Arhitekti Počivašek Petranovič: Stanovanje Ob bregu

Arhitekti Počivašek Petranovič: Stanovanje Ob bregu

OUTSIDER, 7. januar 2022 ― V centru Maribora, na levem bregu Drave, so arhitekti Počivašek Petranovič obnovili stanovanje iz devetdesetih let. Na naši spletni strani smo že predstavili nekaj del biroja Počivašek Petranovič: prenovo stanovanja Mesarska, nerealiziran projekt Erjavčeva in Dom zaščite in reševanja v Trzinu. Tokrat smo obiskali stanovanje Ob bregu.  Stanovanje bi vam bilo všeč, če imate enako radi […]
Motiva lakote in hrane v delih Iveta Šubica

Motiva lakote in hrane v delih Iveta Šubica

Loški muzej, 7. januar 2022 ― Hrana povezuje naravo z družbo in kulturo, kot táko pa jo je treba brati tudi v Šubičevih delih, kjer je navadno vključena v različne likovne motive: od dela na polju, predelave hrane, do omizja ali portretov. Do hrane in kmečkega dela je umetnik čutil globoko spoštovanje, zato imata lahko tudi simbolni pomen.
Rezultati in dosežki vsebinskih mrež v 2021

Rezultati in dosežki vsebinskih mrež v 2021

Inštitut za politike prostora, 7. januar 2022 ― IPoP že od leta 2009 koordinira Mrežo za prostor, ki povezuje nevladne organizacije in lokalne pobude na področju urejanja prostora. Obenem smo tudi člani Plan B za Slovenijo – mrežo nevladnih organizacij za trajnostni razvoj, kjer smo vključeni v več delovnih skupin. V nadaljevanju lahko preverite dosežke in izvedene aktivnosti obeh vsebinskih mrež v letu... The post Rezultati in dosežki vsebinskih mrež v 2021 appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Nova kurentija/korantija v SEM!

Nova kurentija/korantija v SEM!

SEM, 7. januar 2022 ― Slovenski etnografski muzej je jeseni 2021 s finančno podporo Ministrstvo za kulturo na terenu odkupil novo kurentijo/korantijo (pustna oprava najbolj množičnega tradicionalnega pustnega lika v Sloveniji - kurenta). Korantija, ki je bila na ogled na stalni razstavi Med naravo in kulturo je stara štiri desetletja, na ogled pa že od leta 2006, zato smo se odločili, da jo zamenjamo z novejšo. "Ta staro" je restavratorska delavnica SEM očistila in je sedaj skrbno shranjena. Nova korantija, ki je je delo tapetniške delavnice Klinc iz Spuhlje, kjer korantije izdelujejo že več desetletij, je od danes naprej na ogled na stalni razstavi Med naravo in kulturo. Vabljeni na ogled!

V Stari elektrarni predstava po motivih Kafkove preobrazbe

Misli, 7. januar 2022 ― V Stari mestni elektrarni bo drevi premiera igre En k te gleda, nastale po motivih kratke zgodbe Franza Kafke Preobrazba. Avtorji predstave so zapisali: "Svet se vrti zaradi Facebooka, Instagrama ali Tiktoka. Svet je ena velika blagajna. Zato nam oprostite, nekateri znajo metati bombe, nekateri vedo vse o vsem, mi pač delamo samo predstave."

Predavanje o prvih slovanskih naseljencih pod Pohorjem

Kamra.si, 7. januar 2022 ― V prvem letošnjem predavanju Knjižničnega cikla, ki bo 11. januarja 2022 ob 17. uri v Sodnem stolpu, bo arheolog dr. Andrej Magdič, raziskovalec in konservatorski svetovalec na mariborski enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, predstavil arheološke in zgodovinopisne raziskave o poselitvi slovenskega Podravja v zgodnjem srednjem veku. Dotaknil se bo tudi vprašanja politične pripadnosti prvih Slovanov ob naselitvi v naš prostor, pri čemer bo poleg zgodovinskih in arheoloških ugotovitev predstavil še ugotovitve historičnega jezikoslovja.   Vljudno vabljeni!
1927 Rakek – Ajznponarji

1927 Rakek – Ajznponarji

Stare slike (Cerknica), 7. januar 2022 ― Del železniškega osebja na rakovški železniški postaji se je slikal pred vrtičkom. Pri najboljši volji ne morem ugotoviti, kjer bi ta vrtiček lahko bil. Iz starih razglednic je razvidno, da je bil vrt naprej od železniške postaje v smeri Ljubljana. Če bi slika nastala tam, potem je lokomotiva preblizu. Med tiri in vrtom je bilo […]

7. januarja 1979 je v Dragovanji vasi umrl Mihael Kambič, slovenski slikar

Kamra.si, 7. januar 2022 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...7. januarja 1979 je v Dragovanji vasi umrl  Mihael Kambič, slovenski slikar. Rodil se je 14. septembra 1887 v Dragovanji vasi.  Ljudsko šolo je obiskoval najprej v bližnjem Dragatušu in nato v Črnomlju. Od leta 1899 je šolanje nadaljeval na gimnaziji v Novem mestu, kjer ga je poučeval risanje najprej Hugo Skopal, kasneje pa tedaj že priznani akademski slikar Josip Germ. Po opravljeni maturi je leta 1908 odšel na študij slikarstva v Prago. Tam je še istega leta opravil sprejemni izpit na Umetnostni akademiji. V Pragi je najprej med letoma 1908 in 1911 obiskoval splošno šolo pri hrvaškemu slikarju profesorju Vlahu Bukovcu, nato pa med letoma 1911 in 1915 še specialno šolo Vojtecha Hynaisa. Po končanem študiju na akademiji je leta 1915 v Pragi opravil še državni profesorski izpit. Jeseni 1915 je pričel poučevati risanje na gimnaziji v Kufsteinu na Tirolskem. Tam je ostal tri leta. Malo pred koncem prve svetovne vojne je prišel v Ljubljano, kjer je potem na poljanski gimnaziji poučeval risanje vse do leta 1950 oziroma do upokojitve. Kasneje je bil nekaj časa tudi honorarni predavatelj pedagogike in metodike na Akademiji upodabljajočih umetnosti v Ljubljani, ki je bila nato preimenovana v Akademijo za likovno umetnost. Kljub odločitvi za pedagoški poklic s slikanjem ni nikoli prenehal. Naredil je vinjete in ovitek za glasilo Lovec, za plakat jugoslovanskega sokolskega zleta v Ljubljani pa je prejel prvo nagrado. Imel je nekaj skupinskih razstav v Kufsteinu, Ljubljani in Beogradu, prvo samostojno razstavo pa šele leta 1964 v Metliki, Črnomlju in Novem mestu. Je slikar realist s solidno tehniko in točno risbo. Večinoma krajino in portret je slikal v olju, manj v akvarelu in pastelu. Največ njegovih slik se nahaja v Belokranjskem muzeju v Metliki. Zadnja leta je preživel pri sorodnikih v rodni Dragovanji vasi, kjer je tudi umrl. Vir: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/kambic-mihael/Avtor gesla: Karel Bačer, Knjižnica Mirana
še novic