Poslovil se je mag. Peter Kunc

Poslovil se je mag. Peter Kunc

Gornjesavski muzej, 1. februar 2021 ― Mag. Peter Kunc (1934–2021) V zgodovini Jesenic in slovenske jeklarske industrije pomembno mesto zavzema mag. Peter Kunc. Po rodu je bil iz Sinje Gorice pri Vrhniki. Na Jesenice je prišel po diplomi na strojni fakulteti v Ljubljani. Zaposlil se je v  Projektivnem biroju Železarne Jesenice. Leta 1967 je uspešno zaključil magistrski študij strojništva. V zgodovini [...]
Slovenski športni karakter med obema svetovnima vojnama

Slovenski športni karakter med obema svetovnima vojnama

Zgodovina na dlani, 1. februar 2021 ― Dolgoletni trener ASK Primorja in SK Ljubljane Nedeljko Buljević je na vožnji z vlakom iz Beograda v Zagreb januarja 1940 neznanemu novinarju zagrebških Ilustrovanih sportskih novosti (1936-41) povedal marsikaj o svojih izkušnjah v prvi svetovni vojni in o slovenskem nogometu. Tako pripoveduje članek. Če se že ne more skrajšati pot… Preberi The post Slovenski športni karakter med obema svetovnima vojnama appeared first on Zgodovina na dlani.

UPS! na kanalu SIMS! (19.2.)

Ana Monro, 1. februar 2021 ― V petek, 19. februarja ob 18.00, bomo na kanalu SIMS neposredno prenašali UPS!, odbito muzikalno predstavo Gledališkega pevskega zbora, ki se ponaša z mednarodno nagrado odličnosti URBana LJUBLJana 2020. Priklopite se in si privoščite kantato odbitosti, ki vas bo zagotovo navdušila do te mere, da si boste tudi sami želeli (za)peti na ves glas!   VEČ ... The post UPS! na kanalu SIMS! (19.2.) appeared first on Ana Monro.
Ponudba printov v omejeni nakladi (limited edition)

Ponudba printov v omejeni nakladi (limited edition)

Galerija Photon, 1. februar 2021 ― Dino Kužnik, Shaped by the West   Predstavljamo posebno ponudbo - izbor štirih fotografij Dina Kužnika po izjemno dostopni ceni v omejeni nakladi 50 izvodov iz serije Shaped by the West. Vsi printi so podpisani in označeni z zaporedno številko. Vse fotografije so natisnjene na Ilford arhivski semi-mat 290g papir. Celotna edicija je natisnjena z ...
Festival Rojišče

Festival Rojišče

SIGIC - Novice, 1. februar 2021 ― Festival Rojišče na Vrhniki je igrališče pojma festival. Letošnji viralno pogojen festival »Kako roji(š), če rojiš sam«, nikakor ni imel v mislih igranja v popolnoma prazni dvorani, kakor tudi ne medmrežnega posnetka. Jasno je, in to ne zaradi soloigre, da je Festival dogodek v živo.

1. februarja 1918 se je v Kranjski Gori rodila Marica Globočnik, ljubiteljska gledališka igralka

Kamra.si, 1. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. februarja 1918 se je v Kranjski Gori rodila Marica Globočnik, ljubiteljska gledališka igralka. Umrla je 21. septembra 2016 v Kranjski Gori Jakeljnovi niso bili bogati, šteli so se med bajtarje, imeli pa so spretne roke in veliko veselja do pripovedovanja zgodb. Peter Jakelj (Smerinjekov), oče Marice Globočnik, je Rudiju in Josipu Vandotu pripovedoval pravljice o Pehti, Bédancu in Kosobrinu. Jakeljnovi so imeli tudi velik smisel za igralsko umetnost. Igre so igrali kar po domačijah in pozneje na šolskem odru. V neki igri je igralo kar trinajst članov širše Jakeljnove družine. Pri enajstih letih se je gospa Marica Globočnik priključila pevskemu društvu in igralski skupini. Tudi sama je pisala in režirala igre. Vedno si je želela biti učiteljica, ker pa za to doma ni bilo denarja, je postala šivilja, s čimer pa se nikoli ni preživljala. Šivala je le za svojo družino. Sezonsko je bila zaposlena v gostinstvu in turizmu. Nekoč so za očetovo rojstno hišo potekali Kekčevi dnevi. Preoblekla se je v teto Pehto, šla med otroke in začela pripovedovati “storije iz Črne Vope”. Otroci so jo zelo lepo sprejeli, zato so jo učiteljice še večkrat povabile, da je odigrala teto Pehto. Tako je začela nastopati kot teta Pehta ter pripovedovati ljudske pravljice, vezane na izročilo njenega očeta in Josipa Vandota. K sodelovanju jo je povabila agencija Julijana v Kranjski Gori, ki je uredila Kekčevo deželo. Po desetih letih je zaradi starosti odnehala. Nekaj časa je teto Pehto še igrala doma v Pehtini kamri in v hotelih v Kranjski Gori. Umrla je konec septembra 2016 v 99. letu starosti. Leta 2017 so v okviru Mednarodnega filmskega festivala, ki je potekal v Kranjski Gori, v parku ob Pišnici v njen spomin posadili drevo in postavili spominsko tablo z njeno fotografijo. Vir: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/globocnik-marica/Avtorica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice Priporočamo tudi: Teta Pehta - Marica Globočnik
Animirana kuhinja

Animirana kuhinja

Kinodvor, 1. februar 2021 ― Poskočne skodelice in navihani paradižniki? Kaj če bi predmeti okoli nas kar na lepem oživeli? Ustvarite animacijo s predmeti, ki jih najdete okoli sebe.

1. februarja 1954 se je v Rovi (Črna gora) rodila Milada Kalezić, gledališka in filmska igralka

Kamra.si, 1. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. februarja 1954 se je v Rovi (Črna gora) rodila Milada Kalezić, gledališka in filmska igralka  Gledališka in filmska igralka. Njena družina se je zaradi očetove službe veliko selila in se končno ustalila v Mariboru, kjer je Milada končala osnovno in srednješolsko izobraževanje. Na AGRFT v Ljubljani se je vpisala leta 1971, v sezoni 1976/1977 je postala stalna članica SLG Celje, kjer je takoj na začetku opozorila nase z vlogo Darinke v Šeligovi Čarovnici iz Zgornje Davče, za katero je prejela Borštnikovo in Sterijino nagrado ter Zlati lovorjev venec na festivalu MES v Sarajevu. V naslednjih 26 sezonah je v SLG Celje odigrala vrsto nepozabnih in nagrajenih vlog (Laura v Williamsovi Stekleni menažeriji, naslovna vloga v Zajčevi Medeji, Helena Alvingova v Ibsenovih Strahovih, markiza Merteuil v Müllerjevi Eksploziji spomina, Katarina v Shakespearjevi Ukročeni trmoglavki …). V sezoni 2002/2003 je postala stalna članica SNG Maribor. Kot mlada igralka se je slovenskemu občinstvu vtisnila v spomin v filmu To so gadi (režiser Jože Bevc, 1977) z danes že ponarodelim stavkom: »Jok brate, odpade.« Med številnimi nagradami je leta 1998 prejela nagrado Prešernovega sklada, leta 2011 Borštnikov prstan, leta 2016 pa je prejela Glazerjevo nagrado za življenjsko delo na področju gledališke umetnosti. Avtor gesla: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje

Minister dr. Simoniti s sogovorniki o projektu Evropska prestolnica kulture 2025

Ministrstvo za kulturo, 1. februar 2021 ― Minister dr. Vasko Simoniti se je danes z vodjo kabineta dr. Bredo Mulec in sodelavcema sestal s poslanko mag. Eleno Zavadlav Ušaj, z županom Mestne občine Nova Gorica dr. Klemnom Miklavičem, podžupanjo Damjano Pavlica, vodjo kandidature GO! 2025 mag. Nedo Rusjan Bric ter koordinatorko kandidature GO! 2025 Vesno Humar.
Vabilo k udeležbi na literarni rezidenci ODISEJEVO ZATOČIŠČE 2

Vabilo k udeležbi na literarni rezidenci ODISEJEVO ZATOČIŠČE 2

Društvo slovenskih pisateljev, 1. februar 2021 ―   Vabilo k udeležbi na literarni rezidenci  za pisatelje in pisateljice ter prevajalce in prevajalke  ODISEJEVO ZATOČIŠČE 2     Objava vabila: 1. februar 2021 Rok za oddajo: 28. februar 2021   Trajanje rezidenčnega bivanja: 2–3 tedne, odvisno od rezidenčne države Čas trajanja rezidenčnega programa: maj 2021–julij 2021 (dejansko gostovanje “v živo” in/ali spletna udeležba) […]

Muzeju norosti odrejena izselitev iz gradu Cmurek

Misli, 1. februar 2021 ― Muzej norosti se mora izseliti iz prostorov gradu Cmurek, kjer deluje od leta 2014. Upravljavec mu je odredil izselitev v 30 dneh zaradi domnevno pomanjkljive varnosti in samovoljnega poseganja v objekt, v muzeju pa razumejo očitke kot zlorabo okoliščin za uničenje lokalne iniciative.

Za dober razpis je potreben dialog

Asociacija, 1. februar 2021 ― Kot vsako leto se je tudi tokrat Asociacija odzvala na enoletne področne projektne razpise, saj gre za enega pomembnejših mehanizmov financiranja nevladnega sektorja v kulturi in umetnosti. Ponovno opažamo velik manko dialoga, javnih razprav in drugih posvetov med  izvajalcem razpisa Ministrstvom za kulturo in deležniki: ustvarjalci , strokovna in zainteresirana javnost. Le z sodelovanjem vseh … Preberi več o Za dober razpis je potreben dialog
Film Oče s tržaškega festivala z dvema nagradama

Film Oče s tržaškega festivala z dvema nagradama

Misli, 1. februar 2021 ― Slovenska manjšinska koprodukcija Oče Srdana Golubovića je na Tržaškem filmskem festivalu, ki je letos potekal virtualno, prejela nagrado občinstva za najboljši igrani celovečerni film in nagrado CEI (Central European Initiative). Oče je bil nagrajen kot film, ki najbolje predstavi resničnost vsakdana in medkulturni dialog.

Umrl je akademski slikar Drago Hrvacki

Misli, 1. februar 2021 ― V 86. letu starosti je v petek umrl akademski slikar Drago Hrvacki. V spominu bo ostal zlasti po sodelovanju v slovenski umetniški skupini Neokonstruktivisti, doslednem ustvarjanju v slogu geometrične abstrakcije ter zavzetem pedagoškem delu, piše spletni portal MMC RTV Slovenija.

Slovenski umetniki v Burkini Faso

SiGledal Novice, 1. februar 2021 ― Slovenski umetniki v teh dneh v sklopu mednarodnega projekta kreativne moči umetnosti Share gostujejo v Burkini Faso. S plesno-glasbenim solo performansom Zlitje s samim seboj pa Žigan Krajnčan sodeluje tudi na mednarodnem plesnem festivalu In and Out, so sporočili iz Zavoda Exodos Ljubljana.

Ana Schnabl: Le vkup, le vkup v gmajno

OUTSIDER, 1. februar 2021 ― V času prvega velikega zaprtja, sredi aprila lansko leto, sem se – ob vsem, nad čimer se je bilo, jasno, nujno in razumno pridušati – rada pridušala nad tem, da so gozdne poti, ki sem ji posvojila za sprehode s psicama, postale »kot prekleta avtocesta«. Steze, na katerih sem dotlej srečala več traktorjev kot ljudi,… The post Ana Schnabl: Le vkup, le vkup v gmajno appeared first on OUTSIDER.
Občutek imam, da je treba najti delček svetlobe, nekaj prijaznega, lepega v stvareh, ki take mogoče niti niso

Občutek imam, da je treba najti delček svetlobe, nekaj prijaznega, lepega v stvareh, ki take mogoče niti niso

LUD Literatura, 1. februar 2021 ― Peter Svetina (1970) se podpisuje pod desetine pesniških in proznih del za otroke (denimo Kako zorijo ježevci, Molitvice s stopnic, Timbuktu, Timbuktu, Spoznal sem te po rdečih nogavicah, Modrost nilskih konjev, Ropotarna, Debela pekovka, Sosed pod stropom), ki spadajo v sam vrh sodobnega slovenskega literarnega ustvarjanja.

Pismo mojemu igralcu

SiGledal Novice, 1. februar 2021 ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Aleš Vaupotič: "Priporočam Fausta. Ne vem. Skratka, čakam na nove predstave, vendar bi si jih želel ogledati v sproščenem vzdušju." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.
12 knjig 12 založb v letu 2021

12 knjig 12 založb v letu 2021

Airbeletrina, 1. februar 2021 ― Bralci vsako leto znova nestrpno pričakujejo, kaj nam pripravljajo založniki. Glede na programe, ki jih letos počasi objavljajo slovenske založbe, se zdi, da jim – vsaj kar se odkupa avtorskih pravic tiče – koronakriza ni prišla do živega. Seveda so morale zaradi nastale situacije nekatere lani napovedane naslove prestaviti na letošnje leto, a to samo še povečuje naša pričakovanja.
Cerknica 1975/76 – 6. a razred

Cerknica 1975/76 – 6. a razred

Stare slike (Cerknica), 1. februar 2021 ― V šolskem letu 1975/76 je 6.a razred obiskovalo 30 učencev, med katerimi so prevladovali fantje. Med njimi je razredničarka g. Cvetka Levec. Zanimiv je pogled na imena in priimke tega razreda. Imajo namreč kar tri Francete, dva Jožeta, dva Toneta, dva Matjaža in dve Liljani. Tudi pri priimkih je podobno: dvakrat Opeka, dva Kočevarja in […]
V muzeju Prado marca razstava Strasti v mitologiji

V muzeju Prado marca razstava Strasti v mitologiji

Misli, 1. februar 2021 ― V madridskem muzeju Prado za marec napovedujejo razstavo Strasti v mitologiji, ki bo združila slike z mitološkimi prizori na temo ljubezni in poželenja. Poleg tega bodo v muzeju letos preuredili zbirko evropskega slikarstva 18. stoletja in uredili novo galerijo, kjer bodo predstavili zgodovino muzeja, piše spletni portal Art Daily.

Gustav Tönnies (1814–1886) in njegova zapuščina

Arhiv RS, 1. februar 2021 ― Gustav Tönnies, ustanovitelj ene izmed najbolj podjetnih rodbin na Slovenskem v 19. stoletju, je bil zelo uspešen poslovnež, saj je dodobra izkoristil možnosti, ki jih je ponudil razmah velikih infrastrukturnih projektov v drugi polovici 19. stoletja. Njegovi sinovi so nadaljevali delo, a so bili predvsem po razpadu avstro-ogrske monarhije že soočeni z novimi problemi in izzivi novonastalih držav. V Arhivu Republike Slovenije hranimo obsežen zapuščinski spis Gustava Tönniesa, ki obsega kar 54 dokumentov, med njimi več popisov premoženja.

1. februarja 1916 je v Podmelcu umrl Jožef Fabijan, duhovnik, vzgojitelj in podpornik pisatelja I. Preglja

Kamra.si, 1. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. februarja 1916 je  v Podmelcu umrl Jožef Fabijan, duhovnik, vzgojitelj in podpornik pisatelja I. Preglja. Rodil se je 28. aprila 1860 v Rihemberku.  Oče Jožef, kmet, mati Ivana Kodrič iz zaselka Kodrovi. Po osn. š. v Rihemberku je kot gojenec deškega semenišča Andreanuma obiskoval v Gor. drž. gimn. (1873–81) in bogoslovje (1881–85). Bil je sošolec sorojaka Josipa Pavlice. V mašnika je bil posv. 2. nov. 1884, na začetku IV. leta bogosl. Služboval je najprej kot kpl. v Ročinju (1885–87) in zatem v Mostu na Soči (Sv. Lucija) od 1887 do 1893. Od tu je šel za žpk v Čepovan (25. 4.–21. 11. 1893) in se čez sedem mesecev ponovno vrnil v Sv. Lucijo, kjer je nato župnikoval do smrti (1893–1916). Po vstopu It. v vojno je F. vztrajal v svoji župniji, dasi so vas večkrat It. obstreljevali: 11. febr. 1916 ga je it. granata, ki je razrušila župnišče, smrtno ranila; nezavestnega so prepeljali v vojno bolnišnico v Klavže (Podmelec), kjer je istega dne izdihnil in bil tam pokopan. Kot dušni pastir se je trudil tudi za kulturni in gospodarski napredek; tako je v Mostu na Soči ustanovil izobraževalno društvo »Soča« ter Kmečko hranilnico in posojilnico (1908), katero je vodil do smrti. V zgodovini slov. slovstva je F. tesno povezan s pisateljem I. Pregljem, kateremu je bil mentor in mecen, še ko je bil kpl. v Sv. Luciji, je spoznal nadarjenost učenčka Preglja. Ko sta Preglju starša umrla, je babica Ana poslala siroto k žpk F-iju v Čepovan, ki mu je bil odslej, zlasti še ko se je vrnil v Sv. Lucijo za žpk, krušni in duhovni oče. F. je poslal varovanca študirat v Gor., ga denarno vzdrževal v Alojzijevišču in malem semen., opravičeval njegovo lenobo in neuspehe (dosegel od ordinariata ponovni sprejem petošolca Preglja, ki bi moral sicer iz zavoda, ker ni bil izdelal razreda). Ko je Pregelj 1903 izstopil iz bogoslovja, je F. na zunaj nekako pretrgal stike z njim, na tihem pa ga je še nadalje podpiral, ga gmotno vzdrževal na Dunaju in ga kasneje sku
Ob izidu albuma Echoes

Ob izidu albuma Echoes

SIGIC - Novice, 1. februar 2021 ― Signum saxophone quartet je zveneče ime, ki odmeva med slovenskimi in mednarodnimi poznavalci klasične in tudi na druge žanre razširjene glasbe. Zdaj so izdali ploščo na znameniti založbi Deutsche Grammophon.
Nova frekvenca v družbi kitarista Mihaela Hrustlja (prenos) / Jazz z Nino se vrača na male ekrane v družbi Anje Hrastovšek

Nova frekvenca v družbi kitarista Mihaela Hrustlja (prenos) / Jazz z Nino se vrača na male ekrane v družbi Anje Hrastovšek

SIGIC - Novice, 1. februar 2021 ― V ponedeljek, 1. februarja ob 19.30 uri se bo Nova frekvenca odvila v družbi kitarista Mihaela Hrustlja, ki se bo po pogovoru predstavil s solističnim koncertom. Istega dne se po eno in pol letnem premoru na male ekrane vrača tudi oddaja Jazz z Nino, na sporedu vsak četrti ponedeljek ob 20.30 uri na ETV, gostja prve oddaje bo pevka Anja Hrastovšek.
Dve nagradi za film Oče na tržaškem filmskem festivalu

Dve nagradi za film Oče na tržaškem filmskem festivalu

BSF, 1. februar 2021 ― Tržaški filmski festival je letos potekal od 21. do 30. januarja na daljavo preko spleta. V tekmovalni program celovečernih igranih filmov 32. edicije festivala se je med dvanajst filmov uvrstila tudi slovenska manjšinska koprodukcija Oče srbskega režiserja Srdana Golubovića, ki je na festivalu prejel nagrado občinstva za najboljši igrani celovečerni film in nagrado CEI (Central European Initiative) za film, ki najbolje predstavi resničnost vsakdana in medkulturni dialog.
še novic