V lunini senci

V lunini senci

Društvo Slovenski staroverci, 24. oktober 2020 ― Pavel Medvešček je bil ena najbolj zanimivih osebnosti, ki so zadnja leta prišla v ospredje javnosti na Slovenskem. Širša javnost ga je spoznala po knjigah, predavanjih in v prenekaterih medijskih objavah o staroverstvu. Medvešček je izstopal že pred tem, saj je bil aktiven tudi na mnogih drugih področjih, zaradi česar je prejemal vsaj tako visoka […]
Mrtve duše: o strašnem črvu Pavla Ivanoviča Čičikova in o črvu drugih

Mrtve duše: o strašnem črvu Pavla Ivanoviča Čičikova in o črvu drugih

Konteksti (Tomaž Bešter), 24. oktober 2020 ― vir slike:goga.si Za humorjem, ki ga nekatera literatura prinese, je v ozadju skoraj gotovo neka past. Smeh ni nikdar, to je vedel že slepi Jorge, nedolžna gesta. V času, ki ga živimo, nemara še toliko bolj. Skozi vse tančice, ki jih odstira pazljivo branje tekstov, ki ves čas bralca peljejo po poti od nedolžnega prvzdiga obeh kotičkov ust do nezadržnega smeha, se odkriva slast simbola, ki vzporedno z njim raste. Bodisi gre za iskanje simptomov družbenih neumnosti, ali za lastno tragedijo, ki sledi v uzrtju samega sebe v podobah, ki so se še nekaj trenutkov nazaj zdeli tako zelo daleč. In to bržkone velja za dela, ki jih piše sodobnost, ali pa dela, ki so z nami že zelo dolgo. Sto, dvesto let. Tako je potekalo tudi moje branje odličnega romana Nikolaja Gogolja, Mrtve duše. Založba Goga ga je izdala že 2018, za prevod je poskrbel Drago Bajt. Izvrstno branje, ki ne sme prestrašiti z oznako klasičnega ruskega romana. Vsaj ne v meri, v kateri klasično vidimo kot nekaj oddaljenega, nepoznanega, nedotakljivega. Ta roman je zelo blizu, povsem v soseski. V vsakdanjem napuhu, prenarejanju, lepodušništvu, hinavščini, nemorali, goljufiji in diplomatski pokvarjenosti, servirani na vsakdanjem pladnju za zajtrk, kosilo in večerjo. Berilo, ki že v 19. stoletju neprekosljivo prikaže genezo, moč in posledice hudourniškega in stremuškega nasilja, ki ga družba kolektivno stori z lažnimi novicami. Mnogo pred hladno in nekontrolirano resničnostjo, ki jo živimo danes. Gogoljeve Mrtve duše so žive, danes nemara še bolj, kot so bile takrat, ko so nastale. Dasiravno si lahko že toliko let zastavljamo isto vprašanje, ki se poraja po branju takšne vrhunske proze: ali živimo v resničnosti, ki bi lahko ustrezno ravnala po vseh metaforah, ki jih sreča. Ali je to čas za metafore? Je sploh kdaj bil? Vse v človeku se hitro spreminja; še ozreš se ne, pa je že zrasel v tebi strašen črv, ki je oblastno poskral vase življenjske sokove. Mrtve duše so izšle leta 1842. Gogolj opisuje Pav

Pismo gledališki hiši SNG Nova Gorica

SiGledal Novice, 24. oktober 2020 ― Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Gaja Velušček piše gledališki hiši SNG Nova Gorica.

Pismo moji igralki Patrizii Jurinčič Finžgar

SiGledal Novice, 24. oktober 2020 ― Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Manica Maver piše igralki Patrizii Jurinčič Finžgar.

OBVESTILO – PODALJŠANJE UKREPOV

Fakulteta za dizajn, 24. oktober 2020 ― Spoštovani, obveščamo vas, da je Vlada RS podaljšala ukrep(e) iz Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih (v nadaljnjem besedilu: odlok). Glede na navedeno, se na Fakulteti za dizajn NE bodo izvajale vaje s fizično prisotnostjo in sicer DO PREKLICA. O preklicu ukrepov […] The post OBVESTILO – PODALJŠANJE UKREPOV appeared first on Fakulteta za dizajn.

Izrekamo PODPORO nevladnim organizacijam na METELKOVI 6!

Ana Monro, 24. oktober 2020 ― Kljub pozitivni naravnanosti, ki jo poskušamo ohranjati tudi v aktualni situaciji, zelo težko razumemo, da trenutna oblast izkorišča to, da smo ljudje prestrašeni in zaskrbljeni za to, da poskuša utišati in uničevati kulturo in kulturnike. Zadnji primer, ko na ulico mečejo nevladnike, ki gostujejo v stavbi na Metelkovi 6 v Ljubljani, je še posebej morbiden, ... The post Izrekamo PODPORO nevladnim organizacijam na METELKOVI 6! appeared first on Ana Monro.
Drseči označevalci, pomeni na ledu

Drseči označevalci, pomeni na ledu

LUD Literatura, 24. oktober 2020 ― Vinjete straholjubca, na osrednji vsakoletni knjigotrški prireditvi razglašene za knjigo lanskega leta, so niz različno dolgih in različno žanrsko kodiranih zapisov, ki jih je priskrbela Mahkovic, Mlinar pa ilustrirala, in to tako, da je v knjigi zemljevid krajin, ki se omenjajo, in med njimi je recimo Bulonjski gozd in kar nekaj eksotičnih destinacij, tudi francosko in sploh težko zapisljivih in izgovorljivih, zraven pa cel kup ilustracij, ki prizivajo različne, v glavnem iz zgodovine poznane stile [...]
1890 Gerovo – Romanje na Sveto Goro nad Gerovim (2)

1890 Gerovo – Romanje na Sveto Goro nad Gerovim (2)

Stare slike (Cerknica), 24. oktober 2020 ― Spominska fotografija iz leta 1890 prikazuje nekdanje romanje k Materi božji Svetogorski. Sveta Gora ima slavno preteklost. Sem so hodili romarji iz šestih škofij. Številne stojnice in ognjišča so pričali, da je bilo mnogo romarjev. V Zagrebškem katoliškem listu je bilo leta 1857 zapisano: Ko prideš na vrh, se naenkrat pred tabo odpre ravnica, obkrožena […]
Med kvadratnimi printi Magnuma 100 podob mednarodno priznanih avtorjev

Med kvadratnimi printi Magnuma 100 podob mednarodno priznanih avtorjev

Misli, 24. oktober 2020 ― Znamenita fotografska agencija Magnum je po pisanju Art Daily ponovno pripravila oktobrsko akcijo kvadratnih printov, ki vključuje nabor 100 podob mednarodno priznanih fotografov. Ti so v objektiv ujeli tako pomembne dogodke kot znane osebnosti ali pa zgolj utrinke iz vsakdana, skozi podobe pa opazovalcu omogočajo užitek v danem časovnem izseku.

24. oktobra 1992 je v Novem mestu umrl Severin Šali, pesnik in prevajalec

Kamra.si, 24. oktober 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...24. oktobra 1992 je v Novem mestu umrl Severin Šali, pesnik in prevajalec. Rodil se je 22. oktobra 1911 v Podlisecu pri Dobrniču.   Osnovno šolo je obiskoval v Nemški vasi pri Trebnjem, gimnazijo pa v Varaždinu. Nato je sprva živel in delal na Hrvaškem, odločilno zanj pa je bilo, da je leta 1938 dobil službo v Jugoslovanski tiskarni v Ljubljani, kjer je od prodajalca v knjigarni napredoval v lektorja, knjižnega svetovalca in urednika. Že v času vojne je razvil izredno uredniško dejavnost, s katero se je ukvarjal vse življenje : leta 1943 je izbral in uredil izbor slovenskih ljudskih pesmi Peli so jih mati moja, bil je urednik znane zbirke Slovenčeva knjižnica, knjižne serije Naša knjiga, leta 1959 je prevzel vodstvo Dolenjske založbe v Novem mestu, od leta 1972 do upokojitve leta 1984 pa je bil zaposlen pri Mladinski knjigi v Ljubljani, kjer je bil eden glavnih urednikov (npr. knjižne zbirke Levstikov hram). Izbral in uredil je tudi Liriko slovenskih pesnic (1985).
še novic