Eno se razcepi na dvoje

Eno se razcepi na dvoje

Vrabec Anarhist, 10. julij 2018 ― V romanu gre torej za življenje in smrt  oziroma slabo izbiro med njima. Vendar pa romani niso življenje in v resnici je vprašanje sanje ali budnost zastavljeno bolj literaturi kot življenju. The post Eno se razcepi na dvoje appeared first on Vrabec Anarhist.
Upornik z jezikom za jezik, Stanislav Škrabec

Upornik z jezikom za jezik, Stanislav Škrabec

ARS Jezikovni pogovori, 10. julij 2018 ― Škrabec je želel, da bi bila slovenščina sprejemljiva za večji krog ljudi, zato se je upiral purizmu in salonski slovenščini. Jezikoslovec pater Stanislav Škrabec, ki velja za očeta slovenskega glasoslovja in pravorečja, je bil po svoji metodologiji in načinu pisanja upornik. Ni mu bilo dovoljeno objavljati jezikoslovnih zapisov drugje kot v verskem časopisu Cvetje z vertov sv. Frančiška. Škrabec je želel, da bi bila slovenščina sprejemljiva za večji krog ljudi, zato se je upiral purizmu in salonski slovenščini. O tem, kakšen upornik je bil, v pogovoru s Hotimirjem Tivadarjem z oddelka za slovenistiko filozofske fakultete v Ljubljani. Ob 100-letnici njegove smrti Škrabčevo delo predstavljajo tudi na Seminarju za slovenski jezik, literaturo in kulturo.

Kulturna premišljevanja: Alma R. Selimović

Asociacija, 10. julij 2018 ― Znotraj posebne rubrike Kulturosfere Kulturna premišljevanja vsak mesec ponujamo pogled kulturnic in kulturnikov na aktualne izzive kulturne politike. Avtorica tokratne kolumne Alma R. Selimović je vodja razvojnih projektov v Zavodu Bunker, kjer med drugim že vrsto let organizirajo festival Mladi levi. Tokratna kolumna je posvečena festivalom oziroma umeščanju festivalov v kulturno politiko. Pravočasnost in zaostajanje … Preberi več o Kulturna premišljevanja: Alma R. Selimović

Asociacija na Sajeti o financiranju NVO v kulturi

Asociacija, 10. julij 2018 ― Festival Sajeta že vrsto let organizirajo člani Asociacije. Gre za festival, ki prepleta različne sodobne umetniške in ustvarjalne prakse, med katerimi prednjači glasba. Na letošnji že 19. ediciji Sajete so na eni izmed okroglih miz odprli tudi vprašanje aktualne kulturne politike s fokusom na nedavni štiriletni programski razpis, ki je močno razburil kulturniško javnost. Pogovora … Preberi več o Asociacija na Sajeti o financiranju NVO v kulturi

Finale kočevskega prvenstva v projektiranju

OUTSIDER, 10. julij 2018 ― Pred nekaj dnevi je Zbornica za Arhitekturo in Prostor objavila rezultate projektnega enostopenjskega natečaja za zasnovo vrtca v Kočevju. Strokovna komisija je izmed prejetih rešitev izbrala dve najboljši, ki si med seboj delita prvo mesto. To je nekoliko neobičajno, vendar iz drugih razlogov, kot bi morda pomislili najprej. Že v natečajnih pogojih namreč preberemo, da…

Kulturniki nastajajočo koalicijo opozarjajo na položaj kulture

Misli, 10. julij 2018 ― Kulturniki, ki so maja v sklopu predvolilnega dogajanja oblikovali kampanjo Čas je za kulturo in umetnost, kjer so skušali opozoriti na nezavidljiv položaj kulture, želijo spomniti na tedaj oblikovane štiri skupne zahteve. Kot so zapisali, si dober mesec po volitvah, ko se kažejo prvi obrisi koalicije, želijo, da bi se govorilo tudi o kulturi.
Všečki kotalečih se kamnov

Všečki kotalečih se kamnov

Kulturnik, 10. julij 2018 ― … ali kako en tvit prispeva k promociji slovenske grude Včerajšnja objava podobe Blejskega jezera na uradnem Twitter računu angleške skupine The Rolling Stones je postala vroča tema dneva. Na njej je edini uradni fotograf zasedbe iz Slovenije Miro Majcen ta ponos slovenskega turizma uspel ujeti pod kotom, ki na fotografiji spominja na znamenit “jezični” […]
Matija Ferlin: Antigona

Matija Ferlin: Antigona

Koridor, 10. julij 2018 ― V primeru, kot je Sofoklejeva Antigona, kjer gre za 7 oseb in zbor, lahko uprizarjanje vseh vlog v drami v enem samem telesu kreira popolno zmedo. Matija Ferlin v zadnji predstavi cikla Staging a Play, Antigona, na odru ustvari telo odmaknjeno od nazornega dramatičnega uprizarjanja vlog, katerih besedilo izgovarja in ki skozi celotno predstavo deluje […] The post Matija Ferlin: Antigona appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Nevidni stroji

Razpotja, 10. julij 2018 ― Vladan Joler Mi, kot človeški delci omrežene družbe, smo vidni skorajda v vsakem trenutku interakcije s tehnologijo. Ves čas se nam sledi, se nas kvantificira, analizira in poblagovlja. Toda v nasprotju s našo hipervidnostjo pa je mnogo faz rojstva, življenja in smrti omreženih naprav pokritih s plaščem nevidnosti. Z nastopom popularnih naprav, ki so podprte z osrediščeno umetno inteligentno infrastrukturo in nevidnimi vmesniki, kot so denimo glasovni, se zdi, da plašč nevidnosti postaja še večji. Dosegli smo točko, ko je gladka in bleščeča aluminijasta površina naših naprav brez vijakov, brez vidnega vhoda, izgubili smo tipkovnice, ki so nam omogočale kodiranje in ustvarjanje novih svetov.
Srečanje na Blokah, 2.del

Srečanje na Blokah, 2.del

ARS Za en bokal muzike, 10. julij 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo slišali drugi del izbora posnetkov srečanja izvajalcev slovenskega ljudskega izročila, kot se je zgodilo leta 1992 v Novi […] V oddaji Za en bokal muzike bomo slišali drugi del izbora posnetkov srečanja izvajalcev slovenskega ljudskega izročila, kot se je zgodilo leta 1992 v Novi vasi na Blokah. Nastopila je vrsta izvirnih pevcev in godcev, pa tudi poustvarjalcev ljudske glasbe.
Edo Maajka

Edo Maajka

Radio Študent, 10. julij 2018 ― V tokratnem RŠ intervjuju gostuje človek, ki ne potrebuje posebne predstavitve, Edo Maajka. Nič manj kot revolucionar ex-yu rapa, izvajalec, ki je s svojo direktnostjo in pronicljivostjo v zadnjih dveh desetletjih zaznamoval naš širši prostor kot le malokdo in čigar besedila so del tistih malo bolj domiselnih kurikulumov v šolah.

Koprodukcijske Barufe v Tauferjevi režiji slavile v Novem Sadu

Misli, 10. julij 2018 ― Koprodukcijska uprizoritev štirih primorskih gledališč Barufe v režiji Vita Tauferja je osvojila nagrado za najboljšo predstavo na 5. festivalu Novi tvrđava teatar v Novem Sadu. Na njem se je po izboru selektorice in umetniške vodje Vide Ognjenović zvrstilo šest predstav iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Romunije in Slovenije.
Seznam točk SPOT svetovanje - SPIRIT Slovenija

Seznam točk SPOT svetovanje - SPIRIT Slovenija

CZK, 10. julij 2018 ― Spirit Slovenija, javna agencija RS prek mreže slovenskih poslovnih točk SPOT svetovanje ponuja celovite brezplačne podporne storitve potencialnim podjetnikom in podjetjem v vseh fazah razvoja na dvanajstih lokacijah po Sloveniji. Regijsko organizirane točke SPOT svetovanje poleg izvajanja postopkov registracije, izbrisa in statusnih sprememb nudijo širok razpon storitev.

Bandi: Obtožba

Koridor, 10. julij 2018 ― Podnaslov Obtožbe, torej Zgodbe iz Severne Koreje, še preden prvič razpremo platnici, ustvari določen učinek eksotičnosti. O tej državi ima namreč vsakdo nekakšno predstavo, malokdo pa prav veliko ve o njej. Branje Obtožbe severnokorejskega pisatelja, ki ustvarja pod psevdonimom Bandi, je torej proces spreminjanja bolj nedoločene predstave v predstavo, ki ji malo bolj zaupamo, s […] The post Bandi: Obtožba appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Yazan

Yazan

Radio Študent, 10. julij 2018 ― Intervju z ameriškem pesmopiscem iz kroga založbe Exploding In Sound pred nocojšnjim koncertom na Level Up v Gala Hali ... V živo iz studia ob 18.00, tune in!  

Kaj je aktivno sedenje in kakšen je aktiven stol?

OUTSIDER, 10. julij 2018 ― Danes se nam vsem zdi normalno, da večino dneva sedimo. Vendar gledano evolucijsko, je ta drža povsem nenaravna za človeško telo. O sedenju, aktivnem sedenju in vplivu na zdravlje smo se pogovarjali z oblikovalcem Tomažem Aupičem.  Ko ste razvijali Active Chair je bilo eno od glavnih vodil prav pravilna drža telesa. Kako nam lahko na…
Petek trinajstega: Trije zvočni pari

Petek trinajstega: Trije zvočni pari

Cirkulacija 2, 10. julij 2018 ― Petek, 13. julij 2018 ob 20.30:  Trije zvočni pari (Bogdana Herman & Borut Savski, Iva Tratnik & Boštjan Leskovšek Ror,  Elisa Ulian & Havan Hees) v veliki dvorani Cirkulacije 2. Trije polurni kosi omenjenih dvojic sestavijo glasbeno-zvočni večer, pri katerem je skupni vzorec, da so glasovi ženski in da so zvokovi moški. “I DON’T KNOW” | “Vem ne” (ZUEllis: glas, H.A. van Hees: elektronika) Emocija, ki prihaja iz zvokov – scratch elektro šumi, človeški glasovi, kriki, sme...

Kino vrtiček v okviru Festivala Arsana

Mestni kino Ptuj, 10. julij 2018 ― V nedeljo, 22. julija, ob 10.00 vabimo družine na posebni Kino vrtiček v okviru Festivala Arsana. Skupaj si bomo ogledali animirani film Zapoj, ki je poln glasbeno nadarjenih živali. Projekciji filma pa bo sledila mini pevska delavnica pod vodstvom vokalne pedagoginje Ane Delin. Vstopnice (po 3 EUR) lahko kupite pred dogodkom pri blagajni Mestnega kina Ptuj. Vabljeni!

Zlati booker za roman Angleški pacient Michaela Ondaatjeja

Misli, 10. julij 2018 ― Romanu kanadskega pisatelja Michaela Ondaatjeja Angleški pacient so v okviru praznovanja petdesetletnice prestižne britanske literarne nagrade man booker v nedeljo zvečer v londonski Kraljevi festivalni dvorani namenili nagrado zlati booker. Članica žirije Kamila Shamsie je Angleškega pacienta označila kot "izjemen roman, ki bralcu zleze pod kožo".
Svetlobnarava

Svetlobnarava

PIFcamp, 10. julij 2018 ― Svetlobnarava je projekt, ki sta ga zasnovala udeleženca PIFcampovega hackatona Tamara Mihalič in Jure Vidmar. V naravnem okolju želita ustvariti prostor, kjer prisotnost in aktivnost udeležencev obudi magične skrivnosti soških gozdov. Žal še nista odkrila svojih nadnaravnih sposobnosti, zato bosta magijo v gozdu pričarala s tehnološkimi posegi, kot je integracija luči in senzorjev v naravno … Continue reading Svetlobnarava The post Svetlobnarava appeared first on PIFcamp.
Razstava Nebeška bitja v MSUM o odnosu med človekom in živaljo

Razstava Nebeška bitja v MSUM o odnosu med človekom in živaljo

Misli, 10. julij 2018 ― V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) bodo drevi odprli skupinsko razstavo Nebeška bitja - ne človek ne žival. Postavitev združuje dela 17 umetnic in umetnikov, ki so nastala od 60. let minulega stoletja do danes. Odprtje razstave bosta pospremila performansa Maja Smrekar Delo in dom ter Svena Stilinovića Geometrija krvoločnosti.

1943 – Začetek operacije Husky

Zgodovina na dlani, 10. julij 2018 10. julija leta 1943, se je v okviru bojev v II. svetovni vojni začela operacija Husky – izkrcanje zavezniških enot na italijanskem otoku Sicilija. Operaciji sta poveljevala znamenita ameriška in britanska generala Dwight Eisenhower in Bernard Montgomery. Za obrambo otoka sta bila zadolžena italijanski general Alfredo Guzzoni in nemški maršal … Preberi The post 1943 – Začetek operacije Husky appeared first on Zgodovina na dlani.
V Budimpešti razstava del Fride Kahlo

V Budimpešti razstava del Fride Kahlo

Misli, 10. julij 2018 ― V madžarski Nacionalni galeriji so na ogled postavili razstavo del mehiške umetnice Fride Kahlo. Postavitev, s katero obeležujejo 111. obletnico umetničinega rojstva, združuje slike in risbe, ki jih je posodil Muzej Dolores Olmedo iz Ciudad de Mexico, piše madžarska tiskovna agencija MTI.
Na Sotočju festival reggaeja z Ziggyjem Marleyjem kot vrhuncem

Na Sotočju festival reggaeja z Ziggyjem Marleyjem kot vrhuncem

Misli, 10. julij 2018 ― Na tolminskem Sotočju se bo danes začel festival Overjam, posvečen reggea glasbi. Potekal bo mesec dni prej kot v preteklih letih. Na njegovih odrih se bo do 15. julija zvrstilo več kot 50 nastopajočih, prav na tem festivalu pa bo prvič v Sloveniji nastopil Ziggy Marley, najstarejši sin legendarnega Boba Marleyja, tudi sam zavezan reggae glasbi.
Mariborska Drama z Medejo na festivalu v Budvi

Mariborska Drama z Medejo na festivalu v Budvi

Misli, 10. julij 2018 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo danes na 32. festivalu Grad teatar v Budvi uprizorila Evripidovo Medejo v režiji Oliverja Frljića in s tem zaključila aktualno sezono. Festival v poletnih mesecih oživlja mediteranski duh starega mestnega jedra, kjer gledalci in naključni mimoidoči postanejo del umetniškega dogajanja.

10. julija 1407 - z ustanovno listino Celjskega grofa Hermana II. je ustanovljen Kartuzijanski samostan Pleterje

Kamra.si, 10. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. julija 1407 - z ustanovno listino Celjskega grofa Hermana II. je ustanovljen Kartuzijanski samostan Pleterje Kartuzija Pleterje je bila četrta in hkrati zadnja ustanovljena slovenska kartuzija. Ustanovil jo je leta 1403 celjski grof Herman II. ; osnovno dotacijo in ustanovno listino je izdal 10. julija 1407. Tega leta se je končala tudi osnovna gradnja samostana in kapele. Samostan je bil dokončno zgrajen šele leta 1410 (tega leta so bile Pleterje tudi inkorporirane v red), medtem ko je bila samostanska cerkev končala šele leta 1420. Sodelovanje celjskih grofov (pozneje knezov) pri delovanju samostana je označevalo »obdobje najintenzivnejše rasti te ustanove«[2]. S smrtjo Ulrika II. (1456), ko so Celjani propadli, se je pričelo tudi počasno zamiranje samostana. Temu so v veliki meri pripomogli še številni turški vpadi, saj se je kartuzija nahajala ob pomembni prometni poti. Leta 1471 so tako požgali samostanska poslopja, večkrat pa so opustošili samostansko posest in pobili oz. odpeljali podložnike. Kartuzijo so obnovili in jo utrdili z obzidjem.
Žiga Murko v novi glasbeni obleki

Žiga Murko v novi glasbeni obleki

SIGIC - Novice, 10. julij 2018 ― Glasbenik, ki ga poznamo kot izjemno aktivnega ustvarjalca s področja hip hopa, jazza in sodobnih elektronskih glasbenih praks, se tokrat podaja v nove glasbene vode in predstavlja nov izdelek Shy Girl. Priložnost za priložnostni intervju.
še novic