Finalisti za nagrado novo mesto Blatnik, Lemaić, Mazzini in Tomažin

Finalisti za nagrado novo mesto Blatnik, Lemaić, Mazzini in Tomažin

Misli, 9. julij 2019 ― Za nagrado novo mesto za najboljšo kratkoprozno zbirko so nominirani Andrej Blatnik z Ugrizi, Vesna Lemaić s knjigo Dobrodošli, Miha Mazzini s Pohlepom in Andrej Tomažin z Anonimno tehnologijo. Nagrado podeljuje Društvo slovenskih literarnih kritikov, v višini 2000 evrov pa financira založba Goga. Nominirance so predstavili na Vodnikovi domačiji.
Koncerti na prostem Opere SNG Maribor

Koncerti na prostem Opere SNG Maribor

Odzven, 9. julij 2019 ― Popularizacija opere je zahtevna naloga, ki terja prilagodljivost glede na konkretno situacijo in inovativnost tistih, ki želijo operno petje približati kar najširšemu krogu poslušalcev. V ta namen je Opera SNG Maribor s pomočjo lokalnih prirediteljev ob koncu sezone 2018/19 izvedla cikel koncertov na prostem na različnih lokacijah po Sloveniji.
Aladin

Aladin

ARS Filmska glasba, 9. julij 2019 ― Zgodba se navdihuje pri zbirki 1001 noč Film oziroma muzikal Aladin iz leta 1958 v režiji Ralpha Nelsona je nastal za televizijsko mrežo CBS, zgodba pa se navdihuje pri arabsko-perzijskih pripovedkah iz zbirke 1001 noč. Aladin je danes znan tudi po tem, da je bil zadnji muzikal v karieri Cola Porterja.
Dušan Mlakar

Dušan Mlakar

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 9. julij 2019 ― Nedavno je dopolnil 80 let režiser Dušan Mlakar Nedavno je dopolnil 80 let režiser Dušan Mlakar. Svojo bogato kariero je skoraj v celoti namenil gledališču – kot gledališki režiser, tudi scenograf, umetniški vodja in gledališki direktor in navsezadnje kot profesor gledališke režije na Akademiji za gledališče, film, radio in televizijo. Njegov režijski opus je obširen in kvaliteten; v zadnjih letih režira predvsem v ljubiteljskih gledališčih. Vabimo vas, da v oddaji Naši umetniki pred mikrofonom prisluhnete, kako je leta 1996, ko je ustvarjal na večini slovenskih gledaliških odrov, Dušan Mlakar pripovedoval o svoji ustvarjalni poti pa tudi o sodobnem gledališču.
Neverjetne gore - geolov

Neverjetne gore - geolov

Loški muzej, 9. julij 2019 ― V skupnem projektu gorenjskih muzejev Neverjetne gore smo v sodelovanju s Slovenskim geocaching klubom pripravili tudi geolov.  Geolovce zakladi z uganko pričakujejo v vseh šestih sodelujočih muzejih, od sredine junija dalje pa tudi na bližnjih hribih. Več o geolovu, kaj vse lahko doživite na geolovu po Neverjetnih gorah in o tem, kako sodelovati pa si lahko preberete TU. 

KŠ X: RAZSTAVA

Fakulteta za dizajn, 9. julij 2019 ― KŠ X: RAZSTAVA 06. 2019, Kino Šiška Center urbane kulture Kino Šiška ob 10. obletnici delovanja poziva umetnice, umetnike in umetniške kolektive do 35. leta starosti k prijavi samostojnega razstavnega projekta v prostoru Kamera v zgornjem preddverju Kina Šiška. https://www.kinosiska.si/ks-x-razstava/?fbclid=IwAR3UBoW3_7pdDjQthL3YX-tPCz1qc-ePFBqMNF4uTAhv0cICj-MP0wfu2gs
Pričeli s projektom Erasmus plus - Evropske solidarnostne enote ARTiculate

Pričeli s projektom Erasmus plus - Evropske solidarnostne enote ARTiculate

Loški muzej, 9. julij 2019 ― V začetku julija se je na Zavodu O pričel izvajati projekt ARTiculate, ki poteka v okviru projektov Erasmus plus - Evropska solidarnostna enota. V projektu, ki ga vodi Zavod O, poleg Loškega muzeja kot gostiteljska organizacija sodeluje še Zavod Poljanska dolina, vsaka od organizacij pa bo eno leto v svoje delo vključevala eno od dveh prostovoljk, ki bosta preko dela v naših ustanovah spoznavali lokalno skupnost, našo kulturno dediščino in zgodovino ter pridobovali različne delovne izkušnje. 
Istrski župani potrdili skupno kandidaturo Pirana za EPK 2025

Istrski župani potrdili skupno kandidaturo Pirana za EPK 2025

Misli, 9. julij 2019 ― Župani štirih obalnih občin so podpisali pismo o nameri, ki uradno potrjuje namero o skupni kandidaturi za Evropsko prestolnico kulture (EPK) leta 2025. Štiri obalna mesta se prijavljajo pod imenom Piran-Pirano 4 Istria 2025 z željo po skupni promociji kulturnih dejavnosti kot enotne čezmejne destinacije kulturnega turizma evropske razsežnosti.
Vztrajati ali pobegniti onkraj

Vztrajati ali pobegniti onkraj

ARS Svet kulture, 9. julij 2019 ― Poletne knjižne novosti in druge zanimivosti iz sveta kulture Tik pred poletjem sta izšli dve novi knjigi pesnice, esejistke in filozofinje Marije Švajncer: pesniško zbirko z naslovom Igralca je izdal Kulturni center Maribor, v založbi univerze v Mariboru pa je izšla njena znanstvena monografija o Slavku Grumu Vztrajati ali pobegniti onkraj. Pesmi Marije Švajncer so pogosto neposredni izraz njenega doživljanja, naj bo na osebni, intimni ravni ali pa ob dogodkih pri nas in v svetu. V znanstveni monografiji o Grumu pa avtorica obravnava intimno in splošnočloveško vsebino umetniških del in osebnih pisem velikega slovenskega dramatika in pisatelja iz obdobja med svetovnima vojnama.

Na Unescovem seznamu odslej tudi arhitektura Franka Lloyda Wrighta

Misli, 9. julij 2019 ― Na Unescovem seznamu svetovne dediščine je odslej tudi osem stavb ameriškega arhitekta Franka Lloyda Wrighta, med njimi znameniti Guggenheimov muzej v New Yorku. Wrightove arhitekture so z vpisom v nedeljo v Bakuju postale prvi primer ameriške moderne arhitekture, ki je vpisan na Unescov seznam, piše francoska tiskovna agencija AFP.
Pestro posmrtno življenje literarnih revij

Pestro posmrtno življenje literarnih revij

ARS Arsov forum, 9. julij 2019 ― Slovenski kulturni prostor za normalno delovanje potrebuje literarne revije tudi v času, ko tako rekoč vsi tradicionalni, tiskani mediji izgubljajo bralstvo Če pogledamo malo dlje v preteklost, hitro ugotovimo, da so literarne revije igrale nenavadno pomembno vlogo v slovenskem javnem življenju. Na straneh publikacij, kot so bile – ali so še – Ljubljanski zvon, Dom in svet, Sodobnost, Revija 57, Perspektive, Nova revija in Literatura, se je v zadnjih stotih letih in več pač zrcalil duh slovenskega časa. Tu so se vedno znova artikulirale ideje, ki so v pomembni meri določale kolektivne predstave o tem, kaj je lepo, kaj dobro in kaj pomembno v slovenskih življenjih. Tu so se kresala mnenja o tem, kako naprej v poljih politike, gospodarstva, družbeno pogojenih medčloveških odnosov ali znanstvene in umetnostne produkcije. Natanko prek literarnih revij so v naš intelektualni prostor iz tujine prihajale tudi nove estetike in filozofije, ki so potem oplajale ustvarjalnost in mišljenje pri nas. Tako je bilo nekoč, kaj pa danes? – Da se, gledano v globalnem merilu, bralstvo tradicionalnih, tiskanih medijev nezadržno krči, čivkajo že vrabci. Da se, prav tako v globalnem merilu, družbeni pomen, ki ga pripisujemo vsestranski razgledanosti oziroma široki omiki, manjša, je tudi splošno znano. Če pa k temu prištejemo še spoznanje, da imamo na Slovenskem zdaj celo vrsto drugih, to je političnih, znanstvenih, gospodarskih in kulturnih institucij, ki so prav tako poklicane k poganjanju javne debate, tedaj ni več jasno, ali literarne revije kdor koli sploh še potrebuje. Je, nekoliko drastično rečeno, slovenska literarna revija je kratko malo umrla, a nas o tem ni še nihče uradno obvestil? Ali pa je v zadnjih desetletjih vendarle našla druge, tako analogne kakor digitalne načine, kako biti relevantna tudi v 21. stoletju? To je vprašanje, ki nas zaposluje v tokratni Intelekti. Gostje pred mikrofonom so pisatelj, knjižni urednik, predavatelj na Oddelku za bibliotekarstvo, informaci
Dušan Jelinčič: Tržaške prikazni

Dušan Jelinčič: Tržaške prikazni

ARS Izšlo je, 9. julij 2019 ― Avtor se je doslej redko preskusil v kratki zgodbi, toda s Tržaškimi prikaznimi se je predstavil kot rojen zgodbar Dušan Jelinčič je pisatelj, alpinist in upokojeni novinar, ki se je rodil in ki živi v Trstu. Kot alpinist se je med drugim potrdil z vzponom na Mount Everest, kot pisatelj pa z vrsto tudi berljivih in nagrajenih knjig. V oddaji Izšlo je nam bo predstavil svojo najnovejšo knjigo, pripovedno zbirko Tržaške prikazni. V devetih kratkih zgodbah nam približa zanimive in vznemirljive človeške usode in dogodke iz zgodovine Trsta. Pri svojem natančnem pisanju se praviloma najprej opre na resničnost, tudi na osebno izkušnjo, nato pa se od nje odmakne in prepusti domišljiji. Bralka in bralec bosta tako med drugim spoznala tudi najbolj slavnega Tržačana – Jamesa Joycea. Pogovor s pisateljem je na njegovem domu posnel Marko Goljo. Nikar ne zamudite.
še novic