Good Time (2017)

Good Time (2017)

Deseta umetnost, 26. marec 2018 ― Robert Pattinson je potreboval skoraj celo desetletje, da se je naposled znebil imidža najstniškega idola vampirske limonade Twilight in začel igrati v bolj resnih in kvalitetnih filmskih projektih. Moja malenkost je njegov igralski potencial opazila že v prepričljivi romantični drami Remember Me, vendar se je najbolj dokazal v zadnjih dveh letih, ko je prevzel mnogo […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  2 comments on this item You might be interested in this:    The Raid 2: Berandal (2014)  Star Wars: The Force Awakens (2015)  Black Swan (2010)  [Pozor, hud prizor] - The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)  Jupiter Ascending (2015) Copyright © Deseta umetnost [Good Time (2017)], All Right Reserved. 2018.
V Bologni začetek 55. mednarodnega sejma otroških knjig

V Bologni začetek 55. mednarodnega sejma otroških knjig

RTS 24 – Kultura, 26. marec 2018 ― V Bologni bo danes vrata odprl 55. mednarodni sejem otroških knjig, na katerem se bo kot vsako leto predstavljala tudi slovenska ustvarjalnost za otroke in mlade. Na današnji dan bodo v sklopu sejma podelili tudi Andersenovo nagrado avtorju in ilustratorju, sicer pa na sejmu pričakujejo kar 26.000 strokovnjakov s področja literature za najmlajše.

SOŽITJE, suhe hruške, nakar še trije medvedi na druženju v Občinski knjižnici Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 26. marec 2018 ― Marčevsko druženje z varovanci Sožitja, društva za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju Žalec, je spet potekalo v oživljanju besedil Ivana Cankarja, tokrat Peharja suhih hrušk, zgodbe za otroke. Videti je bilo, kako si med pripovedovanjem za očmi slikajo veliko omaro s starinskimi vrati, za katerimi so zaklenjeni sladki krhlji hrušk, ključ pa nosi mati v žepu predpasnika. S stopnjevanjem pripovedi se je večalo njihovo vznemirjenje in na koncu sočutje do matere, ki je zajokala zaradi lačnih otrok. A to ni bil višek občutkov. Završalo je v prostoru, ko ...

Literarni večer z Bernardo Jelen

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 26. marec 2018 ― V torek, 20. marca 2018, se je v Krajevni knjižnici Petrovče odvil prav poseben in nadvse prijeten klepet ob čaju – literarnega značaja. V sproščeni obliki čajanke, nam je svoj knjižni prvenec predstavila pesnica, mentorica, profesorica in nenazadnje sovaščanka gospa Bernarda Jelen. Prav posebna čast je, ko lahko v knjižnici gostimo ustvarjalce, ki bivajo in delujejo v petrovškem okolišu. Pesniška zbirka z naslovom Inkubator je izšla ob koncu leta 2017, pesnica pa pravi, da ima v svoji zbirki še precejšen nabor poezije, tako da se nadejamo izdaje še kakšne zbirke poezij.

Oj, ta vojaški boben

Kamra.si, 26. marec 2018 ― Medobčinski muzej Kamnik in Občina Kamnik vabita v sredo, 28. februarja 2018, ob 16. uri na slovesno odprtje obnovljenega drugega dela rojstne hiše Rudolfa Maistra in odprtje občasne razstave Oj, ta vojaški boben (Prva vojna iz zasebnih zbirk na Kamniškem), ki bo v rojstni hiši Rudolfa Maistra na Šutni 23. 

Oj, ta soldaški boben

Kamra.si, 26. marec 2018 ― Medobčinski muzej Kamnik in Občina Kamnik vabita v sredo, 28. februarja 2018, ob 16. uri na slovesno odprtje obnovljenega drugega dela rojstne hiše Rudolfa Maistra in odprtje občasne razstave Oj, ta soldaški boben (Prva vojna iz zasebnih zbirk na Kamniškem), ki bo v rojstni hiši Rudolfa Maistra na Šutni 23. 
Slovenska kultura si po prepričanju SD zasluži in potrebuje nov zagon

Slovenska kultura si po prepričanju SD zasluži in potrebuje nov zagon

Misli, 26. marec 2018 ― Tretji javni posvet SD pred prihajajočimi volitvami, ki so ga danes pripravili v Narodnem domu Maribor, je bil namenjen razpravi o prihodnosti Slovenije na področju kulture. Ta je ena od prioritet strankinega predvolilnega programa, je zagotovil Dejan Židan, ki je s sogovorniki razpravljal o svobodi ustvarjanja, razvojnih priložnostih in rešitvah.

"Buči, buči, morje Adrijansko"

Kamra.si, 26. marec 2018 ― Vabljeni na odprtje nove občasne razstave Buči, buči, morje Adrijansko / Primorski Slovenci na Celjskem po letu 1918, ki bo v četrtek, 29. marca, ob 18. uri v Muzeju novejše zgodovine Celje. V kulturnem programu bosta sodelovala dramski igralec SLG Celje Renato Jenček in skupina Šansonet ŠC Celje. Razstava bo na ogled do 31. avgusta 2018. Vljudno vabljeni!

Jereb in Budja arhitekti: TEM Čatež

OUTSIDER, 26. marec 2018 ― Obstoječemu objektu TEM Čatež so nove prostore dodali arhitekti iz pisarne Jereb in Budja.   Prizidek tovarniškemu objektu se na prvi pogled zdi odlična iztočnica za nezanimivo arhitekturo. Ta bo ali preveč podrejena lastni funkcionalnosti ter se bo v želji po optimizaciji delovnega procesa popolnoma izgubila, morda bo posegla po že preverjenih rešitvah ter postala…
Izbrani finalisti Nagrade skupine OHO 2018

Izbrani finalisti Nagrade skupine OHO 2018

Center in Galerija P74, 26. marec 2018 ― Žirija izbrala žensko s konjsko glavo, javno branje v italijanščini, tihega opazovalca in rezanje grmovja. Mednarodna strokovna žirija v sestavi Sandra Sajovic (Galerija Kapelica), Jernej Kožar (Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec), Janka Vukmir (Institute for Contemporary Art, Zagreb) in Simon Hudolin (umetnik) je na svojem prvem srečanju uspešno izbrala nominirance Nagrade skupine OHO za […]
Lorenci ob svetovnem dnevu: Gledališče noče predstave, hoče dogodek

Lorenci ob svetovnem dnevu: Gledališče noče predstave, hoče dogodek

Misli, 26. marec 2018 ― Svetovni dan gledališča, ki ga 27. marca obeležujemo od leta 1962, ponuja priložnost za razmislek o vlogi in pomenu te umetniške dejavnosti. Slovensko poslanico ob dnevu je prispeval gledališki režiser Jernej Lorenci, ki je poudaril: "Gledališče noče predstave, hoče dogodek. Noče predstavljati, hoče biti. Scela navzoče. Do kraja prisotno."
Zlata paleta: Nagradili grafike in risbe slikarjev iz zavoda Ars Viva

Zlata paleta: Nagradili grafike in risbe slikarjev iz zavoda Ars Viva

Notranjsko primorske novice » Kultura, 26. marec 2018 ― Trbovlje – V Stari galeriji Delavskega doma v Trbovljah so slovenski likovni umetniki, zbrani v okviru Zveze likovnih društev Slovenije, 24. marca odprli razstavo Osnovne tehnike in grafika 2018. Na njej razstavljajo tudi umetniki iz zavoda Ars Viva, dela Benjamina Žnidaršiča, Franja Šajna, Željka Vertelja in Vidke Borko pa je strokovna komisija nagradila s certifikatom in priznanji. Razstava je na ogled do 7. aprila med 18. in 20. uro. Zlata paleta: snovne tehnike in grafika, razstava, Trbovlje, 24. marec 2018 Foto: zavod Ars Viva V okviru projekta Zlata paleta: osnovne tehnike in grafika je strokovna komisija od okoli 220 prispelih slik na razstavo uvrstila 60 del, 37 osnovnih tehnik in 23 grafik, ki so jih ustvarili umetniki iz 14 likovnih društev. Podelili so po sedem certifikatov za grafiko in osnovne tehnike. V izboru so slikarji zavoda Ars Viva sodelovali s 16 deli; poleg umetnikov, ki so prejeli priznanja sta jih poslala še Albina Kragelj in Andrej Levstik. Benjamin Žnidaršič je dobil certifikat za grafiko Stara ribiška barka ter priznanji za grafiko z naslovom Tihožitje in risbo Staro in mlado. Priznanje so prejeli tudi Vidka Borko grafiko Med odstiranjem, Frane Šajn za risbo Boula in Željko Vertelj za risbo Čolni. »Ukvarjanje s podobo v slikarstvu se začne vsekakor pri osnovnih tehnikah, kot so risba, kreda, pastel, perorisba in nekako nadaljuje preko osnovnih grafičnih tehnik, ki naj bi bile nekakšna predpriprava za slikarski izraz,« je ob odprtju razstave dejal predsednik strokovne žirije Zoran Poznič in dodal, da je na letošnji razstavi precej izredno kakovostnih del, tako po tehnični kot po vsebinski plati. Ohrabrujoče je predvsem poglobljeno zanimanje za tehnične prvine posameznih tehnik in nenazadnje tudi razmislek o zadani nalogi. Vse to skupaj lahko pred gledalca postavi likovno delo, ki nas nagovarja ne samo s svojo tehnično dovršeno formo, ampak tudi z atmosfero, s čustveno platjo, skratka z vsem tistim, kar naj bi vsebovalo ume

Aleš Debeljak: Tukaj, zate, tam: pesmi in eseji

Koridor, 26. marec 2018 ― Knjiga Tukaj, zate, tam: pesmi in eseji, objavljena v prestižni zbirki Kondor (zv. 358), skoraj dve leti po Debeljakovi smrti prinaša izbor njegove poezije in esejistike, to je tistega, kar v njegovem razkošnem avtorskem opusu še posebej izstopa, kot v notici ob izidu zapiše urednik knjige Andrej Ilc. Formalno je knjiga razdeljena na štiri dele: […] The post Aleš Debeljak: Tukaj, zate, tam: pesmi in eseji appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Ob svetovnem dnevu gledališč

Borštnikovo srečanje, 26. marec 2018 ― Združenje dramskih umetnikov Slovenije je na svoji spletni strani objavilo prevod letošnje mednarodne poslanice ob svetovnem dnevu gledališča, ki jo je napisala ena od izbranih avtoric Maya Zbib iz Libanona. http://zdus.si/mednarodna-poslanica-ob-svetovnem-dnevu-gledalisca-2018/   V sklopu praznovanj ob 70-letnici Mednarodnega gledališkega inštituta (International Theatre Institute) in zaradi poudarjanja medkulturnega in mednarodnega vidika svojega delovanja je izvršni odbor letos izbral pet avtorjev, po enega iz vsake UNESCO regije, ki so napisali poslanico ob svetovnem dnevu gledališča. Evropsko poslanico je napisal igralec, avtor in režiser Simon McBurney. http://www.world-theatre-day.org/p…/SimonMcBurneyBioEnFr.pdf http://www.world-theatre-day.org/pd…/2018SimonMcBurneyEN.pdf

Christophe Slagmuylder imenovan za umetniškega direktorja festivala Theater der Welt

Borštnikovo srečanje, 26. marec 2018 ― Christophe Slagmuylder je bil imenovan za umetniškega direktorja festivala Theater der Welt, ki bo potekal v Düsseldorfskem Schauspielhausu maja 2020. ITI-jev festival Theater der Welt vsaka tri leta poteka v različnih nemških mestih, vodijo ga različni umetniški direktorji. Christophe Slagmuylder je mednarodno uveljavljeni festivalski kurator, trenutno umetniški direktor Kunstenfestivaldesartsa v Bruslju, ki sodi med najuglednejše festivale sodobnih performativnih umetnosti. Celotna novica: https://nachtkritik.de/index.php?option=com_content&view=article&id=15066&catid=126&Itemid=100089

Z dojenčkom v kino: Projekt Florida

Mestni kino Ptuj, 26. marec 2018 ― V sredo, 4. aprila, ob 13.00 v kino spet vabimo mamice in atije skupaj z dojenčki. Z dojenčkom v kino je program Mestnega kina Ptuj, namenjen novopečenim staršem. Filmska projekcija je posebej prilagojena za ogled z dojenčki. Tokrat si bomo ogledali film Projekt Florida. Vstopnine ni, vabljeni!
Sonja VulpesMemento mori6. – 26. april 2018Memento mori je...

Sonja VulpesMemento mori6. – 26. april 2018Memento mori je...

Hiša kulture v Pivki, 26. marec 2018 ― Sonja VulpesMemento mori6. – 26. april 2018Memento mori je latinski izrek, ki pomeni spominjaj se smrti, v umetnosti pa se uporablja za oznako del, ki tematizirajo smrtnost ljudi in minljivost sveta nasploh. Tema memento mori se v likovni umetnosti običajno predstavlja z značilnimi simboli, kot so lobanja, peščena ura, sveča, sadje, rože, Sonja Vulpes pa v prvi plan postavlja figuralno motiviko. Figure in portreti, napol skeletni in napol meseni, so prispodoba za nas same, sedaj, ob smrti in po njej. Ponekod jih spremljajo križi, rože in sveče kot asociacija na konec, obenem pa kot simbol upanja. Element humorja, ki je prisoten v nekaterih od teh del, skuša prikazati smrt, bolj kot nekaj strašljivega in dokončnega, igrivo, kot nov začetek po koncu. Umetnica navdih za motive na temo memento mori črpa iz vsakdanjega življenja, lastnih strahov in razmišljanj o tem, kdo smo in kam gremo. Temo predstavlja v grafičnih delih velikih formatov v tehniki kolagrafije, ki jih spremljajo preproste monotipije manjšega formata.Sonja Vulpes s pravim imenom Sonja Grdina (1986) je zaključila študij likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Njeno glavno področje ustvarjanja je risba, ki zaživi samostojno, kot umetniška grafika in kot tatu. Od 2014 sodeluje z založbo 585 ZINES, ki se ukvarja z izdajo zinov v manjših nakladah. Njeno ustvarjanje je razpeto med ateljejem na Krasu in bivališčem v Ljubljani.https://www.instagram.com/sonjavulpes/http://sonjavulpes.tumblr.com/

Znani nominiranci za nagrado skupine OHO 2018

Misli, 26. marec 2018 ― Nominiranci za nagrado skupine OHO za leto 2018 so Nana Wolke, Đejmi Hadrović, Danilo Milovanović in Neža Knez. Mednarodna strokovna žirija jih je izbrala izmed 20 na javni razpis prispelih prijav. Zmagovalca bo žirija razglasila maja v Ljubljani po ogledu razstave nominirancev v Galeriji P74 in individualnih pogovorih.
Londonski razpokani zidovi

Londonski razpokani zidovi

Airbeletrina, 26. marec 2018 ― Pred nekaj dnevi so delavci končali z rušenjem zahodnega trakta verjetno najbolj razvpite brutalistične zgradbe v Londonu. Robin Hood Gardens oziroma Vrtovi Robina Hooda, kot bi lahko poslovenili ime kompleksa, so javno mnenje razdvajali že vse od izgradnje leta 1972. Nastali so v zadnjem valu gradnje socialnih stanovanj, tik preden se je nekdaj mogočna britanska socialna država prevesila v svoje nasprotje, popolni laissez-faire Margaret Thatcher. Kot da bi se zgradba legendarnih arhitektov Alison in Petra Smithsona že od začetka zavedala, da je njen nastanek nezaželen, njeno uničenje pa samo vprašanje časa, se je obdala z vrsto obrambnih ukrepov, ki so bolj kot na modernistično sosesko spominjali na srednjeveško utrdbo. Stanovanjski trakti so b

Orgija Padca

Kriterij.si, 26. marec 2018 ― Orgija Padca Via Negativa: 365padcev Urednik Mon, 03/26/2018 - 08:54 Orgija Padca Začnimo z osnovo – via negativa je sintagma, ki označuje neki tip teologije, in sicer negativne, katere najslavnejši predstavnik je Dionizij Areopagit. Takšne, ki Boga želi imenovati prek zanikanja atributov, ki mu ne pripadajo, ki z negiranjem do konca čisti teren človeške zavesti in v nekakšni fanatični ponižnosti (pridevnik v tem primeru razumem naklonjeno) absolutno in večno ločuje od naključnih pritiklin, ki nam zastirajo pogled nanj. 365padcev je predstava, ki si pravzaprav deli postopek z dotično teleologijo. Tukaj pade vse, kar lahko pade, in vse, kar je že padlo. Vse, kar je že padlo, a si tega nismo upali res priznati, priznati pa tu pomeni reprezentirati in misliti. To vse bi lahko bil nekakšen negativ, lahko bi ga pisali z veliko začetnico ali ga izrekali v nekakšnem deliriju, podobno kot tisti tip z YouTuba, ki kriči »sveee«. Velik del napora v 365padcev je namenjen temu, kako to »vse« artikulirati. Deloma gre postopek v smeri simboliziranja družbenih vlog skozi osebe, ki vedno znova padejo ali jim nekaj pade – brezbrižno, zaskrbljeno, namerno, po nerodnosti; stvari preprosto padajo, vseeno zakaj, padanje je imperativ, zakon, ki vodi celoten metafizični svet predstave. Na trenutke se nam lahko zazdi, da je simbolizacija shematična in pripada nekemu drugemu, predmodernističnemu diskurzu, glomaznemu in okornemu, ki ne more zajeti nadrobljenosti in šumenja celote. Vendar hitro opazimo, da je šumov veliko, da šumi ves čas prehitevajo prepoznavne družbene vloge, da se te ves čas same lomijo, postajajo nekoherentne. Predvsem gre za to, da padanje prehiteva vsako identiteto, in za to, da to prehitevanje glasbena oprema predstave ves čas precej adekvatno spremlja. Obenem pa se prehitevanju prilagodijo tudi vloge, v katere igralke in igralci vstopajo v vedno novih preoblekah, polomljeni, pohabljeni vedno znova pohitijo k padanju. Ne samo v vedno novih preoblekah, tudi v v

1945 – Padec Ivo Džime

Zgodovina na dlani, 26. marec 2018 26. marca leta 1945, so ameriške enote porazile japonsko cesarsko vojsko ter zavzele otok Ivo Džima. Tako se je končala ena od najbolj krvavih bitk na Pacifiškem bojišču v II. svetovni vojni. 19. februarja 1945 so se v okviru operacije Odred (angleško Detachment) ameriške enote izkrcale na le nekaj kvadratnih … Preberi The post 1945 – Padec Ivo Džime appeared first on Zgodovina na dlani.

Ministrski NE za glasbeni festival Arsana

Štajerski tednik, 26. marec 2018 ― Ministrstvo za kulturo je zavrnilo vlogo Društva za glasbeno umetnost Arsana s Ptuja za sofinanciranje večletnih kulturnih projektov v letih 2018–2021 iz proračuna, namenjenega za kulturo. Za področje glasbene umetnosti je prispelo 105 vlog, osem jih je bilo ovrženih, 97 pa jih je izpolnjevalo razpisne pogoje, med njimi tudi vloga Arsane. Na podlagi kriterijev, ki so ovrednoteni s točkami, je Arsana zbrala le 79 od najmanj 81 točk, da bi bili na razpisu uspešni.
1940 Gorenje Otave – Pred šolo

1940 Gorenje Otave – Pred šolo

Stare slike (Cerknica), 26. marec 2018 ― Včasih se usoda poigra. Za objavo na strani Stareslike smo dobili to fotografijo brez dodatnih podatkov. Na voljo je bil le zapis na zadnji strani fotografije. Skoraj istočasno sem brskal po kupu starih dokumentov in naletel sem na dokument z naslovom:    Prepis “KRONIKE ŠOLE V OTAVAH”, ki jo je dne 30. avgusta 1960 napisal […]
V Bologni začetek 55. mednarodnega sejma otroških knjig

V Bologni začetek 55. mednarodnega sejma otroških knjig

Misli, 26. marec 2018 ― V Bologni bo danes vrata odprl 55. mednarodni sejem otroških knjig, na katerem se bo kot vsako leto predstavljala tudi slovenska ustvarjalnost za otroke in mlade. Na današnji dan bodo v sklopu sejma podelili tudi Andersenovo nagrado avtorju in ilustratorju, sicer pa na sejmu pričakujejo kar 26.000 strokovnjakov s področja literature za najmlajše.

Polnočno sonce

Deseta umetnost, 26. marec 2018 ― Katie (Bella Thorne) so že v rani mladosti postavili diagnozo redke neozdravljive genetske bolezni z latinskim imenom xeroderma pegmentosum – pigmentne kserodermije. Ker gre za skrajno občutljivost na ultravijolične žarke, mora Katie svoje dneve preživljati v izolaciji pred soncem, saj bi lahko že najmanjša izpostavitev pomenila smrt. Tako razen družbe ovdovelega očeta Jacka (Rob Riggle) […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Hurricane (1999)  Podelitev filmskih nagrad bafta v znamenju Povratnika  Shaun Of The Dead (2004)  Elysium (2013)  Gone Girl (2014) Copyright © Deseta umetnost [Polnočno sonce], All Right Reserved. 2018.

Peter Zajec

Deseta umetnost, 26. marec 2018 ― Na velika platna prihaja animirano-igrani film Peter Zajec (Peter Rabbit) po predlogi knjižne zbirke angleške pisateljice Beatrix Potter. Znameniti zajec v modrem plašču in brez hlač je postal ikona, ki je obnorela otroke in odrasle po vsem svetu, v igrano-animiranem filmu pa bo Peter Zajec zakuhal pravo družinsko dogodivščino, polno humorja, akcije in nagajivosti. Spoznajte Petra […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Killing Season (2013)  [Pozor, hud prizor] - A Few Good Men (1992)  [Pozor, hud prizor] - The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)  The Croods (2013)  The Purge (2013) Copyright © Deseta umetnost [Peter Zajec], All Right Reserved. 2018.
Utečene bluesovske poti in stranpoti

Utečene bluesovske poti in stranpoti

Odzven, 26. marec 2018 ― Prismojeni profesorji bluesa na Wacky Blues Professors v svoji razposajeni viziji vseameriških godb ne popuščajo ali odstopajo niti za ped. Blues, kot smo se lahko seznanili na njihovih številnih koncertih v vmesnem času, stoji kot čvrsto vezivo, kvartet pa se razigrano odpira proti vsemu, kar (ob)leži na strunah, opnah in orglicah vzdolž reke Mississippi.
še novic