Ladyworld (2019)

Ladyworld (2019)

Deseta umetnost, 2. september 2019 ― Svet prizadane neimenovana ekološka katastrofa, zaznamovana s serijo močnih potresov. Sredi tega v filmih že večkrat videnega scenarija se znajde skupina osmih najstnic, ki so prejšnji večer praznovale rojstni dan ene od njih. Vendar ob nastopu jutra časa za veselje ni na pretek; najprej se jim izpraznijo mobilni telefoni, potem začne naglo primanjkovati hrane in […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] - Poltergeist (1982)  Upgrade (2018)  Schindler’s List (1993)  TOP 50 romantičnih filmov - III. del  Isle of Dogs (2018) Copyright © Deseta umetnost [Ladyworld (2019)], All Right Reserved. 2019.

Dvanajsta ptica

TV Kočevje, 2. september 2019 ― Osrednji motiv, ki povezuje obe inštalaciji, je ptič žerjav, po japonskem verovanju sveta žival, ki prenaša simboliko zdravja, miru in sreče. 
O Ugandi

O Ugandi

Radio Študent, 2. september 2019 ― Uganda je napaka, tako dobesedno, tiskarska napaka - ko so Britanci konec 19. stoletja prvič prišli v stik s kraljestvom Bugando, lociranim na severni obali Viktorijinega jezera ob izviru Nila, je njihov prevajalec težko izgovarjal črko B in v kartoteko so ozemlje Bugande zabeležili kot Uganda.

NEUČAKANA  JABLANA v libojski knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 2. september 2019 ― Slikanico o neučakani jablani sta spisali in ilustrirali Pia in Lea iz družine Lobenwein. Ptuj je njihovo domače mesto. Pia je deklica, ki ima eno redkih bolezni. Svoje počutje je preslikala v mlado jablano, ki se tako močno zaveda sebe, da ne spusti nikogar blizu, ker se boji za svoje brstiče. No, potem pa se zgodi, da ostane na jesen brez enega samega sadeža. Kislo se drži. Ptiček, čebela, metulj in pikapolonica ji kasneje povedo, zakaj tako. Ko se odpre in postane družabna, naenkrat dozorijo tri jabolka v njeni krošnji. Iz ...

Ob koncu Ljubljana festivala Svetlana Zakharova in Zubin Mehta

Misli, 2. september 2019 ― V sklopu iztekajočega se Ljubljana festivala bo v torek nastopila primabalerina Svetlana Zakharova. V družbi plesnih kolegov bo pripravila baletni večer, ki bo ponudil tako klasične kot sodobne baletne koreografije. Zaključek 67. festivala bo v četrtek zaznamovala poslovilna turneja indijskega dirigenta Zubina Mehte.
Slikarka Kiki Klimt eksperimentira s svetlobo

Slikarka Kiki Klimt eksperimentira s svetlobo

Notranjsko primorske novice » Kultura, 2. september 2019 ― Ilirska Bistrica – V Pavlovčevi galeriji so v petek odprli razstavo akademske slikarke Kiki Klimt iz Ljubljane. Naslov razstave je V iskanju svetlobe, obiskovalci pa si lahko do 25. septembra ogledajo 17 vrhunskih umetniških del, portretov ljudi in cvetov, ki predstavljajo mistično potovanje iz zunanje podobe v notranjo veličastno lepoto in vrnitev k renesančni kvaliteti slikarstva. Razstava, Kiki Klimt, Pavlovčeva galerija, Ilirska Bistrica, 30. avgust 2019 Foto: Petar Nikolić Kiki Klimt, ki nadaljuje tradicijo starih mojstrov – osvetljevanje realnosti, se je raziskovalno poglobila v tehniko slikanja s svetlobo in jo v zadnjih sedmih letih še izpopolnila in nadgradila. Pravi, da so ji dela in zapisi Leonarda da Vincija odpirali vrata v nove svetove in pripovedovali zgodbe izza njih. Slikarka o sebi pravi, da ni klasična umetnica, ki bi delala le eno stvar in pazila na svojo kariero, ampak gre tja, kamor jo vodi srce in zanese radovednost. Od leta 1996, ko se je profesionalno podala na umetniško pot, je delovala na nešteto področjih, saj njena osnovna želja nista bila uspeh in kariera. Umetnost je bila vedno igrišče, na katerem spoznava bistvo. Avtorica razstave se je leta 1992 vpisala na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in leto pozneje prejela Zoisovo štipendijo za nadarjene. Iz slikarstva je diplomirala leta 1997. Istega leta se je vpisala na podiplomski študij kiparstva (ALUO) in zanj prejela štipendijo ministrstva za kulturo. Magistrirala je leta 2000, ko je prejela tudi status samostojne ustvarjalke na področju kulture. Iz ilustracije in vizualne komunikacije je doktorirala leta 2009, ministrstvo za kulturo pa ji je v tistem letu dodelilo tudi štipendijo in atelje v Berlinu. Leto pozneje je pridobila naziv docent za področje ilustracije. Kar nekaj let je predavala na visoki šoli za risanje in slikanje, ter na oddelku za vizualne komunikacije fakultete za dizanj, predavala pa je tudi na univerzah v tujini,  v Istanbulu
Beneški filmski festival, Zgodbe iz kostanjevih gozdov, Bolečina in slava, Koža

Beneški filmski festival, Zgodbe iz kostanjevih gozdov, Bolečina in slava, Koža

ARS Gremo v kino, 2. september 2019 ― Vrhunci Beneškega filmskega festivala, pogovor z režiserjem filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorjem Božičem, oceni filmov Bolečina in slava Pedra Almodovarja in Koža Guya Nattiva. V oddaji bomo poročali o vrhuncih letošnjega Beneškega filmskega festivala, gost v oddaji bo Gregor Božič, režiser igranega celovečernega filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov, ki bo doživel svetovno premiero na filmskem festivalu v Torontu, poleg tega bomo ocenili avtobiografski film Pedra Almodovarja Bolečina in slava in biografsko dramo Koža scenarista in režiserja Guya Nattiva.

Some Place Studio: Pisarne SML

OUTSIDER, 2. september 2019 ― Some Place Studio je arhitekturni biro s pisarnami na Dunaju in v New Yorku, katerega začetnika sta slovensko-avstrijski duo Bika Rebek in Daniel Prost. Med njunimi zadnjimi realiziranimi projekti je objekt pisarn inženirskega podjetja SML na severu Avstrije v mestu Redlham. Novi objekt je neposredno povezan s produkcijskim delom podjetja in ima razgiban volumen. Nad… The post Some Place Studio: Pisarne SML appeared first on OUTSIDER.

Večer DSR – Režiserji v dialogu: Posledice

Društvo slovenskih režiserjev, 2. september 2019 ― Spoštovane ljubiteljice, spoštovani ljubitelji filmske umetnosti, pozdravljeni v novi sezoni! Večere Društva slovenskih režisejev začenjamo  s ciklom Režiserji v dialogu, kjer bomo gostili del ustvarjalne ekipe filma, ki je pošteno razburkal slovensko filmsko krajino. V četrtek, 5. septembra, vas ob 21.00 vabimo v Slovensko kinoteko na pogovor z ustvarjalci filma POSLEDICE.  Sodelovali bodo: DARKO ŠTANTE, scenarist […]
Simfonija pod zvezdami koprskega pristanišča

Simfonija pod zvezdami koprskega pristanišča

SIGIC - Novice, 2. september 2019 ― Potniški terminal Luke Koper bo 14. septembra gostil edinstven umetniški dogodek Simfonija Kopra. Prireditev bo prava poslastica za oči, saj bo Orkester Slovenske filharmonije na domiselno osvetljeni scenografiji koprskega pristanišča, občinstvo popeljal v glasbeni svet skladateljev Alda Kumarja, Magnusa Lindberga in Mauricea Ravela.

V Melbournu vrata odprla galerija, namenjena sodobnim umetnicam

Misli, 2. september 2019 ― V Melbournu je vrata odprla Galerija Finkelstein, po pisanju spletnega portala Art Daily edina avstralska galerija, namenjena predstavljanju sodobnih umetnic. Ustanoviteljica galerije, zbirateljica in odvetnica Lisa Fehily, je izbrala skupino po njenem prepričanju najbolj vznemirljivih avstralskih in mednarodnih umetnic.
Sarival Sosič: Jaz sam / Anna Świrszczyńska: Baba sem

Sarival Sosič: Jaz sam / Anna Świrszczyńska: Baba sem

ARS S knjižnega trga, 2. september 2019 ― Joanna Bator: Temno, skoraj noč / Yuval Noah Harari: 21 nasvetov za 21. stoletje V oddaji S knjižnega trga se bomo poglobili v roman Sarivala Sosiča Jaz sam, pesniško zbirko Anne Świrszczyńske Baba sem, roman Joanne Bator Temno, skoraj noč in knjigo Yuvala Noaha Hararija 21 nasvetov za 21. stoletje. Recenzije so napisali Lea Flis, Diana Pungeršič, Klemen Kordež in Martin Lipovšek.
Nova monografija Slovensko gledališče v Trstu avtorice Bogomile Kravos

Nova monografija Slovensko gledališče v Trstu avtorice Bogomile Kravos

SLOGI, 2. september 2019 ― Slovensko gledališče v Trstu. Od prvih nastopov do današnjih dni. 1848–2018 avtorice Bogomile Kravos izdano v sozaložništvu Slovenske matice in Slovenskega gledališkega inštituta   Monografija Slovensko gledališče v Trstu. Od prvih nastopov do današnjih dni. 1848–2018 je celovit prikaz gledališke zgodovine in razvoja institucionalnega gledališča v Trstu ter najbolj celovit pregled gledališke dejavnosti Slovencev v […] The post Nova monografija Slovensko gledališče v Trstu avtorice Bogomile Kravos appeared first on SLOGI.
Avgustovske novosti za mlade bralce

Avgustovske novosti za mlade bralce

ARS Svet kulture, 2. september 2019 ― Pregledali bomo knjižne naslove, namenjene otrokom in mladini, ter povzeli dogajanje na Beneškem filmskem festivalu Na prvi šolski dan bomo prelistali novosti, ki jih je na knjižne police otroške in mladinske literature prinesel zadnji počitniški mesec avgust: med drugim pesniško zbirko za mlade bralce Ljubezni to pesem Miroslava Košute ter slikanico Andreja Rozmana Roze in Zvonka Čoha O začaranem žabcu. Oglasili se bomo tudi s poudarki minulega konca tedna na mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah. Vabljeni in vabljene k poslušanju!

SLOFEST

Kinoatelje, 2. september 2019 ― Petek, 13. septembra, Hiša filma, Gorica Od petka, 20. septembra, do nedelje, 22. septembra, v Trstu
IvAnKe – Outsukisama | performens/ predstava

IvAnKe – Outsukisama | performens/ predstava

Cirkulacija 2, 2. september 2019 ― V četrtek, 5. septembra 2019 ob 21.00 v Cirkulaciji 2 | Tobačna Ljubljana Performans Otsukisama je poklon najbolj specifičnemu organu na ženskem telesu, ekspresivna igra svetlobnih in zvočnih učinkov, telesnih premikov in obraznih grimas, manifestacija strašljivega, čudnega, ugodja in praznovanja. Je poklon genitalijam in njihovim izločkom, njihovi povezanosti s cikli in procesi, poklon ženskemu in telesnemu v različnih življenjskih obdobjih. Govori o tistem, kar se neredko smatra kot neprijetno...
Gordijski vozel prenove pouka slovenščine v osnovni šoli

Gordijski vozel prenove pouka slovenščine v osnovni šoli

ARS Jezikovni pogovori, 2. september 2019 ― Z novim šolskim letom je začel veljati posodobljeni učni načrt za predmet slovenščina v osnovni šoli Z novim šolskim letom je začel veljati posodobljeni učni načrt za predmet slovenščina v osnovni šoli. Spremembe so  na Zavodu za šolstvu z javno razpravo napovedali pred štirimi leti, zato so bila pričakovanja učiteljev velika. Gostje so: dr. Milena Kerndl z Zavoda za šolstvo RS, mag. Katja Arzenšek Konjajeva, ravnateljica OŠ Vide Pregarc Ljubljana in predstavnica združenja ravnateljev, Mojca Cestnik, učiteljica slovenščine na OŠ Polzela, in prof. dr. Marko Stabej, predstojnik Oddelka za slovenistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Predstava Od kapljice do oceana prejela glavno nagrado na Festivalu ekološkega gledališča v Srbiji

SiGledal Novice, 2. september 2019 ― V Bački Palanki je potekal 25. Festival ekološkega gledališča za otroke in mlade. Festival, katerega moto je bil “S srcem, štapom in kanapom!” (S srcem in iznajdljivostjo naprej!), je pritegnil množico veselih in radovednih otroških obrazov, saj ima izredno pomembno poslanstvo, da vsako leto v majhen kraj, v katerem ni gledališča, galerij ali drugega kulturnega programa, pripelje program umetniških delavnic in predstav za otroke in mlade.

2001 – Umre Christiaan Barnard

Zgodovina na dlani, 2. september 2019 2. septembra 2001 je umrl južnoafriški zdravnik in kirurg Christiaan Neethling Barnard, ki je kot prvi na svetu presadil človeško srce. Umrl je pri 78 letih med potovanjem po Cipru zaradi zastoja dihanja. Barnard se je rodil 8. novembra 1922 v mestu Beufort West, oddaljenem približno 450 km od Cape… Preberi The post 2001 – Umre Christiaan Barnard appeared first on Zgodovina na dlani.
Begunje 1968/69 – 2. b razred

Begunje 1968/69 – 2. b razred

Stare slike (Cerknica), 2. september 2019 ― Razredničarka Zdenka Rovan je v Begunjah poučevala 2. b razred v šolskem letu 1968/69. V razredu je bilo 22 učencev, med dekleti in fanti je bila moč enakomerno razdeljena. Številčno namreč, drugače pa lahko le ugibamo. Po otroško navihani so bili vedno bolj fantje. Tudi na tej sliki vidimo učenca v tretji, najvišji vrsti, kako […]

Pričenjamo s predprodajo vstopnic

Borštnikovo srečanje, 2. september 2019 ― Nakup vstopnic Predprodaja od 2. septembra do 30. septembra 2019. Redna prodaja od 1. do 27. oktobra 2019. Popusti in ugodnosti Za nakup vstopnic veljajo splošni pogoji SNG Maribor, objavljeni na www.sng-mb.si/blagajna.  Abonentom SNG Maribor in upokojencem ponujamo nakup vstopnic po predprodajni ceni vse do začetka predstave. Za dijake in študente je cena vstopnice 12 EUR za tekmovalne predstave in 8 EUR za predstave iz spremljevalnega programa ob predložitvi študentske ali dijaške izkaznice. Petnajst minut pred pričetkom predstave omogočamo nakup vstopnice "zadnja minuta": za tekmovalne predstave je cena vstopnice 10 EUR, spremljevalne pa 8 EUR. Ta popust ne velja pri nakupu vstopnic za predstave iz programskega sklopa Študentsko gledališče in za koncerte. Popust za nakup vstopnic lahko uveljavite samo pri blagajni SNG Maribor ob predložitvi ustreznih dokazil.    Več o nakupu vstopnic, abonmajih in drugih ugodnostih, na tej povezavi!  
Stripburger v Berlinu

Stripburger v Berlinu

Misli, 2. september 2019 ― Založba Stripburger bo v petek, 6. septembra, v galeriji Neurotitan gostovala z razstavo Stripburger in Print, posvečeno več kot četrt stoletja neprestane stripovske produkcije, založništva ter delovanja na domači in mednarodni stripovski sceni.

Preberi me poleti – Vilenica 2019

Trubarjeva hiša literature, 2. september 2019 ― Nagradna igra Preberi me poleti poteka v okviru 34. Mednarodnega literarnega festivala Vilenica v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana. Mednarodni literarni festival Vilenica, v organizaciji Društva slovenskih pisateljev in Kulturnega društva Vilenica iz Sežane, je najuglednejši in najstarejši literarni festival na Slovenskem. Vsako leto predstavljala najboljše avtorje in literaturo z območja srednje Evrope pa tudi iz drugih delov Evrope in sveta. Namen festivala je popularizacija kakovostne literature in njenih avtorjev, žive, govorjene literature in seveda – branja. Nagradna igra Preberi me poleti se začne 21. junija 2019, na prvi poletni dan, s sporočilom za javnost in odprtjem kotička za Vilenico v sodelujočih knjižnicah (Knjižnica Otona Župančiča, Knjižnica Prežihov Voranc, Knjižnica Bežigrad, Slovanska knjižnica, Knjižnica Jožeta Mazovca, Knjižnica Šiška) ter v Trubarjevi hiši literature. Bralcem je na voljo priporočilni seznam knjig, ki so predmet nagradnega natečaja; gre za slovenske prevode tujih gostov letošnjega, 34. festivala Vilenica (navedeni so na plakatu, ki je obešen v vileniškem kotičku), ter celotne opuse slovenskih avtorjev na letošnji Vilenici: to so Esad Babačić, Jasmin B. Frelih, Nataša Kramberger in Ace Mermolja. Ob plakatu so glasovalna skrinjica in glasovnice. Vsak bralec lahko za svojo najljubšo prebrano knjigo s seznama glasuje le enkrat, le z eno glasovnico. Zaželeno je, da svojo odločitev na kratko tudi pojasni, ni pa nujno. Prav tako naj zapiše svoje kontaktne podatke, da ga – če bo izžreban – organizatorji lahko obvestijo in se z njim dogovorijo o prevzemu nagrade: to bodo knjige tujih in slovenskih avtorjev 34. Vilenice, ki jih podarjajo slovenske založbe. Glasovanje je možno do 22. septembra 2019 (zadnji poletni dan). Takrat bodo organizatorji nagradne igre zbrali vse glasovnice in preverili, ali so ustrezno izpolnjene. Javno žrebanje nagrajencev bo 26. septembra ob 18. uri v Trubarjevi hiši literature, na priredit
še novic