Love Wedding Repeat

Love Wedding Repeat

Koridor, 9. junij 2020 ― Gre za povprečen film s površinsko zgodbo, ki gledalcu ne pusti trajnega vtisa in bo v morju (boljših) romantičnih komedij najverjetneje kmalu utonil v pozabo. The post Love Wedding Repeat appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
ZELENI REZ / GREEN CUT

ZELENI REZ / GREEN CUT

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 9. junij 2020 ― Naredimo pomladanski rez skozi sodobno likovno umetnost: naj bo ta rez zelena barva v svojih legah, pomenih, pojavnostih in funkcijah. Zelena kot sekundarna mešanica modre in rumene ima neskončno odtenkov tako v naravi kot v umetnosti. Zato je poimenovanje barv zmeraj samo približek, ki ga je mogoče tehnično natančno izmeriti, v umetniški praksi pa imamo opraviti z najbolj nenavadnimi, komaj opisljivimi mešanicami. Zelena ima svojo življenjsko čutnost, ki se je naučimo v naravi, in umetelno vrednost, ki sodi v simbolne in oblikovalske prakse. Tako je prva naloga pričujoče razstave preveriti, kako se zelena znajde v sodobni umetniški podobi, denimo, kakšna je njena pot »nazaj« k naravi. To je še vedno največje mimetično področje, kjer kraljuje zelena. Druga naloga zadeva njeno samostojnost: kako se zelena izraža v abstraktnem prostoru, kateri odtenki so danes v prednosti. Zelena se kaže kot tudi družbena in družabna barva: kakšne površine, predmete, figure pokriva in kako se uveljavlja v medijskem okolju. In navsezadnje: zelena je barva ekologije. Slovenska moderna umetnost je vendarle manj »zelena«, kot si predstavljamo. Res so slikarji vezani na naravno podobo, toda zdaj slikajo naravo in zeleno v njej tako, da najprej vidimo njihovo estetsko in izrazno ravnanje z barvo in kompozicijo; vidimo naravo, ugledamo pa umetnost. Bolj ko se razvija modernizem, bolj izginja zelena barva, oziroma se kaže v »nenaravnih« legah in pomenih. Gre za preobrazbo naravne barve v znakovno barvo in potem še naprej v njeno simbolno in medijsko uporabo. Pri tem se sama predstava zelene kot barve spreminja: kot da ne verjamemo več zeleni, če jo ustvarja umetna inteligenca. Nekdanje predstave o mirni, zadovoljni in pohlevni zeleni (tako je mislil še Ivan Šubic v 19. stoletju in jo predlagal za barvo v stanovanjih), so danes zamenjali svetleči, ostri odtenki, ki opozarjajo nase – kar je samo obratna urbana slika nekdanje naravne klorofilne mimikrije: zelena kot način, kako biti še bolj vide

Industrial obdelava crust punk pesmi | Novica

13. brat, 9. junij 2020 ― The Soft Pink Truth je solo projekt Drew Daniela iz electro zasedbe Matmos. Konec maja je izdal album priredb crust punk pesmi zasedb Discharge, Aus Rotten, Disclose, Doom, Skitsystem, Nausea in še nekaterih drugih. Pesmi so dobile povsem novo preobleko, saj jih je pretvoril v electro industrial žanr. Za takšen projekt se je odločil, da izrazi svojo protifašistično pozicijo, lahko temu rečemo tudi glasbeni Antifa. Zelo zanimiv projekt.  
Začenja se Festival dokumentarnega filma

Začenja se Festival dokumentarnega filma

MMC Film, 9. junij 2020 ― V Cankarjevem domu so marca zaradi izbruha epidemije novega koronavirusa prestavili 22. festival dokumentarnega filma (FDF) na čas, ko bodo kinematografi spet odprti. Festival se začenja nocoj, in sicer s projekcijo makedonskega filma Medena dežela.
Neodzivnost in nefleksibilnost

Neodzivnost in nefleksibilnost

Literatura v živo, 9. junij 2020 ― Kultura in umetnost sta v tej politični klimi uradno doživeli zlasti omenjeni molk Ministrstva za kulturo ter napoved rezov proračuna, hkrati pa se preko socialnih omrežij ter neuradnih stališč generirajo »nova« stališča v odnosu do umetnosti in kulture.
Zvok za vse in nikogar

Zvok za vse in nikogar

Odzven, 9. junij 2020 ― Album Stutter and Strike dua Samo Kutin & Martin Küchen se giblje na meji mogočega: med sublimnimi globinami zvoka in hrupnimi zlitinami hodi z akrobatsko spretnostjo po tanki, visoko razpeti niti.
Z Medeno deželo začetek 22. Festivala dokumentarnega filma

Z Medeno deželo začetek 22. Festivala dokumentarnega filma

Misli, 9. junij 2020 ― S projekcijo makedonskega filma Medena dežela v režiji Tamare Kotevske in Ljubomirja Stefanova se je v Cankarjevem domu začel 22. Festival dokumentarnega filma (FDF). V tekmovalnem programu bo prikazanih pet filmov na temo človekovih pravic - Delo v tujini, Kolektiv, Odvetnica, Za Samo in Vzorno vedenje. Dobitnika nagrade Amnesty International Slovenije bo tričlanska mednarodna žirija naznanila na sklepni festivalski slovesnosti čez teden dni.

9. junija 1927 se je v Vrbju pri Žalcu rodil Dane Debič, slovenski pisatelj in knjižničar

Kamra.si, 9. junij 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. junija 1927 se je v Vrbju pri Žalcu rodil Dane Debič, slovenski pisatelj in in knjižničar. Umrl je 8. avgusta 2008 v Žalcu.  Nižjo gimnazijo je obiskoval v Celju in Sremskih Karlovcih. Sodeloval je v narodnoosvobodilnem boju. Zaradi sodelovanja s partizani so mu Nemci med vojno požgali dom in ubili mater, oče je umrl v Dachauu. Po vojni je končal srednjo gradbeno-tehniško šolo v Ljubljani in študij na prvi stopnji Tehniške fakultete v Mariboru. Bil je tudi absolvent politologije na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo (FSPN) v Ljubljani. Nekaj časa je bil upravnik stanovanjskega sklada v Žalcu, leta 1980  je postal ravnatelj celjske knjižnice. Bil je tudi urednik revije Obrazi. Svoj prvi članek je objavil leta 1954 v Naši sodobnosti. Sodeloval je tudi pri Besedi, Ljubljanskem dnevniku, Tedenski tribuni, Problemih in Obzorniku. 

»Piši kmalu, prav kmalu in veliko« - Korespondenca med Miranom Jarcem in Božidarjem Jakcem med leti 1913 in 1919

Kamra.si, 9. junij 2020 ― V sklopu jubilejnega leta novomeške pomladi je Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v izložbi trgovine Loccitane v središču Novega mesta pripravila razstavo z naslovom "Piši kmalu, prav kmalu in veliko". Razstava predstavlja obdobje sedmih let dopisovanja med Miranom Jarcem in Božidarjem Jakcem. Korespondenca obsega 97 Jarčevih in 105 Jakčevih pisem, dopisnic, razglednic in voščilnic, ki sta jih pisala med Novim mestom, Idrijo, Ljubljano, Radečami, Karlovcem, Zagrebom, Judenburgom, Slovensko Bistrico, Mürzzuschlagom, Admontom, Codroipom, Troppauom, Krtino, Dunajem in Prago. Gradivo, ki ga hrani Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v Posebnih zbirkah Boga Komelja, je dokument odraščanja, prijateljstva, ter vplivov in vzgibov ustvarjalnosti dveh pomembnih slovenskih kulturnikov in tvorcev Prve pokrajinske umetniške razstave v Novem mestu leta 1920.  

Poziv producentom

Društvo slovenskih režiserjev, 9. junij 2020 ― Lanskoletni slovenski kandidat, film Zgodovina ljubezni Sonje Prosenc Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev  po pooblastilu ameriške Akademije za filmsko umetnost in znanost (AMPAS) poziva producente slovenskih celovečernih filmov k prijavi za kandidaturo za mednarodnega oskarja (najboljši mednarodni celovečerni film). Prijavite lahko vse slovenske celovečerne filme ali filme, nastale v večinski slovenski koprodukciji, ki so jih […]

Feliks Plohl: Vsi moji grehi

Koridor, 9. junij 2020 ― Med branjem avtobiografske pripovedi zapornika Feliksa Plohla ne razmišljamo, kdo je nedolžen ali kriv, saj se zlahka vživimo v njegov razburljivi svet. The post Feliks Plohl: Vsi moji grehi appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Novice: Nemške kostnice med Sočo in Piavo - Mednarodna razstava na Mestnem trgu v Tolminu

Novice: Nemške kostnice med Sočo in Piavo - Mednarodna razstava na Mestnem trgu v Tolminu

Tolminski muzej, 9. junij 2020 ― Tolminski muzej bo v petek 12. junija 2020 na Mestnem trgu v Tolminu predstavil novo mednarodno razstavo o nemški kostnici pri Tolminu in sorodnih objektih na ozemlju Italije. Avtorja razstave sta mag. Damjana Fortunat Černilogar in dr. Moreno Baccichet. Z razstavo Tolminski muzej odstira zgodbo objekta, ki je ob Soči zrasel leta 1939 v spomin in kot zadnje počivališče nemškim vojakom, padlim v Posočju v zadnji ofenzivi na soški fronti. ...
Deset knjig o rasizmu, ki jih morate prebrati

Deset knjig o rasizmu, ki jih morate prebrati

Airbeletrina, 9. junij 2020 ― Tisoči po svetu se zbirajo na demonstracijah, ki so nastale kot odmev na nasilno smrt Afroameričana Georga Floyda. Ponujamo bralni seznam, ki vključuje tako v slovenščini napisane kot vanjo prevedene knjige, ki vam bodo pomagale razumeti rasizem in izkušnje temnopoltih ljudi v sodobnem svetu.

Na Ptuju prva premierna uprizoritev po epidemiji

SiGledal Novice, 9. junij 2020 ― Ptujsko mestno gledališče se drevi po prisilnem počitku zaradi epidemije med ljubitelje odrskih desk vrača s premierno uprizoritvijo romantične komedije Seks z neznanci sodobne ameriške avtorice Laure Eason. Za režijo predstave v samostojni produkciji ptujske hiše je poskrbela Renata Vidič, na oder pa bosta stopila Helena Peršuh in Domen Valič.

Bartolov Alamut vstopa na kitajski knjižni trg

Misli, 9. junij 2020 ― Roman Alamut Vladimirja Bartola vstopa na največje svetovno tržišče. Založba Sanje je namreč sklenila pogodbo z založbo Beijing Book Search Cultural Communication iz Pekinga, ki bo knjigo prevedla in objavila na Kitajskem. Roman bo izšel predvidoma jeseni, so sporočili iz založbe Sanje.

RIBA Arhitekti: Stanovanje na Resljevi

OUTSIDER, 9. junij 2020 ― Prostorno meščansko stanovanje v središču prestolnice so prenovili RIBA Arhitekti. O tem najbrž sanja prenekateri arhitekt: prenova velikega stanovanja na elitni lokaciji, za naročnika, ki je ljubitelj umetnosti in oblikovanja. Stanovanje na Resljevi je projekt, pri katerem ni bilo treba varčevati s kvadratnimi metri; zgolj bivalni prostor namreč meri kar okoli 80 m2. RIBA Arhitekti… The post RIBA Arhitekti: Stanovanje na Resljevi appeared first on OUTSIDER.
še novic