#SPLETOHODCI na NPAPW24 v Litvi! (12.9.)

Ana Monro, 9. september ― Goro Osojnik, Tea Vidmar, Anže Mohorič in Tina Žen bodo 12. 9. ob 12:30 v okviru programa Network Performing Arts Production Workshops (NPAPW24), ki bo 11. do 13. 9. potekal v Vilni (Litva) predstavili našo inovativno umetniško intervencijo #SPLETOHODCI, ki sodobne performativne ulične umetnosti seli v digitalno okolje, ter tako gledalcem omogoča preseganje časovno-prostorskih okvirov, ... The post #SPLETOHODCI na NPAPW24 v Litvi! (12.9.) appeared first on Ana Monro.

Kinotripova projekcija: Zadnje plavanje

Kinodvor, 9. september ― V petek, 27. septembra se vrača Kinotrip! Tokrat z enkratno projekcijo filma Zadnje plavanje, ki se odvije v enem samem dnevu med vročim londonskim poletjem in prikazuje živahno energijo mladosti, obenem pa se dotakne temnejših občutkov, ki se skrivajo v notranjosti glavne junakinje Zibe.

Letošnja Ars Electronica z rekordno udeležbo

Misli, 9. september ― Letošnji festival Ars Electronica je zabeležil rekordno udeležbo. "Program je bil vrhunski, vreme lepo, vzdušje odlično," je povedal umetniški vodja Ars Electronice Gerfried Stocker. Kot je še povedal, je letošnji festival z več kot 112.000 obiskovalci presegel vse dosedanje.

Predstavitev knjige Slavka Jeriča Čista desetka

Knjižnica Postojna, 9. september ― Prav na dan slovenskega športa - 23. septembra, vabimo vse športne navdušence in vse, ki želite izbrati ali pa ste že izbrali športno pot na predstavitev knjige o desetletju (2011 - 2020) izjemnih športnih junakov, dosežkov in zgodb. Predstavitev bo potekala ob 19. uri v čitalnici knjižnice v Postojni. Knjigo bo predstavil njen avtor, Slavko Jerič, ki ga poznamo kot novinarja na RTV Slovenija in ustvarjalca priljubljenega podkasta Številke.
KORZET V EDNINI?

KORZET V EDNINI?

Koridor, 9. september ― Razstavni opus poleg meščanske kulture oblačenja tvori rdečo nit trajnostnega ravnanja v modi in spodbuja razmišljanje o obleki kot situirani telesni praksi. The post KORZET V EDNINI? appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
34. Dnevi evropske kulturne dediščine in 12. Teden kulturne dediščine

34. Dnevi evropske kulturne dediščine in 12. Teden kulturne dediščine

Loški muzej, 9. september ― Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) so namenjeni ozaveščanju širše javnosti o pomenu kulturne dediščine ter spodbujanju njenega varovanja in trajnostnega razvoja. Letošnja tema je dediščina kulturnih poti, mreženja in povezav. Program DEKD na Škofjeloškem se prične 27. septembra, pripravljenih pa je kar 20 dogodkov, ki se bodo odvili od 27. 9. do 12. 10. 2024. Dogodke je oblikovalo 16 kulturno-izobraževalnih zavodov in društev z dvema glavnima organizatorjema Občino Škofja Loka in Zavodom 973. Na osnovnih šolah bodo v sklopu DEKD potekali s kulturno dediščino obarvani projektni tedni, namenjeni učencem.

Radijske igre v tem tednu: od slovenske politične parabole do Freudovih sanj

SiGledal Novice, 9. september ― Tako kot jesenske barve, ki se počasi, a vztrajno kažejo na drevju, je pester in raznolik tudi tedenski izbor radijskih iger. Na sporedu bo med drugim politična parabola o večni slovenski polarizaciji in nov zločinski primer Inšpektorja Gabra, ki ga bo tokrat usmerila fotografija, najmlajše občinstvo pa bo konec tedna razveselila in ohladila radijska priredba pravljice Snežna kraljica.

Marjani Moškrič nova večernica, tokrat za roman Sneg

Misli, 9. september ― Letošnjo, 28. večernico za najboljše slovensko otroško in mladinsko literarno delo minulega leta prejme Marjana Moškrič za mladinski roman Sneg, danes poroča Večer. Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, je Sneg distopija, presvetljena z upanjem v boljši svet, Moškrič pa se z delom uvršča med izstopajoče avtorje mladinske književnosti.
Arhitektura Krušec: Odprti pogledi na horizont

Arhitektura Krušec: Odprti pogledi na horizont

OUTSIDER, 9. september ― Za istrsko hišo so značilni uporaba lokalnega kamna, občutljiv odnos do topografije terena in kompaktna tlorisna zasnova ter precejšnja introvertiranost fasad. Vse te značilnosti sta upoštevala arhitekta Lena in Tomaž Krušec pri projektiranju enodružinske hiše v vasi Malija v slovenski Istri, ki je sicer zaznamovana z gradnjo generičnih hiš iz zadnjih petdesetih let. Prvo, kar […]
Javljanje iz Berlina

Javljanje iz Berlina

SEM, 9. september ― Sodelavka SEM dr. Tina Palaić se kot štipendistka programa MuseumLab 2024 te dni mudi v Berlinu, kjer skupaj s kolegi iz afriških in evropskih muzejev spoznavajo berlinsko muzejsko krajino in razpravljajo o prihodnosti teh za družbo tako pomembnih institucij. V ospredju pogovorov je tematika dekolonizacije muzejev in številni izzivi, ki jih to delo prinaša. Program obsega spletni modul predavanj in diskusij, ki je potekal junija 2024, obisk Berlina septembra in Accre novembra ter rezidenco v izbranem afriškem ali evropskem muzeju. Tina bo s kolegom muzealcem iz Tanzanije Eliabu Mbonimpa obiskala GRASSI Museum für Völkerkunde zu Leipzig. Več o programu MuseumLab 2024. Pripisi k fotografijam: Hamburger Bahnhof - Nationalgalerie der Gegenwart, Float, 2019 Umetnik Mark Bradford je tla galerije prekril z dolgimi trakovi platna, papirja in vrvi ter tako opozoril na elitizem institucij, v katerih umetniška dela predstavljajo kot neprecenljiva in se jih obiskovalec ne sme dotakniti. Bradford je s tem delom prekršil omenjene norme in obiskovalcem omogočil neposredni stik z delom, saj se lahko po njem sprehodijo in ga s tem postopoma tudi spreminjajo. Vprašanje? Kako galerije in muzeji spreminjajo trdno zakoreninjene odnose moči in privilegije, ki podpirajo zahodne umetnike, staroselskim ustvarjalcem pa otežujejo dostop do potrebne infrastrukture? Kakšna je vloga umetnosti pri podpiranju različnih skupnosti in izboljševanju njihovega družbenega položaja? Desta Decolonial city tour, Discover the African Quarter V soboto dopoldne se je Tina s skupino kolegov odpravila v Afriško sosesko v okrožju Wedding v Berlinu, kjer imena številnih ulic opozarjajo na nemški kolonialni projekt v Afriki. Imena nekaterih ulic so bila nedavno spremenjena z namenom opozarjanja na upore domačinov proti kolonializmu in grozodejstva, ki so jih na afriški celini počeli Nemci, sprehod po ulicah pa je pokazal, da sta rasizem in diskriminacija do temnopoltih v nemški družbi še kako gl
1959/60 Stari trg – 3. razred fantje

1959/60 Stari trg – 3. razred fantje

Stare slike (Cerknica), 9. september ― Jože Zajc Franc Zabukovec – Bunkar Pišta Cmar Lado Furlani — Franc Tomc – Rado — Marjan Geršič Alojz Joželj – Slavc — Marjan Vampelj Janez Buh Klančar Zadnji dan počitnic smo bili več ali manj že vsi doma. To je bil dan, ki smo ga hoteli izkoristiti za pripovedovanje dogodivščin med počitnicami. Največ in … … Nadaljujte z branjem→

V bavarskem Münchnu nova muzejska razstava Pussy Riot

Misli, 9. september ― V münchenskem Haus der Kunst so minuli teden odprli novo muzejsko razstavo ruske art-punk skupine Pussy Riot. Razstava z naslovom Žametni terorizem: Rusija Pussy Riot je prva muzejska razstava o delu skupine v Nemčiji. Odprtja razstave muzej javno ni napovedal, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa najverjetneje iz varnostnih razlogov.
še novic