Od 6. septembra 2024 dalje: Pastirci – pašna živinoreja in planšarstvo v Gornjesavski dolini, Mestni muzej Kosova graščina

Od 6. septembra 2024 dalje: Pastirci – pašna živinoreja in planšarstvo v Gornjesavski dolini, Mestni muzej Kosova graščina

Gornjesavski muzej, 29. avgust ― Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske kraje od Jesenic do Rateč opiše kot kraje med visokimi snežniki, pod katerimi vasi precej trpijo od svojih surovih sosedov, omenjenih snežnikov. Polja je malo in še to ni posebno dobro. So pa tu lepe planine, kjer je dobra paša ali trava. Prebivalci redijo ovce in drugo živino [...] The post Od 6. septembra 2024 dalje: Pastirci – pašna živinoreja in planšarstvo v Gornjesavski dolini, Mestni muzej Kosova graščina appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.

Moste Open 2024: Oskrbi, poskrbi (21.9.2024 10:00)

Španski borci, 29. avgust ― Zaradi slabe vremenske napovedi prestavljamo Moste Open na naslednjo soboto, 21. septembra 2024. Drug datum, enaka ideja. Samooskrba skrbi za lokalnost in krožnost oskrbovanja v razširjenem pomenu: okolja, družbe, kulture in človeka. Trajna in varna prihodnost človeka, kulture, družbe in okolja je odločitev, odločitev četrti, četrti za četrt.
Kulturo s ceste v Hišo … in nazaj

Kulturo s ceste v Hišo … in nazaj

Hiša kulture v Pivki, 29. avgust ― skupinska razstava Kulturo s ceste v Hišo … in nazaj Ana Batistič Jovana Đukić Petra Grmek Rina Jurjevčič Anja Majcen Tim Matkovič Maša Pušnik Zala Reberc Ana Stevanovski Ana Ščuka Eva Švigelj Kresna Dara Valečič 6. – 27. 9. 2024 otvoritev6. 9. ob 19. uri kustosinja Mojca Grmek Razstava z naslovom Kulturo s ceste v Hišo … in nazaj je plod sodelovanja med Hišo kulture in neformalno skupino umetnic in umetnikov s Krasa, ki so se povezali v okviru projekta Kulturo na cesto! Projekt sta zasnovali Jovana Đukić in Maša Pušnik kot promocijsko spodbudo mladim v kreativnem sektorju na Krasu. Potekal je v obliki dveh kulturno-umetniških dogodkov v javnem prostoru v Sežani (2021 in 2022), ki sta se odvila z namenom predstaviti mlade kreativce in kreativke s Krasa, jim ponuditi možnost, da zavzamejo svoj prostor, pokažejo svoje delo in se med seboj spoznajo. Izhajal je iz ugotovitve, da v Sežani primanjkuje prostorov, kjer bi se mladi kreativci zbirali, si izmenjevali ideje in razstavljali svoje delo. Ustvarjalne prostore so zato vzpostavili kar na ulicah Sežane – zakupili so plakatna mesta, običajno namenjena oglaševanju, jih preoblekli v belo barvo in tako ponudili »ulični atelje« za ustvarjanje v živo. Udeleženci in udeleženke dogodkov so se povezali v neformalno skupino in se odločili, da raziščejo, kam jih lahko pripelje skupna vizija – razstava Kulturo s ceste v Hišo … in nazaj je eden izmed njihovih prvih projektov. V skladu z izhodiščnim projektom je razstava zasnovana kot interakcija med zaprtim razstavnim prostorom in ulico. Kot uvod v razstavo sodelujoči predstavljajo zgodovino projekta Kulturo na cesto! v obliki skupne umetniške publikacije. Sledi predstavitev individualnih umetniških del, ki so nastala na umetniški rezidenci v Istri, kjer so sodelujoči skozi osebno, intimno videnje skupnega urbanega prostora skušali odgovoriti na vprašanja, kam sodi umetnost, kje se lahko z njo srečamo in kdo vse jo (so)ustvarja, in prek tega razmišljali o nastajanju, prezentaciji
Gostujoča razstava o izdelovanju papirnatih rož v Clevelandu

Gostujoča razstava o izdelovanju papirnatih rož v Clevelandu

SEM, 29. avgust ― V Slovenskem muzeju in arhivih v Clevelandu, ZDA, je med 4. junijem in 5. septembrom 2024 na ogled gostujoča razstava Slovenskega etnografskega muzeja o izdelovanju papirnatih rož. Na panojski razstavi je predstavljena dediščina izdelovanja papirnatih rož v Sloveniji skozi zgodovino do danes, ko se s to rokodelsko obrtjo ukvarjajo številni posamezniki in posameznice. Nekaj utrinkov z razstave si lahko ogledate spodaj.  
Izguba arheološkega razstavišča: Mesto izgublja v svoji temeljni identiteti

Izguba arheološkega razstavišča: Mesto izgublja v svoji temeljni identiteti

Štajerski tednik, 29. avgust ― Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož (PMPO) je Salon umetnosti v upravljanje prevzel leta 2006, po zaprtju zasebne galerije Tenzor. Bil je ena od lokacij muzeja, kjer je bila zaradi pomanjkanja prostora predstavljena arheologija. V Salonu umetnosti so na zadnji razstavi Poetovionski panteon, duhovni svet antičnega Ptuja, predstavljali religijo skozi predmete, najdene na območju Ptuja. Občasno pa so predstavljali tudi dodatne vsebine.

Intervju s fotografom Petrom Fettichom

Kunigunda, 29. avgust ― Peter Fettich (1979, Ljubljana) deluje na področju fotografije od leta 2009. Začel je kot poklicni fotograf na področju komercialne in športne fotografije. V letu 2011 se vpiše na študij fotografije na Fakulteti za aplikativne vede v Ljubljani (VIST), kjer se njegovo fotografsko udejstvovanje prelevi iz primarno fotožurnalističnega v dokumentarni/avtorski pristop ter prične svojo aktivno The post Intervju s fotografom Petrom Fettichom appeared first on Kunigunda.

Na poteh Evrope (7.9.2024 16:00)

Španski borci, 29. avgust ― Zgodovinska tržnica soseske kot kraj srečevanja, povezovanja in deljenja veščin in utopij. Za eno popoldne bo namesto peteršilja, korenja in jajčevcev ponujala glasbeno instalacijo, odprtje razstave in ‘Kinoteatr’. A dogodek se ne bo povsem odrekel kulinaričnim mojstrovinam, da bi postregel s pravim razpoloženjem in bolje raziskal povezavo med čuti in domišljijo.

Razpisne priložnosti (avgust 2024)

Asociacija, 29. avgust ― Za vas vsak mesec izberemo nekaj razpisnih priložnosti s področja kulture za samozaposlene v kulturi ter druge delavce in delavke na tem področju. Na spodnjem seznamu si lahko ogledate nekaj domačih in tujih priložnosti za razvoj na posamičnih področjih kulture. Umetniki, raziskovalci, novinarji in kulturni delavci iz Slovenije, Hrvaške in Kosova vabljeni, da se prijavijo … Preberi več o Razpisne priložnosti (avgust 2024)

SERVIS: Samozaposleni in denarna socialna pomoč

Asociacija, 29. avgust ― Po podatkih raziskav, ki so se ukvarjale s socialnim položajem samozaposlenih v kulturi, se samozaposleni mnogokrat znajdejo v finančni stiski. Zadnji podatki kažejo, da skoraj polovica samozaposlenih v kulturi ne dosega prihodka, ki bi bil enak minimalni plači, skoraj ena tretjina pa pade pod prag revščine. V tokratnem prispevku v sklopu Servisa za ustvarjalce pojasnjujemo, … Preberi več o SERVIS: Samozaposleni in denarna socialna pomoč

Enotni bančni računi za samozaposlene: Kaj storiti ob obvestilu FURS

Asociacija, 29. avgust ― Zadnje dni se na nas obrača vse več članov in drugih samozaposlenih, ki so od Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) prejeli opozorilo, da nimajo pravilno urejenega poslovnega računa. Da bi razjasnili to problematiko in pomagali pri razumevanju vaših pravic ter obveznosti, smo pripravili ta članek. Samozaposleni ustvarjalci in kulturniki se pogosto soočajo z vprašanji glede … Preberi več o Enotni bančni računi za samozaposlene: Kaj storiti ob obvestilu FURS
[Sporočilo za javnost] Podprimo otroke – Pešbus in Bicivlak vabita!

[Sporočilo za javnost] Podprimo otroke – Pešbus in Bicivlak vabita!

Inštitut za politike prostora, 29. avgust ― Aktivna hoja v šolo peš, s kolesom ali skirojem otrokom zagotavlja vsakodnevno telesno dejavnost in pozitivno vpliva na njihovo zdravje in dobro počutje. Prispeva tudi k razvoju zdravih življenjskih in potovalnih navad. Raziskave dokazujejo, da se te v večji meri ohranjajo pri posameznikih, ki so kot otroci v šolo potovali aktivno, kot pri tistih, ki... The post [Sporočilo za javnost] Podprimo otroke – Pešbus in Bicivlak vabita! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Alenka Urh: Esej ima vedno srečen konec

Sodobnost, 29. avgust ― Pričujoča dvojna številka Sodobnosti prinaša izbor esejev, ki so nastajali skozi slabi dve desetletji, in bralcem na enem mestu ponuja besedila, ki bi jih morali sicer iskati po posameznih revijah od leta 2008 naprej. Lepo število esejev si je prislužilo nagrado za najboljši esej, ki ga vrsto let podeljuje naša revija, ostala besedila pa so […] The post Alenka Urh: Esej ima vedno srečen konec appeared first on .

Peter Kolšek: Toliko knjig. In toliko neprebranih!

Sodobnost, 29. avgust ― Junijski uvodnik na tem mestu se je spraševal Kdo je danes (moj) bralec? Njegov avtor Tone Peršak je namreč sedanje (ne samo slovensko) bralstvo literarnih del razdelil v dve skupini, na prave (resne, tradicionalne, potrpežljive) in nove (globalizirane, trendovske, kupljive) bralce, na koncu premišljevanja pa se je dokopal do nevesele (in seveda pričakovane) ugotovitve, da […] The post Peter Kolšek: Toliko knjig. In toliko neprebranih! appeared first on .

Izidor Mendaš: Izgubljeni raj (ali drobtinice o človeški ustvarjalnosti)

Sodobnost, 29. avgust ― Ustvarjalnost je tista človeška dejavnost, ki najbolj spominja na obrise rajskega vrta. Z njo nadaljujemo zgodbo o stvarjenju in si jo celo prisvajamo, da bi se znova približali Izvoru. Ustvarjalci so z znanostjo in umetnostjo, med katerima v rajski praobliki sploh ne vidim razlike, vseskozi želeli opozoriti na čas pred izvirnim grehom; toda ali jim […] The post Izidor Mendaš: Izgubljeni raj (ali drobtinice o človeški ustvarjalnosti) appeared first on .

Marko Pavliha: Biti ustvarj(al)en

Sodobnost, 29. avgust ― Z voščenkami ne znam, zato z besedami bi slikal, z mislijo bi vtisnil vsak trenutek narave. Kako preprosto je sredi zaspane poljane pričarati snežno beli lokvanj, na katerem se nabira kristalna rosa tvojih pogledov.   I.   Rad si domišljam, da edinole s pisanjem in retoriko prvinsko ustvarjam, ker drugače ne znam biti iz anonimnosti prepoznan. Ker […] The post Marko Pavliha: Biti ustvarj(al)en appeared first on .

Tina Vrščaj: Srečno pospravljeni

Sodobnost, 29. avgust ― Na svetovnem spletu najdemo vse. A tistega, kar je zame največ vredno, tam ni. Ni mogoče najti narave v njenih brezmejnih razsežnostih. Ukrivljenega prostora narave z letnimi časi, ki zaposlujejo vse čute. Njene svežine, dišečega, šelestečega, včasih mokrega in blatnega gozda. Nevihte, ki lahko hitro in nepričakovano prinese točo, ko si z otroki na sprehodu. Tople strpnosti dreves do […] The post Tina Vrščaj: Srečno pospravljeni appeared first on .

Igor Saksida: Na otoku književnega upora

Sodobnost, 29. avgust ― Sedim na otoku in pišem esej, uvodnik, ki mi ga je predlagala Jana Bauer, zato ima zanj in za (upam) navdušeno-polemičen odziv bralcev nemalo zaslug tudi ona. Povabila izvrstne mladinske pisateljice kljub obilici dela in vsaj malce pravice do možganskega odklopa pač ne morem zavrniti; pa ne zato, ker bi želel prevzeti pozo nekakšnega politično […] The post Igor Saksida: Na otoku književnega upora appeared first on .

Helena Koder: Brezimna

Sodobnost, 29. avgust ― Kako je kaj s tabo, slišim vsakič, ko s potegom čez ekran telefona dovolim svojemu mobilnemu operaterju, da klicatelju omogoči glasovni stik z mano. Ja, tega zelo natančno določenega postopka sem se zavedela šele v tem trenutku, saj sem najprej hotela napisati, da vprašanje, kako je z mano, zaslišim vsakič, ko dvignem telefonsko slušalko k ušesu. Telefonska slušalka je odslužila. […] The post Helena Koder: Brezimna appeared first on .
Sodobni umetniki in umetnice v Strahlovi zbirki (2. del)

Sodobni umetniki in umetnice v Strahlovi zbirki (2. del)

Loški muzej, 29. avgust ― Poleg umetniških del starejših dob je Edvard Strahl v svojo zbirko vključeval tudi dela slovenskih sodobnih slikarjev in slikark. Sodeč po seznamu umetnikov in umetnic, ki ga je v Katalog Strahlove galerije vključil Karel Strahl, je zbirka vključevala umetnine dvanajstih sodobnih umetnikov in umetnic na Kranjskem, od katerih je po večini neposredno pridobil okoli 77 del.
Osmi potnik: Romul

Osmi potnik: Romul

MMC Gledamo, 29. avgust ― Po kompleksni mitologiji predzgodb Prometej in Zaveza se franšiza Osmi potnik vrača k svoji učinkoviti formuli: linearna zgodba in preprosta premisa. Peščica paničnih ljudi na begu pred bogomolkastimi nakazami, ki v njih vidijo inkubatorje na dveh nogah.
Digitalna nebesa

Digitalna nebesa

Speculum Artium, 29. avgust ― Performans Performans Digital Heaven, ki vključuje solo plesalko in njeno digitalno dvojnico, raziskuje razvijajoč se odnos med človeškim telesom in njegovo digitalno reprezentacijo s pomočjo inovativnih tehnologij in prepoznavanja gest, pri čemer nivo improvizacije dodaja dinamično spontanost koreografskemu spektaklu. Vizualno poetičen koreografski performans raziskuje potencialno evolucijo in transcendenco človeškega telesa v digitalni dobi. Poglablja se […]
še novic