Cruella

Cruella

Koridor, 2. avgust 2021 ― »I am woman, hear me roar,« je stavek, ki ga mlada Cruella izusti že v prvih minutah filma. Opravka imamo torej s poizkusom feminističnega revizionizma po hollywoodsko, ki nam skuša staro Disneyjevo zlobnico prikazati v doslej neznani luči. The post Cruella appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

ZADNJI ULOV v Novem mestu! (26.8.)

Ana Monro, 2. avgust 2021 ― V četrtek, 26.8. ob 19.00, bomo z našo atraktivno interaktivno ekološko predstavo Zadnji ulov gostovali v Novem mestu! Prisrčno vabljeni, da se nam pridružite na ploščadi pred Kulturnim centrom Janez Trdina, v primeru slabega vremena pa v njihovi dvorani.   VEČ INFORMACIJ               The post ZADNJI ULOV v Novem mestu! (26.8.) appeared first on Ana Monro.
Obudili srednjeveško dogajanje – sojenje na prangerju

Obudili srednjeveško dogajanje – sojenje na prangerju

Štajerski tednik, 2. avgust 2021 ― Slovenska turistična društva pomembno prispevajo v turistično ponudbo Slovenije. Letno pripravijo nekaj tisoč prireditev, s katerimi ohranjajo tradicijo v mestih, krajih in vaseh ter skrbijo za urejeno in gostoljubno okolje. Že vrsto let tako pripravljajo tudi Prangerijade, a le v krajih, mestih in trgih, kjer so se ohranili prangerji. Sramotilne kazni so zavzemale pomembno mesto med kazenskimi sredstvi nižje sodstva. Uporaba prangerjev je bila razširjena že v 12. in 13. stoletju, kazni na njih pa so izvajali vse do konca 18. stoletja. Na sramotilno kazen so kaznovali pretepače, klateže, tatove in prešuštnice.

Spomenica in pozdravni dopis Pokrajinskega narodnoosvobodilnega odbora za Slovensko primorje in Trst Medzavezniški razmejitveni komisiji

Arhiv RS, 2. avgust 2021 7. marca 1946 je v Trst prispela Mednarodna razmejitvena komisija, ki naj bi pripravila poročilo in predloge o določitvi meje med Jugoslavijo in Italijo. Člani komisije so 11. marca sprejeli predstavnike Pokrajinskega narodnoosvobodilnega odbora za Slovensko primorje in Trst, ki so predložili tudi posebno spomenico. To so razdelili na tri vsebinske sklope, s katerimi so utemeljevali nujnost priključitve celotne Julijske krajine s Trstom k Jugoslaviji.
S posvetilom

S posvetilom

Odzven, 2. avgust 2021 ― Album prinaša osebno interpretacijo skladb različnih avtorjev, ki so Chicca zaznamovale in oblikovale, da pa bi bilo poslušanje še intimnejše, je svoj izbor tudi utemeljil.
Sveže pridobitve knjižnice SEM

Sveže pridobitve knjižnice SEM

SEM, 2. avgust 2021 ― V knjižnici SEM smo sredi vročega poletja pridobili več zanimivih naslovov družboslovnih in humanističnih knjig (od Deleuzove Podobe-čas, Liboironove Pollution is Colonialism do nove etnografske študije o gibanju naredi si sam (Echt selbstgamacht) ter Bogatajeve knjige Z Janezom Trdino za dolenjsko mizo). V nadaljevanju izpostavljamo dve monografiji. Sveti coprijan: pravljice, povedke in drugo pripovedno izročilo iz Motnika in okolice (Založba ZRC SAZU, Knjižnica Franceta Balantiča, 2020) prinaša po več kot sto petdesetih letih na plano pravljice in pripovedke, ki jih je zbral Gašper Križnik v Motniku in okolici. Glavna odlika zbranih pravljic in pripovedk je v njihovi raznolikosti in da so zapisane v živahnem, ljudskem govoru tistega časa. What's missing?: Collecting and Exhibiting Europe je zbornik Muzeja evropskih kultur iz Berlina, v katerem različni avtorji preizprašujejo vlogo muzejev danes. Sprašujejo se o družbenem pomenu kulturnih institucij nasploh ter o še vedno aktualnimi razmerji med nacionalnim in kozmopolitskim, državo in nadnacionalnimi institucijami, akademizmom in inkluzijo različnih deležnikov. Skratka, sprašujejo se o večni muzeološki dilemi – kaj razstavljati v muzejih? V knjižnici je seveda na voljo še veliko drugih zanimivih knjig. Vabljeni k obisku!    

Štipendije Ministrstva za kulturo za podiplomski študij in izpopolnjevanje v državah izven držav članic Evropske unije v študijskem letu 2021/2022

Ministrstvo za kulturo, 2. avgust 2021 ― Ministrstvo za kulturo je 30. julija 2021 objavilo javni razpis za financiranje štipendij za podiplomski študij in izpopolnjevanje v državah izven držav članic Evropske unije na področjih umetnosti, filma, kulturne dediščine in kulturnega menedžmenta. Začetek financiranja je predviden v študijskem letu 2021/2022. Rok za prijavo je 30. avgust 2021.

Štipendije Ministrstva za kulturo za podiplomski študij in izpopolnjevanje izven Evropske unije

Ministrstvo za kulturo, 2. avgust 2021 ― Ministrstvo za kulturo je 30. julija 2021 objavilo javni razpis za financiranje štipendij za podiplomski študij in izpopolnjevanje v državah izven držav članic Evropske unije na področjih umetnosti, filma, kulturne dediščine in kulturnega menedžmenta. Začetek financiranja je predviden v študijskem letu 2021/2022. Rok za prijavo je 30. avgust 2021.
Prejemnik zlatnika poezije 2021 je Milan Jesih

Prejemnik zlatnika poezije 2021 je Milan Jesih

Misli, 2. avgust 2021 ― Prejemnik zlatnika poezije 2021 je Milan Jesih. Na 25. podelitvi Veronikine nagrade 31. avgusta v Celju ga bo prejel za življenjski pesniški opus, ustvarjalni prispevek k slovenski kulturi in literaturi ter za žlahtnost pesniškega jezika. Kot piše v obrazložitvi nagrade, je Jesih estetsko uživanje v besedah vedno znal prenesti na bralce.

Micro – Stories

PIFcamp, 2. avgust 2021 ― Micro – Stories is an Art & Fungi Project by Irina Antonets. How do mushrooms speak through/interact/play with us?Since my childhood, I’ve been fascinated by bizarre and beautiful world of fungi. The more I learn about them, the more obsessed I get! I’m collecting and analysing mushroom stories from all around the world, and then … Continue reading Micro – Stories The post Micro – Stories appeared first on PIFcamp.

Govor državne sekretarke dr. Fridl Jarc ob otvoritvi kipa Slavka Gruma v Šmartnem pri Litiji

Ministrstvo za kulturo, 2. avgust 2021 ― V Šmartnem pri Litiji so včeraj, 1. avgusta 2021, ob 120-letnici rojstva na Staretovem trgu odkrili kip dramatika, pripovednika in zdravnika Slavka Gruma (1901–1949). Grumov doprsni kip je delo akademskega kiparja Anžeta Jurkovška. Zbrane je na slavnostnem odkritju kipa nagovorila državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc.

Simpozij »malih umetnosti«

SLOGI, 2. avgust 2021 ― V okviru Platforme »malih umetnosti« bo Zavod Emanat med 9. in 11. septembrom 2021 v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom organiziral strokovni simpozij, s katerim si bomo prizadevali osvetliti nastajajočo in aktualno, vendar razpršeno in slabo vidno izveninstitucionalno produkcijo hibridnih odrskih praks ter predstaviti umetniške skupine, akademike in producente, ki delujejo znotraj žanrov »malih umetnosti« […] The post Simpozij »malih umetnosti« appeared first on SLOGI.
še novic