Po Islandiji z Urško Trotovšek

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 23. marec 2023 ― V četrtek, 23. marca 2023, smo se v Občinski knjižnici Prebold s sliko in besedo podali v evropsko otoško državo Islandijo, ki nam jo je skozi doživeto pripovedovanje predstavila popotnica Urška Trotovšek. Dežela kontrastov, tisočerih odtenkov zelene in zanimivih barvnih kulis jo je prevzela prav s svojimi nasprotji, ki se ves čas prepletajo. Ogenj in led, vroče in hladno … Temu sledi tudi vreme. Na trenutke 15 stopinj, že čez nekaj trenutkov se temperatura spusti pod ničlo. Osupljiva pokrajina s hrumečimi slapovi, vulkanskimi pojavi, prijaznimi domačini in prelepimi ribiškimi vasicami. Vse ...

PRISLUHNIMO PRAVLJICI

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 23. marec 2023 ― Marec je mesec, ko mamice praznujejo kar dvakrat. Njihov praznik je dan žena, ko rožico in poljubček podarimo tudi babicam, tetam, sestram in prijateljicam. Materinski dan je dan, ko naše mame začutijo hvaležnost za vse, kar postorijo za nas vsak dan v letu. Takrat jim tudi povemo, kako zelo jih imamo radi. Med pravljično urico so otroci prisluhnili duhoviti pravljici Mama je ena sama in v majhno zahvalo so zamamice izdelali voščilnico. Renata Novak
V mestu se te dni odvija 26. Pripovedovalski festival

V mestu se te dni odvija 26. Pripovedovalski festival

SEM, 23. marec 2023 ― Danes gostuje z dogodkom Konjske tudi v SEM. Dogodek je že razprodan, vabimo pa, da se do sobote, ko se festival zaključi, udeležite še kakšnega izmed imenitnih festivalskih dogodkov! Študentke in študentje podiplomskih študijev Oblike govora in Dramska igra na AGRFT so v sodelovanju s SEM pripravili eksperimentalno-pripovedovalski večer, izhajajoč tako iz mitološkega kot iz osebnega in literarnega gradiva. Pojem pripovedi razumejo široko in vsak po svoje, skupna jim je zgolj izhodiščna tema konja, ki so jo raziskovali na podlagi razstave Sveti konji - nebesni jezdeci. Pripovedovanje bo potekalo na razstavi Sveti konji - nebesni jezdeci, v pritličju SEM.

Marija Jakopin: Zakaj sekamo drevesa?

OUTSIDER, 23. marec 2023 ― Oni dan sem bila gostja v zabavni televizijski oddaji, kjer smo poskušali razvozlati par gozdarskih vprašanj. Ker je tempo oddaje zelo hiter, je bilo treba odgovore stresti iz rokava. Da se bom nekje zapletla, je bilo očitno. In res. Sredi pogovora je voditelj povzel: Torej je treba vsak gozd sekati? Vprašanje se je najbrž nanašalo […]
Čestitke s stisnjenim cvetjem

Čestitke s stisnjenim cvetjem

Sodobnost, 23. marec 2023 ― En lep ustvarjalni pozdrav! V marčevskih škatlah ste otroci, stari od 6 do 9 let in družine z otroki v tej starostni skupini prejeli tudi predlogo za čestitko in stisnjeno cvetje. Spodaj si lahko ogledate nekaj primerov postavitve cvetja, vendar pozor, svetujemo previdnost pri nanašanju lepila in rokovanju s suhim cvetjem, saj je to zelo … Čestitke s stisnjenim cvetjem Preberi več » The post Čestitke s stisnjenim cvetjem appeared first on .

Iniciativa za RAZVOJ domače CIRKUŠKE SCENE!

Ana Monro, 23. marec 2023 ― Konec junija in v začetku julija bo v Ljubljani, na travniku pred starim delom Cukrarne, (go)st(ov)al cirkuški šotor! V njem se bo odvil raznolik umetniški in izobraževalni program, ki ga bomo ”prispevali” Mismo Nismo, Cirkokrog, Zavod Bufeto (festival Klovnbuf) in Gledališče Ane Monro (festival Ana Desetnica) – osrednje slovenske cirkuške in ulično-gledališke organizacije, ki smo ... The post Iniciativa za RAZVOJ domače CIRKUŠKE SCENE! appeared first on Ana Monro.
Ekipa rdečega šefa

Ekipa rdečega šefa

Radio Študent, 23. marec 2023 ― Drage poslušalke, dragi poslušalci, tokratni Objekt meseca posvečamo knjigi avstralske zgodovinarke Sheile Fitzpatrick z naslovom V Stalinovi ekipi: Leta nevarnega življenja v sovjetski politiki. Študijo je v slovenščino prevedel Marko Kržan, izšla pa je pri založbi Sophia.
Nova razstava v dvorani SLOGI

Nova razstava v dvorani SLOGI

SLOGI, 23. marec 2023 ― ETBIN KRISTAN (1867 – 1953)   Z razstavo ob sedemdesetletnici dramatikove smrti želimo opozorili na njegov obsežen literarni opus, ki ga deloma predstavljamo tudi na naši spletni strani (Digitalna knjižnica slovenskih dramskih besedil). Pisatelj, časnikar in politik Etbin Kristan je bil močno povezan s slovenskim gledališčem. Bil je prevajalec dramskih besedil, gledališki kritik, igralec in […] The post Nova razstava v dvorani SLOGI appeared first on SLOGI.

Samia: Honey

Koridor, 23. marec 2023 ― Igriva, boleča in obremenjena s trnki, ki se izvlečejo na površje, je Samia ustvarila svetel in vabljiv izdelek, ki briljantno ujame čustvene utrinke življenja. The post Samia: Honey appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Luna J. Šribar za STA: Še vedno živimo v času, ko bi ženska lažje uspela, če bi pisala pod moškim psevdonimom

Luna J. Šribar za STA: Še vedno živimo v času, ko bi ženska lažje uspela, če bi pisala pod moškim psevdonimom

Misli, 23. marec 2023 ― Pisateljica Luna J. Šribar, po izobrazbi antropologinja, po duši pa aktivistka oz. borka za vse marginalizirane skupine, je slabe pol leta na čelu ženskega odbora Slovenskega centra Pen Mira. V pogovoru za STA je razkrila svoje videnje na področju ženske neenakopravnosti, za katero, kot pravi, "smo soodgovorni vsi skupaj", in vizijo Mire.
Gregor Podlogar: Atlas

Gregor Podlogar: Atlas

MMC Knjige, 23. marec 2023 ― Izredno uspela pesniška zbirka Gregorja Podlogarja s pomenljivim naslovom Atlas nosi vso težo in lepoto obstoja, pa tudi raznovrstne kritike različnih vidikov. A poezija ostaja pri vsem tem zadržana. Tudi ko ubeseduje krutost ali lepoto vsakdanjosti.
Na programu Ars premiera radijske igre po Mazzinijevi drami Pot domov

Na programu Ars premiera radijske igre po Mazzinijevi drami Pot domov

Misli, 23. marec 2023 ― Na programu Ars bo zvečer premiera radijske igre, ki je nastala po dramskem besedilu Pot domov Mihe Mazzinija v režiji Špele Kravogel in v radijski priredbi dramaturginje Ane Lorger. Protagonist je starejši dementni gospod Alois v interpretaciji Borisa Cavazze, ki se zatakne na letališču in ve le, da si želi v Slovenijo, na obisk k hčerki.

Domača knjižnica: Aljoša Harlamov

Airbeletrina, 23. marec 2023 ― Da ima Aljoša Harlamov polno stanovanje knjig, se mi je zdelo popolnoma logično glede na delo, ki ga opravlja. Po tem, ko je skoraj deset let delal v glavnem kot literarni kritik, je zdaj že šest let urednik Cankarjeve založbe. Ob zadnji selitvi v Ljubljano se je sicer moral ločiti od kar polovice svojih knjig, vendar pa je njegova zbirka še vedno izjemno bogata. Predvsem tudi zato, ker se stalno polni. Tako s knjigami, ki jih bere profesionalno, s knjigami, ki jih na založbi izdajo pod njegovim budnim očesom, pa tudi s knjigami, ki jih bere zase. Pravi sicer, da je v zadnjem času takšnega branja bolj malo, kar pa ne čudi, saj mora brati službeno, skupaj z Mitom Gegičem in Igorjem Harbom ustvarja znameniti podkast O.B.O.D., pogleda ogromno novih serij in filmov, pa navsezadnje živi še bogato kulturno življenje in občasno tudi kdaj zaspi. Malce heca – pa vseeno pravi, da res ne spi veliko. Bogata zbirka stripov  In kaj zase bere doktorant slovenskega modernističnega romana? V tistem redkem času, ko bere izključno zase, zadnje čase bere žanr. Pa še to velikokrat zato, ker potrebuje gradivo za podkast. Zadnja knjiga, ki jo je prebral res zase, je drugi del Veščeca. »Največkrat berem kar med malico ali pa ko koga čakam.« Žanr rad bere tudi zato, ker ga Cankarjeva založba večinoma ne izdaja, in je tako res korak stran od svoje službe, ki jo sicer obožuje ali kot pove sam »delam s knjigo, živim s knjigo.« Pravi, da pred spanjem rad bere tudi poezijo. Trenutno je na njegovi nočni omarici zbirka Pod oknom čebljajo leni jastogi Mihe Mauriča. Dolgo časa je skrival, da je tudi navdušenec nad poezijo, morda je razlog za to tudi ta, da jo bere izredno počasi. Sicer pa je Aljoša navdušen nad stripi, ki jih bere že od otroštva. »Imam več tisoč stripov. Kot otrok sem odraščal z Mikijem Mustrom in Miki Miško, vse od leta 1991 naprej pa kupujem Bonellijeve junake (Zagor, Dylan Dog in Tex Willer), ki so ravno takrat začeli na novo izhajati v hrvaščini. Včasih sem lahko reke
Marko Košnik - Bellum Contra Solem (1991) Dokumentarni video/ Performans

Marko Košnik - Bellum Contra Solem (1991) Dokumentarni video/ Performans

DIVA nove pridobitve, 23. marec 2023 ― Video je nastal na osnovi večmedijskega projekta Bellum contra solem Asociacije Fusnet. Prikazuje večmesečne priprave številnih sodelavcev in sam potek projekta v novogoriškem blokovskem naselju na dan enakonočja leta 1991. Asociacija Fusnet je bila združba dvajsetih neodvisnih ustvarjalcev, ki so se zbrali za realizacijo "urbanega" performansa Bellum contra solem, izvedenega na poletni solsticij, tik pred razglasitvijo slovenske neodvisnosti, na prostem, v naselju "Kitajski zid"...
še novic