Dva generala, štirje spomeniki

Dva generala, štirje spomeniki

Zgodovina na dlani, 29. marec ― Ljubljana je prve spomenike vojskovodjam dobila v 19. stoletju. V tem mestu pa sta imela dva generala celo dva lastna spomenika. Prvi od teh je bil znameniti avstrijski feldmaršal, češkega rodu, Josef grof Radetzky, tudi častni meščan Ljubljane. Radetzky marš Manj znano je, da mu je Johann Strauss starejši posvetil znamenito koračnico Radetzky marš, ki... Nadaljuj z branjem The post Dva generala, štirje spomeniki appeared first on Zgodovina na dlani.
Premiera dokumentarnega filma Nekoč v Posočju, 20.4.2024 ob 19h

Premiera dokumentarnega filma Nekoč v Posočju, 20.4.2024 ob 19h

Društvo Slovenski staroverci, 29. marec ― sob., 20. apr. 2024, 19:00 – 21:00, Filmsko gledališče Idrija, Trg Sv. Ahacija 5, 5280 Idrija Nekoč v Posočju (dokumentarec) Premiera novega filma Prešernove nagrajenke Eme Kugler o staroverstvu Film temelji na ljudskem izročilu o starovercih, ki ga je Pavel Medvešček zbiral v Posočju in njegovi okolici. Prenašalci ustnega izročila so bili “strici”, kot so […]
Kusturica namerava naslednji film snemati v Sočiju

Kusturica namerava naslednji film snemati v Sočiju

Misli, 29. marec ― Srbski filmski režiser, scenarist in glasbenik Emir Kusturica je v pogovoru za rusko tiskovno agencijo TASS napovedal, da bo svoj naslednji film snemal v ruskem Sočiju. Načrtuje tudi, da bi svoje prihodnje filme snemal še v ruskem Kazanu, Sankt Peterburgu in Sibiriji.

Razpisne priložnosti (marec 2024)

Asociacija, 29. marec ― Za vas vsak mesec zberemo nekaj razpisnih priložnosti s področja kulture za samozaposlene v kulturi ter druge delavce in delavke na tem področju. Na spodnjem seznamu si lahko ogledate vrsto domačih in tujih priložnosti za razvoj na posamičnih področjih kulture. Domači razpisi Ministrstvo za kulturo je objavilo javni razpis za dodelitev delovnih štipendij, ki jih … Preberi več o Razpisne priložnosti (marec 2024)

Javni razpis za dodelitev delovnih štipendij

Ministrstvo za kulturo, 29. marec ― Ministrstvo za kulturo je objavilo prenovljen in razširjen razpis za Delovne štipendije za samozaposlene v kulturi, s katerim samozaposlenim v kulturi namenja več kot pol milijona evrov. Razpisanih je skupno 70 štipendij na šestih različnih umetniških področjih (glasba, vizualne, uprizoritvene in intermedijske umetnosti, knjiga, film ter avdiovizualna kultura).
Oppenheimer naposled le v japonskih kinematografih

Oppenheimer naposled le v japonskih kinematografih

Misli, 29. marec ― Z več oskarji nagrajeni film Oppenheimer o očetu atomske bombe so naposled le začeli predvajati tudi v japonskih kinematografih. Na Japonskem, kjer je tematika atomske bombe zelo občutljiva in čustvena, so ga začeli predvajati prav danes, poročajo tuje tiskovne agencije.
Kralj Artur in psi v filmih

Kralj Artur in psi v filmih

MMC Film, 29. marec ― V kinu je svojo pot začel film Kraljevski Artur. Naslov bo marsikoga najbrž hudomušno zavedel: ne gre za še eno različico angleške legende o kralju Arturju, temveč za film o psu z imenom Artur.
Za smeh bi dali srce

Za smeh bi dali srce

Odzven, 29. marec ― Od Viž preko Burnsa in Keltike smo pristali pri Setvi. In tudi žetev bo obilna. Če so na Vižah peli o zrelem žitu, je postalo hitro jasno, kako naprej. Od začetka, z avtorsko udarnostjo in spoštovanjem zgodovine literature in glasbe.
Praksa: Arhein

Praksa: Arhein

OUTSIDER, 29. marec ― Pri predstavitvah nove arhitekture velikokrat vidimo predstavitve sosesk, šol ali velikih hiš z bazeni, a tako veliki in dragi projekti so pri vsakdanjem delu arhitektov pravzaprav zelo majhen procent izvedb v Sloveniji. Velika večina birojev, tudi zelo dobrih, se dnevno napreza in trudi pri manjših, včasih neznatnih projektih. Gre za manjše prenove, gradnjo enodružinske hiše, […]
Klara Sax: Punk me to the end of love

Klara Sax: Punk me to the end of love

Hiša kulture v Pivki, 29. marec ― osebna razstava Klara Sax: Punk me to the end of love5. – 26. 4. 2024 otvoritev 5. 4. ob 19. uri kustosinja Mojca Grmek Skrivnostna umetnica Klara Sax prihaja domnevno iz New Yorka, najverjetneje je rojena okrog leta 1997. Kot je znano, se v svojem delu ukvarja z instalacijami, v katerih raziskuje odnose med zvočnimi in prostorskimi intervencijami, pri tem pa kot svoje osnovno orodje uporablja humor in element presenečenja. Umetnica svoje instalacije vselej snuje v povezavi s prostorom, v katerem razstavlja. Pred leti, ko je prvič razstavljala v Hiši kulture, se je navezala na delo Avgusta Černigoja, ki je med drugim deloval v širši okolici Pivke, tokrat pa jo je navdihnila kar Hiša kulture sama. V zvezi s tem je treba pripomniti, da je bila Hiša kulture v preteklosti lokalno središče alternativne kulture in hkrati eno od presečišč klubske mreže, ki je v devetdesetih letih 20. stoletja povezovala mesta iz vseh koncev Slovenije in tvorila živahno klubsko sceno. V klubih, kjer so se odvijali različni kulturni dogodki, so se zbirali pripadniki subkultur, glasbeniki, umetniki in sploh vsi, ki jih je povezovala ljubezen do različnih oblik alternativne kulture. V obdobju od leta 1998 do 2011, ko je Hiša kulture delovala kot eno od teh središč, se je v njenih prostorih zvrstilo več sto dogodkov z različnih kulturno-umetniških področij. V sedanji galeriji so se odvijale razstave, ustvarjalne delavnice in tečaji, pa tudi okrogle mize in predavanja o aktualni (ali zgodovinski) družbeni problematiki, predstavitve knjig in filmov, gledališke in plesne predstave. V kletnih prostorih, kjer je delovala Ćuza, d.o.o., in kasneje v dvorani XXL so potekali koncerti, glasbeni festivali in plesni večeri. Dogajanje je seglo tudi izven matičnega prostora. Že od leta 1997 se vsako poletje v gozdičku nad vasjo Trnje pri Pivki odvija Festival drugačne glasbe Trnje, v prvih petih letih delovanja so na različnih lokacijah v okolici Pivke potekale likovne kolonije, v letih 2007–2012 pa je pod

Odziv Asociacije na predlog NPK: Dober dokument s skromno podporo

Asociacija, 29. marec ― V društvu smo pretekli mesec intenzivno pripravljali naš odziv na predlog Resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2024–2031 in Akcijski načrt 2024–2027 za Resolucijo o nacionalnem programu za kulturo 2024–2031. Izvedli smo širok krog usklajevanja našega odziva z člani Asociacije kot z drugimi deležniki, tiskovno konferenco na temo stanja nevladne kulture in se večkrat sestali … Preberi več o Odziv Asociacije na predlog NPK: Dober dokument s skromno podporo

Prenovimo bivanje! – Stičišče Kajža

Asociacija, 29. marec ― V kulturosferi začenjamo novo rubriko predstavitve zanimivih novih nevladnih kolektivov na področju kulture, ki so v zadnjih letih vzniknili na naših tleh. Tokrat predstavljamo Kajžo, kjer se opisujejo kot stičišče za prenovo in trajnostne oblike bivanja. So predvsem platforma, v kateri se povezujejo strokovnjaki in navdušenci nad arhitekturno prenovo, mojstri obrtnike, inovativni tehnologi, varuhi dediščine … Preberi več o Prenovimo bivanje! – Stičišče Kajža

RAZPIS GM ODER 2024/25 (PRIJAVNICA)

Glasbena mladina, 29. marec ― Koncertni cikel mladih GM ODER je serija koncertov, na katerih se predstavijo mladi glasbeniki ali komorne skupine (do največ 6 glasbenikov). Na razpis se lahko prijavijo glasbenice in glasbeniki iz Slovenije in slovenske glasbenice in glasbeniki, ki živijo in delujejo v tujini in niso starejši od 25 let. Koncertni spored naj bo v trajanju od […] The post RAZPIS GM ODER 2024/25 (PRIJAVNICA) first appeared on Glasbena mladina Slovenije.
Na letošnjem ZagrebDoxu tudi slovenski filmi

Na letošnjem ZagrebDoxu tudi slovenski filmi

Misli, 29. marec ― V Zagrebu se bo 14. aprila začela jubilejna, 20. izdaja mednarodnega festivala dokumentarnega filma ZagrebDox. Na festivalu bodo v osmih dneh prikazali 102 filma v 14 sekcijah. Po napovedih organizatorjev bo med njimi največ zmagovalcev z velikih filmskih festivalov doslej, videti pa bo mogoče tudi filme slovenskih ustvarjalcev.
Zmorejo veliko več, kot so jim pripisovali

Zmorejo veliko več, kot so jim pripisovali

Štajerski tednik, 29. marec ― Večletno dobro sodelovanje in prijateljstvo sta Zavod Dornava in ZGŠ v samostanu sv. Petra in Pavla Ptuj obogatila z razstavo ob svetovnem dnevu downovega sindroma, ki so jo odprli 21. marca na hodniku šole. Razstava je tudi plod sodelovanja in združenih moči učiteljic in učencev Zavoda za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marjana Borštnarja Dornava ter učencev in učiteljev ZGŠ, ki v zavod vsako leto prinašajo veselje z glasbo.
13. Gala koncert ZGŠ: Večer glasbene odličnosti in navdiha

13. Gala koncert ZGŠ: Večer glasbene odličnosti in navdiha

Štajerski tednik, 29. marec ― Na prvi pomladni dan so se že na 13. Gala koncertu predstavili uspešni mladi glasbeniki, ki svoje glasbeno in pevsko znanje bogatijo v ZGŠ v samostanu sv. Petra in Pavla Ptuj. Občinstvo je bilo navdušeno, kako kakovostno so zaigrali in zapeli, da bi jim zaploskali tudi na veliko večjih odrih, kot je refektorij minoritskega samostana. Svojo odličnost potrjujejo tudi na glasbenih tekmovanjih doma in na tujem.
Zdenko Kodrič: Ladja Maribor

Zdenko Kodrič: Ladja Maribor

MMC Knjige, 29. marec ― Prepletanje zgodovine in fikcije je nekakšen temelj Kodričevega opusa, še posebej če gre za osebe in dogodke, ki jih je čas postavil na obrobje. V romanu Pet ljubezni so bile to izpovedi petih žensk, Judinj, ujetih v kolesje zgodovine.
Želimo vam vesele velikonočne pranike

Želimo vam vesele velikonočne pranike

SEM, 29. marec ― Razglednica z motivom Dekle ob oknu. Izdala in založila Družba sv. Cirila in Metoda, 1937. Gasparijeva zbirka SEM. Mladenka v pripadnostnem kostumu sedi ob oknu in lahko je prepoznamo kot alegorijo Pomladi. V rokah drži šopek mačic, poleg nje je košara z velikonočnimi jajci. Napovedujemo razstavo Maksim Gaspari: ustvarjene podobe naroda. Od oktobra 2024 v SEM!
Na Metelkovi avdiovizualna instalacija Cascade Marca Vilanove

Na Metelkovi avdiovizualna instalacija Cascade Marca Vilanove

Misli, 29. marec ― Kot preddogodek letošnjega festivala Sonica, ki bo v Ljubljani potekal aprila, so v Muzeju sodobnem umetnosti na Metelkovi postavili avdiovizualno instalacijo špansko-katalonskega umetnika Marca Vilanove z naslovom Cascade. Postavitev po napovedih organizatorjev ozavešča o ekoloških vidikih nevidne narave. Odprli jo bodo nocoj ob 20. uri.
THE MIHA ARTNAK: LAST

THE MIHA ARTNAK: LAST

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 29. marec ― Tema, ki jo razstava preizprašuje je koncept lastnine. Od tu tudi ime "Last" [lɑ:st] 1. lastnina 2.lastnost. Na razstavi je predstavljenih sedem umetniških del. 🖼 Vseh sedem umetniških del ima sedem različnih načinov lastninjenja: • unikat v zasebni lasti • omejena serija v zasebni lasti • neomejena serija kot produkt • neprenosljiv unikat v zasebni lasti • unikat v lasti vseh • reprodukcija v lasti vseh • nelastnina, nezmožnost lastninjenja; zgolj posest 🔎 Iz raziskovalnega pogleda sta najbolj zanimivi umetniški deli: unikat v lasti vseh in nezmožnost lastninjenja, ki povzroči zakonske zaplete. 🎉 Projekt bi zaradi koncepta bil z lahkoto zreduciran na sedem praznih platen z različnimi tipi lastninjenja, a sem želel estetsko izkušnjo in vsebinsko bogatejšo zgodbo. Ob razmišljanjih in izvedbi sem naletel na zelo kompleksne teme, ki imajo več vprašanj kot odgovorov. 🎨 Motivi, ki sem jih izbral izhajajo iz svojine, t.j. lastna podoba, moja punca, moja nečakinja, moja domača žival, moje okolje, moje želje in moj nakup. 🔮 Proces umetne inteligence od navodil do generirane vsebine sem nadomestil z ljudmi. Umetniško delo ni zgolj slika, temveč je sestavljeno iz pogodbe, orisa, digitalne slike in materialne slike. Postavil sem koncept z navodili, zgodbo in umetniško usmeritvijo. Digitalne podobe je ustvaril fotograf Klemen Ilovar. Slike so naročene slikarske storitve različnih izvajalcev. 🚢 Filozofsko vprašanje, ali je ladja, ko ji postopoma zamenjaš vse dele v nove dele, še vedno ista ladja, je pri meni zanetilo razmišljanje o originalnosti umetniškega dela. Nastal je protokol poimenovan po tej misli — Ship of Theseus, ki varuje originalnost pred uničenjem, saj je slika zgolj del celotnega umetniškega dela, ki se jo lahko nadomesti z novo naslikanim originalom 🐳 Projekt vključuje tudi vprašanja blockchain tehnologije, ki so zanetila ta projekt, saj je, poleg decentralizacije, lastnina ena glavnih njenih vprašanj. S tehnologijo želim zagotoviti dokazilo o originalnost
Četrti drobec iz nastajajoče stalne razstave Mladost mesta rdečega prahu – matura, Muzej Kosova graščina

Četrti drobec iz nastajajoče stalne razstave Mladost mesta rdečega prahu – matura, Muzej Kosova graščina

Gornjesavski muzej Jesenice, 29. marec ― Pomlad je čas za nove začetke. Zato smo prav pomlad izbrali  da vam predstavimo prva leta, ko so Jesenice postale mesto. Po več desetletjih v Muzeju Kosova graščina pripravljamo novo stalno razstavo: Mladost mesta rdečega prahu. Vsak petek, do odprtja razstave, vam razkrijemo drobec vsebine. Tokratni naj velja kot opomnik vsem, ki se nameravajo prijaviti na [...] The post Četrti drobec iz nastajajoče stalne razstave Mladost mesta rdečega prahu – matura, Muzej Kosova graščina appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.
Celjanka nenaključno razstavlja na Portugalskem

Celjanka nenaključno razstavlja na Portugalskem

Celje.info, 29. marec ― Poleg obeh zadetkov, ki jih je na torkovi tekmi nogometnih reprezentanc slovenska izbrana vrsta zabila portugalski, si lahko Portugalci v teh dneh v Portu ogledajo tudi razstavo ilustracij Celjanke Nee ... Beri dalje The post Celjanka nenaključno razstavlja na Portugalskem appeared first on Celje.info.
1973 Cerknica – Brestovi jubilanti Skupnih dejavnosti

1973 Cerknica – Brestovi jubilanti Skupnih dejavnosti

Stare slike (Cerknica), 29. marec ― V prvi vrsti so: Joža Meden (Cerknica), Franc Klančar (Dolenje Jezero) in Marjan Meden (Cerknica). Druga vrsta: Franc Korošec (Begunje), Veri Klančar (Cerknica), Dragica Tavželj (Cerknica), Tone Štemberger (Cerknica) in Robert Vesel (Grahovo). Tretja vrsta: Štefan Bogovčič (Cerknica), Štefan Kralj (Cerknica), Pavla Ponikvar (Cerknica), Milena Kočevar (Dolenja vas), Rafael Dobrin (Rakek), zadaj skrita Ema Mele (Cerknica), […]

Dokumentarec Duhovnica na festival Hot Docs v Toronto

Misli, 29. marec ― Na 31. Festival dokumentarnega filma Hot Docs v Torontu, ki bo od 25. aprila do 5. maja, se je v sklopu programa The Changing Face of Europe (Spreminjajoči se obraz Evrope) v izbor devetih evropskih dokumentarnih filmov uvrstil tudi dokumentarni celovečerni film Duhovnica režiserke Maje Prettner, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.
še novic