MIRKO BRATUŠA: SKOTOM

MIRKO BRATUŠA: SKOTOM

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 17. oktober ― Razstava Mirka Bratuše z naslovom Skotom nas vabi k poglobljenemu razmisleku o percepciji, družbeni slepoti in naši vlogi opazovalcev. Skotoma, iz grščine, pomeni temo ali slepoto in v sodobnem kontekstu označuje delno slepoto vidnega polja, pa tudi socialne slepote, kot so predsodki, ideološka neobčutljivost in prostovoljna nevednost. Mirko Bratuša, čeprav pogosto označen kot nepolitičen umetnik, v svojih delih odpira vprašanja, ki izzivajo družbeno normo in vabijo k aktivnemu sodelovanju opazovalca. Njegove skulpture, narejene iz različnih materialov, od lesa do keramike, nas ne le opominjajo na preteklost, temveč nas postavljajo v položaj, kjer moramo razumeti proces njihovega nastanka. Razstava nagovarja gledalce, da presežejo zgolj pasivno opazovanje in postanejo sostorilci ter sokrivci pri odkrivanju in razumevanju umetniških del. Bratuša s svojo umetnostjo razkriva arkano – skrito vednost, ki presega zgolj estetsko doživetje in se dotika globljih vprašanj o našem odnosu do sveta, tehnologije in narave. dr. Darij Zadnikar Mirko Bratuša že desetletja navdušuje občinstvo z domiselnimi in igrivimi stvaritvami, ki izhajajo iz njegovega poglobljenega razumevanja, kako s prepletom tradicionalnih in sodobnih pristopov omogočiti, da kip izstopi iz hrupnega, hitro spreminjajočega sveta podob in informacij. Njegovi samostojni kipi, skupine ali kompozicije, ki pogosto mejijo na intervencije, nas prevzamejo s svojo prepoznavno noto in čutno prezenco. Iz prostorov»bijejo« kot enigmatične konstrukcije, figure, živali, stvari ali kot prikazni. Duhovitost, ena od avtorjevih značilnih karatkeristik, s katero suvereno bogati raznoliko krajino sodobnega kiparstva doma in v tujini, je moč razbrati tudi v stvaritvah, ko kipar zavestno poseže v kritiko širših družbenih oziroma aktualnih razmer. V svojih uspešnih prizadevanjih na področju spomeniške plastike je Bratuša večkrat razrahljal problematičen kontekst, v katerega se je ujela določena tematika, povezana z zgodovinsko osebnos

Stopinje v besedah in barvah z Magdo Šalamon

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 17. oktober ― V četrtek, 17. oktobra 2024, smo v Občinski knjižnici Prebold spoznavali večplastno ustvarjalno pot Magde Šalamon. »Ekonomistka, ženska sodobnega duha in intuicije je pesnica, publicistka, gornica, televizijska voditeljica, zavezana naravi ter slovenstvu, izpričana humanistka in svetovljanka,« jo je v začetku pogovornega večera predstavila knjižničarka Lea Felicijan. Dogodek je bil preplet izbranih besed in klasične glasbe v sodelovanju z učenkama Glasbene šole Risto Savin Žalec Saro Paunović na kitari in Saro Vahčič Miyazaki s flavto, pod mentorstvom profesoric Agate Gojkošek in Katje Klinc. Magda Šalamon se vseskozi vključuje v kulturni izraz lokalne ...

Prvo druženje z Varstveno-delovnim centrom (VDC) Saša, enoto Maksi Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 17. oktober ― V četrtek, 17. oktobra 2024, so Občinsko knjižnico Žalec obiskali varovanci VDC Saša, enote Maksi Žalec. Kljub slabemu in kislemu vremenu so bili prav vsi nasmejani, dobre volje in polni energije. Bili so v veselem pričakovanju našega prvega srečanja in druženja v knjižnici. Druženje smo začeli s predstavitvijo svojih imen, hobijev, nekateri so predstavili tudi svojo družino in kraj, v katerem živijo. Nadaljevali smo z lahkotnim pogovorom o vsakdanjih stvareh, o temah, ki so jim blizu in vzbujajo njihovo zanimanje. Sledilo je petje ljudske pesmice, vsem dobro poznane, nato smo reševali ...

17. oktober - mednarodni dan nesnovne kulturne dediščine

Misli, 17. oktober ― V različnih državah sveta, tudi Sloveniji, letos prvič 17. oktober obeležujejo kot mednarodni dan nesnovne kulturne dediščine, ki je, kot so zapisali na ministrstvu za kulturo, priložnost za priznanje in spodbujanje slovenske nesnovne kulturne dediščine. V slovenski register nesnovne kulturne dediščine je vpisanih 121 enot in 373 nosilcev.
Na Zagreb Film Festivalu tudi Burgerjevo Opazovanje

Na Zagreb Film Festivalu tudi Burgerjevo Opazovanje

Misli, 17. oktober ― V hrvaški prestolnici bo med 4. in 10. novembrom potekal 22. Zagreb Film Festival (ZFF). V različnih programskih sklopih bodo prikazali filme, ki so že želi pozornost na mednarodnih filmskih festivalih, ter filme, ki bodo zaznamovali prihajajočo filmsko sezono. Na ogled bo tudi zadnji film Janeza Burgerja Opazovanje.

ŽPZ Kombinat na spominski slovesnosti na Veliki Ilovi Gori

ŽPZ Kombinat, 17. oktober ― Združenje borcev za vrednote NOB Grosuplje, PGD Velika Ilova Gora, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Grosuplje, Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana – odbor Grosuplje in Občina Grosuplje organizirajo spominsko slovesnost ob 81. obletnici bojev na Ilovi Gori. Spominska slovesnost bo v soboto, 26. oktobra 2024 ob 11. uri pri spomeniku na Veliki Ilovi Gori. […]
Ulična zabava Kajuhovega doma

Ulična zabava Kajuhovega doma

Celje.info, 17. oktober ― Po nekaj mesecih začasne rabe se je končala prehodna faza Kajuhovega doma, ki se nahaja na Vodnikovi ulici. V prihodnje bo v njem urejeno središče ustvarjalnih skupnosti. Javno naročilo za ... Beri dalje The post Ulična zabava Kajuhovega doma appeared first on Celje.info.
Poetika absurda

Poetika absurda

Odzven, 17. oktober ― Obalni ustvarjalec Jan Bajc Funa novo poglavje v svoji diskografiji odpira s prvencem projekta Stamor, ki se bo potegoval za visoko mesto na seznamih najboljših domačih albumov leta 2024.
Delovni čas med jesenskimi prazniki

Delovni čas med jesenskimi prazniki

SEM, 17. oktober ― Med jesenskimi prazniki 2024 bo SEM odprt po prilagojenem urniku: RAZSTAVNA HIŠA SEM: Četrtek, 31. oktober 2024 (Dan reformacije): 10.00-20.00 Petek, 1. november 2024 (Dan spomina na mrtve): ZAPRTO Ostali dnevi: OBIČAJEN URNIK UPRAVNA HIŠA SEM (tudi Knjižnica SEM): Četrtek, 31. oktober, in petek, 1. november 2024 (praznika): ZAPRTO Ostali dnevi: OBIČAJEN URNIK Dobrodošli!
SAŠKA STRNAD: KO NEKOMU KLJUB NJEGOVI BOLEZNI POMAGAŠ, DA IZRAZI SVOJE MISLI IN OBČUTKE, SI PREMAKNIL SVET, PA ČEPRAV LE ZA MILIMETER

SAŠKA STRNAD: KO NEKOMU KLJUB NJEGOVI BOLEZNI POMAGAŠ, DA IZRAZI SVOJE MISLI IN OBČUTKE, SI PREMAKNIL SVET, PA ČEPRAV LE ZA MILIMETER

Revija Primus, 17. oktober ― Saško Strnad, vsestransko kulturno delavko in ustvarjalko, smo k intervjuju za revijo povabili s čisto posebnimi razlogi. Kot ena od redkih ustvarjalk s področja ljubiteljske kulture dejavno orje ledino na tisti točki, kjer umetnost in kultura vse bolj postajata  tudi koristno sredstvo v podporo zdravju in dobremu počutju. Je že res, da so koristni učinki ...
24. oktober 2024 ob 18. uri: Javna vodstva z avtorji in znanimi Jeseničani – dr. Marko Mugerli in Tone Konobelj

24. oktober 2024 ob 18. uri: Javna vodstva z avtorji in znanimi Jeseničani – dr. Marko Mugerli in Tone Konobelj

Gornjesavski muzej Jesenice, 17. oktober ― V mesecu oktobru napovedujemo prvo javno vodstvo po razstavi Mladost mesta rdečega prahu, z avtorji in znanimi Jeseničani, ki smo ga obljubili v sklopu akcije Aktivna jesen v Kosovi graščini. 24. oktobra 2024 ob 18. uri vas bosta popeljala po razstavi muzejska prijatelja dr. Marko Mugerli in Tone Konobelj. Marko je v jeseniški muzej začel [...] The post 24. oktober 2024 ob 18. uri: Javna vodstva z avtorji in znanimi Jeseničani – dr. Marko Mugerli in Tone Konobelj appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.
Razstava Kicar z okolico

Razstava Kicar z okolico

Štajerski tednik, 17. oktober ― Člani likovne sekcije dr. Štefke Cobelj KD DPD Svoboda Ptuj so razveselili z novo likovno razstavo. Sicer pa trenutno razstavljajo na več lokacijah, kmalu bodo svoja dela razstavili tudi v galeriji Magistrat. Tokrat so v razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled dela, ki so jih ustvarili na likovnih kolonijah v letih 2023 in 2024 v Kicarju, kjer jim je gostoljubje nudil eden od članov sekcije z ženo.
Popevke, polke in valčki v italijanskem obmorskem mestu

Popevke, polke in valčki v italijanskem obmorskem mestu

Štajerski tednik, 17. oktober ― Festivali 'Slovenija v' oz. Si.in so festivali slovenskih ljubiteljskih kulturnikov v tujih državah, katerih glavni namen je predstavitev slovenske kulture, navad in običajev. Na nedavnem festivalu v Beneški laguni se je predstavilo okrog 800 ljubiteljskih kulturnikov iz 35 slovenskih društev. Med nastopajočimi so bili tudi tamburaški orkester Majšperk, pihalna godba Talum Kidričevo, tamburaši iz Cirkovc, vokalni pevci iz PGD Zlatoličje in folklorniki iz Makol.
Glasbeni večer, ki se je dotaknil vseh

Glasbeni večer, ki se je dotaknil vseh

Štajerski tednik, 17. oktober ― V cerkvi sv. Petra in Pavla Ptuj so obiskovalci nadvse uživali na dveh koncertnih večerih sredi oktobra, pod naslovom Magnifikat, ki je Marijina hvalnica. Njene besede je uglasbilo veliko znanih glasbenih mojstrov. Tokrat pa so prisluhnili enemu najpopularnejših mladih skandinavskih avtorjev, čigar melodije so „ljubke in poslušljive“. 
Literani večer s Kristino v ptujski knjižnici

Literani večer s Kristino v ptujski knjižnici

Štajerski tednik, 17. oktober ― Zadnja pesniška zbirka, ki nosi naslov Selišča, je izšla leta 2021, za njo pa je avtorica Kristina Kočan prejela tudi Veronikino nagrado v letu 2022. Gre za četrto pesniško zbirko avtorice, ki smo jo spoznali že leta 2008, ko je izšel njen prvenec Šara, za katerega je bila nominirana tudi za najboljši prvenec.
Obuditev zapuščine markovskega kronista

Obuditev zapuščine markovskega kronista

Štajerski tednik, 17. oktober ― Župnija sv. Marka in KUD Markovski zvon sta minulo soboto v dvorani ZAF centra organizirala drugi Slekovčev večer. Dogodek je bil posvečen življenju in delu nekdanjega markovskega duhovnika, zgodovinarja in kronista Mateja Slekovca, ki je zapustil pomemben pečat na zgodovini kraja.
še novic