Kosova zbirka japonske umetnosti

Kosova zbirka japonske umetnosti

SEM, 29. april ― Ob današnjem sončnem, skoraj poletnem dnevu, se prileže oči odpočiti tudi na lepih umetnostih. Tokrat vabimo k listanju po Kosovi zbirki japonske umetnosti, ki jo hranimo v SEM. Zbirka ima ime po pokojnem dr. Francetu Kosu, ki je od leta 1959 do 1962 deloval kot Jugoslovanski veleposlanik na Japonskem. Pred 2. svetovno vojno je bil zaposlen v Slovenskem etnografskem muzeju kot kustos. Po stroki je bil umetnostni zgodovinar ter je v letih službovanja na Japonskem kot ljubitelj in poznavalec odkupil in zbral obsežno zbirko japonskih slik, grafik in keramike ter porcelana. Zbirka vsebuje 27 slik na svili in papirju, dva zvitka (scrolla), 10,12 in 3,97 m dolga papirnata zvitka, ki prikazujeta risani zgodbi in album z dvajsetimi risbami na riževem papirju. Pridobljena je bila sistematično. Časovni razpon obsega obdobje med 17. in 20. stoletjem, največ slik ter eden od zvitkov pa so nastali v sredini 17. stoletja in so narejeni v tehniki šole »Kano«. Večina del ima umetniški certifikat.
SEM obeležuje 60. obletnico vzpostavitve Muzeja neevropskih kultur z novima razstavama

SEM obeležuje 60. obletnico vzpostavitve Muzeja neevropskih kultur z novima razstavama

SEM, 29. april ― Sporočilo za javnost Slovenski etnografski muzej             Ljubljana, 29. april 2024 Slovenski etnografski muzej v letu 2024 obeležuje 60. obletnico vzpostavitve Muzeja neevropskih kultur v Goričanah. Ob tej priložnosti bo v četrtek, 9. maja 2024, ob 18.00, odprtje dveh razstav: Prepletenost svetov: Zunajevropske zbirke v obdobju neuvrščenosti in Popotovanja spominov preko krajin Alžirije v 60. letih 20. stoletja, avtorice Nine Zdravič. Na ogled bosta do 8. septembra 2024. Razstavi bo odprla ga. Špela Spanžel, generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino Ministrstva za kulturo RS. Muzej neevropskih kultur v Goričanah Muzej neevropskih kultur je bil prva jugoslovanska ustanova, namenjena zbiranju in razstavljanju izključno zunajevropskih etnoloških predmetov. Deloval je med letoma 1964 in 2001 kot dislocirana enota Slovenskega etnografskega muzeja v baročnem dvorcu Goričane pri Medvodah. Za zbirke je strokovno skrbela kustodinja dr. Pavla Štrukelj, po njeni upokojitvi leta 1990 pa jo je nadomestil kustos mag. Ralf Čeplak Mencin. Zbirke z drugih celin (iz Azije, Afrike, Amerik in Avstralije) so bile zbrane v 19. in prvi polovici 20. stoletja, novejše zbirke pa so bile najpogosteje plod raznovrstnih stikov in izmenjav med Jugoslavijo in državami v razvoju v okviru politike neuvrščenih. V muzeju so pripravili več kot osemdeset razstav, skoraj polovica jih je gostovala iz držav v razvoju. Mnogim obiskovalcem je muzej predstavljal okno v svet ter jim približal druge celine in načine življenja različnih ljudstev. Dvorec, ki ga je etnografski muzej leta 1964 dobil v upravljanje po zaslugi takratnega direktorja SEM dr. Borisa Kuharja,  je deloval kot muzej do leta 2001, od tedaj pa so te zbirke del stalnih in občasnih razstav SEM. Razstavi, zasnovani ob obeležitvi obletnice vzpostavitve muzeja v Goričanah, povezuje rdeča nit obdobja neuvrščenosti, mednarodnih strokovnih sodelovanj, spominov in osebne zgodbe. O razstavi Prepletenost svetov: Zunajevropsk
Ptujski plesalci »razturali« na Hrvaškem

Ptujski plesalci »razturali« na Hrvaškem

Štajerski tednik, 29. april ― Uspeh in napredek plesnih skupin je najbolj optimalno in objektivno ocenjen na mednarodnih tekmovanjih, kjer svoje znanje pokažejo in se medsebojno pomerijo plesalci iz različnih držav. Na zadnjem takšnem tekmovanju na Hrvaškem so ptujski in mariborski plesalci ponovno dosegli odlične rezultate.

Zakaj jaz (31.5.2024 20:00)

Španski borci, 29. april ― Kako s telesom, ki se lahko giba, ustvariti negiben gib? Kako v duetu odplesati nekoga, ki kipi od življenja, in hkrati nekoga, ki kriči od bolečin? Kako povedati zgodbo, ki jo lahko samo govor zanese/zareže v tišino, ker je telo obnemelo?
Za konec zapeli V dolini tihi

Za konec zapeli V dolini tihi

Štajerski tednik, 29. april ― V Gerečji vasi so se ponovno družili ljubitelji zborovskega petja. V organizaciji tamkajšnjega Društva žena in deklet je potekala prireditev Pesem druži nas. Da pesem res povezuje, priča udeležba sodelujočih – z druge strani Drave so prišli pevci iz Markovcev, z druge strani meje pa vokalna skupina iz Vinice na Hrvaškem.
Po več kot 50 letih bi zbor skoraj ugasnil

Po več kot 50 letih bi zbor skoraj ugasnil

Štajerski tednik, 29. april ― Občina Markovci je daleč naokoli poznana po številnih pevskih zborih. Najdaljšo tradicijo ima Moški pevski zbor (MoPZ) Kulturnega društva (KD) Alojza Štrafela, ki je lani skoraj prenehal delovati. Dolgoletni zborovodja Uroš Sagadin je namreč napovedal svoj odhod, nadomestila zanj pa sprva niso našli.
Kri moje ljubezni

Kri moje ljubezni

MMC Gledamo, 29. april ― Najnovejši celovečerni film britanske režiserke in scenaristke Rose Glass Kri moje ljubezni je tako večplasten, da bi se verjetno brez težav uvrstil tako med Liffove ekstravagantneže in izbrance festivala žanrskih poslastic Kurja polt . . .

V Postojni zaživel umetniški atelje

Misli, 29. april ― Slikar, grafik in risar Leon Zuodar od septembra ustvarja v novem ateljeju na Tržaški cesti 27 v Postojni, ki ga je prejšnji petek odprl tudi javnosti in mimoidočim. Z mlajšim kolegom Miho Majesom, ki zaključuje magistrski študij grafike, sta predstavila Majesov prvi zinovski projekt Economy Klasse in skupno grafično sodelovanje Back II Back.

Svetovni dan plesa v Sloveniji v znamenju jubileja stanovskega društva in težav področja

SiGledal Novice, 29. april ― Mednarodni plesni komite, ki deluje pod okriljem Mednarodnega gledališkega inštituta ITI Unesco, je 29. april razglasil za mednarodni dan plesa. Mednarodno poslanico je spisala argentinska plesalka Marianela Nunez, slovensko Irena Z. Tomažin. Pod okriljem Društva za sodobni ples Slovenije bo na Kongresnem trgu celodnevno plesno-umetniško dogajanje.
še novic