Lara

Lara

Koridor, 22. januar 2020 ― Film, ki se je rodil v Sloveniji in po 13 letih zaživel v Nemčiji, je zgodba o dnevu v življenju nekdanje talentirane pianistke in upokojene javne uslužbenke. Psihološka študija o ambicijah, razočaranjih, projekcijah, strahospoštovanju in emancipaciji. The post Lara appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Predstavitev knjige avtorja Matjaža Cerovca Zgodovina rudarstva na območju Štajerske

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 22. januar 2020 ― Rudarstvo spada med najstarejše industrijske panoge. Ko je človek spoznal koristnost kovin, jih je začel pridobivati iz zemlje oziroma iz rudišč. Pridobivanje premoga časovno zaostaja za pridobivanjem kovin, ker je bil premog človeku manj potreben, dokler je bilo dovolj lesa. Veda, ki se ukvarja s preučevanjem in raziskovanjem rudarstva, se imenuje montanistika. Lani, se pravi leta 2019, smo v Sloveniji praznovali sto let od začetka študija montanistike na takratni novoustanovljeni ljubljanski univerzi. Ampak zgodovina rudarstva na naših tleh sega mnogo dlje od stotih let. Kakšna je ta zgodovina, sta v ...
Dolittle (2020)

Dolittle (2020)

Deseta umetnost, 22. januar 2020 ― Dolittle spada v kategorijo tistih filmov, ki nastanejo iz gole radovednosti hollywoodskih kravatarjev, če jim lahko uspe iz mrtvila obuditi pozabljeno blagovno znamko in z njo na hitro zaslužiti. Na tak način sta nastala najnovejši del Terminatorja kot tudi vnovični zagon filma, ki temelji na seriji Charlie’s Angels… in samo enkrat lahko ugibate, kako sta se odrezala v kinematografih. […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Pr' Hostar (2016)  Nuna  Captain America: Civil War (2016)  Justice League (2017)  True Detective - 1. sezona (2014) Copyright © Deseta umetnost [Dolittle (2020)], All Right Reserved. 2020.

Odprtje 12. festivala Bobri

SiGledal Novice, 22. januar 2020 ― Preteklo soboto, 18. januarja, so v Slovenskem mladinskem gledališču z družinskim mijauziklom Obuti maček v režiji Vita Tauferja otvorili 12. festival Bobri. Polno zasedeni dvorani so v spodnji dvorani Mladinskega sledile zvočne delavnice, ki so jih pripravili mentorji iz združenja Sezam, Družinskega centra Mala ulica (Katja Poznič in Mateja Lukežič) in Laboratorija Rampa/Kersnikova (Sanja Hrvaćanin).
Javni natečaj za izbor celostne grafične podobe projekta Slovenija, častna gostja na mednarodnem knjižnem sejmu v Bologni leta 2021 (oznaka CGP Bologna 2021)

Javni natečaj za izbor celostne grafične podobe projekta Slovenija, častna gostja na mednarodnem knjižnem sejmu v Bologni leta 2021 (oznaka CGP Bologna 2021)

Javna agencija za knjigo, 22. januar 2020 ― datum objave: 30. 1. 2020 zaključek natečaja: 2. 3. 2020 NASLOV NATEČAJA: Javni natečaj za izbor celostne grafične podobe projekta Slovenija, častna gostja na mednarodnem knjižnem sejmu v Bologni leta 2021 (oznaka CGP Bologna 2021) PREDMET JAVNEGA NATEČAJA: Izbor celostne grafične podobe projekta Slovenija, častna gostja na mednarodnem knjižnem sejmu v Bologni leta 2021. NAMEN JAVNEGA NATEČAJA: Projekt »Slovenija, častna gostja na mednarodnem knjižnem sejmu v Bologni leta 2021« je nacionalni projekt za promocijo in krepitev izvoznega potenciala slovenske knjižne ustvarjalnosti na področju otroške in mladinske literature in slovenske ilustracije. Vloga častne države gostje na mednarodnem knjižnem sejmu v Bologni bo pomembno okrepila mednarodni potencial domačih otroških knjig in predvsem slovenske ilustracije, spodbujala prevode slovenskih otroških in mladinskih knjig, povečevala vidnost, ugled in prepoznavnost slovenskih avtorjev in krepila vlogo ilustracije. Tak nastop je enkratna priložnost v kontekstu mednarodnega sejma, ki uživa stalen in visok ugled ter je deležen pozornosti tako založniške in knjigotrške kot tudi medijske panoge. V letu 2021 bo potekal že 57 sejem, ki traja 4 dni in je namenjen izključno (odrasli) strokovni in drugi zainteresirani javnosti. V zadnjih letih sejem obišče okoli 30.000 strokovnih obiskovalcev, v šestih sejemskih halah se predstavlja več kot 1.400 razstavljavcev iz 80 držav sveta, v sklopu sejma pa se zgodi več kot 600 dogodkov; ob tem o sejmu poroča več kot 800 novinarjev iz 40 držav sveta. Hkrati se Slovenija s projektom predstavlja tudi splošni publiki z dogodki na različnih prizoriščih v mestu (spremljevalni kulturni program). S tem javnim natečajem Javna agencija za knjigo RS (organizator) izbira celostno grafično podobo za ta projekt. NAGRADA: Predlog CGP, ki ga bo strokovna komisija ocenila z najvišjim številom točk, bo prejel nagrado v znesku 2.000,00 EUR neto. Nagrada vključuje odkup materialnih avtorskih pravic z
Filmska ocena: Polsestra

Filmska ocena: Polsestra

Gledal_a bom, 22. januar 2020 ― Film Polsestra je poosebljen izraz privzete nataknjenosti (AKA resting bitch face) Film o namrgodenih, ljudomrznih polsestrah, ki sta prisiljeni živeti skupaj v neprijazni jesenski […] The post Filmska ocena: Polsestra appeared first on Gledal_a bom.
Novice: Minister za kulturo na obisku v Posočju - Srečanje ministra za kulturo s posoškimi in ...

Novice: Minister za kulturo na obisku v Posočju - Srečanje ministra za kulturo s posoškimi in ...

Tolminski muzej, 22. januar 2020 ― Tolminski muzej je 21. januarja 2020 gostil ministra za kulturo mag. Zorana Pozniča. Pred stavbo Tolminskega muzeja sta ga sprejela župan Občine Tolmin Uroš Brežan in direktorica muzeja mag. Damjana Fortunat Černilogar. Dogodka so se udeležili tudi župana Občine Kobarid Marko Matajurc in Občine Bovec Valter Mlekuž, državni svetnik Bojan Režun in podžupan Občine Tolmin Tomaž Štenkler. Ministra sta spremljala vodja kabineta ministra mag. Peter Bohinc in ...

Atelje Ostan Pavlin: Poslovilni objekt Apače s sakralno-etnološkim muzejem

OUTSIDER, 22. januar 2020 ― Atelje Ostan Pavlin že dobro poznamo po projektih, ki tankočutno povezujejo naravo, človeka in duhovnost. Projekt novega poslovilnega objekta v Apačah jim je bil tako pisan na kožo. Ob oblikovanju arhitekture, ki zaznamuje tako ključno točko človeškega življenja, kot je smrt, je poleg materialne pojavnosti vedno zelo prisotno tudi vprašanje simbolne snovi projekta. Arhitekti iz… The post Atelje Ostan Pavlin: Poslovilni objekt Apače s sakralno-etnološkim muzejem appeared first on OUTSIDER.

Bowrain – 2020 sekund v živo

Kino Šiška, 22. januar 2020 ― Pianist Tine Grgurevič - Bowrain se po elektronski fazi vrača k jazzovski kompoziciji in ustvarjanju z drugimi. V Kinu Šiška bo v petek predstavil nove skladbe, ki jih je zaznamovalo tudi gostovanje v Johannesburgu.
Lutke imajo veliko izrazno moč

Lutke imajo veliko izrazno moč

ARS Jezikovni pogovori, 22. januar 2020 ― So odličen medij za komunikacijo med vzgojiteljem in otrokom ter izboljšujejo medsebojne odnose. Lutke zadnja leta postajajo uveljavljena metoda za dosego učnih ciljev, pojasnjuje dr. Helena Korošec, višja predavateljica za področje lutkovnega, gledališkega in filmskega izražanja na oddelku za predšolsko vzgojo na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Lutke so tudi odličen medij za komunikacijo med vzgojiteljem in otrokom ter med otroki samimi. Kot posrednik v komunikaciji celo izboljšujejo medsebojne odnose. Raziskovalce je zanimalo, kako vsakodnevna, vsakodnevna uporaba lutk v skupini vpliva na socialno vedenje otrok. “Spremljali smo štiri kategorije vedenja in ugotovili, da se je po treh mesecih vključevanja različnih metod dela z lutko zmanjšalo agresivno vedenje, zadržani otroci so se bolj vključevali v dejavnosti, povečalo se je prosocialno vedenje, zlasti se je pokazala velika sprememba pri razvoju empatije. Vzgojiteljice in učiteljice so ocenile, da so si otroci ob uporabi lutk izboljšali pozornost in so pri dejavnostih dlje časa vztrajali,” opisuje dr. Korošec. Kakšno izrazno moč imajo lutke in zakaj so pomembne za sporazumevanje z drugimi in svetom, raziskujemo v oddaji Jezikovni pogovori.

PREŠERNOV DAN 2020 V PMPO

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 22. januar 2020 ― PREŠERNOV DAN, SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK V POKRAJINSKEM MUZEJU PTUJ – ORMOŽ sobota, 8. februar 2020 Vabimo vas, da praznujete slovenski kulturni praznik z nami! Ptujski grad: 9.00 – 17.00 Brezplačni ogled muzejskih zbirk* 10.00 – 16.00 ZMAJ, KI JE VIDEL SVETNIKA, delavnica za družine 11.00 SV. JURIJ – ZAVETNIK PTUJA, predstavitev publikacije Grajska pristava Ormož: […]
Maria

Maria

Koridor, 22. januar 2020 ― Tako vsakdan živahno zdrsi po odru, pri tem pa to drsenje predstave nikakor ni zdrs v monotono dolgočasno dogajanje, temveč je živo in gibko kot voda. The post Maria appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

V berlinski Slikarski galeriji razstava Rafaelovo življenje

Misli, 22. januar 2020 ― V berlinski Slikarski galeriji je na ogled razstava Rafaelovo življenje. Na ogled je 12 jedkanic v Göttingenu rojenega in v Rimu delujočega umetnika Johannesa Riepenhausena (1787-1860). Na njih je upodobljeno življenje italijanskega umetnika Rafaela, ki ga je že slikar, arhitekt, pisatelj in zgodovinar Giorgio Vasari označil kot "božanskega".
Tomi Janežič

Tomi Janežič

ARS Oder, 22. januar 2020 ― O prisotnosti in procesu igralca, o prostoru in zvoku kot soigralcu O prisotnosti igralcev na odru, ki ni konvencionalna ali pa običajna. O različnih vrstah komunikacije v gledališču, o plastenju in ne ilustraciji življenja na odru … o razstavljanju gledališča. Pa tudi o odgovornosti ustvarjalca do zgodbe, ki se uprizarja, in do občinstva, ki uprizoritvi prisostvuje.
Urban Koder II.

Urban Koder II.

ARS Skladatelj tedna, 22. januar 2020 ― Glasba Urbana Kodra za gledališke predstave Urban Koder je svoje spoštovanje do literature in dramskih del dokazal s komponiranjem glasbe za gledališče. V sedemdesetih in osemdesetih letih minulega stoletja je bil najbolj zaželen skladatelj, saj je napisal glasbo za 96 predstav.
še novic