Nacionalni mesec skupnega branja

Knjižnica Postojna, 7. september 2022 ― Letos bo od 8. septembra do 9. oktobra potekal Nacionalni mesec skupnega branja (NMSB) 2022. Rdeča nit je povezava med branjem in gibanjem. Za izhodišče so organizatorji vzeli misel irskega pisatelja in politika Richarda Steela (1672–1729), ki poudarja povezanost med umom in telesom, med gibanjem, športom in duševnim razvojem: »Branje je za duha to, kar je telovadba za telo.«

S pravilnikom okrepljena stroka. Naj bo še bolj!

Asociacija, 7. september 2022 ― Ministrstvo za kulturo je v javno obravnavo vložilo predlog Pravilnika o strokovnih komisijah, ki je bil nazadnje spremenjen pred manj kot dvema letoma dni. V društvu Asociacija smo v predlogu prepoznali številne pomembne novosti, ki bodo po regresiji instituta v preteklem mandatu bistveno pripomogle h krepitvi vloge in ravni strokovnega odločanja pri obravnavi zadev iz … Preberi več o S pravilnikom okrepljena stroka. Naj bo še bolj!

Program SEM za otroke in družine

SEM, 7. september 2022 ― Slovenski etnografski muzej je stičišče, kjer se prepletata preteklost in sedanjost, slovenska in svetovna kulturna dediščina. Z neštetimi majhnimi zgodbami razstavljenih predmetov je najmlajšim dediščina predstavljena na način, da jo vidijo, doživljajo in se ob njej učijo. Raznoliki in ustvarjalni programi na muzejskih razstavah vabijo, da se najmlajši v muzej radi vračajo. Tako drug z drugim rastemo in se učimo za skupno prihodnost. V jesensko-zimskem terminu je SEM pripravil naslednja cikla ustvarjalnih delavnic ter pripovedovalskih dogodkov za otroke: DELAVNICE MALEGA MOJSTRA Mali mojster vabi otroke v Atelje SEM, kjer na delavnicah otroci ustvarjajo izdelke, preko katerih spoznavajo slovensko in svetovno kulturno dediščino. Cikel ustvarjalnih delavnic za otroke (5+) poteka vsako prvo soboto v mesecu ter ob posebnih priložnostih / praznikih. 1. oktober, 11.00   OTROŠKA GLASBILA: ZVOČNE IGRAČKE ZA IMPROVIZIRANO GODBO - RAZPRODANO (Dnevi evropske kulturne dediščine, prost vstop) 9. oktober, 11.00   MOJ KLOBUK IMA TRI LUKNJE (Z igro do dediščine, prost vstop) 5. november, 11.00   PTIČJE KRMILNICE (vstopnina 5 €) 3. december, 11.00   SAMOROG: IZDELAJ SVOJO MARIONETO (Ta veseli dan kulture, prost vstop) Vstopnina: 5 eur RDEČA NIT, pripovedovanje pravljic za otroke Vabimo vas na potovanje po domišljijskih deželah in preteklosti, ki je v SEM posebna dogodivščina, saj so v muzeju doma tudi predmeti iz ljudskih pravljic. Cikel mesečnih pripovedovalskih dogodkov za otroke (4+) poteka vsak tretji četrtek v mesecu ob 18. uri. 22. september, 18.00   KRUHEK, POGAČA, POJEDINA 27. oktober, 18.00   COKLI, ŠKORNJI, PLESNI ČEVELJCI 17. november, 18.00   PODKEV, KONJ, KOVAČ 15. december, 18.00   SVEČA, OGENJ, SVETLOBA Vstop prost.

Atelje Mali

Revija Hiše, 7. september 2022 ― Atelje Mali Črna kolekcija, Takete sklede, Noši žlice Lokacija: Dobrote Dolenjske, Mestni trg 17, Ljubljana, Google map  Atelje Mali je večkrat nagrajeni oblikovalsko-izdelovalski studio iz Ljubljane. Koncept produkcije Ateljeja Mali je čisto preprost, brez odvečne filozofije: ponuditi lepo oblikovan predmet, ki je nastal z rokami in srcem. Beri dalje →

Zaključena javna obravnava predloga Pravilnika o strokovnih komisijah

Ministrstvo za kulturo, 7. september 2022 ― Rok za oddajo predlogov, pripomb in mnenj v okviru javne obravnave predloga Pravilnika o strokovnih komisijah, ki se je začela 26. avgusta, se je iztekel 6. septembra ob polnoči. Zahvaljujemo se vsem, ki ste prispevali svoja mnenja in komentarje. Prebrali jim bomo in preučili ter jih, kjer bo to smiselno in mogoče, tudi implementirali.
vdih izdih9. – 30. september 2022otvoritev: 9. september ob 19....

vdih izdih9. – 30. september 2022otvoritev: 9. september ob 19....

Hiša kulture v Pivki, 7. september 2022 ― vdih izdih9. – 30. september 2022otvoritev: 9. september ob 19. uriSodelujejo: Boštjan Kavčič, Lučka Koščak, Tejka Pezdirc, Luka Širok, Iva Tratnik, Jaka Vatovec, Sonja Vulpes, Leon ZuodarKustosinja razstave: Mojca GrmekRazstavo z naslovom vdih izdih je zasnovala kustosinja Mojca Grmek, ki je izbrane umetnice in umetnike povabila k interpretaciji sintagme vdih izdih. Pri tem jo je zanimalo, ali jo je mogoče razumeti kot metaforo za kratkost in minljivost življenja? Kot preprosto zaznambo njegovega začetka in konca? Ali vsega, kar se zgodi vmes?Sodelujoči na razstavi sintagmo interpretirajo različno, kljub temu pa je med njimi opaziti določene povezave. Boštjan Kavčič pri ustvarjanju izhaja iz zavedanja, da je univerzum celota, kjer je vse v dinamičnem ravnovesju med seboj. V skladu s tem svoje skulpture pojmuje kot ORGanizme, ki nastajajo z osvobajanjem energij iz kamna, ko so zaključene, pa harmonizirajo energije v prostoru, kjer se nahajajo. Delo, ki ga predstavlja na razstavi, sestavljata dva ORGanizma, Jedro kot duh in Svitek kot materija, ki skupaj  tvorita Enost – novo življenje.Tudi kiparka Lučka Koščak (1957–2022) je vseskozi verjela, da njene figure ljudi-angelov vzpostavljajo ravnovesja, vendar ne v celotnem univerzumu, pač pa znotraj nas samih. Delo na razstavi – gre za knjigo, ki je nastala posthumno iz originalnih materialov z umetničine samostojne razstave v Hiši kulture z naslovom Dih iz leta 2013 – je na prvi pogled povsem drugačno od ostalih iz njenega opusa, vendar prav tako skuša spodbuditi eno od najbolj naravnih, a skoraj pozabljenih oblik komunikacije – ustvarjanje vezi s samim seboj skozi dih.Odnos do samega sebe in do drugih je tudi tema, s katero se Luka Širok ukvarja v delu z naslovom Brez obrazi v dimu. Serija treh slik predstavlja »portrete«, ki se prikazujejo in izginjajo iz navidez naključnih barvnih nanosov na pretežno sivem ozadju in so vsakokrat drugačni, odvisno pač od razpoloženja, volje in domišljije gledalca. Na osnovni ravni sl
The 14th International Summer School of Museology

The 14th International Summer School of Museology

Forum slovanskih kultur, 7. september 2022 ― The 14th edition of the International Summer School of Museology took place between 5 and 9 September 2022 at the Faculty of Humanities of the University of Primorska. The programme was a collaboration of the Forum of Slavic Cultures, UNESCO Chair and the Department of Archaeology and Heritage of the FH UP, ICOM Slovenia, in partnership with Regional Museum Koper and cultural centre Delavski Dom Trbovlje.

Woodcarving Museum (BaH), recipient of ŽIVA Award 2020, winner of Micheletti Award

Forum slovanskih kultur, 7. september 2022 ― Esch-sur-Alzette, the European Capital of Culture, hosted this year’s European Museum Academy conference and award meeting between 8 and 10 September. One of this year’s award winners was also the Woodcarving Museum from Konjic (BaH), recipient of ŽIVA 2020 award. The Emigration Museum in Gdynja (Poland), recipient of ŽIVA 2018, received special commendation of the DASA award.

FSK and WWR in Esch-sur-Alzette, European Capital of Culture 2022

Forum slovanskih kultur, 7. september 2022 ― Between 8 and10 September 2022 the Luxembourgish city of Esch-sur-Alzette, this year’s European Capital of Culture, hosted the European Museum Academy’s conference and awards meeting, at which Andreja Rihter presented the international foundation Forum of Slavic Cultures and the Women Writers Route (WWR), which was certified this year by the Council of Europe's Institute of Cultural Routes.

Tovariški abonma 2022/2023

Zlata paličica, 7. september 2022 ― Vabljeni k vpisu abonmaja za pedagoške delavce_ke, ki ga sooblikujejo štiri neodvisni odri in gledališki muzej ter zajema predstave, delavnice, pogovore in drug spremljevalni program. The post Tovariški abonma 2022/2023 appeared first on Zlata paličica.

Državni sekretar mag. Rusjan na slavnostnem odprtju 42. Kogojevih dnevov

Ministrstvo za kulturo, 7. september 2022 ― Mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi 2022 je v polnem zamahu. Slavnostnega odprtja festivala v Kanalu se je udeležil državni sekretar mag. Marko Rusjan. Festival so odprli s pregledno razstavo tržaškega slikarja Nandeta Vidmarja v Galeriji Rika Debenjaka in koncertom komornega godalnega orkestra Cantabile v cerkvi Marijinega vnebovzetja.

V javni razpravi strategija razvoja kulture Mestne občine Maribor

Misli, 7. september 2022 ― Mestna občina Maribor je v javno razpravo dala predlog nove strategije razvoja kulture, saj je prejšnji takšen dokument potekel pred dvema letoma. Prvi odzivi predstavnikov mariborske kulturne srenje kažejo precej pomislekov glede dejanske volje mestne oblasti za upoštevanje njihovih predlogov. Moteča je predvsem dikcija glede KC Pekarna.

Mlado mladinsko

Zlata paličica, 7. september 2022 ― Program Mlado Mladinsko je celoletni ustvarjalno-učni proces, namenjen vključevanje mladih v gledališče in javni diskurz. Deluje po načelu vajeništva, v njem pa pripadniki različnih generacij – mladi mladinci in člani avtorske ekipe – v procesu sodelujejo kot enakovredni sogovorniki in soavtorji. The post Mlado mladinsko appeared first on Zlata paličica.

Stopinje COVID-a na Malem gradu

Kamnik.info, 7. september 2022 ― Nenavadne stopinje, ki vodijo proti Malemu gradu, pričajo o občutjih Kamničanov v času epidemije COVID-19. Na stopnicah, ki vodijo k Malemu gradu se te dni nahaja malce nenavadna razstava oz. performans v obliki stopinj oz. sledi, na katerih so zapisani čustveni in miselni utrinki na temo Covida. Tudi naslov je nadvse pomenljiv: Občutja Kamničanov v ... Prispevek Stopinje COVID-a na Malem gradu je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Na Arsu predstavili tri nove radijske igre

SiGledal Novice, 7. september 2022 ― Na Radiu Slovenija so v ponedeljek prvič javno predstavili tri nagrajene kratke zgodbe z Arsovih natečajev, ki so zdaj zaživele v obliki radijskih iger. Ob lanskoletni 30-letnici natečaja za kratko zgodbo so v uredništvu pripravili izbor zgodb, ki so najbolj primerne za radijsko priredbo. To so zgodbe Deset, Avtobus in Dva tisoč petsto besed.
še novic