ki potrebuje svobodo, pa tudi dovolj samote. Pogovor v oddaji je nastal ob njeni retrospektivni razstavi leta 2011.

12. januarja 1887 je v Gorici umrl Fran Erjavec, naravoslovec in pisatelj

Kamra.si, 12. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...12. januarja 1887 je v Gorici umrl Fran Erjavec, naravoslovec in pisatelj. Rodil se je 4. septembra 1834 v Ljubljani. Rojen je bil v Ljubljani 4. septembra 1834 materi Elizabeti Bezlaj, Ljubljančanki, in očetu Mihaelu, doma z Dolenjske. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Ljubljani in zgodaj pokazal zanimanje za prirodopisje. Pomembno sta nanj vplivala profesor Ferdinand Schmidt in Karl Dežman, kustos ljubljanskega muzeja. V dijaških letih so s sošolci izdajali na roko napisan literarni list Vaje.
V novo leto z novo glasbo!

V novo leto z novo glasbo!

SIGIC - Novice, 12. januar 2019 ― Slovenska filharmonija zaganja nov festival sodobne glasbe pod umetniškim vodstvo Klemna Hvale. Prva edicija festivala V novo leto z novo glasbo se je začela 10. in 11. januarja z izvedbo prenovljene skladbe Alavò Vita Žuraja.
še novic