Carlo Michelstaedter – filozof na meji

Razpotja, 17. oktober 2021 ― Carlo Michaelstedter Miha Kosovel Na judovskem pokopališču v Rožni Dolini pri Novi Gorici – pokopališču goriške judovske skupnosti, ki je v celoti izginila 23. novembra 1943 in pokopališče od takrat praktično ni več v uporabi – je redno obiskovan le en grob: to opazimo po kamenčkih, ki mu jih po judovski navadi obiskovalci puščajo na nagrobnem kamnu. To je grob komaj 23-letnega mladeniča, ki si je 17. oktobra 1910 s pištolo vzel življenje na svojem domu na Travniku, osrednjem mestnem trgu v Gorici, na isti dan, ko je dokončal in po pošti poslal na fakulteto v Firence svojo diplomsko nalogo z naslovom Prepričanje in retorika – delo, ki bo kmalu dobilo kultni status. The post Carlo Michelstaedter – filozof na meji appeared first on Razpotja.

Vesna za najboljši celovečerec filmu Prasica, slabšalni izraz za žensko

Misli, 17. oktober 2021 ― S slavnostno podelitvijo vesen in drugih nagrad se je v portoroškem Avditoriju sklenil 24. Festival slovenskega filma Portorož. Vesno za najboljši celovečerni film je prejel film Prasica, slabšalni izraz za žensko v režiji Tijane Zinajić in v produkciji produkcijske hiše December. Vesno za najboljšo režijo je prejel Darko Sinko za film Inventura.

V Kinu Šiška enkratni plesni dogodek Rdeči oktober

SiGledal Novice, 17. oktober 2021 ― V Kinu Šiška bo enkratni plesni dogodek za odrasle Rdeči oktober. Kot ustvarjalci ga podpisujejo koreografinja Mateja Bučar in vizualni umetnik Vadim Fiškin ter plesalke Katja Legin, Tina Valentan in Kristina Aleksova. Dogodek je nastal v produkcija DUM - društva umetnikov ter koprodukciji Kina Šiška in Lutkovnega gledališča Ljubljana.

17. oktobra 1964 je v Topolšici umrl Avgust Kuhar, urednik, elektrotehnik, novinar in železar

Kamra.si, 17. oktober 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...17. oktobra 1964 je v Topolšici umrl Avgust Kuhar, urednik, elektrotehnik, novinar in železar. Rodil se je 23. avgusta 1906 v Kotljah.   V Mariboru je najprej obiskoval humanistično gimnazijo in kasneje prestopil na tehniško srednjo šolo v Ljubljani; diplomiral je na elektrotehniškem oddelku leta 1929. Potem je odšel k bratu Alojzu Kuharju v Francijo, se dobro naučil jezika in poskusil študirati. Eno leto je bil v La Croixu, drugo (1930) v Pompeyu blizu Nancyja. Tu je bil »inženir-stažist« in hkrati študent. Vmes je bil v Strasbourgu, v Parizu pa je dokončal tudi žurnalistični tečaj. Potem je šel domov služit vojaški rok. Uspešno je končal šolo za rezervne oficirje. Po tistem seveda ni bilo več časa ne za Francijo, ne za študij kjerkoli drugje.

16. oktobra 1887 je v Pragi umrl Gustav Adolf Lindner, pedagog

Kamra.si, 17. oktober 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...16. oktobra 1887 je v Pragi umrl Gustav Adolf Lindner, pedagog. Rodil se je 11. marca 1828 v Roždalovicah (Češka).   Šolal se je v Pragi in Litomericah. Starši so želeli, da bi postal duhovnik, toda sam se je odločil za drugo pot. V revolucionarnem letu 1848 se šolal v Pragi, se sam udeležil dogajanja, poslušal na univerzi odlične predavatelje iz fiziologije, psihologije in slavistike in se usposobil za profesorja v srednjih šolah.  

24. Festival slovenskega filma se zaključuje s podelitvijo Vesen

BSF, 17. oktober 2021 ― V Portorožu se je nocoj odvilo sklepno dejanje letošnje edicije Festivala slovenskega filma. Podeljene so bile Vesne za najboljše filmske dosežke preteklega leta. Strokovna žirija za celovečerne filme: Primož Bezjak, Dana Budisavljević, Želimir Žilnik Strokovna žirija za kratke igrane, dokumentarne, eksperimentalne, animirane in študijske filme: Robert Černelč, Matjaž Ivanišin, Hana Repše Vesna za najboljši celovečerni film Prasica, slabšalni izraz za žensko
še novic