Razstava Tomaža Hartmana

TV Kočevje, 15. oktober 2018 ― Avtorjeva strast do ustvarjanja iz lesa in drugega odpadnega materiala, ki ga naplavi morje, traja približno deset let, a kot pravi, niti sam prav dobro ne ve, od kod ta ljubezen izvira.
Mladi, ki ustvarjajo v vseh poljih umetnosti

Mladi, ki ustvarjajo v vseh poljih umetnosti

ARS Svet kulture, 15. oktober 2018 ― Potekajo uvodni dogodki letošnjega Borštnikovega srečanja, ki se uradno sicer začenja v petek V Mariboru že danes s programom novih vsebin, ki poudarjajo pomen ustvarjanja za odraščajočo publiko, potekajo uvodni dogodki letošnjega Borštnikovega srečanja, ki se uradno sicer začenja v petek. V oddaji Svet kulture po 16.uri pa med drugim izpostavljamo tudi instalacijo Maxa Graua, ki je nastala za prostore ljubljanskega Kina Šiška, filmski festival Poklon viziji, ki se začenja v Hiši filma v Gorici ter strokovno srečanje z naslovom Misliti Tivoli.

Rapsodija mesta

Vrabec Anarhist, 15. oktober 2018 ― Ljudje so strašljivi, njihovi brezizrazni pogledi gledajo skozme in nekako se mi zdi, da če jih pogledam v oči, bom postala tako nepomembna in inteligibilna, kot za kakršno me imajo. The post Rapsodija mesta appeared first on Vrabec Anarhist.

15. oktobra 1851 se je v Zgornji Voličini rodil Emilijan Lilek, šolnik, zgodovinar in etnolog

Kamra.si, 15. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. oktobra 1851 se je v Zgornji Voličini rodil Emilijan Lilek, šolnik, zgodovinar in etnolog. Umrl je 14. februarja 1940 v Celju.  Po gimnaziji v Mariboru se je vpisal na graško univerzo in leta 1877 opravil profesorski izpit iz zemljepisa in zgodovine kot glavnih predmetov z nemškim učnim jezikom. Do leta 1883 je poučeval na srednjih šolah v Dunajskem Novem mestu, Ljubljani, v Gradcu in ko je leta 1883 svoje kvalifikacije izpopolnil še s slovenskim in hrvaškim učnim jezikom, je odšel v Sarajevo, kjer je kot profesor na gimnaziji poučeval vse do leta 1902. Kasneje je bil premeščen na višjo državno gimnazijo s hrvaškim jezikom v Zadar in ker je s članki in predavanji javno nastopal proti zrinsko–frankopanskemu kultu, se je moral odpovedati upravništvu gimnazije in se po letu dni ponovno seliti – tokrat v Celje (1909). Imenovan je bil za predstojnika slovensko–nemških samostojnih razredov na nižji gimnaziji, po padcu monarhije pa mu je vlada SHS v Ljubljani za leto dni poverila vodenje novoustanovljene višje gimnazije v Celju, kasneje pa je do upokojitve leta 1924 delal kot gimnazijski profesor.
Odpisani z novim albumom v "prvo vrsto"!

Odpisani z novim albumom v "prvo vrsto"!

SPRP, 15. oktober 2018 ― Tokrat predstavljamo novi album pomurskih punk veteranov, ki sliši na naslov »Prva vrsta«. Odpisani so tako posneli šest komadov, ki bruhajo ogenj in gnev. Sveži album je tokrat svoje mesto našel pri založbi Petroleum Beat Records, izšel pa je 15. oktobra. Album je bil posnet v Beartrack Recording Studiu v Kočevju, sproduciral pa ga je legendarni Tue Madsen, ki je doslej sodeloval z ogromno metal in hardcore bendi kot so recimo Meshuggah, Dark Tranquillity, The Haunted, Sick of It All, Born from Pain... če omenimo samo nekatere. Album je podprla tudi ZPP – Založba Punk Portala. Prva vrsta by Odpisani Odpisani na novem CD-ju štartajo odločno s komadom »Demoni«, v katerem izlijejo svojo jezo nad družbo v kateri živimo. Namreč, družbene vrednote močno odstopajo od tistih, ki naj bi jih vsebovala. Bojda smo leta 1991 hoteli demokracijo in kapitalizem namesto socializma, dobili pa smo sistem razmišljanja po principu »zajebaj drugega, preden drugi zajebe tebe«. Dokler navadna raja izigrava en drugega in se bori za ostanke, so oni zgoraj varni, na višjih hierarhičnih ravneh. »Ljudje smo demoni novega veka, spodkopali bomo sočloveka« pojejo v svojem komadu. Ja fantje, pa še kako prav imate! Če so se na prejšnjem albumu (Šah Mat, 2014) Prleki odpravili v vesolje, so jim Marsovci tokrat vrnili obisk. In kaj reče Prlek, ko dobi obisk? »Gremo pit«. Lahko povem, da se zadeva za Marsovce v enakoimenskem komadu ne konča ravno najbolje. In kakšen nauk lahko potegnemo iz tega štikla? Previdno, ko ga piješ s Prleki. Ni ravno najboljša ideja, hec. V komadu »Blazen«, bend zaide spet v resnejše vode z obravnavo odnosov v družbi. V okolju, v katerem živimo, je še najboljše biti »malo čuden« in ohranjati distanco. Kaj pa si drugi mislijo o tebi, pa je itak vseeno. Odpisani so (od leve proti desni): Peter Beznec - kitara in vokal,Borut Horvat - vokal, Jože Pal - bas in Saša Dolgov - bobni. Foto: Jaka Čurlič Na prvi pogled je pesem »Pištolo mon« zajebantski komad,
Zajuckaj in zapoj

Zajuckaj in zapoj

Slovenci.si, 15. oktober 2018 ― Zajuckaj in zapoj je tradicionalna prireditev, ki enkrat letno poteka v Atriju ZRC SAZU in v prestolnici predstavi slovensko ljudsko glasbo, glasbo ruralnega okolja. Večere snujejo raziskovalci glasbene dediščine, sodelavci Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU. Odlikuje jih premišljena in domišljena vsebina, ki vsako leto izrazi v današnjem svetu prezrto in zato zamirajočo tematiko glasbeno-narodopisne dediščine. Tako […] The post Zajuckaj in zapoj appeared first on Slovenci.

“Prevarani sokoli”

Kamra.si, 15. oktober 2018 ― Zgodovinski arhiv Celje in Zgodovinsko društvo Celje vabita v sredo, 17. oktobra 2018, ob 18. uri na predstavitev monografije “Prevarani sokoli”. Knjižno novost bosta v prostorih Zgodovinskega arhiva Celje predstavila avtorja Ivan Čuk in Aleks Leo Vest.
Anja Štefan in Slavko Pregl nominirana za nagrado Astrid Lindgren

Anja Štefan in Slavko Pregl nominirana za nagrado Astrid Lindgren

Misli, 15. oktober 2018 ― Slovenska pisatelja Anja Štefan in Slavko Pregl sta se uvrstila med nominirance za Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA). To je prestižna nagrada, ki jo Švedski svet za umetnost podeljuje avtorjem in ilustratorjem mladinske književnosti, pripovedovalcem pravljic ter promotorjem branja. Nagrajenec bo znan aprila 2019 na knjižnem sejmu v Bologni.
Natriletno kolobarjenje s praho

Natriletno kolobarjenje s praho

Radio Študent, 15. oktober 2018 ― Pred izdajo nove plošče Iz konteksta in promocijskim koncertom, ki se bo zgodil v sredo, 17. oktobra v Kinu Šiška, se bosta Natriletno kolobarjenje s praho ustavila tudi na intervjuju v studiu Radia Študent!  
Prevarani sokoli

Prevarani sokoli

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 15. oktober 2018 ― Zgodovinsko društvo Celje in Zgodovinski arhiv Celje vabita na predstavitev monografije “Prevarani sokoli”. Knjižno novost bosta v prostorih Zgodovinskega arhiva Celje predstavila avtorja Ivan Čuk in Aleks Leo Vest v sredo, 17. oktobra 2018, ob 18. uri. Vabljeni!   Vabilo (pdf)    

PODOBE PTUJA, delavnica za družine

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 15. oktober 2018 ― PODOBE PTUJA Dragi otroci, spoštovani starši, vabimo vas na oktobrski Muzejski vikend, ki bo v soboto, 20. oktobra 2018, tokrat izjemoma od 10. do 13. ure, v Salonu umetnosti, Prešernova 1, Ptuj. Ogledali si bomo razstavo ptujskega slikarja Franca Simoniča PODOBE PTUJA in se preizkusili v tehniki lavirane risbe. Muzejski vikend je namenjen družinam z […]
Marko Pavliha: Mislim, torej sem?

Marko Pavliha: Mislim, torej sem?

ARS Esej na radiu, 15. oktober 2018 ― Politik, poslanec, pravnik, profesor prava in esejist Marko Pavliha je avtor in soavtor več deset knjig Politik, poslanec, pravnik, profesor prava in esejist Marko Pavliha je avtor in soavtor več deset knjig. V oddaji boste slišali njegov esej Mislim, torej sem?, ki je izšel letos v avtorjevi knjigi z naslovom Pritisni na tipko človek. Bereta ga napovedovalca Mateja Perpar in Aleksander Golja. Glasbena tema v oddaji so odlomki iz klavirskega albuma Koda Chopin Milka Lazarja v izvedbi Bojana Goriška. Oblikovalec zvoka je bil Janez Podlesnik, urednika oddaje pa Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Mutirajoča generacija

Mutirajoča generacija

ARS Ars humana, 15. oktober 2018 ― »Ne da bi se tega zavedali, se je v tem kratkem obdobju, ki nas ločuje od sedemdesetih let prejšnjega stoletja, rodil človek nove vrste« »Ne da bi se tega zavedali, se je v tem kratkem obdobju, ki nas ločuje od sedemdesetih let prejšnjega stoletja, rodil človek nove vrste. On ali ona nimata več enakega telesa, enake pričakovane življenjske dobe. Ne komunicirata več na enak način, ne zaznavata več enakega sveta, ne živita več v isti naravi, ne prebivata več v istem prostoru.« Tako, ob drugem, v svojem eseju z naslovom Palčica o mladih generacijah razmišlja francoski humanist, matematik in filozof Michel Serres. V oddaji Ars humana se bomo skupaj z njim spraševali v čem in zakaj so mlade generacije tako zelo drugačne od starejših, kaj to dejstvo pomeni za medgeneracijski dialog, kakšne oblike pripadnosti smo poznali nekoč, kakšne prevladujejo danes, pa tudi o tem, kaj za človeka kot družbeno bitje pomeni, da sodobni človek postaja vse bolj posameznik. Gostji v oddaji bosta dr. Nadja Dobnik, prevajalka, predavateljica za francoski jezik in urednica, ter psihologinja in andragoginja, zaslužna profesorica ljubljanske univerze dr. Ana Krajnc. Z njima se bom pogovarjala Tina Kozin.
Gustav Gnamuš v galeriji Vprega v Železni Kapli

Gustav Gnamuš v galeriji Vprega v Železni Kapli

Slovenci.si, 15. oktober 2018 ― Kulturno dogajanje v zamejstvu je veliko bogatejše, kot je to razvidno iz objav v naših medijih. V petek, 12. oktobra, zvečer so koroški Slovenci istočasno priredili kar pet kulturnih dogodkov. “Prav toliko jih bo danes in tako naprej jutri, v torek, sredo… Največji problem slovenskega medijskega prostora je, da javnosti ne obvešča, ampak ji vsiljuje […] The post Gustav Gnamuš v galeriji Vprega v Železni Kapli appeared first on Slovenci.
Vlasta Zorko

Vlasta Zorko

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 15. oktober 2018 ― Je ena vidnejših slovenskih kipark druge polovice 20. stoletja V oddaji Naši umetniki pred mikrofonom bomo gostili akademsko kiparko Vlasto Zorko. Umetnica se je rodila leta 1934 v Mariboru, ki mu ostaja zvesta vse do danes. Je ena vidnejših slovenskih kipark druge polovice 20. stoletja. Upravičeno jo lahko štejemo za prvo slovensko kiparko obdobja po drugi svetovni vojni, saj je bila med redkimi šolanimi kiparkami prva, ki se je na tem področju tudi uveljavila. Kiparka se je v zavest Mariborčanov in tudi širše vtisnila najbolj s kiparskimi postavitvami v javnem prostoru pa tudi z intimnimi in s čustvi prežetimi malimi plastikami. Letos je Umetnostna galerija Maribor pripravila prvo pregledno razstavo del Vlaste Zorko. Z avtorico se je pogovarjala Aleksandra Saška Gruden.
Izseljenci povratniki

Izseljenci povratniki

ARS Za en bokal muzike, 15. oktober 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke petja in igranja Slovencev, ki so se večinoma že v času okoli prve svetovne vojne […] V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke petja in igranja Slovencev, ki so se večinoma že v času okoli prve svetovne vojne v iskanju boljših možnosti preživetja izselili v tujino, vendar jih je življenje na stara leta pripeljalo nazaj v domovino. V mnogih letih odsotnosti so ohranili spomine na domače kraje in skupaj z njimi tudi del glasbenega izročila, ki so ga leta 1976 obudili in nam zapustili zvočne zapise. Oddajo je na osnovi posnetkov iz oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi iz tistega leta pripravil Tomaž Rauch.
Eva Markun: Menažerija

Eva Markun: Menažerija

ARS Izšlo je, 15. oktober 2018 ― Pisateljica Eva Markun (1990) je že s pripovedno prvenko Menažerija napisala odlično zbirko Pisateljica Eva Markun (1990) je že s pripovedno prvenko Menažerija napisala odlično zbirko. Prizorišča njenih zgodb so različna, od domačega podeželja do kamboške divjine, toda naj bo svet njenih zgodb še tako različen, se njene junakinje nemalokrat srečajo z naravo, ki je ne le druga, ampak tudi drugačna, kot jo vidimo v množičnih podobah. Narava je lahko fantastična, lahko grozljiva, toda ključno je, da pisateljica z osupljivo lahkoto in prepričljivostjo briše meje stvarnega in jih raztaplja v fantastično, nedoumljivo, nerazumljivo. In konci zgodb Eve Markun se ne zlomijo v neko razumarsko pojasnilo, ampak ostajajo skrivnostni, tudi srhljivi, kot na primer v antološki zgodbi Brez milosti. Več o omenjeni zgodbi, zbirki in še čem bo Eva Markun povedala v oddaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo, prebrala pa bo tudi odlomek, dva iz zbirke Menažerija. Nikar ne zamudite.
Izzivi novega ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu

Izzivi novega ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu

ARS Arsov forum, 15. oktober 2018 ― Skupaj s Slovenci iz Avstrije in Italije je bil gost oddaje minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik. V oddaji, ki jo pripravljamo v sodelovanju Radia Trst A, slovenskega programa ORF v Celovcu in programa Ars, smo skupaj s Slovenci iz Avstrije in Italije gostili ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Petra Jožefa Česnika.
Radijska približevanja: Moj radio

Radijska približevanja: Moj radio

ARS Čas, prostor in glasba, 15. oktober 2018 ― Praznujemo 90 let slovenskega radia Praznujemo 90 let slovenskega radia. V prvi oddaji – »Spomini na začetek«, smo se (pred tednom dni) spominjali radijskih začetkov, na današnji dan pa se avtor treh oddaj profesor Pavel Mihelčič spominja, kaj mu je v mladosti pomenil radio in kako je kot mlad skladatelj vstopil v svet, ki so ga odstirali radijski valovi. V oddaji Radijska približevanja – Moj radio, ki smo jo posvetili 90. obletnici slovenskega radia, bomo uvodoma predvajali del skladbe »Take the A Train« Duka Ellingtona, sledili bodo odlomki iz oper Gaetana Donizettija in Giacoma Puccinija, peli bodo sopranistka Nada Vidmar, tenorist Janez Lipušček, sopranistka Vilma Bukovec in tenorist Rajko Koritnik in sopranistka Sabina Cvilak. V nadaljevanju bomo predvajali nekaj skladb Pavla Mihelčiča: Sonatino v soncu, ki je skladateljev mladostni domislek in prvi posnetek na našem radiu – posnetka, ko je trinajstletni skladatelj s to skladbo nastopil v oddaji »Pokaži kaj znaš«, žal nimamo; bo sledila ista skladba, ki jo je v okviru cikla »Iz zimskega vrta« po šestih desetletjih zaigral skladatelj sam, prav tako v avtorjevi izvedbi bomo iz avtorjevih študentskih let predvajali »Tri lirične skladbe« za klavir; oddajo pa bomo zaokrožili z Mihelčičevo skladbo za simfonični orkester »Slike, ki izginjajo« in dodali četrto pesem iz cikla  »Štirih slovenskih ljudskih pesmi« za sopran in orkester  –  »Pozimi pa rožice ne cveto« – pesem bo zapela sopranistka Jerica Steklasa. Oddajo »Moj radio« – praznično oddajo ob 90. obletnici slovenskega radia, ki ima stalni naslov »Čas, prostor in glasba«, je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič, pripravil in uredil jo je profesor Pavel Mihelčič.
Z igralci o predstavi še ni naslova

Z igralci o predstavi še ni naslova

ARS Oder, 15. oktober 2018 ― V Slovenskem mladinskem gledališču so sezono začeli s predstavo po besedilu Simone Semenič: še ni naslova V Slovenskem mladinskem gledališču so sezono začeli s predstavo po besedilu Simone Semenič: še ni naslova. Režiral jo je Tomi Janežič, ki se po desetletju dela na tujem, vrača v slovensko gledališče. O uspešni predstavi, njenem nastanku in posebnostih se bomo pogovarjali z igralkami in igralci, ki so jo soustvarili, med njimi so: Daša Doberšek, Anja Novak, Daniel Day Škufca in Stane Tomazin. Vabimo vas k poslušanju!
Peter Svetina: Poročilo o Jasperju Krullu / Peter Andrej: Skoz zvočni zid / Patrick Modiano: Pasja pomlad / Marija Švajncer: Grdi filozofi

Peter Svetina: Poročilo o Jasperju Krullu / Peter Andrej: Skoz zvočni zid / Patrick Modiano: Pasja pomlad / Marija Švajncer: Grdi filozofi

ARS S knjižnega trga, 15. oktober 2018 ― V oddaji S knjižnega trga nas čakajo pesniški zbirki Petra Svetine Poročilo o Jasperju Krullu in Petra Andreja Skoz zvočni zid, roman Patricka Modianoja Pasja […] V oddaji S knjižnega trga nas čakajo pesniški zbirki Petra Svetine Poročilo o Jasperju Krullu in Petra Andreja Skoz zvočni zid, roman Patricka Modianoja Pasja pomlad in strokovna monografija Marije Švajncer Grdi filozofi. Recenzije so napisali Peter Semolič, Andrej Lutman, Jasna Lasja in Robert Kralj.

Honoré de Balzac: Mercadet ali Poslovni človek

Koridor, 15. oktober 2018 ― Mestno gledališče ljubljansko je svojo letošnjo sezono otvorilo z uprizoritvijo Balzacovega besedila Mercadet ali Poslovni človek, komedije, ki je izbrana izborno in posrečeno, saj kljub žlahtnim 170 letom nagovori občinstvo s svojo velikokrat posrečeno gonjo okrog osrednje teme, misli in želje besedila – denarjem. Režijsko taktirko je prevzel Janez Pipan, ki stremi k jasni in […] The post Honoré de Balzac: Mercadet ali Poslovni človek appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Literarni večer z Mojco Širok

Kamra.si, 15. oktober 2018 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vljudno vabi na pogovor z novinarko in pisateljico Mojco Širok, ki bo v torek, 16. oktobra 2018, ob 19. uri v Knjižnici Ormož. V ospredju bo literarni prvenec Mojce Širok, kriminalni roman Pogodba, za katerega je prejela knjižno nagrado modra ptica. Z avtorico se bo pogovarjala Marijana Korotaj.
Trainspotting (1996)

Trainspotting (1996)

Deseta umetnost, 15. oktober 2018 ― Danny Boyle je navdušil že s spregledanim Shallow Grave (1994), tokrat pa je s producentom Andrewom Macdonaldom in scenaristom Johnom Hodgeom šel še korak dlje. Priredil je domnevno neukrotljiv roman, epizodično multi-perspektivno zgodbo o ničvrednežih iz Edinburgha. Rezultat ne bi mogel biti boljši. Kinematska inkarnacija z udarnim soundtrackom in temačno vsebino o drogeraški subkulturi. Trainspotting […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  1 (One) on this item You might be interested in this:    Titanic (1997)  Zaljubljen v mojo ženo  [Pozor, hud prizor] – The Great Gatsby (2013)  Hotel Transylvania 3: Summer Vacation (2018)  Večerna šola Copyright © Deseta umetnost [Trainspotting (1996)], All Right Reserved. 2018.
Evlalija – umetni jezik Stanislava Škrabca

Evlalija – umetni jezik Stanislava Škrabca

ARS Jezikovni pogovori, 15. oktober 2018 ― Škrabec je pri njenem oblikovanju izhajal iz latinščine, vendar naj bi bila raba lažja. Na prehodu iz 19. v 20. stoletje se je pojavila prava poplava umetnih jezikov. Med najbolj odmevnimi je bil esperanto, pri nas pa je pater Stanislav Škrabec oblikoval umetni jezik evlalija. Škrabec je pri njenem oblikovanju izhajal iz latinščine, vendar naj bi bila raba lažja. V letu, ko mineva 100 let od smrti Stanislava Škrabca, smo v tokratni oddaji osvetlili značilnosti evlalije in kakšne možnosti je imela za mednarodni uspeh. Gost je bil dr. Kozma Ahačič.

1844 – Rojen Simon Gregorčič

Zgodovina na dlani, 15. oktober 2018 15. oktobra leta 1844 se je v vasici Vrsno, v bližini Kobarida, rodil slovenski rimskokatoliški duhovnik in pesnik, Simon Gregorčič. Smatramo ga za prvega liričnega pesnika slovenske realistične poezije in najbolj melodičnega slovenskega pesnika. Na njegovo življenjsko delo so najbolj vplivali Francesco Petrarca, Valentin Vodnik, Josip Stritar in France Prešeren.… Preberi The post 1844 – Rojen Simon Gregorčič appeared first on Zgodovina na dlani.

Ženski in moški svetovi slovenske moderne, pogovorni večer

Kamra.si, 15. oktober 2018 ― Vabljeni na pogovorni večer Ženski in moški svetovi slovenske moderne ob 100-letnici smrti Ivana Cankarja in 140. obletnici rojstva Zofke Kveder z ddr. Igorjem Grdinom in dr. Katjo Mihurko Poniž. Prireditev bo v Goriški knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica v sredo, 17. oktobra 2018, ob 18. uri. Prijazno vabljeni! Dogodek poteka v okviru Tedna Univerze v Novi Gorici; organizira ga Univerza v Novi Gorici v sodelovanju z Goriško knjižnico.

15. oktobra 1844 se je na Vrsnem rodil Simon Gregorčič, pesnik in duhovnik

Kamra.si, 15. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. oktobra 1844 se je na Vrsnem rodil Simon Gregorčič, pesnik in duhovnik.  Umrl je 24. novembra 1906 v Gorici. Šolanje je začel v ljudski šoli na Libušnjem pri vikarju Antonu Gregorčiču, ki je spoznal dečkovo nadarjenost in pregovoril njegove starše, da so ga poslali v šole v Gorico. Tam je obiskoval normalko (1852-1855) in gimnazijo (1855-1864) in začel s prvimi pesniškimi poskusi. Po maturi je želel vpisati študij klasične filologije na Dunaju, vendar se je zaradi pomanjkanja denarnih sredstev in želje matere, da postane duhovnik, odločil za bogoslovje. Med študijem je (pod psevdonimoma V. R. in G. R.) začel objavljati pesmi v bogoslovskem listu Sloga.

15. oktobra 1927 je v Ljubljani umrl Ivan Frankè, slovenski slikar, konservator in ribiški strokovnjak

Kamra.si, 15. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. oktobra 1927 je v Ljubljani umrl Ivan Frankè, slovenski slikar, konservator in ribiški strokovnjak. Rodil se je 16. maja 1841 se je v Dobju pri Gorenji vasi v Poljanski dolini. V rani mladosti se je z materjo preselil v Cerklje. Njegova prva likovna učitelja v Ljubljani sta bila Jožef Kogovšek in Franz Kurz zum Thurn und Goldenstein. Slikarstvo je študiral od 1863 do 1873 leta, najprej na Dunaju nato pa še v Benetkah. Po naročilu ruske knjeginje Žokovske je leta 1873 potoval na Kitajsko.
Maksimovićev kratki film na zagrebškem One Take Film Festivalu

Maksimovićev kratki film na zagrebškem One Take Film Festivalu

Misli, 15. oktober 2018 ― V programu mednarodnega filmskega festivala One Take, posvečenega filmom, posnetim v enem kadru, bo prikazan tudi slovenski film Nevidna roka Adama Smitha režiserja in scenarista Slobodana Maksimovića. V tekmovalni program festivala, ki bo v Zagrebu potekal med 19. in 21. oktobrom, so uvrščeni filmi iz 21 držav, največ jih je iz ZDA in Irana.

Na dan prišla fantazmagorija španskega umetnika Goye

Misli, 15. oktober 2018 ― Muzej v Zaragozi je bogatejši za tri nove slike, ki so jih med 18. in 19. stoletjem ustvarili Francisco de Goya, Francisco Bayeu in Antonio Gonzalez Velazquez. Podarila jih je družina iz glavnega mesta Aragonije, ki pa je želela ostati neimenovana. Za pomembno odkritje velja fantazmagorija aragonskega umetnika Goye.

Tomaž Vuga: Projekt Nova Gorica

MAO, 15. oktober 2018 ― Vabljeni na predstavitev knjige, ki razgrinja osebni pogled na nastanek in razvoj Nove Gorice - predvsem na najbolj optimistično in v prihodnost zazrto obdobje med letoma 1963 in 1982. V pogovoru z Milošem Koscem bo knjigo predstavil njen avtor Tomaž Vuga.
V Mariboru se začenja nekoliko daljše Borštnikovo srečanje

V Mariboru se začenja nekoliko daljše Borštnikovo srečanje

Misli, 15. oktober 2018 ― V Mariboru se danes začenja 53. Festival Borštnikovo srečanje (FBS). Dogajanje, namenjeno praznovanju slovenske gledališke ustvarjalnosti, uvajata programska sklopa Mlado in Študentsko gledališče, medtem ko bo klasično slavnostno odprtje v petek z razstavo v spomin Jerneju Šugmanu in predstavo Pohujšanje v dolini šentflorjanski.
Na prelomnicah

Na prelomnicah

Odzven, 15. oktober 2018 ― Režiserki Hanna Szentpeteri in Simona Jerala sta ustvarili film o dveh glasbenih menedžerkah, Maši Pavoković in Evi Kristini Filipčič, ter njunih varovancih Koala Voice in persons from porlock.
še novic