Raziskava Odisejevega zatočišča

Društvo slovenskih pisateljev, 12. september ― Spoštovane članice in člani, Odisejevo zatočišče prosi za pomoč pri spodnji raziskavi. Zlasti vabimo k sodelovanju mlajše članice in člane. Za kaj torej gre? Namen raziskave, ki jo izvaja Literature Across Frontiers v sodelovanju z Mercator International v okviru projekta izmenjave rezidenc Odisejevo zatočišče (Ulysses Shelter), je raziskati in oceniti ponudbo mobilnosti za mlade, perspektivne […]

Scenografka Špela Tušar o sodelovanju pri filmu Tukaj

Kinodvor, 12. september ― Po ogledu filma Tukaj (Bas Devos / 2023) se je Varja Močnik pogovarjala s slovensko scenografko Špelo Tušar, ki živi in dela v Bruslju. Svoje poslanstvo je našla tudi v ustvarjanju filmov v Belgiji. Razkrila je zakulisje pri nastajanju filma Tukaj in spregovorila o sodelovanju z režiserjem Basom Devosom.
Zdravo brezdelje?

Zdravo brezdelje?

SEM, 12. september ― Četrtek je mali petek, pravijo, in na današnji dežavni dan si že lahko privoščimo malo lenobe. Da bi spodbudili k trenutku zdravega brezdelja, smo izbrali nekaj odlomkov iz knjige Dober dan, lenoba : o umetnosti in potrebi, da v podjetju delamo čim manj avtorice Corinne Maier. Knjigo lahko prelistate na novi stalni razstavi v SEM Človek in čas: Od ponedeljka do večnosti. Vidimo se v SEM!

Vsakič znova pomlad

Koridor, 12. september ― Zbirka nas preslika na pomladni travnik ali obrobje gozda, za vsakim vogalom pa v nas »butne drobno, snežno cvetje divje slive«. The post Vsakič znova pomlad appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Kranjsko gledališče sezono začenja z dramo Kot vsa svobodna dekleta

Misli, 12. september ― Prešernovo gledališče Kranj bo novo gledališko sezono začelo s prvo slovensko uprizoritvijo besedila sodobne bosanske dramatičarke Tanje Šljivar Kot vsa svobodna dekleta v režiji Mojce Madon. Premiera bo v kranjskem gledališču v soboto ob 19.30, ustvarjalci pa so dramo in njeno uprizoritev predstavili na današnji novinarski konferenci.
Folklorna skupina bi se rada pomladila

Folklorna skupina bi se rada pomladila

Štajerski tednik, 12. september ― Folklorna skupina Gorišnica že več kot 20 let predstavlja enega od ključnih nosilcev kulturne dediščine. Njena vloga ni samo ohranjanje in poustvarjanje ljudske glasbe, plesa in običajev, ampak je tudi pomemben povezovalni člen v lokalni skupnosti. Po koroni je skupina skoraj nehala delovati, vendar so se na pobudo Sandre Sok in Klavdije Vozlič plesni pari ponovno zbrali in nadaljevali s plesno tradicijo. Zelo veseli so bili tudi treh novih parov.
Ura Oskarja Ebenspangerja

Ura Oskarja Ebenspangerja

MNZS, 12. september 15. junija 1945 je nekdanji taboriščnik Radoslav Tomažič predal Štabu za repatriacijo v Ljubljani zapečaten ovoj. Jugoslovanski narodni odbor v Mauthausnu ga je pooblastil, da prevzame 80 vrečic iz t.i. Effektenkammer (skladišča osebnih predmetov in vrednot taboriščnikov, ki so jih morali oddati ob sprejemu) v koncentracijskem taborišču Mauthausen. V ovoju je bilo 76 različnih vrednot, […]
Igre povezovanja in prijateljstva

Igre povezovanja in prijateljstva

Štajerski tednik, 12. september ― V sklopu že 22. ptujskih grajskih iger so v galeriji Magistrat odprli fotografsko razstavo pod naslovom Ptujske grajske igre in Burgfest, ki so jo pred tem že postavili v Mestni hiši v Burghausnu. V fotografski objektiv sta jih ujela ptujski fotograf Marijan Petek in žal že pokojni ambasador Ptuja Gerhard Hübner, tudi velika prijatelja.

Razbijamo mite urbanega razvoja

Inštitut za politike prostora, 12. september ― Več kot polovica svetovnega prebivalstva živi in dela v mestih in urbanih naseljih. Podobno je tudi v Sloveniji. Posamezniki in različne skupnosti dojemamo življenje v mestu različno. Mesto uporabljamo na različne načine in imamo o njegovi urejenosti in delovanju različne predstave. Pri našem delu se pogosto srečujemo z zmotnimi predstavami o prostorskih in urbanih izzivih... The post Razbijamo mite urbanega razvoja appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Slovesnost ob novi stalni razstavi Človek in čas: Od ponedeljka do večnosti

Slovesnost ob novi stalni razstavi Človek in čas: Od ponedeljka do večnosti

SEM, 12. september ― Sporočilo za javnost Slovenski etnografski muzej              Ljubljana, 12. september 2024 Slovenski etnografski muzej je vstopil v svoje novo stoletje delovanja z drugim delom stalne razstave Človek in čas: Od ponedeljka do večnosti, ki se osredotoča na človekovo dojemanje, razumevanje in občutenje časa. Slovesnost bo v sredo, 18. septembra 2024, ob 18.00. Slavnostna govornica na dogodku bo dr. Asta Vrečko, ministrica za kulturo Republike Slovenije. Konceptualni okvir dvodelne razstave je začel zoreti ob snovanju obeležitve stoletnice muzeja pred tremi leti. Zasnovana je v dveh konceptualnih sklopih. Prvi z naslovom Človek in čas: Prvih 100, ki govori o času Slovenskega etnografskega muzeja, je bil odprt leta 2023, drugi del razstave Človek in čas: Od ponedeljka do večnosti pa se osredotoča na človekovo dojemanje, razumevanje in občutenje časa. V SEM so razstavo postavili na ogled že julija 2024 kot popotnico muzeju v novo stoletje delovanja. Razstava je plod sodelovanja kustosov SEM (mag. Ralf Čeplak Mencin, mag. Gregor Ilaš, Katarina Nahtigal, dr. Tanja Roženbergar, mag. Polona Sketelj, dr. Nadja Valentinčič Furlan, Blaž Verbič, dr. Janja Žagar in dr. Nena Židov), ki jih povezuje enotni idejni princip predstavitve človekovega dojemanja časa, njegov delovni, prosti, praznični čas, pa tudi vplivov časa na načine življenja v različnih življenjskih obdobjih in družbeno-kulturnih okoljih. O razstavi: Sprašujemo se, ali čas vedno teče enako. Se nam včasih zdi, da gre prehitro, ali pa se nam ustavi?  Raznovrstni muzejski in simbolni predmeti spodbujajo razmišljanja, kako doživljamo, razumemo in občutimo čas. V petih vsebinskih sklopih razstava vabi obiskovalce k razmisleku o tem, ali čas kroži, teče, dela plasti, stoji, ali pa se samo zdi. Številni razstavljeni predmeti, dokumentarne in simbolne fotografije ponazarjajo vpetost človeka v naravne in dogovorjene ritme. Razstava ponazarja življenjske prehode, od rojstva, preko različnih mejnikov do smrti. Čas lah

Mladi bralci OŠ Toma Brejca na mednarodnem kongresu IBBY – mednarodne zveze za mladinsko književnost v Trstu

Kamnik.info, 12. september ― Na povabilo slovenske sekcije IBBY – njene predsednice Tine Bilban in koordinatorice Špele Frlic (pisateljice in pripovedovalke) je sedem učencev naše šole obiskalo mednarodni kongres IBBY, ki se je od 27. 8. do 2. 9. 2024 odvijal v Trstu. Priprave na kongres so potekale celo šolsko leto: prebirali smo knjižna dela slovenskih in tujih avtorjev ... Prispevek Mladi bralci OŠ Toma Brejca na mednarodnem kongresu IBBY – mednarodne zveze za mladinsko književnost v Trstu je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik.info.
Fotografska razstava Celjanke, ki je postala kronistka Zagreba

Fotografska razstava Celjanke, ki je postala kronistka Zagreba

Celje.info, 12. september ― V celjski Galeriji Božena so predsinočnjim odprli gostujočo mednarodno fotografsko razstavo leta 1929 v Celju rojene hrvaške fotografinje Marije Braut, rojene Kračun. Z družino se je v Zagreb preselila pri ... Beri dalje The post Fotografska razstava Celjanke, ki je postala kronistka Zagreba appeared first on Celje.info.

Razigrana Pika letos otroke uči odgovornosti do okolja

Misli, 12. september ― Pikin festival, ki že 35. leto Velenje spreminja v otroško pravljično mesto, se bliža koncu. Festival, na katerem se, če že ne zabavajo, pa vsaj tu in tam nasmehnejo tudi odrasli, je letos zeleno obarvan. Kot je Pika kot tradicionalna županja svojega čarobnega mesta povedala za STA, letos otroke uči odgovornosti do okolja.
še novic