ŠUGLA vpisuje – rok za prijavo je 23.8.!

Ana Monro, 10. avgust 2019 ― Bi se radi naučili osnov nastopanja v javnem prostoru, nadgradili svoja performativna znanja in veščine, ali uporabili elemente gledališča v vzgojno-izobraževalne namene? Vpišite se na ŠUGLO, Šolo sodobnih performativnih in uličnih umetnosti! Prijave sprejemamo do 23. avgusta. VEČ INFORMACIJ         The post ŠUGLA vpisuje – rok za prijavo je 23.8.! appeared first on Ana Monro.
JANJA KOSI: DARLING THE ROOF IS LEAKING

JANJA KOSI: DARLING THE ROOF IS LEAKING

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 10. avgust 2019 ― Razstava darling the roof is leaking je ena od točk v še trajajočem procesu, njegovo izhodišče pa je prav to –izhodišče. Prav hoja, preprosto sprehanjanje po kraju, ki ji je bil do tedaj neznan, je bilo za umetnico Janjo Kosi začetek več plastnega raziskovanja prostora, percepcije in njune materialnosti. Tak sprehod je sprva zaznamoval poskus orientacije, ki se je izkazal za iskanje nečesa oprijemljivega, morda domačega in postopoma so nastajale skice, ki so podlaga razstavljenim delom. Ta so raznovrstna zabeleženja in interpretacije prostora, ki ga je umetnica obiskovala,objekti, ki izhajajo iz risbe, vendar pa v različnih materializacijah kažejo različne načine razumevanja prostora. Nekje tako izstopa prazen prostor, drugje fragmentarnost percepcije kot take, igra svetlobe in senc nakazuje pretočnost prostorov –tako fizičnih, kot tudi virtualnih in mentalnih –umetničnih ter gledalčevih. Umetničin prvi vstop v prostor, vsaka prihodnja vrnitev in prav vsaka materialna izvedba so različni poskusi razumevanja in svojevrstnega prisvajanja neznanega prostora. Ta se v izhodiščni točki kaže kot skoraj prazen, s svojim vstopom ga umetnica najprej napolni s prvimi vtisi, kasneje z natačnim pogledom in na koncu z obdelovanjem materialov, ki postanejo novi prostori, četudi s prvim neločljivo povezani. S poglobitvijo v njegove praznine, sence in vse tisto, kar se je ob sprehodu kot zavestnem nabiranju vtisov, najbolj zasidralo, postane tuji prostor presenetljivo domač, objekti, ki nastajajo, pa v naslednji fazi postanejo instrument prisvajanja novega – tokrat galerijskega prostora z njegovimi prazninami, sencami in svojevrstnostmi.Materiali, ki jih umetnica izbira, niso le nosilci, temveč tudi proizvajalci podobe, na ta način pa ji dovoljujejo prikaz rahlosti, pretočnosti in prepustnosti prostorov, ki bolj kot tam zunaj, bivajo v naši zavesti. Določajo jih poznavanje, spomini, čustva –popolnoma tuj prostor lahko na ta način zelo hitro postane domač in obratno. Procesa udomačen

Kako prodati mesto v štirih preprostih korakih

Razpotja, 10. avgust 2019 ― Ilustracija: Nika Rupnik Zala Velkavrh Mesta so začela strateško tržiti svojo podobo s prehodom od menedžerskega k podjetniškemu režimu upravljanja mesta, ki ga David Harvey datira v konec sedemdesetih in v začetek osemdesetih let prejšnjega stoletja. Vsaj odkar se neoliberalna mesta obnašajo kot podjetja, obstajajo tudi mestni brandi in mestni marketing. Marketinške napore je na nacionalni ravni sprva upravičevala vse manjša pomoč vse bolj vitke države. Po drugi strani je globalna mobilnost ljudi (turistov, talentov, podjetnikov) in kapitala pomenila, da morajo mesta med seboj tekmovati, če jih hočejo privabiti in si tako izboljšati ekonomski položaj. The post Kako prodati mesto v štirih preprostih korakih appeared first on Razpotja.
Logaška likovna kolonija letos s presežki

Logaška likovna kolonija letos s presežki

Notranjsko primorske novice » Kultura, 10. avgust 2019 ― Logatec – V Jožefovi dvorani Doma Marije in Marte v Dolnjem Logatcu so do konca avgusta na ogled dela, ki jih je 33 ustvarjalcev iz vseh koncev Slovenije 3. avgusta naslikalo na Likovni koloniji Logatec 2019. Ta je letos izstopala tako kakovosti nastalih del kot tudi po številčnosti, saj je gostila 33 likovnikov, ki so na papir in platna lovili podobe Logatca in širše okolice, tudi Planinskega polja. Likovna kolonija Logatec 2019, Društvo likovnikov Logatec, 3. avgust 2019 Foto: Janež Platiše Razstava bo v Jožefovi dvorani na ogled do konca avgusta, nato pa bode dela razstavili še v domu starejših občanov v Grapovčniku. »Vse te raznolike likovne poetike kažejo, da ste upoštevali moj nasvet in ste ostali zvesti sami sebi. Da ste v tem, razmeroma kratkem času začutili izzive novega prostora in se srečali z novimi vsebinskimi nagovori in motivnimi izhodišči,« je udeležence kolonije ob odprtju razstave nagovorila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Njihova dela je ocenila kot zelo kakovostna, k čemur je zagotovo pripomogla mentorska podpora akademskega slikarja Jurija Kravcova, ki si je vzel čas za vsakega udeleženca. »Vsem, ki smo ustvarjali, nam je uspelo kolonijo spraviti na viško kakovostno raven,« je zadovoljen Janez Ovsec, predsednik Društva likovnikov Logatec, ki pripravlja kolonijo. Likovna kolonija pa udeležencev ni združila le v ustvarjanju, pač pa so si vzeli tudi čas za druženje. Likovnike so v Logatcu pritegnili različni motivi, ustvarjali pa so v različnih tehnikah, predvsem v akvarelu in akrilu, nekaj je tudi olj. Stibilj Šajnova je izpostavila portret, ki ga je Luka Miklavžič naslikal z ogljem in belo kredo. »Ob vseh krajinskih motivih in upodobitvah cvetja se nam na razstavi odpira pogled tudi na področje človeške figure, na najbolj zahtevno upodabljanje človeškega lika. Luka je dokazal, da se da v razmeroma kratkem času doseči ta cilj.« Veliko ustvarjalcev se je odločilo za akvarel. »Akvareli kažejo na mojstrstvo, kilometrino
Vida Vojić – Dreams of New Narratives

Vida Vojić – Dreams of New Narratives

Cirkulacija 2, 10. avgust 2019 ― On tuesday, 13th August 2019 at 21.00, feel invited to Cirkulacija 2 | Tobačna Ljubljana for the recital / music performance/ mixture of poetry, sound and spoken word, totally in control by Vida Vojić / Vida -> our hero… /. Do not be late! Vida Vojić – Dreams of New Narratives http://www.cirkulacija2.org/wp-content/uploads/VidaVojic_mixer_cut_loq.mp3 He told me he’s happy to hear that I will study again. “If we continue to learn, we stay young forever” he said and smiled. Thes...

Monochrome arhitekti: Vila Jenny

OUTSIDER, 10. avgust 2019 ― Ko so portugalske obale svoj čas zapuščale nepreštevne ladje, polne drznih pomorščakov, ki so se namenili prek nestanovitnih morij odkrivat tuje dežele, so za njimi na sipinah Atlantskega oceana ostale portugalske žene in mahale v slovo. Melanholičen občutek oddaljenosti, ki se rodi iz odsotnosti ljubljene osebe in nostalgije po preteklosti, in ki hkrati botruje nastanku… The post Monochrome arhitekti: Vila Jenny appeared first on OUTSIDER.
Audio-visual laboratory

Audio-visual laboratory

PIFcamp, 10. avgust 2019 ― Composer and musician John Richards (Dirty Electronics) has brought his DIY text-to-noise synth to Trenta. In his art circuit, he is wanting to feed into it various texts and debates taking place at this year’s PIFcamp and displaying them on an embedded LCD screen. With PIF participants he was sharing his knowledge of the electronics, … Preberi več o Audio-visual laboratory The post Audio-visual laboratory appeared first on PIFcamp.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 10. avgust 2019 ― Pri Mladinski knjigi so najmlajše bralce razveselili s četrtim delom stripa Dava Pilkeya o Pasjemu možu, ki se tokrat poda na dogodivščino z Mačjim mulcem. Pri založbi Quark je izšla znanstvenofantastična trilogija Oni prihajajo iz vesolja Borisa Čerina Levyja, pri založbi Primus pa zbirka kratkih zgodb z naslovom Razmerja Damjane Bakarič.
Sodobni pogled na ikone

Sodobni pogled na ikone

ARS Likovni odmevi, 9. avgust 2019 ― Razstava v Mestnem muzeju Ljubljana ikone iz ruskih muzejev postavlja v današnji kontekst Podobe, ki so prišle iz neba in so jih naslikali angeli – to je ena izmed razlag nastanka ikon, upodobitev svetih oseb in bibličnih dogodkov, ki so značilne so predvsem za vzhodno krščanstvo, med drugim tudi za Rusijo. Ta je pogosto označena kar kot dežela ikon, čeprav so te tja skupaj s pravoslavno vero prišle iz Bizanca. Izbor ikon iz treh ruskih muzejev je trenutno na ogled tudi v Sloveniji – v Mestnem muzeju Ljubljana si namreč lahko še do 15. septembra ogledate razstavo Ikone: Zakladi ruskih muzejev. Razstava s sodobnim pogledom na ikone izpostavlja razkorak med današnjim obiskovalcem muzeja in temi upodobitvami svetih oseb in bibličnih dogodkov, ki že več kot tisočletje nastajajo po natančno določenih pravilih. V oddaji jo predstavljajo avtorja projekta Blaž Vurnik in Blaž Peršin in avtor postavitve Miran Mohar, spremlja pa jo tudi avtorska glasba Alda Kumarja Ikona časa, ki je nastala prav za razstavo.

Matevž Granda: Švedsko pohištvo namesto mesta

OUTSIDER, 9. avgust 2019 ― Ob novici, da je Ikea končno dobila gradbeno dovoljenje za gradnjo nove trgovine v Ljubljani, smo lahko veseli. Končno nam kmalu ne bo več treba po ugodno skandinavsko pohištvo v Celovec, Gradec, Vileš ali Zagreb. Ikea je simbol urbanega razvoja: dovolj smo veliki, da bomo dobili svojo Ikeo. Končno bosta na Ikeini spletni strani tudi… The post Matevž Granda: Švedsko pohištvo namesto mesta appeared first on OUTSIDER.
Odprta sobota 2019

Odprta sobota 2019

PIFcamp, 9. avgust 2019 ― PIFcamp se počasi bliža koncu, pred nami je že tradicionalna Odprta sobota, na kateri se lahko spoznate z letošnjimi udeleženci tabora in preverite, kaj smo tekom tedna počeli. Kot vsako leto s programom začnemo ob 13. uri, razne aktivnosti pa bodo potekale preko celega dneva in se nadaljevale vse do poznega večera. Scott Kildall – … Preberi več o Odprta sobota 2019 The post Odprta sobota 2019 appeared first on PIFcamp.
Stara glasba in poplava likovnih del  

Stara glasba in poplava likovnih del  

ARS Svet kulture, 9. avgust 2019 ― V Radovljici najprej koncerti Antonija Vivaldija Spored Festivala Radovljica, ki se jutri začenja s koncerti Antonija Vivaldija in sodobnikov, je tako kot vedno sestavljen iz glasbenih del zvenečih skladateljskih imen, ki jih izvajajo v mednarodnem prostoru priznani umetniki. Na tradicionalnem  Ex – temporu  Eko Drava v Mariboru pa  sodelujoči, med njimi je veliko ljubiteljskih umetnikov, z različnimi likovnimi tehnikami ustvarjajo podobe, ki jih v naravi navadno rišejo posledice poplav; poplave so namreč letošnja izhodiščna tema. Poslušajte oddajo Svet kulture po 16. uri.  
Bilo je nekoč … v Hollywoodu

Bilo je nekoč … v Hollywoodu

Kinodvor, 9. avgust 2019 ― Najnovejši film Quentina Tarantina je poklon zadnjim trenutkom hollywoodske zlate dobe in režiserjevo najbolj osebno delo doslej. Eden najtežje pričakovanih filmov nedavnega festivala v Cannesu. Med 15. in 21. avgustom!

Od puščave do mize

Kamra.si, 9. avgust 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, Teološka fakulteta UL, Enota v Mariboru in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor vas vljudno vabijo na odprtje razstave Od puščave do mize. Biblična arheološka zbirka predmetov Teološke knjižnice Maribor je edinstvena zbirka v Sloveniji. V zbirki prevladujejo lončenina in predmeti, povezani z vsakdanjim življenjem in prehranjevanjem, zato se z razstavo izbranih predmetov iz te zbirke podajamo na sprehod »od puščave do mize«: puščava v naslovu predstavlja nomadski način življenja (prehranjevanja) Izraelcev, miza pa način življenja v civilizaciji (stalni naselitvi). Razstavo bomo odprli v sredo, 14. avgusta 2019, ob 18. uri v Dominikanskem samostanu na Muzejskem trgu 1 v Ptuju. Zbirko in medinstitucionalno razstavo bodo predstavili avtor razstave in sodelujoči. Razstava bo odprta do 30. septembra. Vljudno vabljeni! V sklopu projekta Navis, v organizaciji Zavoda STIK in Društva Poetovio 69, bomo ob 16. uri splovili rimski deblak po reki Dravi.
353. člen kazenskega zakonika: tisoč devetsto petdeset dni in nato vsi tisti, ki sledijo

353. člen kazenskega zakonika: tisoč devetsto petdeset dni in nato vsi tisti, ki sledijo

Konteksti (Tomaž Bešter), 9. avgust 2019 ― vir slike: emka.si Nekje prav naslednje leto bo minilo okroglih 30 let, odkar je fenomenalni Nick Cave z vrsticami Come sail your ships around me/ And burn your bridges down/ We make a little history baby/ Every time you come around pel v nesmrtni The Ship Song. Ne glede na to, da poje o ljubezni, me je branje, ki sem a pred časom držal v rokah, spomnilo prav nanjo. Sedaj odzvanja, še posebej sedaj, ko te vrstice pišem ob zvokih plovil, ki si utirajo pot prek morskih valov. V prihodnost, novo sedanjost, novi trenutek. Ker to je tudi pesem o trenutku. Trenutku odločitve, ki pod preprogo večnosti pomede preteklost in ji nadane poteze za nadaljnje možnosti. Te se zdijo pravilne, kljub temu, da marsikaj pravi temu nasprotno. In tako je tudi s tem branjem. V 109. izdaji Modernih klasikov, ki jim vedno znova ponudim priložnost za spoznavanje novih literarnih moči, se na nek način dogaja prav to. Minimalističen roman, primeren tudi za uprizoritev pred gledališkim občinstvom, ki se dogaja v dialogu med obtoženim in sodnikom, razkriva zločin in obrazložitev, ne kesanja, premislek, tudi zgodbo o tem, kaj je do tega pripeljalo in sodnikovo končno razsodbo. Tako je toliko bolj to tudi refleksija med zakoni in moralo, nemara še bolj pravilno, da rečemo pravičnostjo. Gre za 353. člen kazenskega zakonika, kratki roman, ki ga je napisal Tanguy Viel in v slovenščino preložil Aleš Berger; izdali so ga, tako kot vse Moderne klasike doslej, pri Cankarjevi založbi. Ta knjiga je druga v tem mojem mini ciklu branj, ki se tako ali drugače pomembno dotikajo tudi sodišč. Roman se pričenja v slogu, ki nam je znan že od Uspavanke, ali prejšnjega Živega peska. To pomeni, da je v čisto mirnem in poetičnem slogu, ki se nemalokrat prikrade v izpoved Martiala Kermeurja pred sodnikom, naš protagonist že v začetku zapisal, kako sta se nekega dne z Antoinom Lazanecom usedla v čoln in odpeljala na ribolov. Na odprto morje, kjer so le še galebi. In tam je Lazanec, po uspešnem ulovu jast
še novic