Tehtna opereta

Tehtna opereta

Odzven, 26. junij 2021 ― Komično opereto Kandid Leonarda Bernsteina so v Cankarjevem domu izvedli mladi pevci Akademije za glasbo v Ljubljani in pevci Slovenskega komornega glasbenega gledališča.

CIRKUS KORONA na turneji!

Ana Monro, 26. junij 2021 ― Na povabilo organizatorjev festivala Borštnikovo srečanje smo 23. in 24.6. s predstavo Cirkus Korona gostovali na dvorišču dveh enot Doma Danice Vogrinec (dom za starostnike) v Mariboru ter v Zgornjem Dupleku in Sveti Ani v Slovenskih goricah. Mini turnejo po Štajerskem smo zaključili 25.6. z nastopom na Ani Desetnici na Lentu, v okviru programa 24. ... The post CIRKUS KORONA na turneji! appeared first on Ana Monro.

26. junija 1944 je na Preškem Vrhu umrl Ivan Kuhar, kulturni delavec, kmet in aktivist NOB

Kamra.si, 26. junij 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. junija 1944 je na Preškem Vrhu umrl Ivan Kuhar, kulturni delavec, kmet in aktivist NOB. Rodil se je 30. decembra 1904 v Kotljah. Bil je gospodar na Prežihovi bajti. Osnovno šolo je obiskoval v Kotljah. Potem se je vpisal v kmetijsko šolo v Šentjurju pri Celju, šolanje pa je nadaljeval v Ljubljani in tam dokončal zadružno šolo. Nato je preostanek mladosti preživel v boju za vsakdanji kmečki kruh, saj je bil v tem času edina pomoč materi in očetu pri delu na bajti – bratje so bili namreč že po svetu vsak po svojih opravkih in nalogah. Hitro je osebno in politično dozorel, spoznal krivice velikosrbskega režima in se družil s socialno naprednimi razgledanimi ljudmi.

26. junija 1883 se je v Šmarcai rodil Peter Naglič, fotograf in tovarnar

Kamra.si, 26. junij 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. junija 1883 se je v Šmarcai rodil Peter Naglič, fotograf in tovarnar. Umrl je 28. julija 1959 v Šmarci. Priporočamo tudi: Fotograf in podjetnik Peter Naglič Peter Naglič se je rodil v Šmarci pri Kamniku v družini, ki se je ukvarjala s ščetkarstvom, poklicem, kateremu je tudi sam posvetil življenje. Iz ščetkarske obrti se je postopno razvilo družinsko podjetje, ki ga je vodil njegov oče Jožef Naglič (1859-1922). Mati Marija Peterlin je bila doma iz Preserij pri Radomljah. Po materini strani je bil Naglič bratranec pravnika in športnika Maksa Peterlina. Ljudsko šolo je obiskoval na Homcu med letoma 1890 in 1897, nato se je kot ščetkarski vajenec v obdobju 1898-1901 izučil pri očetu. Kot ščetkarski pomočnik je izkušnje pridobival tudi pri mojstru A. Schmidtu v Gradcu v letih 1911-1914. Čas, ki ga je preživel kot vojak v prvi svetovni vojni je popisal v kombinaciji dnevniških in spominskih zapisov. Mobiliziran je bil že 12. decembra 1914, dne 15. februarja 1915 pa je bil dodeljen 7. lovskemu bataljonu na Vrhniki. Na Vrhniki se je srečal z vsemi težavami vojaškega življenja, med drugim prevelikimi ali premajhnimi oblačili, mrazom, snegom in ušmi. Odhoda na fronto ga je obvarovalo slabo zdravstveno stanje, posledica težkega vojaškega življenja. Maja 1915 je bila njegova enota premeščena na Štajersko, Naglič pa je z nekaj vojaki ostal v Ljubljani za potrebe vojaške službe v mestu. S tem je bila njegova vojaška "kariera" dokončno omejena na opravljanje nalog v zaledju, na fronto pa ni šel. V Ljubljani je opravljal različne naloge: pretovarjal je strelivo in vojaško opremo, opravljal je stražarsko službo na mostu čez Savo, nekaj časa je bil celo v strelskem vodu za izvrševanje smrtnih obsodb. Januarja 1916 je bil premeščen na Ljubljanski grad, v oddelek stražarjev v karantenski postaji za vojne ujetnike. Razlog za premestitev na grad je bilo dobro poznavanje ščetkarske obrti, za katero so usposabljali vojne ujetnike. Dnevniški zapi
še novic