Kruh, prah: kako daleč je treba, da zapišeš mir

Kruh, prah: kako daleč je treba, da zapišeš mir

Konteksti (Tomaž Bešter), 1. december 2018 ― vir slike: goga.si Tole bo zapis o branju romana, ki me ni pustil ravnodušnega. Branje ni bilo enostavno, premočrtno in ni bilo hitro. Počasi me je goltalo. Zato tule o tem, kako lahko beremo knjigo, ki je presunljivo nabita z emocijami, polna slabe vesti, tragičnosti in vsemogočne moči spominov, ki protagonista do zadnje stotinke njegove zavesti obvladuje in mu narekuje to, kako vidi, kako razmišlja in kako nemočno zaradi njih tudi deluje. In o tem, kaj je družina, kaj so lepi spomini, kaj to niso. O tem, kako daleč se je včasih potrebno peljati, da lahko v misel in na papir zapišeš mir. Na koncu pa tudi o tem, kaj vse imenuje vojna, kaj so v vojni ljudje in kaj zagotovo niso. Vse to namreč v svojem toku pripovedovanja, opisovanja spominov in reševanja njihove groze zapiše Marko Sosič. V najnovejšem romanu Kruh, prah. … kakor bi na njih koga iskal, in mislim, da so posejana s koruzo, pšenico, ajdo, iz katere bodo naredili moko in spekli kruh, ki bo dišal kakor moji ljudje, ki danes prihajajo vame iz daljav, kakor bi mi hoteli pomagati na poti do resničnosti in resnice. Marko Sosič je v svojem romanu Kruh, prah stopil na pot izjemno subtilnega in žalostnega tragičnega sozvočja bolečine, spominov in refleksije modernega časa skozi breme, ki ga nosi zavoljo preteklosti, vojn, naravnih katastrof in ozkega človekovega duha. Iztek sledi v človeku. Pa ne le iztek, tudi potek in pričetek. A težko bom to delo zapisal kot klasično prozno delo. Velika večina pripovedi se odvija v glavi našega protagonista, pisatelja, ki se je odločil, da po dolgem času petnajstih let obišče svoje sorodnike v Bosni. Sorodnike, na katere ga vežejo najrazličnejši spomini, lepi, slabi, neverjetni, obtežilni, predvsem pa so to spomini, ki ne odidejo. Tu so in v vsem Sosičevem pisanju se nikakor ne zdijo, da bodo kmalu odšli. Mučijo ga in zaradi njih odide na pot svoje odločitve, da se sreča s sorodniki. Imena in podobe, ki ga takole silovito stran za stranjo romana obiskujejo v mislih,

Nezačetniški začetki

Kino Šiška, 1. december 2018 ― Peta izvedba cikla Re_humanizacija, v katerem bolj izkušeni glasbeniki pod kuratoskim uhljem Dreja Hočevarja izvajajo izbrana dela domnevno manj izkušenih glasbenikov in glasbenic, je bil plod konceptualnega razmisleka avtoric, ki pa je ostal nekomentiran.

PRAZNIČNI DECEMBER – POPUSTI NA KNJIGE IN FOTOGRAFIJE

Galerija Fotografija, 1. december 2018 ― VABLJENI V NAŠO KNJIGARNO NA PRAZNIČNO ZNIŽANJE KNJIG TUJIH ZALOŽB IN UMETNIŠKIH DEL! Nudimo vam -10% popusta na vse knjige tujih založb in -5% popusta na nakup fotografij. Ob nakupu treh artiklov pa je na najcenejšega še dodatnih -10% popusta! Za letošnje praznike lahko fotografske navdušence presenetite z darilnim bonom, ki se lahko koristi tudi za […] The post PRAZNIČNI DECEMBER – POPUSTI NA KNJIGE IN FOTOGRAFIJE appeared first on Galerija Fotografija.

OD GLAŽUTE DO STEKLARNE - Steklo na Rogaškem

Kamra.si, 1. december 2018 ― Na Ta veseli dan kulture, v ponedeljek, 3. decembra 2018, vas vabimo ob 18. uri na Dvorec Strmol na odprtje razstave OD GLAŽUTE DO STEKLARNE - Steklo na Rogaškem. Razstava Pokrajinskega muzeja Celje, avtorja Jožeta Rataja, bo postavljena kot stalna razstava Rokodelskega centra Rogatec. Odprtje in praznik kulture bodo popestrili mojster Zvonko Drobnič s prikazom oblikovanja stekla nad plamenom in mladi rogaški glasbeniki, učenci Glasbene šole Rogaška Slatina. Prijazno vabljeni na Dvorec Strmol v Rogatec.

Ta veseli dan kulture v kamniškem muzeju

Kamra.si, 1. december 2018 ― V ponedeljek, 3. decembra 2018 vas v našo družbo ponovno vabimo muzealci, gledališčniki, glasbeniki in številni drugi kulturni delavci, da si brezplačno ogledate razstave, vodenja, delavnice, predstave, koncerte in druge dogodke. Ob obletnici Prešernovega rojstva bo letos še posebej slovesno, saj obeležujemo evropsko leto kulturne dediščine.

Pipec - 55 let

Kamra.si, 1. december 2018 ― Osrednja knjižnica Celje vabi ob 55-letnici humorističnega časopisa Pipec na ogled priložnostne razstave iz zbirke domoznanskih časopisov, ki bo na ogled od 3. do 31. decembra 2018 v II. nadstropju knjižnice. 
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 1. december 2018 ― Pri KUD Police Dubove je izšel roman Od znotraj bolgarskega pisatelja Radoslava Paruševa, pri Sodobnost International roman Da boš na tekočem belgijskega pisatelja Christophea Van Gerreweyja. Mladinska knjiga je izdala knjigo Vse sladko z recepti Rachel Allen in založba Miš knjigo Pred ogledalom madžarske pisateljice Eve Janikovskzky.
Slovenski ilustratorji vabijo na Vodnikovo domačijo

Slovenski ilustratorji vabijo na Vodnikovo domačijo

Misli, 1. december 2018 ― Na Vodnikovi domačiji v Šiški bodo ob 17. uri odprli 4. decembrski sejem ilustracije. Na njem bo do 29. decembra mogoče kupiti dela 28 ilustratorjev in ilustratork tako starejše kot mlajše generacije. Na voljo bodo tako dostopnejši odtisi kot originali, ter tudi različni izdelki z ilustracijami, kot so magneti, priponke, voščilnice in koledarji.

1. december 1918 - združitev Države Slovencev, Hrvatov in Srbov s Kraljevino Srbijo v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev

Kamra.si, 1. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. december 1918 -  združitev Države Slovencev, Hrvatov in Srbov s Kraljevino Srbijo v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev (okrajšano SHS) je bila država, ki je nastala 1. decembra 1918 z združitvijo Države Slovencev, Hrvatov in Srbov ter Kraljevine Srbije. 3. oktobra 1929 je bila država preimenovana v Kraljevino Jugoslavijo.

1. decembra 1865 se je v Ljubljani rodil Fran Gestrin, pesnik, pisatelj in prevajalec

Kamra.si, 1. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. decembra 1865 se je v Ljubljani rodil Fran Gestrin, pesnik, pisatelj in prevajalec. Umrl je 15. avgusta 1893 v Ljubljani.  Gestrin je na Dunaju študiral pravo ter nadaljeval študij zgodovine in zemljepisa v Gradcu. Kot srednješolski profesor je poučeval v Gorici in Mariboru ter zaradi tuberkoloze prenehal službovati in nato do smrti živel v Ljubljani.

Kulturnikovih petkrat top pet in enkrat top deset v 2017-2018

Kulturnik, 1. december 2018 ― Kulturnik s polno paro obratuje že pet let. Pri uporabnikih se je prijel, dnevna raba ne upade vse od jutranje kave pa do zadnje kino predstave! Kaj pa najraje berete in čigave vsebine vas najbolj zanimajo? Nazadnje smo to pogledali leta 2016, zato je čas za predpraznično inventuro iztekajoče se dveletke.* Ampak, pozor! Kulturnik zajema vsebine […]
Robin Hood (2018)

Robin Hood (2018)

Deseta umetnost, 1. december 2018 ― Robin Hood, sloviti izobčenec iz Sherwooda, ki krade bogatim in daje revnim, se na velikih platnih pojavih na vsake toliko časa oz. takrat, ko čezlužni filmski hiperprodukciji zmanjka idej za molžo gledalčeve denarnice v obliki nadaljevanj, predzgodb, predelav itd. Da je tako ikoničen lik postal žrtev požrešnega Hollywooda, je vsekakor sramotno, če bolj nenavaden pa […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Summer of 84 (2018)  [Pozor, hud prizor] – Any Given Sunday (1999)  Leo da Vinci: Misija Mona Lisa  The Hurricane (1999)  It’s a Wonderful Life (1946) Copyright © Deseta umetnost [Robin Hood (2018)], All Right Reserved. 2018.
Edvard Zajec – in memoriam

Edvard Zajec – in memoriam

ARS Likovni odmevi, 1. december 2018 ― Ob smrti pionirja računalniške umetnosti V začetku meseca je umrl Edvard Zajec, svetovni pionir računalniške umetnosti. Rodil se je leta 1938 v Trstu, kjer je v obdobju od 1949 do 57 obiskoval slovensko gimnazijo, na kateri je poučeval tudi Avgust Černigoj. Po gimnaziji se je s starši preselil v Cleveland, kjer je obiskoval Cooper School of Art. Kasneje se je odpravil na študij slikarstva na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1966 tudi diplomiral. Podiplomsko obdobje, v katerem se je izpopolnjeval v likovni umetnosti na Univerzi v Ohiu, je spremljal dvom v možnosti slikarstva v sodobnem času, zato se je že med letoma 1968 in 1970, ko je poučeval slikarstvo na Carleton Collegeu in Saint Olaf Collegeu v Minnesoti, začel ukvarjati z računalniško grafiko, ki je postala glavno področje njegovega ustvarjanja. Leta 1970 se je vrnil v Trst, kjer je deloval kot svobodni umetnik, kasneje pa tudi kot profesor risanja na slovenskem učiteljišču. V teh letih je v sodelovanju z inženirjem Matjažem Hmeljakom razvil nekatere od najbolj poznanih programov za serije računalniških grafik in ploter, kot sta na primer seriji TVC in RAM. Primerki iz teh serij so med drugim del zbirke Moderne galerije v Ljubljani.. Od leta 1980 je bil profesor računalniške umetnosti na transmedijskem oddelku Univerze v Syracusi. Bil je avtor univerzitetnega programa za računalniško grafiko ter leta 1982 tudi ustanovitelj prvega dodiplomskega programa za računalniško grafiko v zvezni državi New York. Edvard Zajec je poleg uporabe algoritmičnih variacij za realizacijo svojih umetniških konceptov, ki so bili razbremenjeni človeškega faktorja tudi eden prvih umetnikov, ki je v povratno zanko računalniškega programja vpletel človeško spremenljivko, zato ga upravičeno imenujemo pionirja interaktivne umetnosti, ki jo je predvidel še preden so obstajala tehnična orodja za njeno realizacijo. V oddaji bomo ponovili pogovor Maje Žel – Nolda z umetnikom, ki je nastal ob veliki pregledni razstavi
še novic