Sodobni pogled na ikone

Sodobni pogled na ikone

ARS Likovni odmevi, 9. avgust 2019 ― Razstava v Mestnem muzeju Ljubljana ikone iz ruskih muzejev postavlja v današnji kontekst Podobe, ki so prišle iz neba in so jih naslikali angeli – to je ena izmed razlag nastanka ikon, upodobitev svetih oseb in bibličnih dogodkov, ki so značilne so predvsem za vzhodno krščanstvo, med drugim tudi za Rusijo. Ta je pogosto označena kar kot dežela ikon, čeprav so te tja skupaj s pravoslavno vero prišle iz Bizanca. Izbor ikon iz treh ruskih muzejev je trenutno na ogled tudi v Sloveniji – v Mestnem muzeju Ljubljana si namreč lahko še do 15. septembra ogledate razstavo Ikone: Zakladi ruskih muzejev. Razstava s sodobnim pogledom na ikone izpostavlja razkorak med današnjim obiskovalcem muzeja in temi upodobitvami svetih oseb in bibličnih dogodkov, ki že več kot tisočletje nastajajo po natančno določenih pravilih. V oddaji jo predstavljajo avtorja projekta Blaž Vurnik in Blaž Peršin in avtor postavitve Miran Mohar, spremlja pa jo tudi avtorska glasba Alda Kumarja Ikona časa, ki je nastala prav za razstavo.

Matevž Granda: Švedsko pohištvo namesto mesta

OUTSIDER, 9. avgust 2019 ― Ob novici, da je Ikea končno dobila gradbeno dovoljenje za gradnjo nove trgovine v Ljubljani, smo lahko veseli. Končno nam kmalu ne bo več treba po ugodno skandinavsko pohištvo v Celovec, Gradec, Vileš ali Zagreb. Ikea je simbol urbanega razvoja: dovolj smo veliki, da bomo dobili svojo Ikeo. Končno bosta na Ikeini spletni strani tudi… The post Matevž Granda: Švedsko pohištvo namesto mesta appeared first on OUTSIDER.
Odprta sobota 2019

Odprta sobota 2019

PIFcamp, 9. avgust 2019 ― PIFcamp se počasi bliža koncu, pred nami je že tradicionalna Odprta sobota, na kateri se lahko spoznate z letošnjimi udeleženci tabora in preverite, kaj smo tekom tedna počeli. Kot vsako leto s programom začnemo ob 13. uri, razne aktivnosti pa bodo potekale preko celega dneva in se nadaljevale vse do poznega večera. Scott Kildall – … Preberi več o Odprta sobota 2019 The post Odprta sobota 2019 appeared first on PIFcamp.
Stara glasba in poplava likovnih del  

Stara glasba in poplava likovnih del  

ARS Svet kulture, 9. avgust 2019 ― V Radovljici najprej koncerti Antonija Vivaldija Spored Festivala Radovljica, ki se jutri začenja s koncerti Antonija Vivaldija in sodobnikov, je tako kot vedno sestavljen iz glasbenih del zvenečih skladateljskih imen, ki jih izvajajo v mednarodnem prostoru priznani umetniki. Na tradicionalnem  Ex – temporu  Eko Drava v Mariboru pa  sodelujoči, med njimi je veliko ljubiteljskih umetnikov, z različnimi likovnimi tehnikami ustvarjajo podobe, ki jih v naravi navadno rišejo posledice poplav; poplave so namreč letošnja izhodiščna tema. Poslušajte oddajo Svet kulture po 16. uri.  
Bilo je nekoč … v Hollywoodu

Bilo je nekoč … v Hollywoodu

Kinodvor, 9. avgust 2019 ― Najnovejši film Quentina Tarantina je poklon zadnjim trenutkom hollywoodske zlate dobe in režiserjevo najbolj osebno delo doslej. Eden najtežje pričakovanih filmov nedavnega festivala v Cannesu. Med 15. in 21. avgustom!

Od puščave do mize

Kamra.si, 9. avgust 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, Teološka fakulteta UL, Enota v Mariboru in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor vas vljudno vabijo na odprtje razstave Od puščave do mize. Biblična arheološka zbirka predmetov Teološke knjižnice Maribor je edinstvena zbirka v Sloveniji. V zbirki prevladujejo lončenina in predmeti, povezani z vsakdanjim življenjem in prehranjevanjem, zato se z razstavo izbranih predmetov iz te zbirke podajamo na sprehod »od puščave do mize«: puščava v naslovu predstavlja nomadski način življenja (prehranjevanja) Izraelcev, miza pa način življenja v civilizaciji (stalni naselitvi). Razstavo bomo odprli v sredo, 14. avgusta 2019, ob 18. uri v Dominikanskem samostanu na Muzejskem trgu 1 v Ptuju. Zbirko in medinstitucionalno razstavo bodo predstavili avtor razstave in sodelujoči. Razstava bo odprta do 30. septembra. Vljudno vabljeni! V sklopu projekta Navis, v organizaciji Zavoda STIK in Društva Poetovio 69, bomo ob 16. uri splovili rimski deblak po reki Dravi.
353. člen kazenskega zakonika: tisoč devetsto petdeset dni in nato vsi tisti, ki sledijo

353. člen kazenskega zakonika: tisoč devetsto petdeset dni in nato vsi tisti, ki sledijo

Konteksti (Tomaž Bešter), 9. avgust 2019 ― vir slike: emka.si Nekje prav naslednje leto bo minilo okroglih 30 let, odkar je fenomenalni Nick Cave z vrsticami Come sail your ships around me/ And burn your bridges down/ We make a little history baby/ Every time you come around pel v nesmrtni The Ship Song. Ne glede na to, da poje o ljubezni, me je branje, ki sem a pred časom držal v rokah, spomnilo prav nanjo. Sedaj odzvanja, še posebej sedaj, ko te vrstice pišem ob zvokih plovil, ki si utirajo pot prek morskih valov. V prihodnost, novo sedanjost, novi trenutek. Ker to je tudi pesem o trenutku. Trenutku odločitve, ki pod preprogo večnosti pomede preteklost in ji nadane poteze za nadaljnje možnosti. Te se zdijo pravilne, kljub temu, da marsikaj pravi temu nasprotno. In tako je tudi s tem branjem. V 109. izdaji Modernih klasikov, ki jim vedno znova ponudim priložnost za spoznavanje novih literarnih moči, se na nek način dogaja prav to. Minimalističen roman, primeren tudi za uprizoritev pred gledališkim občinstvom, ki se dogaja v dialogu med obtoženim in sodnikom, razkriva zločin in obrazložitev, ne kesanja, premislek, tudi zgodbo o tem, kaj je do tega pripeljalo in sodnikovo končno razsodbo. Tako je toliko bolj to tudi refleksija med zakoni in moralo, nemara še bolj pravilno, da rečemo pravičnostjo. Gre za 353. člen kazenskega zakonika, kratki roman, ki ga je napisal Tanguy Viel in v slovenščino preložil Aleš Berger; izdali so ga, tako kot vse Moderne klasike doslej, pri Cankarjevi založbi. Ta knjiga je druga v tem mojem mini ciklu branj, ki se tako ali drugače pomembno dotikajo tudi sodišč. Roman se pričenja v slogu, ki nam je znan že od Uspavanke, ali prejšnjega Živega peska. To pomeni, da je v čisto mirnem in poetičnem slogu, ki se nemalokrat prikrade v izpoved Martiala Kermeurja pred sodnikom, naš protagonist že v začetku zapisal, kako sta se nekega dne z Antoinom Lazanecom usedla v čoln in odpeljala na ribolov. Na odprto morje, kjer so le še galebi. In tam je Lazanec, po uspešnem ulovu jast

Miloš Kosec: Problem vzdrževanja

OUTSIDER, 9. avgust 2019 ― Ulica d’Aubagne v središču Marseilla na prvi pogled predstavlja tipično mediteranski slikovit turistični stereotip: visoke stare hiše iz osemnajsega stoletja, na pol priprta polkna, sušenje perila na vrveh med ozkimi ulicami in živahen nočno utrip na starodavnih kamnitih tlakih. Tudi lokacija ulice je odlična: samo nekaj korakov od starega pristanišča, opere in turističnih znamenitosti. Ulica… The post Miloš Kosec: Problem vzdrževanja appeared first on OUTSIDER.
V Kiblinem Portalu odprtje razstave kontroverznega Olega Kulika

V Kiblinem Portalu odprtje razstave kontroverznega Olega Kulika

Misli, 9. avgust 2019 ― V prostorih mariborske Kible na Valvasorjevi ulici bodo drevi ob zaključku enomesečne umetniške rezidence v sklopu štiriletnega mednarodnega projekta Tvegaj spremembo odprli samostojno razstavo Olega Kulika Zlato runo. Kontroverzni ruski vizualni umetnik sodi med pomembnejše tovrstne vzhodnoevropske umetnike na prelomu iz 20. v 21. stoletje.
Sebičnost (odlomek II)

Sebičnost (odlomek II)

Airbeletrina, 9. avgust 2019 ― Morda, morda, kako slaba tolažba, je sklenila. Tok resničnostnih prizorov je samo eden in tisto nedeljo, ko je Sergej zbolel in je bila sama na vrhuncu svoje eksistencialne razdraženosti, je k njenemu prazniku prisedel na videz najnežnejši par v poznih srednjih letih, kar jih je v tistem času živelo v Ljubljani. Sofiji so lasje že skoraj v celoti osiveli, nosila pa jih je v dostojanstveni, a lahno speti figi. Njen bledo rožnat svilen šal in peščeno rjava bluza nista pričala le o premoženju in dobrem okusu, temveč sta v harmoniji z redko pokončno, a obenem gibko držo namigovala tudi na eteričen značaj. Bila je natanko tisti tip ženske, kakršna si je Ana od nekdaj želela postati; ženska, ki s svojo trdno milino vzbuja strahospoštovanje, ženska, ob kateri zaradi njene prepričanosti
1944 Bezuljak – Otroci z našega konca

1944 Bezuljak – Otroci z našega konca

Stare slike (Cerknica), 9. avgust 2019 ― Nasmejani otroci so slikani sredi vojne vihre, poleti 1944, ob macesnu na meji med Turkovim in Kotovčkovim vrtom v Bezuljaku. V Bezuljaku smo zelo imenitni, imamo namreč dvoje ulic: “t’guorajne” (gornje) in “t’duolajne ulce” (dolnje ulice). Na koncu dolnjih ulic proti Dobcu so Severjeva (Katern), Nežna (Primožič) in Kotovčkova (Turšič) hiša, na gornjih ulicah pa […]

Ana Obreza in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

SiGledal Novice, 9. avgust 2019 ― Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je Ana Obreza, letošnja dobitnica nagrade za mladega dramatika, ki jo podeljujejo v okviru Tedna slovenske drame. Nagrado je prejela za dramsko besedilo Iskalci zlata. Pri brskanju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o Ani Obreza.
Porabje

Porabje

ARS Za en bokal muzike, 9. avgust 2019 ― Po glasbi Prekmurja poslušamo še pesmi istega kulturnega prostora, ki je pred sto leti ostal na drugi strani meje Prejšnji teden smo oddajo Za en bokal muzike posvetili Prekmurju, tokrat pa se bomo poklonili drugemu delu istega kulturnega prostora, ki je pred sto leti ostal na drugi strani meje – Porabju. Slišali bomo predvsem značilne pesmi, nekaj je tudi takih, ki smo jih že spoznali v prekmurski različici,  spet druge so takšne, ki jih poznajo na vsem slovenskem prostoru, pa so v Porabju dobile drugačno barvo in podobo, tudi zaradi jezika…
Avdio-vizualni laboratorij

Avdio-vizualni laboratorij

PIFcamp, 9. avgust 2019 ― Skladatelj in glasbenik John Richards (Dirty Electronics) je v Trento prinesel svoj DIY tekstovni-noise sintič, v katerega želi vključiti razna besedila in polemike, ki se odvijajo na letošnjem PIFcampu. Te bo predvajal na LCD zaslonu, vdelanem v njegovo umetniško vezje. Udeležencem tokratnega tabora je na razpolago dal svoje znanje iz osnov elektronike, oblikovanja elektronskih vezij … Preberi več o Avdio-vizualni laboratorij The post Avdio-vizualni laboratorij appeared first on PIFcamp.
Kamfest 2019

Kamfest 2019

SIGIC - Novice, 9. avgust 2019 ― Med 9. in 17. avgustom bo v Kamniku potekal že 16. poletni kulturni festival Kamfest. Tudi letos se bo odvilo preko 60 dogodkov na različnih prizoriščih.
še novic