108: 30. Liffe

108: 30. Liffe

FilmFlow, 16. december 2019 ― epizoda FilmFlowa prinaša kratek sprehod po 30-letni zgodovini Mednarodnega ljubljanskega filmskega festivala in izbor najboljših filmov, ki smo si jih v času festivala ogledale. Naš najljubši novozelandski režiser Taika Waititi se vrača z enim najbolj zabavnih filmov leta, Zajec Jojo (2019), odštekano komedijo o dečku in njegovem namišljenem prijatelju Hitlerju. Z obilico pikrega humorja nam […]

Mirt Komel: Medsočje

Koridor, 16. december 2019 ― Prekleto! Resnica se mi izmika kot pijača, ki jo v prevelikih količinah natočiš v Pitagorovo čašo: bolj kot si je želim, hitreje odteka! The post Mirt Komel: Medsočje appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Andrej Rozman Roza se je slekel na odru

Kamnik.info, 16. december 2019 ― Kljub temu da smo dobro zakorakali v zimske dni kakšnega hudega hladu danes ni bilo čutiti, k temu pa so botrovali tudi plesalke in plesalci iz Šinšina s svojimi energičnimi nastopi. Na odru pod Malim gradom, so na prehodu iz popoldneva v večer nastopili Šinšinovci z najrazličnejšimi točkami. Nekateri so nastopili sami, drugi v skupinah, ...
Moonolith lunarni koledar 2020

Moonolith lunarni koledar 2020

MoTA, 16. december 2019 ― Spremljajte lunine mene v letu 2020 z novim lunarnim koledarjem Moonolith! V omejeni izdaji 99 kosov je natisnjen v Ljubljani, na 350 gsm Notturno papirju z dodatno plastjo barve sijoče v temi. Prilega se standardnemu kvadratnemu okvirju (50x50cm). Cena: 22 EUR (brezplačna poštnina za države EU, za čezmorska mednarodna naročila dodatnih 5 EUR) Naročila z […] The post Moonolith lunarni koledar 2020 appeared first on MoTA.
Nož v hrbet

Nož v hrbet

MMC Gledamo, 16. december 2019 ― Nekaj subverzivnega je na tem, da je Rian Johnson, ob katerem po zaslugi Poslednjega jedija (2017) pomislimo na glomazne blockbusterje, stavil na detektivko "whodunit", ki jo s preteklimi, analognimi časi povezujemo podobno kot ristanc in lutke iz cunj.

Objavljamo zadnji NOVIČNIK v letu 2019!

Ana Monro, 16. december 2019 ― Decembrski NOVIČNIK prinaša težko pričakovan program jubilejnega 20. zimskega mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Mraz 2019, pa tudi informacije o drugih aktivnostih, s katerimi smo bili v Gledališču Ane Monro zaposleni v preteklih tednih, in projektih, ki jih načrtujemo v prihodnje. Vabljeni k branju in se kmalu vidimo na ulici!             The post Objavljamo zadnji NOVIČNIK v letu 2019! appeared first on Ana Monro.
Sašo Vrabič med sedmimi zmagovalci natečaja v Rembrandtovem letu

Sašo Vrabič med sedmimi zmagovalci natečaja v Rembrandtovem letu

Misli, 16. december 2019 ― Sašo Vrabič se je z delom A Girl At The Exit uvrstil med sedem zmagovalcev mednarodnega slikarskega natečaja, ki so ga objavili na Nizozemskem v letošnjem Rembrandtovem letu. Po dolgem premisleku se je žirija odločila za sedem zmagovalcev z vsega sveta, je na Facebook strani sporočil organizator. Aprila prihodnje leto bodo povabljeni na Nizozemsko.

Nezgovorni delčki pogovora

Kriterij.si, 16. december 2019 ― Nezgovorni delčki pogovora Magdalena Reiter / Studio: CONVERSATION PIECES Urednik Mon, 12/16/2019 - 15:37 Nezgovorni delčki pogovora Conversation pieces koreografinje Magdalene Reiter je nekoliko nenavadna predstava. Zdi se, kot da je samozadostna, v nezgovornosti, skopem odmerjanju znakov in statičnosti odmaknjena od recepcije pri gledalcih, prevlečena s patino nedoločljive preteklosti, ki ne išče zares svojega korespondenta v sedanjosti, čeprav se referira na kiparsko dela Juana Muñoza Conversation Piece s konca 20. stoletja in obravnava univerzalne teme. Bolj kot na portretni žanr 18. stoletja (Conversation piece), ki ga statični, stilizirani momenti šestih plesalk Studia za suvremeni ples iz Zagreba, ki delujejo kot živi portreti, sicer prav tako sugerirajo, se zdi, kot da se naslanja na starogrško ikonografijo ali morda celo na zaprtost vzhodnjaškega harema. A to je zgolj vizualni vtis, ki nima vsebinske podlage, o čemer se prepričamo pozneje. Začetek je skulpturalno zasnovan in deluje kot nekakšen predstavitveni »catwalk« v različne oblike statičnih figur nameščenih ženskih teles, z zakritimi obrazi, v enakih, širokih hlačah kožne barve in srajčnem zgornjem delu, ki oblike telesa zakrijejo in vzpostavijo telesno uniformiranost. Telesa nekaterih plesalk se še namerno dodatno preoblikujejo, ko premaknejo roke za hrbet in od telesa ostane skorajda le še brezoblična silhueta, s čimer se stopnjuje vizualni vtis te ideje; poglobljenih izostritev, kaj tako telo lahko razpira, pa ne prinaša. V prostor vstopajo izmenjaje se, najprej posamično, potem po dve, kasneje po tri in tako naprej, za trenutek postojijo v določeni pozi, se premaknejo in z odhodom levo ali desno prepustijo prostor drugi/drugim. Prevprašujejo napetosti komunikacijskih relacij v odnosu s sabo in z drugimi v prostoru in času. Med različnimi dotiki ali pogledi vzpostavljajo dialoška srečanja, ki se zgodijo, kot da naključno in občasno implicirajo globljo odnosnost med posamičnimi po prostoru r
Novice: Nekdanje življenje vasi Potoki

Novice: Nekdanje življenje vasi Potoki

Tolminski muzej, 16. december 2019 ― Ob zaključku leta 2019 vas prav lepo vabimo v Breginjski kot, kjer bomo v vasi Potoki odprli prenovljeno in dopolnjeno razstavo NEKDANJE ŽIVLJENJE VASI POTOKI. V prostorih nekdanje mlekarne je bila prva razstava postavljena že leta 2012. Na njej so bile predstavljene fotografije in risbe, posnete v petdesetih letih prejšnjega stoletja v organizaciji Slovenskega etnografskega muzeja. Na željo domačinov in Turističnega društva Nadiža & ...

'Duh v času, sedem desetletij knjižnice v podobah in rečeh' na ogled v grajskem razstavišču na Ravnah

Kamra.si, 16. december 2019 ― V Koroški osrednji knjižnici je bilo v petek, 13. decembra 2019, še posebej slovesno. Odprli smo domoznansko razstavo, ki zaobjema sedem desetletij delovanja knjižnice skozi objektiv Fototeke, dokumentiranih dogajanj, obiskovanj, srečanj ... osebnosti, ki so postale kult in kultura. Razstava je hommage podobam in rečem, nekoč pomembnih, skoraj relikvij, ki jih je pregazil čas sprememb in (morda) navideznega napredka. Pričujoča domoznanska razstava DUH V ČASU: 7 desetletij knjižnice v podobah in rečeh avtoric Simone Šuler Pandev in Simone Vončina simbolično zaključuje jubilejno leto knjižnice. Vizualna osnova razstavnih panojev je Fototeka Koroške osrednje knjižnice, analogna in digitalna, za to razstavo v celoti skrbno pregledana, kuverta za kuverto, mapa za mapo, izbor izbora  in odbranega … Tema so obiskovanja, prireditve in slavnosti, ki so nastajale pod okriljem knjižnice in v navezavi s sorodnimi inštitucijami.  Foto-dokumentirani dogodki, ki so kot dragocen dokument časa postali gradniki posebne zbirke Fototeka.
Ptiči brez vrtoglavice

Ptiči brez vrtoglavice

Neodvisni, 16. december 2019 ― K pisanju smo povabili Blaža Lukana, ki je iskal miselno snov v vrzelih med filmom Vrtoglavi ptič Saša Podgrška in Iztoka Kovača iz leta 1997 in Kovačevo novo predstavo Vrtoglavi ptiči. Lukan ob ogledu predstave razmišlja o težavah reenactmenta in se spusti tako v zavedno kot nezavedno spomina ustvarjalcev in gledalcev: "Ti spominski plesni deli so simptomatični: po eni strani prinašajo pred skupino in gledalca – vprašanje pa, koliko pred Kovača – duh nekdanjega plesa z močno poudarjeno site-specific noto, po drugi strani pa pričajo o nemoči spomina, o nemogoči rekonstrukciji pa tudi reinvenciji minulega."
Šanghajske frekvence: Amy Ireland in Mikkel Bindslev / pogovor

Šanghajske frekvence: Amy Ireland in Mikkel Bindslev / pogovor

ŠUM, 16. december 2019 ― Amy Ireland & Mikkel Bindslev: Šanghajske frekvence Sreda, 18. december, 17:00 @ Projektni prostor SCCA Ljubljana Dogodek bo sopostavil dve branji/predavanji. Z nami bo Mikkel Bindslev, Amy Ireland se bo javljala iz Singapurja. Na podlagi na videz trivialnega srečanja z Mikkelom Bindslevom na šanghajskih ulicah Amy Ireland potegne ločnico od konkretnega k abstraktnemu ter skozi […]

Gwar in Voivod v Ljubljani

Kino Šiška, 16. december 2019 ― Letošnjo že tako bogato bero koncertov, ki so jih predvsem v Ljubljani organizirali Veseli Dihurčki, je na prvi pravi snežni dan, torej v četrtek 12. decembra 2019, obogatil še prihod španskih Childrain, kanadskih Voivod in medzvezdnih Gwar, ki so vojno svetov izvedli v veliki dvorani Kina Šiška.
Prekmurec, ki je postal svetovno znani boksar

Prekmurec, ki je postal svetovno znani boksar

Zgodovina na dlani, 16. december 2019 ― Nedavno sem za naročnika, upokojenega podjetnika iz ZDA, opravljal rodoslovno raziskavo z namenom iskanja prednikov in kraja od koder družina izhaja. Po nekaj splošnih informacijah mi je povedal, da bi naj njegov prednik v Ameriko prišel iz območja nekdanje Avstro-Ogrske, ki je postalo del Jugoslavije po prvi svetovni vojni. Prednik… Preberi The post Prekmurec, ki je postal svetovno znani boksar appeared first on Zgodovina na dlani.
Novice: Tolminskemu muzeju kar tri nagrade

Novice: Tolminskemu muzeju kar tri nagrade

Tolminski muzej, 16. december 2019 ― Za nami je nenavaden teden, zaznamovan s prejemanjem nagrad, ki jih je za svoje delo prejel Tolminski muzej. Začelo se je v ponedeljek 9. decembra 2019, ko je bilo v Novi Gorici Tolminskemu muzeju za kulturnozgodovinsko pot Čez Most po modrost podeljeno priznanje, ki ga v okviru tradicionalne akcije Ogledalo mojega okolja podeljujejo Turistično društvo občine Šempeter-Vrtojba, Turistično društvo Nova Gorica in Turistično društvo Most na ...
še novic