S podelitvijo vesen se je sklenil 22. Festival slovenskega filma

S podelitvijo vesen se je sklenil 22. Festival slovenskega filma

Misli, 22. september 2019 ― S filmsko glasbo, ki je naznanila podelitev nagrad vesna, se je v Portorožu sklenil 22. Festival slovenskega filma. Največ, 11 nagrad je prejel prvenec Gregorja Božiča Zgodbe iz kostanjevih gozdov. Slavil je kot najboljši celovečerec, nagradilo ga je tudi občinstvo. Žirija ga je označila za znanilca pomembne prelomnice v domači kinematografiji.

Zgodba tvoje knjige na Fontani piv v Žalcu

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 22. september 2019 ― V nedeljo, 22. septembra 2019, je Medobčinska splošna knjižnica Žalec sodelovala na prireditvi Zgodba tvoje knjige na Fontani piv v Žalcu. Skupaj z Zavodom Enajstica, Zavodom za kulturo, šport in turizem Žalec, Osrednjo knjižnico Mozirje in s Knjižnico Velenje smo pripravili dogodek, ki je bil namenjen knjigam, branju in izmenjavanju literature. Gre za srčen in odkrit projekt sosed sosedu. Organiziral se je bralni projekt,  kje so obiskovalci dobili priložnost za pogovor o svojih najljubših knjigah in možnost, da si pridobijo novo literaturo. Postavili smo bralne kotičke, ki so obiskovalce spodbujali, ...
Moja nakba

Moja nakba

Vrabec Anarhist, 22. september 2019 ― V sionistični zavesti predstavljamo mi, avtohtoni prebivalci Palestine, podobno kot ameriški domorodci, presežek prebivalstva, ki se ga je treba znebiti. The post Moja nakba appeared first on Vrabec Anarhist.
KLJUB VSEMU SEKSI/ EVEN STILL SEXY

KLJUB VSEMU SEKSI/ EVEN STILL SEXY

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 22. september 2019 ― Umetniki: Dan Adlešič, Zuzanna Czebatul, Jure Kastelic, Botond Keresztesi, Andrej Škufca. Kurator: Jure Kirbiš Kljub vsemu seksi se ukvarja z vprašanjem o vlogi umetnosti v svetu, ki je v plamenih. V odgovor na vprašanje o tem, ali je njegova interpretacija Witkiewiczovega besedila Ponorela lokomotiva (1923) metafora norega sveta, v katerem drvimo, je gledališki režiser Jernej Lorenci povedal: »Ja, ampak hkrati pa je v tej norosti lahko človek malo seksi. In je lahko živ. In je lahko ustvarjalno nor. In je lahko razprt in je lahko ljubeč in je lahko poln neke domišljije. Tako da to drvenje sploh ni problematično, problematičen je odnos do drvenja. Vsesplošna paranoja rojeva še več paranoje, panika rojeva paniko. Malo enega esprija, malo ene lenobe, malo enega dolgčasa, predvsem pa malo humorja in erotike! In ta drveči vlak ni več tako drveči vlak, tudi če drvi. Ali bomo pocrkali dvajset let preden bomo zares pocrkali, ali pa bomo pocrkali vsaj z možnostjo nekega nasmeha na facah. In da bomo še zmeraj malo seksi. Mislim, da je to lokomotiva, četudi se na koncu izteče, da je še ena izmed nesreč.« V šestih letih, kar je preteklo od izreka tega slastnega citata, se je kurator razstave naučil, da je mogoče v njem izraženi sentiment umestiti v teoretski okvir akceleracionizma. Akceleracionizem, družbena in politična teorija, predpostavlja, da uničujočih procesov kapitalizma ni mogoče zajeziti ali obrniti, temveč jih je potrebno poglobiti, okrepiti in pospešiti, kar bo pripeljalo do samouničenja sistema. Rečeno preprosteje, pustimo lokomotivi, da iztiri, raje prej kot kasneje, saj bomo tako lahko hitreje pričeli z reševanjem posledic. Do takrat pa ne obupavat. Od umetnikov in umetnic pogosto pričakujemo, da bodo skozi svoje delo razlagali svet, da bodo ponudili svojevrsten vpogled, da nas bodo napolnili z optimizmom. Umetniki in umetnice so, danes, najbrž bolj kot kadarkoli prej, poklicani, da delujejo družbeno odgovorno, da zavzemajo kritično pozicijo, da se borijo za pra
Vokalna skupina Gallina ponovno s koncerti Glasba za Ravensbrück

Vokalna skupina Gallina ponovno s koncerti Glasba za Ravensbrück

Misli, 22. september 2019 ― V koprski samostan se drevi na oder vračajo vokalistke skupine Gallina z Glasbo za Ravensbrück. V njem so združile novitete in priredbe ljudskih pesmi slovenskih skladateljic v spomin na umrle ženske v koncentracijskem taborišču Ravensbrück. Glasbeno spremljavo bosta prispevali Franja Kočnik na citrah in Neža Torkar s harmoniko.
Boštjan Čadež: Mr Processor, do you understand life?

Boštjan Čadež: Mr Processor, do you understand life?

Cirkulacija 2, 22. september 2019 ― 24th September 2019 at 19.00. Aksioma in Cirkulacija 2: Boštjan Čadež: Mr Processor, do you understand life? New improvements in machine learning have yet again turned artificial intelligence (AI) into a hot topic. Contextually, the old myth of the Technological Singularity, which first emerged with the early cybernetic thinking and science fiction, has been revived, making us scared about a possible, ever closer, future in which the development of an upgradable intelligent agent could lead to a “runaw...

Žuželka dobila ime po hobitu Frodu Bisaginu

Misli, 22. september 2019 ― Novozelandski znanstveniki so žuželko, ki jo je mogoče najti na novozelandskem Južnem otoku, poimenovali po liku JRR Tolkiena, hobitu Frodu Bisaginu. Tako kot slavni literarni junak je tudi ta manjša od svojih sorodnic, poleg tega živi na otoku, kjer so snemali filme Gospodar prstanov in Hobit.
S podelitvijo vesen sklep 22. Festivala slovenskega filma

S podelitvijo vesen sklep 22. Festivala slovenskega filma

Misli, 22. september 2019 ― S podelitvijo nagrad za film vesna se bo drevi v Avditoriju sklenil 22. Festival slovenskega filma (FSF). Tekom dneva se obeta še pester festivalski program, popoldne pa bodo nagrado kosobrin izročili direktorju filma Matiji Kozamerniku - Joju. Med drugim je bil v ospredju izdaje z retrospektivo letošnji Badjurov nagrajenec Andrej Zdravič.
še novic